HABERLER>SAĞLIK
19 Temmuz 2021 Pazartesi - 09:53

Uzmanından kurban eti uyarıları... Nelere dikkat edilmeli?

İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen etlerin saklama koşullarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanından kurban eti uyarıları... Nelere dikkat edilmeli?

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Kurban Bayramı’nın kavurucu sıcaklıkların yaşandığı günlere denk gelmesiyle vatandaşta kesilen etlerin muhafaza edileceği durumlar konusunda soru işaretleri oluştu.

Uzmanlar etin kesildiği ilk andan itibaren dikkat edilmesi gereken birçok konu olduğunu belirtirken oluşabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyarıyor.

Türk Mimar Ve Mühendisler Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak,  yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda hijyen koşulları konusunda daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.  Toprak, “Bayram dolayısıyla hayvan satışı, et kesimi, tüketimi artmaktadır. Uygulanan yanlış gıda ve tarım politikaları nedeniyle fiyatı çok yükselen ve nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan dar gelirli vatandaşlarımızın satın alamadığı, dolayısıyla tüketemediği kırmızı et ancak Kurban Bayramı vesilesiyle ulaşılır hale gelmektedir. Kesilen kurban etinin dağıtımında ve yapılan yemeklerde birçok olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu kapsamda hem kesim hem de servis aşamalarında çok dikkatli olunması gerekmektedir” dedi.

KESİM KONTROLLÜ BİR ŞEKİLDE SAĞLANMALI
Bayram sırasında yapılan kesimlerin sayısının çokluğunun uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olabildiğini aktaran Toprak, “Bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketiminde birçok olumsuzluğa yol açmaktadır. Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, her aşamada risk kontrolleri yapılmalıdır. Mezbahalarda, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında yapılan toplu ve bireysel kesimlerin ilgili meslek gruplarının gözetiminde yapılması, kontrol amaçlı olarak kayıt altına alınması önemlidir. Kesim sırasında, iç organların zarar verilmeden çıkartılması, kurbanlık hayvanlardan arta kalan atık maddelerin ayrı bir yerde toplanması ve usulüne uygun imha edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

ÖLÜM SERTLİĞİNİN GİTMESİ BEKLENMELİ
Toprak, kesilecek hayvanlarda dikkat edilmesi gereken 3 önemli detay olduğuna vurgu yaparak, hayvan kesildikten hemen sonra etinin yenmemesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kurbanlık hayvanların veteriner hekim kontrolünde olması, kulak küpelerinin bulunması ve sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim esnasında kullanılan bıçak, satır, balta vb. aletlerin temizlik ve dezenfeksiyonun sağlanması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların iç organlarının parçalanması sonucunda gövdeye bir bulaşma olur ise derhal bol su ile iyice yıkanmalıdır. Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin korunması muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Kesilen etlerin hızlıca oda sıcaklığına getirilip buzdolabına alınması sağlanmalıdır. Etler, mümkünse 24 saat bekletilerek ölüm sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir.”

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Kurbanlık etlerin kesim sıcaklığı giderilmeden hava almayacak duruma gerilmesinin etin bozulmasına neden olacağını vurguladı. Toprak, “Et henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına; poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede -2 gün- bozulma ve kokuşma görülecektir. Bu durumdaki etin tüketimi sağlık açısından risk oluştur ve kesinlikle tüketilmemelidir” dedi.

Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban etinin, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmesi gerekliliğine değinen Toprak, “Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu. 

PARÇA ET MAKSİMUM 6 AY SAKLANABİLİR!
Toprak, kurban etinin 1 yıl boyunca derin dondurucularda saklanarak tüketilmesine ilişkin, kıyma haline getirilmiş etin derin dondurucuda 3 – 4 ay, parça etin ise 4 – 6 ay saklanabileceğini söyledi.

Sakatat ve etin aynı ortamda bulundurulmaması ya da muhafaza edilmemesine vurgu yapan Toprak, etin pişirilmesi ve tüketimiyle ilgili olarak ise şu sözleri söyledi:

“Et, kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi tam olarak pişene kadar -en az 70° C-, ısıl işlem devam etmelidir. Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şekli de önem taşımaktadır. Etler mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir.”

 
Çocuğunu tavana asıp dövdü!
 
İrem Derici, Çeşme tatilinde hastanelik oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzun Covid'in 200’den fazla semptomu tespit edildi
Uzun süreli Covid-19’dan etkilenen kişilerle ilgili şimdiye kadar yapılan ...
Vaka sayıları artıyor!
Türkiye'nin 18 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Sağlık ...
'Monkey B' virüsü nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti
Çin'in başkenti Pekin'de 53 yaşındaki erkek veterinerin "Monkey B" (BV) ...
 
Salgında günün bilançosu: 38 vefat, 7 bin 666 yeni vaka!
Türkiye'nin 17 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakan Koca: Aşımızı bir an evvel olalım
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerine ...
Uzmanlar uyarıyor... Tatilde vaka sayıları tırmanacak!
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, koronavirüs vaka ...
 
Bakan Koca: Üçte birimiz çift doz aşılıyız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin 18 yaş ve üzeri nüfusunun yaklaşık ...
Salgında günün bilançosu: 35 can kaybı, 6 bin 918 yeni vaka
Türkiye'nin 16 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Sağlık Bakanlığı'ndan 81 ile 'bayram' genelgesi
Sağlık Bakanlığı'nca 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelge ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva