HABERLER>GÜNCEL
29 Mart 2022 Salı - 09:00

Uzmanlar uyardı: Deodorant yiyen bile var!

Sprey veya roll-on fark etmiyor! Deodorant yiyen genç kadının söyledikleri ağızları açık bıraktı. Ancak uzmanlara göre dünyanın dört bir yanından pek çok kişi bu sorunu yaşıyor. Kandan toza, saçtan cama gıda dışı şeyler yiyen insanların yaşadıkları hayrete düşürüyor. Bu bağımlılıklarının altında yatan sebep ise çok başka.

Uzmanlar uyardı: Deodorant yiyen bile var!

Bağımlılık denilince akla hemen alkol ve sigara gelir ancak çok daha tuhaf bağımlılıklar da bulunuyor. Toprak yeme, cam yeme, talaş yeme, toz yeme, hatta saç yeme bağımlılığı da bunlar arasında yer alıyor. Ancak ABD'de yaşayan Nicole adlı genç kadının bağımlılığı daha önce hiç duyulmamış cinsten.

Genç kadının hayatı sprey veya roll-on fark etmeksizin deodorant yeme bağımlılığı etrafında dönüyor. Nicole, 4 yaşındayken deodorant yemeye başladığını ve bir süre sonra ise bu alışkanlığın bağımlılığa dönüştüğünü söyledi. 

'PSİKOLOJİK BİR BOZUKLUK BELİRTİSİ'
Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, bu beslenme türünün 'pika' olarak adlandırıldığını ve psikolojik bozukluğun bir belirtisi olduğunu söyledi. "Buz, sabun, saç, kağıt, metal, toprak, taş, cam veya tebeşir gibi büyük ölçüde besleyici olmayan maddelere karşı iştahla karakterize edilen kompulsif bir yeme bozukluğu" diyen Hazer, pika'sı olan birinin keskin nesneler, nişasta, yanmış kibrit, toz, çiğ patates, toprak, cam, taş, mukus, buz, kurşun, saç, yün, kan, ahşap, kâğıt gibi şeyleri tüketebileceğinin altını çizdi.

ALTINDA YATAN BİRÇOK NEDEN VAR
Pelin Hazer, pikaya yol açan etmenlerin her ikisi de düşük sosyo-ekonomik geçmişle ilişkili olan anemi ve düşük eğitim düzeyi olduğunun altını çizdi. Bu rahatsızlıktan muzdarip birçok insan olduğunu belirten Hazer, "Örneğin plastik poşetleri yutmaktan hoşlanan birinin aslında bu davranışları yapmasındaki neden, bağımlılık olarak çerçeveleniyor. Çünkü çoğu insan garip nesneleri yemeye olan yakınlığını, direnmesi zor bir arzu olarak açıklıyor" diye konuştu. Bu gibi yeme bozuklukları için Hazer, "Çocuklarda zehirlenmeye yol açarak hem fiziksel hem de zihinsel gelişimin bozulmasına neden olabilir. Duygusal travma, anne yoksunluğu, aile sorunları, ebeveyn ihmali, hamilelik ve düzensiz bir aile yapısı gibi stres faktörleri pika ile güçlü bir şekilde bağlantılı" ifadelerini kullandı.

'ENDİŞELERİNİ YATIŞTIRMAK İÇİN BİR YOL OLARAK GÖRÜYOR'
Bu rahatsızlığın başlıca nedenlerinden birinin kendini rahatlatma girişimleriyle bağlantılı davranış ile stres olduğunu ifade eden Pelin Hazer, "Tırnak yeme veya dudak ısırma alışkanlıklarını düşündüğünüzde mantıklı ve daha olası geliyor. Bu bağımlılıkların altında yatan nedenlere bakıldığında geçmiş travma öykülerinin etkili olduğunu görüyoruz. Bu rahatsızlık dürtü kontrol bozuklukları, OKB, depresyon ve anksiyete unsurlarının bir sonucu olabiliyor. İnsanlar alçıpan veya tuvalet kağıdı gibi gıda dışı maddeler yemeyi 'endişelerini yatıştırmak ve kaygıyı yönetmek' için bir yol olarak görüyorlar" dedi.

MİDESİNDEN KOCA BİR SAÇ YUMAĞI ÇIKARDI
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk de altında yatan asıl sebebin psikolojik rahatsızlıklar olduğunu dile getirdi. Öztürk, modern dünyada deodorant gibi malzemelerin de tüketildiğini söyledi. Bülent Öztürk, "Toprak yiyen insanlarda demir eksikliği anemisi oluyor. Toprak yiyenlerde de kansızlığa bağlı ciltleri beyaz olur, toprak yemek mide ve bağırsak problemlerine yol açıyor. Deodorant gibi yabancı ve kimyasal ürünler tüketmek de karaciğere zarar verir" dedi. 

Op. Dr. Bülent Öztürk'ün hastasının midesinden çıkardığı saç yumağı
Bu tür vakalara sık rastlamadığını dile getiren Op. Dr. Bülent Öztürk, saç yeme bağımlılığı olan bir hastasından bahsederek sözlerini noktaladı:

"2-3 kez hamile kalmış ve çok çocuk istemiş. Ancak her defasında da düşük olmuş veya çocuk karnında ölmüş. Hayatı hep böyle ağır bir stres içerisinde geçmiş. Bu durum da saçını koparıp yeme alışkanlığına dönüşmüş. Sonra saçın midesinde biriktiğini fark etmiyor fakat mide ağrıları, kilo kaybetme ve kilo alamama sorunları baş gösteriyor. Belli vitamin eksikliklerinden zayıf düşmeye başlayınca araştırmalar sonucu midesinde saç biriktiği ortaya çıkıyor. Daha çok psikologlara yönlendiriliyor bu tür vakalar. Bazen endoskopide saptanıyor. Endoskopik olarak alınıp çıkarılabilir. Endoskopi de çıkarılamayacak şeyler de açık cerrahi operasyonla alınıyor."

 
Dikili'nin heykelleri şiddet kurbanı!
 
Bucalı miniklere çevre eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilirkişi raporunun ayrıntıları ortaya çıktı... Madde madde gerekçeler!
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Çeşme Turizm Bölgesi”  ...
12 ilde FETÖ soruşturması: 21 gözaltı kararı
Hakim ve savcı sınavlarına hazırlık çalışma evlerinin tespiti için yürütülen ...
Mehmet KARABEL yazdı... Artık kimse kimseye güvenmiyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Artık kimse kimseye güvenmiyor!
 
Görme engelliler için seçim düzenlemesi
Milletvekili seçimi kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan yolcusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yoğun diplomasi trafiğine Özbekistan ...
Tekirdağ'da orman yangını... Alevler iki dönümü sardı!
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye sevk ...
 
Doğanlar Apartmanı davasında iki sanık için 15'er kez hapis istemi!
İzmir'de, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 15 ...
Erdoğan açıkladı: O ürünlerde KDV düştü!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme ...
Sürekli, depremzedelerle buluştu: Sonuna kadar yanınızdayız!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Depremzedeleri Dayanışma ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva