HABERLER>SAĞLIK
10 Mayıs 2021 Pazartesi - 10:32

Uzmanlar uyardı: Astımı ve alerjisi olanlar Kovid-19'a daha yatkın!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İmmunoloji ve Allerjik Hastalılar uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, Almanya Münih Teknik Üniversitesi ile yaptıkları ve geçen ay yayınlanan global araştırmada, polenlerin Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sisteminin az çalışmasına neden olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Uzmanlar uyardı: Astımı ve alerjisi olanlar Kovid-19 a daha yatkın!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İmmunoloji ve Allerjik Hastalılar uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, Ege Üniversitesi EgeSAM Aerobiyoloji ekibi olarak, Ankara ve Koç Üniversitesinden araştırmacıların katıldığı Almanya Münih Teknik Üniversitesi (TUM) liderliğinde gerçekleştirilen ve kısa süre önce yayınlanan global araştırmanın, polenlerin Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sisteminin az çalışmasına neden olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Polen Alerjisi ve Kovid-19’u ayırmak için polenlerin atmosfere çıkıp çıkmadığının kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Göksel, “Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Arş. Gör. Dr. Uluş, her hafta düzenli olarak atmosferik polenlerin tür ve sayılarını tespit ediyor. Hava durumuyla birlikte ‘www.mgm.gov.tr’ ya da ‘www.polenalerji.ege.edu.tr’ internet adreslerinden İzmir Polen Alerji Bültenin düzenli olarak takip edilebileceğini belirtti.

Kovid-19’u her yıl tekrarlayan polen alerjinizle karıştırmayın
Ege Üniversitesi EgeSAM (Translasyonel Pulmonoloji Araştırma Merkezi) Aerobiyoloji Ekibi üyeleri Göğüs Hastalıkları ve Fen Fakültesi Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Güvensen ile Güney Avrupa ülkeleriyle yaptıkları araştırmada, Akdeniz iklimine sahip ülkelerde polenlerin yılın neredeyse tümüne yakın bir süre atmosferde bulunduklarını belirlediklerine vurgu yapan Doç. Dr. Göksel, “İzmir için polenler Ocak ayında atmosfere çıkmaya başlıyor ve Eylül-Ekim aylarına kadar neredeyse yılın 9 ayında atmosferimizde kalıyor. Hangi polene karşı alerjinizin olduğunu biliyorsanız, bu polenlerin atmosfere çıkış tarihlerini takip etmeniz önerilir. Böylece yeni başlayan burun akıntısı, hapşırık, nezle halinizin Kovid-19 ya da başka bir viral enfeksiyona mı, yoksa bahar alerjinize mi bağlı olduğunu ayırt edebilirsiniz” diye konuştu.Maskeler polenden de koruyor
Havada polenlerin çok yüksek olduğu gün ve saatlerde mümkün olduğunca dış ortam aktivitelerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Göksel, “Polenlerin düşük olduğu saatlerde yapacağınız dış ortam aktivitelerini takiben eve dönüşte kıyafetlerinizi tamamen değiştirmeniz ve kısa bir duş almanız sizi hem polen hem de virüs etkisinden koruyacaktır. Ayrıca Kovid-19 bulaşmasından korunmak amacı ile taktığınız iyi bir maskenin aynı zamanda sizi polenlerin istenmeyen etkisinden koruyacağını da biliniz. Maskenizin kalitesine güvenmiyorsanız çift maske takınız” dedi.

Alerjinin genetik bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Göksel, alerjenin yanı sıra pek çok kişiye ait ve çevresel faktörün bağışıklık sisteminin uygunsuz ve yetersiz çalışmasına neden olabileceğini belirtti. Doç. Dr. Göksel, “Güçlü bağışıklık sistemi hem virüsle hem de polenlerle savaşta gerekli ilk koşuldur. Bugüne kadar yapılan çok sayıda araştırma polen alerjisi ve astımı olan bireylerin viral enfeksiyonlara daha yatkın olduğunu göstermiştir. Bir alerji hastasının Kovid-19 viral enfeksiyonuna yatkın olmasında kritik nokta; hastanın astım ve alerji ilaçlarını kullanması gerektiği şekilde kullanmamasıdır. Araştırmalarımız polenlerin Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sistemimizin az çalışmasına neden olduğunu gösteriyor. Doktorunuz tarafından reçete edilen alerji ve astım ilaçlarınızın Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sistemini güçlendireceğini biliniz ve düzenli kullanınız. Polenlerin pik yaptığı mevsimlerde maske takmanızın, sosyal mesafenin ve hijyen kurallarına uymanın önemi daha da artmaktadır. Polenler de korona virüs ile aynı yolu kullanarak solunum yolu ile alerjik nezle ve astıma neden olurlar. Virüse karşı uyguladığınız genel hijyen kuralları, kişileri polenlerin bağışıklık isteminizi zayıflatabilen etkilerinden de koruyabildiği için mutlaka uygulanmalıdır” diye konuştu.

Kovid-19 zatürreye, polen astıma neden oluyor
Türkiye’de yaygın olarak görülen İngiliz varyantı Kovid-19 virüsünün boğazda kalma süresin biraz daha fazla olduğunu ve önceki varyantlara göre üst solunum yolu semptomlarını biraz daha arttırdığını dile getiren Doç. Dr. Göksel, “Korona virüsün bulaşıcı mikrobik bir enfeksiyon, alerjinizin ise bulaşıcı olmayan, her yıl aynı zamanlarda tekrar etmesi beklenen bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu unutmayın. Ortak noktası her ikisinin de sıklıkla burun ve boğazı temsil eden üst hava yolları ve akciğerleri temsil eden alt hava yollarını tutmasıdır. Kovid-19’un alt hava yolların inmesi zatürre ile kendini gösterirken, polene bağlı saman nezlesinin alt hava yollarına inmesi astım ile kendini gösterir” dedi.

 
İsrail'den Mescid-i Aksa'ya saldırı!
 
Deprem sonrası plan notlarına mahkeme yolu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgında günün bilançosu: 283 can kaybı, 15 bin 191 yeni vaka
Türkiye'nin 9 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Salgında günün bilançosu: Vakalarda düşüş var!
Türkiye'nin 8 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakanlıktan korona ilacı kararı!
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ...
 
Sağlık çalışanlarına 4 ay süreyle ek ödeme
Sağlık Bakanlığı'na bağlı tesislerdeki personele, 1 Nisan 2021'den geçerli ...
DSÖ Çin aşısı Sinopharm'a onay verdi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım onayı verdi.
İngiliz aşısı için kritik 40 yaş üstü tavsiyesi!
İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede Oxford-AstraZenaca ...
 
Uzmanlar yanıtladı: 3. doz için yerli aşı uygun mu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki doz Covid-19 aşısı olanlara önümüzdeki ...
Ülkelere aşı patenti verilirse sorun biter mi?
Corona virüs aşılarındaki patent haklarının geçici olarak kaldırılması ...
Biontech'ten olimpiyatlara aşı bağışı
ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve Alman ilaç firması BioNTech, Tokyo Olimpiyatları'na ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva