HABERLER>POLİTİKA
25 Ocak 2023 Çarşamba - 18:00

Varank: Uzaya gönderilecek adaylarımız belli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzaya gönderilecek ilk Türk yolcuya ilişkin, "Adaylarımız aslında belli. Yakın zamanda da inşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mız, kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak" dedi.

Varank: Uzaya gönderilecek adaylarımız belli

Bakan Mustafa Varank, Ankara'da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) açılışına katıldı. Burada konuşan Varank, dijitalleşme ve teknolojik ilerlemelerin sağlık alanını da etkilediğini belirterek, yeni nesil teknolojilerin şimdiden geleneksel sağlık sistemlerinin yerini almaya başladığını söyledi. Değişim ve dönüşümün büyük bir ekonomik değer oluşturduğuna dikkat çeken Varank, "Yapılan araştırmalar, sağlıkta teknoloji odaklı inovasyonun 2025 yılına kadar yıllık 400 milyar dolar değer oluşturacağını ortaya koyuyor. Burada hem ekonomik anlamda değer var hem de bu alan ülkemizin geleceği anlamında da son derece kritik. Bu manada son dönemde sağlık teknolojileri alanında çalışan girişimlerimizin sayısı da hızla artıyor. Ancak ihtiyacımız olan çok daha hızlı bir millileşme ve yerlileşme hamlesi" diye konuştu. 

Bakan Varank, bakanlık olarak teşvik belgeleriyle istihdam ve yatırıma da katkı sağladıklarını kaydedip, "Son 10 yılda bu alanlarda 2107 teşvik belgesi düzenledik, söz konusu teşvik belgeleriyle 150 milyar lira sabit yatırımın ve 123 bin yeni istihdamın yolunu açtık" dedi. 

'PATENT SAYILARINDA REKORLARA İMZA ATTIK'
AK Parti iktidarları ile önceki dönemlerin patent sayılarını karşılaştıran Varank, "AK Parti iktidarlarının 20 yılı ile daha öncesinde inovasyon ekosistemine yapılan yatırımları karşılaştıran her vicdanlı insan, bizim hükümetimizin hakkını teslim edecektir. Tabi biz ne yaparsak yapalım, birileri de yapılan bunca işi görmezden gelmeye devam edecek, bunun da farkındayız. Ben yine de onlara cevabı patent sayılarıyla vermek istiyorum. Son 20 yılda sağlık sektöründe tescillenen patent sayılarında rekorlara imza attık. Ülkemizdeki ilaç sektöründe 2002 yılında tescil edilen yerli patent sayısı sadece 6 iken bu sayı 2022 yılında 21 kat artarak 128'e ulaştı. Tıbbi cihaz sektöründe 20 yıl önce yalnızca 3 yerli patent tescil edilirken bugün 59 kat artışla yıllık patent sayıları 180'e ulaşmış durumda. İnşallah bugün açılışını yaptığımız ve her geçen gün sayılarını artırdığımız TEKMER'ler bu patent istatistiklerini, yani teknoloji geliştirme gayretimizi de çok daha yukarılara taşıyacak" diye konuştu.

'İSİMLERİ CUMHURBAŞKANI'MIZ PAYLAŞACAK'
Bakan Varank ayrıca yakın zamanda cumhuriyetin 100'üncü yılında bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna göndereceklerini hatırlatarak, "Orada bilimsel deneyleri arkadaşımız gerçekleştirecek. Bu Türk uzay yolcularının seçiminde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (SBÜ) bize çok ciddi katkıları oldu. Uzay ve havacılık alanında çok ciddi testleri, psikolojik testleri, SBÜ ile beraber gerçekleştirdik. Bu manada ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Adaylarımız aslında belli. Yakın zamanda da inşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mız, kamuoyuyla bu isimleri paylaşmış olacak. Türkiye, 100'üncü yılında bir vatandaşımızı uluslararası uzay istasyonuna gönderecek. Bir Türk vatandaşı, ay yıldızlı al bayrağımızı uluslararası uzay istasyonunda en güzel şekilde temsil edecek" dedi.

'TEKNOLOJİ GÖRMEK İSTEYEN KEÇİÖREN'E GELSİN'
Bazı kişilerin teknolojiyi aramak için New York'a gittiğini söyleyen Varank, "New York'ta ne teknolojisi var ben bilmiyorum ama ben teknoloji aramaya yurt dışına gidenlere bir çağrıda bulunayım. Ben eski bir Keçiörenliyim, yakın zamanda Keçiören Belediye Başkanı'mızla çok güzel bir bilim merkezi açtık. TEKMER'i yine burada açıyoruz. Teknoloji görmek isteyen New York'a kadar gitmesin. Gelsin Keçiören'e hem bilim merkezini hem de TEKMER'i ziyaret etsin, buralardan istifade etsin" diye konuştu.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de TEKMER bünyesinde geliştirilecek projelere değinerek, "Projeler, sanayi-akademi iş birlikleri, start-up ve scale-up şirketleriyle yapılacak olan ortak projelerle hali hazırda üretilen yüksek katma değerli ürünlerin fikri sınai mülkiyet haklarının korunması ve ticarileştirilmesine, mevcut kapasitenin ve verimin artırılmasına katkı sağlayacaktır" dedi. 

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı. Merkezi gezen Bakan Varank, girişimcilerle sohbet edip, çalışmaları hakkında bilgi aldı. (DHA)

 
Otomobil tarlaya devrildi... Sürücüsü yaralandı!
 
Başkan Selvitopu: Halk Mumcu’yu bağrına bastı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 25 Ocak 2023 Çarşamba 18:06

Halk yeryüzünde geçim derdinde bırakın uzayı yeryüzündeki insanları düşünün...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LGBT açıklaması: Kabul etmemizi kimse beklemesin!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Eş cinsel vatandaşlarımız ...
CHP ve İYİ Parti'den başörtüsü kararı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili ...
AK Partili Sürekli'den Soyer'e İktisat Kongresi yanıtı: Haddini aştı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
İYİ Parti İzmir’de devir-teslim töreni: Bezircilioğlu’ndan dikkat çeken ‘Dervişoğlu’ yorumu!
Görev devir teslim töreni sonrası basın açıklaması düzenleyen İYİ Parti ...
Başkan Aslanoğlu’nda örgüte ‘tek yumruk’ mesajı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu göreve başlaması ...
MHP’li Osmanağaoğlu: Bir şehir kurmak yarını kurmaktır
TBMM Genel Kurulunda dar ve orta gelirli vatandaşların devlet destekli ...
 
Kaya’dan Soyer’e ‘İktisat Kongresi’ çıkışı ve üslup eleştirisi: HDP’ye selam çakıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kendisine yöneltilen iki ...
Akşener'den 'Sinan Ateş' isyanı: Yazıklar olsun!
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, partisinin grup toplantısında açıklamalarda ...
CHP'li Beko'dan tarihe anıta komşu ocağa tepki!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Foça’da Pers Mezar Anıtı’nın yanında, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva