HABERLER>TARIM
16 Kasım 2021 Salı - 09:23

Uzmanından mantar uyarısı: Köy pazarlarını tercih edin!

Dr. Öğr. Üyesi Erkan Eren, doğa mantarlarının vatandaşlar tarafından bilinçsizce toplanmasının meydana getirebileceği olumsuzluklara yönelik değerlendirmelerde bulunarak tüketiminde ciddi zehirlenme durumlarının yaşandığına dikkat çekti. Mantar toplaması yapılan bölgenin insanı olmayanların semt pazarlarında, köşe başlarında satış yaptığını söyleyen Eren, “Vatandaşlarımız doğa mantarı tüketirken özellikle köy pazarlarındaki köylüleri tercih etmeli. Yıllardır bu işi yaptıkları için onlardan güvenle satın alabiliriz. Doğa mantarı, köylüden, yerel insandan alınır” dedi.

Uzmanından mantar uyarısı: Köy pazarlarını tercih edin!

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, doğada bulunan mantarların bilinçsiz bir şekilde toplanması ve tüketilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Erkan Eren, doğa mantarı toplama işinin konunun uzmanı olmayan kişilerce yapılmasının tüketim sonrasında ciddi sorunlara yol açacağının uyarısını yaptı.

Türkiye’nin bazı bölgelerinde doğa mantarlarının popülaritesinin ön planda olması sebebiyle birçok vatandaşın belli dönemlerde, bilinçsiz bir şekilde “Hadi mantar toplamaya gidelim” adı altında gezi organizasyonu düzenlenmesine sıklıkla rastladıklarını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Eren, bu organizasyonların bulunduğu lokasyondan, bölge halkından olmayan kişilerce yapılmasının risk taşıdığının altını çizdi.

MANTARLARIN TAMAMI GÜVENİLİR DEĞİL
Doğa mantarı toplayan kişilerin bölgeye dair net bir bilgiye sahip olmamasının zehirli mantar tüketimine yol açacağının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Eren, “Vatandaşlarımızın doğa mantarlarıyla olan geçmişinden gelen tecrübeleri ile yapmış oldukları toplamalar, ülkemizde hem iç pazarda hem de dış pazarda ticari anlamda değerlendiriliyor. O yörenin insanları, bölge halkıtarafından yapılan toplamalardan bahsediyorum. Ancak o bölge içerisinde hiçbir şekilde yer almamış, orada büyüyüp yetişmemiş ve o bölgeyi tanımayan; kendince bulunduğu bölgede hasbelkader doğa mantarı toplama organizasyonunda yer almış kişiler var. İnsanların şöyle bir özgüveni var;  Kendi bulunduğu, bildiği bölgede doğa mantarı toplamış, diğer bölgeler için de ‘Mantar orada da aynı burada da’ diye düşünüyor ve topluyor. Birbirleri ile fiziksel yönden benzer olmalarına rağmen bazıları zehirli olabilmektedirler. Mantarların tamamının da güvenilir olduğu söylenemez” ifadelerini kullandı.

BÖLGEYE VE KONUYA HAKİM OLMADAN TOPLAYIP TÜKETMEK RİSKTİR
Ülkemizde doğa mantarı toplamasında sorumluluğu üstlenen kişinin bölgenin yerel halkından olmamasının karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Eren, “Ege Bölgesi ve İzmir’in doğa mantarı konusunda çok zengin bir coğrafi koşula sahip olması nedeniyle doğa mantarının yoğun bir sirkülasyonu var. Burada yapılan bu hasat, bizleri toplama sonrasındaki tüketimde hoş olmayan sonuçlarla karşılaştırıyor. Tüketim sonrasındaki mantar zehirlenmesi bazı insanlarda baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yaparken bazı insanlarda ise hiçbir belirti göstermiyor. Bu kişiden kişiye değişebiliyor. Direkt öldürücü etkiye sahip bazı mantar türleri de var. Bunların tüketiminden doğan ölüm yüzdesi oldukça fazla olabilir. Bu zehirlenmelerin sebebi konunun uzmanı olmamaktan kaynaklanıyor. Doğa mantarı konusunda uzman olmadan, bu bölgeye hâkim olmadan toplayıp tüketmek bir risktir” şeklinde konuştu.

KÖŞE BAŞLARINDA SATIŞI YAPILAMAZ
Doğa mantarlarının semt pazarlarında ve köşe başlarında satışının yapılması konusuna eleştiriler getiren Dr. Öğr. Üyesi Eren, “Doğa mantarı işinde tabiki bir kazanç var. İnsanlar doğa mantarlarını para kazanmak amacıyla topluyor. Bu anlamda düşündüğümüzde; ne olduğu bilinmeyen, o bölgenin yerlisi olmayan insanlar,‘Mantar çıkmış’ diye küfelere topluyor ondan sonra semt pazarlarında, köşe başlarında satış yapmaya başlıyorlar. Zaten dikkat çekici olan bu. Vatandaşlarımız doğa mantarı tüketirken özellikle köy pazarlarındaki köylüleri tercih etmeli. Yıllardır bu işi yaptıkları için onlardan güvenle satın alabiliriz. Doğa mantarı, köylüden, yerel insandan alınır. Örneğin; hangi bölgedensiniz diye sorduğum zaman başka bir yeri söylüyor ama mantarı çok iyi bildiğini iddia ediyor. Ben o kişiden almam” diyerek vatandaşların da bu gibi alışverişlerde bulunmaması tavsiyesinde bulundu.

AĞIRLIKLI OLARAK KÜLTÜR MANTARLARINI TÜKETİN
Dr. Öğr. Üyesi Eren, daha çok kültür mantarlarının tüketilmesinin doğa mantarlarından kaynaklı olası zehirlenme risklerini ortadan kaldırdığını söyleyerek “Kültür mantarının dünyada yer almasının temel iki sebebi var. Birincisi; doğa mantarlarından kaynaklanan olası risklerin ortadan kaldırılması, ikincisi; doğa mantarlarının belli mevsimsel dönemlerinin çıkışları dışında bulunamaması ve ulaşılamaması. Bu nedenle kültür mantarlarının 7/24, 12 ay boyunca üretimi yapılabiliyor ve buna istinaden de tüketimi tüm yıl boyunca yapılabiliyor. Biz de vatandaşlarımızı mantar tüketimine yönlendirirken kültür mantarlarını tüketmeleri konusunda daha ön planda olmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Eren, “Vatandaşlarımıza özellikle ‘doğa mantarı tüketmesinler’ diye bir telkinde bulunmuyorum. Elbette ki doğa mantarı tüketsinler ama güvenilir kaynaklardan bu mantarları tüketmeyi tercih etsinler. Ancak bilindiği gibi doğa mantarı tüketimi dönemsel olarak yapılan bir tüketim süreci. Yılın tüm dönemini baz aldığınız zaman hele şu pandemi döneminde vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde, dışarıdan besinsel anlamda takviye sağlayacak en önemli ürünlerin başında mantar gelir. O yüzden her an ulaşılabilen kültür mantarlarını sanki et, süt, yumurta tüketimi gibi aile içerisinde düzenli olarak yenen bir besin haline getirmek sağlık anlamında fayda sağlayacak” sözlerini ekledi.

SAĞLIKLI İNSANLAR DA TIBBİ MANTARLARI TÜKETMELİ
Yemek amaçlı tüketiminin yanı sıra son yıllarda tıbbi ve aromatik mantarların ciddi anlamda popülarite kazandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Eren, “Günümüzde hala çözüme ulaşılamayan bazı hastalıklarınvücudun bağışıklık sisteminin vermiş olduğu zayıflıktan kaynaklı çok hızlı vuku bulduğunu söyledi. Buna karşı çok etkili olan bazı tıbbi mantarların alternatif tıpta kullanılacak biçimde ülkemizde de yaygınlaşmaya başlaması gerektiğini vurgulayarak “Bu gibi tıbbi mantarların hastalığa sahip olanların dışında sağlıklı insanların da düzenli olarak tüketmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DOĞA MANTARLARINI ‘SÜPÜREREK’ TOPLAMAYA KARŞIYIZ
Dr. Öğr. Üyesi Eren, mantarların toplanma yöntemininde vatandaşların aydınlatılması gerektiğini aktararak “Bu tıbbi mantarlar yenilebilir ve yenilemez nitelikte ikiye ayrılmakta. Kırmızı ve yeşil mantarlar var. Bunların toplanmadığını birçok insan biliyor. Ancak bizim bölgemizde de yaygın olarak görülen kuzugöbeği ve çıntar gibi yenilebilir mantarları geriye hiçbir şey kalmayacak şekilde toplamak çok doğru değil. Mantarı toplama yöntemleri var. Burada da büyük bir sorunla karşılaşıyoruz. Doğa mantarlarının ileriki dönemlerde tekrar oluşabilmesi için oldukça önemli. Doğa mantarlarını hunharca, geriye hiçbir şey bırakmayacak şekilde, ‘süpürerek’ toplamaya karşıyız. Arkadan gelebilecek mantarlar için, sporun yayılabilmesi için belli oranda mantarların geride bırakılması gereklidir. Bizim ana problemlerimizden bir tanesi bu. Bu yanlış” dedi.

 
Jandarma'da FETÖ operasyonu: 63 gözaltı
 
İzmir merkezli 'saadet zinciri' operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekolte düştü... Zeytinyağı fiyatları ne olacak?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, zeytin üretiminin yüzde 32, zeytinyağı ...
Çiftçilere küçükbaş ve arıcılık desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Damızlık Küçükbaş Hayvan Yatırımı Programı" ...
Taklit ve tağşişli üründe cezalar arttı, ifşalar kalktı!
4 Kasım 2020'de, hileli gıda maddesi üreten firmalara verilecek cezalar, ...
 
Tarım, gıda ve içecek sektöründen 9 ayda 15,9 milyar dolar ihracat
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Dijital Veri Paneli'ne ...
Tarımsal destek ödemeleri bugün yapılacak
Bakan Pakdemirli, "808 milyon 706 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemesini ...
TKK'de dijital dönüşüm için düğmeye basıldı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir'in ilçelerinde gerçekleştirdiği ...
 
Tarlada 57 kuruş, pazarda 2,52 TL
Ekim ayında tarım ürünlerinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkı ...
Kuru meyve ihracatı, 1 milyar doları aştı
Türkiye'nin kuru meyve ihracatı, son 9 ayda geçen yılın aynı dönemine ...
Deniz patlıcanı avcılarından bakanlığa çağrı: Kota aynı kalsın, alan genişletilsin
Av sezonu 1 Kasım’da açılacak olan deniz patlıcanı avcılığı için hazırlıklar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva