HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
13 Ocak 2022 Perşembe - 08:08

Urla’da SİT alanına hançer... Şirketten koordinat oyunu!

İlk yaptığı başvuru bakanlık tarafından geri çevrilen maden şirketi koordinat oyunları ile aynı bölge için ikinci kez ÇED başvurusunda bulundu. Taş ocağı 2. ve 3. derece arkeolojik SİT alanında ve 1. derece arkeolojik SİT alanına ise sadece 10 metre uzaklıkta açılmak isteniyor. Proje dosyasında ÇED alanında yapılacak dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik SİT alanlarına zarar vermeyeceği de ileri sürüldü.

Urla’da SİT alanına hançer... Şirketten koordinat oyunu!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Urla ilçesindeki Zeytinler Mahallesi sınırlarında arkeolojik ve doğal SİT alanına kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için yaptığı ilk başvuruya bakanlık tarafından ‘ÇED olumsuz’ kararı verilen Cantürk İnşaat bir kez daha başvurudu bulundu.

Koordinatlarda ufak değişikler yapan ve ÇED alanını kısmen büyüten şirket ikinci kez proje tanıtım dosyasını bakanlığa sundu. Proje dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.

Proje dosyasında yer alan bilgilere göre 70,41 hektarlık ruhsat alanının 25,09 hektarlık alanında yıllık 800 bin ton kapasiteli kalker çıkarılması planlanıyor. Yine proje alanında yılda 400 bin ton kalkerin kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulacak bir tesis de kurulacak.

ZEYTİNLİKLER YER ALIYOR
Projenin en dikkat çeken yönü ise ocağın açılmak istendiği alan. Dosyada yer alan bilgilere göre ocak ve tesis 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı üzerinde kurulacak. Ocak 1. derece arkeolojik SİT alanını da 10 metre mesafede olacak. Proje alanı aynı zamanda 3. derece doğal SİT alanında yer alıyor. Proje alanı 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı'na göre orman statüsüne de sahip. Gülbahçe ve İçmeler mahallelerinin de arasındaki ocağa en yakın yerleşim yeri ise kuş uçumu 600 metre uzaklıkta yer alıyor. Ocağın 3 kilometrelik yarı çapında ise zeytinlikler yer alıyor.

PATLATMALARIN OLUMSUZ ETKİSİ OLMAYACAKMIŞ
Açık işletme madenciliği yöntemi ile yapılacak olan faaliyet sırasında arazide delme ve patlatmalar gerçekleştirilecek. Faaliyet alanında patlayıcı madde olarak ANFO olarak bilinen Amonyum Nitrat ve Motorin karışımından oluşan madde kullanılması planlanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan raporda “37.6 kg anlık patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilecek üretim patlatmaları sonucu oluşan yer sarsıntısının (çevresel titreşim seviyesinin) sahanın yakınında 1. (birinci) derece Arkeolojik Sit Alanı bölgesine hiçbir olumsuz etkisi olmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

İLK PROJE BAKANLIKTAN DÖNDÜ
Şirket ilk olarak bu bölge için geçtiğimiz haziran ayında ÇED başvurusunda bulunmuştu. ÇED çalışması başlama talebi bakanlık tarafından kabul edilirken, ÇED olumlu raporu için İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nden rapor istendi. Proje tanıtım dosyasını inceleyen İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, ÇED olumsuz raporu verdi. Raporu inceleyen bakanlık, üniversitenin önerisi doğrultusunda ise ÇED sürecini sonlandırdı.

TAŞ OCAĞINA ÜNİVERSİTE VETOSU!

KUR ARTIŞI PROJEYİ DE VURDU
İlk proje dosyası ikinci proje dosyası arasında dikkat çeken en önemli değişikliklerden biri de proje maliyetindeki artış oldu. İlk projenin toplam maliyeti için 2 milyom 390 bin TL maliyet belirlenirken ikinci projenin maliyeti ise 7 milyon 223 bin TL oldu. İlk proje tanıtım dosyasında ÇED alanı 24, 61 hektar iken ikinci tanıtım dosyasında 25.09 olarak belirlendi.

ÖNCEKİ PROJEYE DE HALK SET KURDU
Cantürk İnşaat geçtiğimiz yıllarda Gülbahçe Mahallesi’nde taş ocağı ve kırma eleme tesisi açmak için çalışma yürüttü ancak bölge halkının yaptığı eylemlerden dolayı başarılı olamamış yeni yer arayışları içine girmişti.

 
Yumurtada KDV sıfırlansın talebi
 
Bakan Soylu'dan 'teftiş' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir 50 14 Ocak 2022 Cuma 10:07

Bir orası kalmıştı

Yorumu oyla      2      3  
Yilmaz ekson 13 Ocak 2022 Perşembe 18:38

Yatırım yapilmamasi icin gereken ne varsa yapılıyor izmirde cesme de urlada yazıklar olsun her yatırıma bir kılıf uyduruluyo

Yorumu oyla      2      3  
13 Ocak 2022 Perşembe 08:25

bu inşaat firmalarının hepsinin sahiplerinin bir daha iş kuramayacak şekilde kapatılması gerekiyor. hepsi ali cengiz oyunlarına başvuruyor. alayı üçkağıtçı bunların. Türkiyenin yüz karaları bu şahıslar.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMMOB'un emsal kararına müteahhitler de isyan etti!
TMMOB'un Bayraklı ilçesi için alınan emsal artışı kararına itirazını ...
Emsal kararları davalık oldu! TMMOB'tan hukuka aykırılık vurgusu
TMMOB, Bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artış planlarına ...
Protokol imzalanmıştı... O projeyi kimler yapacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Örnekköy’de yapacağı kentsel ...
 
Foça'da 9 milyonluk konut satışı
Foça Belediyesi bünyesinde bulun 11 adet konut ve dükkan nitelikli taşınmazını ...
Bergama’da 13.5 milyonluk satış
Bergama Belediyesi, ilçe genelinde 36 tarlayı satışa çıkardığını duyurdu. ...
Tartışmalı projenin ÇED raporuyla ilgili kritik tarih belli oldu!
İzmir’in Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf ...
 
'Dünyanın en saçma binası'nın yıkımı başladı
Arama motoru Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan aramada ...
Foça Belediyesi'nden 6 milyonluk kiralama… 200 yıllık tarih 'otel' oluyor!
Foça'nın simge binaları arasında yer alan ve geçmişte hastane olarak da ...
İzmir'in Pisa Kuleleri tarihe karışıyor
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan ve dolgu zemine inşa edildiği için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva