HABERLER>SAĞLIK
17 Eylül 2015 Perşembe - 15:58

Uzmanlardan bayram uyarısı: Nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar etin dinlendirilmeden ve aşırı tüketilmesinin doğru olmayacağını belirtiyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurguladı.
 
Etin yanında mutlaka salata ve sebze yenilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, kurban etinin bir gün dinlendirilmesinin uygun olacağını belirtti.
 
Bayramlarda günlük beslenme alışkanlıklarımızın değiştiğini kaydeden Beslenme Uzmanı Gizem Köse, bayramda sık sık ve azar azar beslenmenin doğru olacağını söyledi.
 
Köse, önlem alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
 
Kurban etinin hemen tüketilmemesini öneren Gizem Köse, “Kurbanlık hayvan kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir” dedi.
 
Etin depolanmasında bazı hatalar yapıldığını belirten Gizem Köse, “Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvan etleri, 0 derecede 7–10 gün bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
"DERİN DONDURUCUDA EN FAZLA 3 AY SAKLAYIN"
Gizem Köse, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek "Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da çözdürme uygun seçeneklerdir" şeklinde konuştu.
 
"YAĞLARI MUTLAKA AYIRIN"
Kırmızı ette kendiliğinden doymuş yağ bulunduğunu vurgulayan Köse, kalp-damar, hipertansiyon hastalarına da şu uyarılarda bulundu: “Kırmızı et kendiliğinden görünmez doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı görünür yağdır, kolesterol oranı yüksek olan bu yağları mutlaka ayırın. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan kişiler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerine yağ konulmamalıdır. Kırmızı etin günlük tüketim miktarı 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.”
 
"SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN"
Etle birlikte sebzenin de mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Köse, şunları söyledi: “Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır. Hâlbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında yeşillikli sebze ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ve öncesinde iki bardak ılık su sindirim sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve öğünleri dengeleyecektir. Kurban eti sabah tüketilmemelidir. Bekleyen et daha lezzetli, kıvamlı olur ve çiğnemesi daha kolay olur. Pişirme yöntemi, etin lezzeti, görüntü, kıvam, koku ve biyoyararlılığını doğrudan etkiler. Az pişirim yapılması etin kalitesini ve besin değerini düşürür. Kurban etinin pişiriminde ızgara-fırında ya da haşlama en uygun yöntemlerdir."
 
MANGAL YAPARKEN DİKKAT
Bayramlarda mangalda pişirme yönteminin sıklıkla kullanıldığını belirten Köse, "Etin ateşe yakın olması hem kanserojen öge oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak biyoyararlılığı düşecektir. Aynı zamanda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekir. Bayramların olmazsa olmazı çikolata ve şekerlerden uzak durulması gerektiğini belirten Köse, 'Sütlü tatlı tüketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar için örnek tatlılar; muhallebi, sütlaç, kazandibi, güllaç, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı şeklinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz için en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İçecek seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli içecek yerine bitki çayı, maden suyu tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.
 

 
Emniyetten kurban satıcılarına sahte para uyarısı
 
Hasan Cemal'e Erdoğan yazısı için soruşturma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Pes’ dedirten karara İl Sağlık Müdürü’nden ilk açıklama: Kasıtlı bir…
İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz Bornova’da toplum sağlığı ...
Uzmanından kritik ihsal uyarısı!
Manisa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, ishal vakalarının yaz ayları ...
Enjektörlü saldırı isyanı: Gözyaşlarını tutamadı…
İzmir’in Bornova İlçesi'ndeki Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Ünitesi'ne ...
 
Sağlıkta ‘pes’ dedirten karar: Sen misin tespit yapan!
Görev yaptığı Bornova Toplum Sağlık Merkezi’nde Suriye’den gelen göçmenlere ...
Kalbinizi balıkla koruyun: Bir yerine dört yiyin
Av yasağının kalkmasıyla tezgâhlara balık yığılırken, Türk halkı omega-3 ...
Ağır okul çantalarına dikkat!
Buca Tıp Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan ...
 
Türkiye’de bir ilk: İzmir’e dev şifa üssü
Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü Uygulama ...
Hileli gıda raporu: Üretim yöntemleri açıklandı
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli ...
İzmir’de dev yerli ilaç üssü
DEÜ bünyesinde yerli ilaç ve tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefiyle kurulan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva