HABERLER>GÜNCEL
7 Eylül 2012 Cuma - 16:59

Valilik’ten geri adım: 9 Eylül’de bayrak asılacak!

İzmir’de 89 yıldır her Dokuz Eylül’de tarihi üniformaları içindeki süvariler tarafından İzmir Hükümet Konağı’nı Türk Bayrağı’nı çekme seromonisinin bu yıl yapılmayacağı haberi büyük tepkiye neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay törene müdahale etti ve Hükümet Konağı’nı bayrağı süvari birliklerinin çekeceği söyledi. "Yaşanan tartışmalar bana bir yanlış anlamaya müdahale etme anlayışı hissettirdi. İçinde bulunduğumuz milli hassasiyetin doruğa ulaştığı günlerde, şimdiye kadarki uygulama neyse aynen yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Valilik’ten geri adım: 9 Eylül’de bayrak asılacak!

İZMİR - Cumhuriyetin ilanından bu yana 9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü'nün simgesi olan süvariler tarafından getirilen Türk Bayrağı'nın İzmir Valiliği'ne çekilmesi töreni, Mayıs ayında değiştirilen Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'ne takıldı. Valilik tarafından 9 Eylül törenleriyle ilgili yapılan ilk duyuruda, atlı süvari birliği ve bayrak çekme töreni ile Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreni yer almadı. Tören programının Valilik, Belediye ve diğer resmi kurumların yeraldığı komite tarafından belirlendiği duyuruldu. Kutlama programında Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Zafer Yürüyüşü yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yapılacak yürüyüş 09.30'da Basmane Karakolu önünden başlayacak. Anafartalar Caddesi'ni takip edecek kortej İkiçeşmelik ve Atlas Oteli önünden geçerek Cumhuriyet Meydanı'na ulaşacak. Cumhuriyet Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından çelenk sunulmasının ardından çeşitli gösterilerle devam edecek. Kutlamalar kapsamında ayrıca İnciraltı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürecek olan 90. Yıl Zafer Koşusu, Vasıf Çınar Meydanı'nda 'Bir Destandır 9 Eylül' maket sergisi açılacak.
 
Ancak Kurtuluş Savaşı’na nokta koyan Konak’daki tarihi Hükümet Konağı’na bayrak çekilmeyeceğinin duyulması İzmir’deki sivil toplum örgütlerini ayağı kaldırdı, sosyal medyada da uygulama büyük tepki gördü.
 

BAKAN GÜNAY: 9 EYLÜL, ZAFERİN TAMAMLANDIĞI GÜNDÜR
Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, DHA’ya yaptığı açıklamada, yurtdışından yeni döndüğünü, İzmir’de yaşanan 9 Eylül tartışmasını gördüğünde müdahale etme ihtiyacı hissettiğini belirterek, şunları söyledi: "Anadolu’da çeşitli illerin, ilçelerin, kasabaların kurtuluş günleri var. Burada her yıl büyük devlet törenleri yerine yerel birimler tarafından kutlanması doğaldır ama, 9 Eylül bu yönetmelik kapsamı içinde değerlendirilecek bir gün değildir. Kurtuluş Savaşı tarihimizde önemli yeri olan özel günlerden biridir. Bir anlamda 30 Ağustos’tan sonra zaferin tamamlandığı vatan topraklarının işgalden kurtulduğu son gündür. Aynı zamanda tüm toprakların düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla taçlandığı gündür. O yüzden her yıl rutin olarak kutlanan kurtuluş günlerinden biri olarak değerlendirilemez. Ayrıca 90 yıldan bu ya biz İzmir’de bu zaferin son gününü, işgal altındaki İzmir Valiliği binasının ve İzmir vilayetinin tümüyle kurtuluşunun simgesi olarak Valilik binasına Türk bayrağı çekilmesini görmeyi ve uygulamayı bir milli gelenek haline getirdik. Bu çerçevede İzmir’deki anma törenlerinin şimdiye kadarki geleneğe uygun biçimde yapılması gerekiyor. Dar bir anlayışla bakarsanız kutlamalarla ilgili yönetmeliğin İzmir’i kapsamadığını görürsünüz. 9 Eylül sadece bir ilin ya da ilçenin kurtuluş günü değil. Yaşanan tartışmalar bana bir yanlış anlamaya müdahale etme anlayışı hissettirdi. İçinde bulunduğumuz milli hassasiyetin doruğa ulaştığı günlerde, şimdiye kadar ki uygulama neyse aynen yapmaya devam edeceğiz. Ben de bizzat oraya gelip bunu denetleyeceğim."
 
YENİ PROGRAMDA 'BAYRAK ÇEKME' YER ALDI
Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde de İzmir Valiliği’nde törenle ilgili yeni bir program geldi. Bu açıklamada şöyle denildi: "Temsili Birlikler, 9 Eylül Pazar günü saat 11.15’te Valilik Balkonu’ndaki göndere Türk Bayrağı çekecek. İzmir’in Düşman İşgali’nden Kurtarılışın 90. Yıldönümü kutlamaları, daha önceden hazırlanan program çerçevesinde, Pazar günü il genelinde yapılacak etkinlikler ile kutlanacaktır. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.30 Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunulacak; saygı ve duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra tören gösterileri devam edecektir. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak kutlama programından sonra, İzmir Valiliği önünde saat 11.30’da atlı birliklerin Hükümet Konağı binası önünden geçerek Valilik Balkonu’ndaki göndere temsili Türk Bayrağı çekilecektir. Bayrağın göndere çekilmesiyle birlikte İstiklal Marşımız söylenecektir."
 
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Geri adım gibi geliyor bana. Böyle düşünmeleri bizi sevindirdi. Düşmanın yurttan partimizin kuruluş yıldönümü her yıl olduğu gibi en etkili şekilde kutlayacağız" dedi.
 
'BAYRAK DA ASILACAK, SÜVARİLER DE GEÇECEK'
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da, “Bakanımız Ertuğrul Günay, bundan rahatsız oldu ve yazılı bir açıklama yaptı. 9 Eylül Kurtuluş Şenlikleri eskisi gibi yapılacak. Kendisi de katılacak. Üstelik Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da gelebilir. Bayrak da asılacak, süvariler de geçecek" diye konuştu.

Kutlamaların akşamki programında ise 18.00'de Solo Türk ve Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisi yer alacak. Kutlamalar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek fener alayı ve Zerrin Özer konseri ile sürecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cumhur 8 Eylül 2012 Cumartesi 20:45

İŞTE BU KADAR! SİZİ SEVMEKLE SİZE İNANMAKLA GURURLUYUZ SAYIN GÜNAY..

Yorumu oyla      11      7  
Vatandaş 8 Eylül 2012 Cumartesi 08:44

Tepki olmasa bu terbiyesizlik hayata geçecekti, Ülke insanımı çok germeye başladınız ama son çırpınışlarınız bunlar. siz hangi akla hürmet ile böyle milli bir kutlamaya sınırlama getirme cüretini gösteriyorsunuz acaba. Hangi aklı evvel böyle bir düzenleme yapma cesaretini gösterebilir, sizin bu hamleniz bir nabız ölçmedir ve cevabınızı aldınız. Talimatlar bizleri bu mutlu günü kutlamaktan alı koyamaz.

Yorumu oyla      17      6  
bucadan menderes mahalesi 8 Eylül 2012 Cumartesi 03:16

AKP NİN REKLAM KOKAN HAREKETLERİ..GERİ ADIM FALAN DEĞİL..ŞEHRE GÖRE NABIZ VERİYORLAR..YEMEYELİM BU AYAK OYUNLARIINI AKP YE SANDIKTA DERS VERELİM...

Yorumu oyla      16      6  
GELECEK' E 8 Eylül 2012 Cumartesi 00:50

Seçimlerde neyin ne olduğunu göreceksin,izmir köy oldu köy

Yorumu oyla      13      10  
GELECEK 7 Eylül 2012 Cuma 20:31

Bu sene müdahale ile Türkiyenin bağımsızlık ve İzmirin kurtuluş günü her zamanki gibi kutlanacak... Gelecekte ne olur bilinmez..Niyetlerini belli ettiler... SEÇİMLERDE TESLİM OLMA İZMİR DİREN...

Yorumu oyla      26      7  
ENGİN YILMAZ 7 Eylül 2012 Cuma 18:17

Sayın Ertuğrul bey bu sizin insiyatinizle olmamalı böyle bir kararı verenler insiyatifemi bırakmışlar . Her sene temsili süvari bölüğü sabah saat 8,30 da anafart5alar caddesinden gelir ve bayrak çekerdi. BU kimin neresine dokunduda değiştirdiniz. Anlamak mümkün değil böyle günleri unutturmak değil daha çok hatırlamalıyız. Başkalarınada hatırlatmalıyız. Avrupa birliği yasaklayın diyorsa ona yunanistan millet meclisinde hala palikartyaların nöbet tutuğunu hatırlatırım. Önce onu kaldırsınlar......

Yorumu oyla      25      6  
7 Eylül 2012 Cuma 17:20

İşte böyle...Korkmamalı.Hep beraber yürümeli gerekirse...

Yorumu oyla      21      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Birinci ağızdan yanıt: KPSS iptal edilecek mi?
ÖSYM Başkanı Ali Demir, KPSS lisans sınavının adil ve eşit yapıldığından ...
Umuda yolculukta dram üstüne dram…
Menderes’e bağlı Ahmetbeyli Beldesi'nde, 61 kaçağın ölümüyle sonuçlanan ...
Haluk Levent’e 21 yıl, Ahmet San’a 20 yıl hapis istemi
İzmir’de düzenlenen, çete lideri olduğu suçlamasıyla Muzaffer K.'nın gözaltına ...
 
Org.Özel’den ilk yorum: Her şey ortada
Afyon'daki facianın ardından Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ...
Kybele macerasını tamamladı Foça'ya döndü
Kybele, maceraya başladığı yer olan Foça’ya döndü.
‘Tecavüz bebeği’ için karar: Kürtaj yapılamaz!
Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü Nurettin ...
 
Pekdaş: Başbakan Anayasa suçu işlemiştir!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BDP’li milletvekillerin PKK’li teröristlerle ...
Komutanın tabancasından çıkan kaza kurşunuyla şehit oldu
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde silahını boşaltan Astsubay Erhan Ö.’nün tabancasından ...
25 eve ateş düştü: Şehitlerden 11'i kısa dönem askerdi
Afyonkarahisar’da cephanelikte meydana gelen patlamada şehit olan askerlerden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva