HABERLER>OTOMOBİL
30 Haziran 2021 Çarşamba - 08:31

Uzmanlar uyarıyor: Ekspertize göstermeden araç almayın!

Bilirkişilik de yapan Dr. Bülent Demir, 2. el araç satışlarında yaşanan olayları hatırlatarak, "Ekspertizin olumlu rapor vermediği araçları satın almayın, tüketici için hazırlanmış olası tuzaklara düşmeyin" tavsiyesinde bulundu. Demir, ayrıca kaporanın sembolik olmasını, yetki belgesi olmayan firmalardan alışveriş yapılmaması gerektiğini işaret etti.

Uzmanlar uyarıyor: Ekspertize göstermeden araç almayın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de 2. el araç satışlarında sıkça yaşanan hileler ve dolandırıcılık olayları, sık sık gündeme geliyor. Kilometre düşürme, motor değişimi, parça birleştirme gibi yöntemlerle yapılan hilelere dikkat çeken uzmanlar, alıcılara "Ekspertize göstermeden araç almayın" mesajı verdi. Ege Üniversitesi Otomotiv Bölümü'nden emekli Öğretim Üyesi Dr. Bülent Demir, insanların çıplak gözle göremeyeceği eksiklerin, hataların ve hilelerin, ekspertiz incelemesiyle ortaya çıkacağını belirterek, 2. el araç almak isteyenlere bir dizi tavsiyede bulundu.

ARACINIZI YETKİ BELGESİ SAHİBİ FİRMALARDAN SATIN ALIN
Türkiye'de 2. el araç satışının son yıllarda hızla arttığına dikkat çeken Dr. Bülent Demir, tüketicinin mağduriyetini önlemek için Ticaret Bakanlığı tarafından kayıt dışı satışı önlemek adına mevzuatta düzenlemeler yaptığını söyledi. Demir, yeni düzenleme kapsamında, 2. el araçların "Yetki belgesi" sahibi firmalardan alınmasını önerdi.

Ekspertiz firmasının, ekspertiz raporundaki bilgilerin, taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumlu olduğuna vurgu yapan Demir, şu bilgileri aktardı:

"Aracın geçmişteki hasarları gizlenebiliyor. Motor ve şase numaralarındaki yasal olmayan değiştirmeler, araçtaki kronik arızalar, önemli masraf gerektiren yağ yakması, hararet yapması gibi arızalar, sık sık karşımıza çıkıyor. Kapora dolandırıcılığı da çok fazla görülüyor. Aracı test etme amaçlı alıp satış yapmak, eksik ödeme yapmak, hiç ödememe yapmak gibi hilelerle de karşılaşıyoruz. Ekspertiz, sizin bu gibi tuzaklara düşmenizi önler. Öncelikle satın alınmak istenen aracın piyasa emsal rayiç değerleri incelenmelidir. Araçla ilgili olarak 5664’e kısa mesaj atılarak, bu plakalı aracın ruhsat sahiplik sayısı, yılı, kaç yıldır son kullanıcıda olduğu, aracın kaç yıldır kaskolu kullanıldığı, aracın hasar geçmişi, kaza tarihleri, onarım bedeli, hangi parçaların değiştiği, eksper raporları hususlarında bilgilere ulaşılabilir."

BLOKELİ HAVALE YAPIN Kİ, SORUN ÇIKARSA PARANIZI GERİ ALIN
Dr. Bülent Demir, satışlarla ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıraladı: "Araç satışında parayı en güvenli aktarmanın yolu, satıcının hesabına blokeli havale yapmaktır. Satışta bir sorun çıkarsa, alıcı, blokeli havale sayesinde parasını geri alabilir. Kişinin, araç sahibi olup olmadığını araştırın. İmza yetkisi olmayan mal sahipleriyle yapılan alışverişler geçersizdir. Sıfır ve garanti kapsamındaki araçlarda bir arıza söz konusuyla, 30 gün içinde satıcı veya ithalatçı tarafından sorunun giderilmesi gerekir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Eğer otomobilde veya servisin yaptığı işlemde ayıplı hizmet olması halinde, ayıp ve zarar ücretsiz giderilmiyorsa, tüketici yasal yollara başvurabilir."

 
Soma'da eski eşi tarafından saldırıya uğramıştı... 'Ölmek istemiyorum!'
 
Menemen'de beş mahallede kritik 'K planı' hamlesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taksicilerden aşı teşekkürü ÖTV talebi
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, taksicilerin ...
Araç muayene gecikme bedellerinde güncelleme
9 Haziran'a kadar muayene süresi geçtiği halde araç muayenelerini yaptırmamış ...
Benzinli otomobil tercihleri arttı!
Türkiye otomobil pazarında yılın 5 aylık döneminde en fazla tercih edilen ...
 
Muayene gecikme bedellerine yeni düzenleme!
Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle ...
Çip krizinde yeni gelişme: Bosch otomobil çipi üretecek
Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi Bosch Almanya’da otomobiller için ...
EnTaksi İzmir örnek oldu
Ulaşım sektöründe gözler, esnaf-kamu işbirliği eseri ‘EnTaksi İzmir’in ...
 
'Çip kıtlığı birkaç yıl daha sürebilir'
Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Intel'den krize ilişkin yeni bir ...
3 gün içinde zorunlu ekspertiz raporu!
Ticaret Bakanlığı, 2. el oto satışında ekspertiz raporunun, satıştan önceki ...
Toyota iki üretim hattını durduruyor
Japon otomobil üreticisi Toyota Motor, küresel yarı iletken çip tedarik ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva