HABERLER>EGE
21 Mayıs 2022 Cumartesi - 08:34

Ünlü plajda 'mavi' endişe... 'Ölüm fermanı!'

Temiz deniz ve diğer kriterler nedeniyle mavi bayrak sahibi olan Bodrum, Gümüşlük Halk Plajı’ndan bu unvanın alındığı iddia edildi. TÜRÇEV’in son listesine göre, Gümüşlük Çayıraltı Plajı hâlâ mavi bayrak sahibi ancak yakınındaki Bölme Plajı’nda kirlilik limiti aşıldı.

Ünlü plajda  mavi  endişe...  Ölüm fermanı!

Milliyet'in haberine göre, Muğla’nın Bodrum İlçesi, Gümüşlük Mahallesi’nde son günlerde “mavi bayrak” tartışması yaşanıyor. Gümüşlük sakinleri ve çevrecilerin huzurunu kaçıran gelişmelerin nedeni ise Gümüşlük Halk Plajı’ndaki “Mavi Bayrak”ın iptal edildiği iddiasından kaynaklanıyor. Türkiye’de mavi bayrak programını yürütmekten sorumlu tek yetkili kuruluş olan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) internet sitesinde geçen haftaya kadar Gümüşlük için “iptal edildi” ibaresine yer verilmiş, bu ibarenin kısa sürede siteden kaldırılması merak ve tartışma konusu olmuştu. TÜRÇEV tarafından dün yayınlanan son listede ise Gümüşlük Çayıraltı Plajı’nın mavi bayrak kriteri açısından temiz olduğu ancak Gümüşlük’ten 1.5 kilometre uzaklıktaki Gümsan İskelesi’nin yanındaki Bölme Plajı’nda ise koli basili ve atık kaynaklı kirliliğin limit değerleri aştığı anlaşıldı. TÜRÇEV yetkilileri ise 9 Mayıs’taki ölçüm sonuçlarının ardından birkaç gün içinde ikinci ölçümlerin yapılacağını ve mayıs sonunda açıklanacak sonuçlara göre Gümüşlük için mavi bayrak hakkının netlik kazanacağı bilgisini paylaştı. Gümüşlük kıyılarındaki “Mavi Bayrak” tartışmasına yönelik Bodrum Belediyesi’nden cevap alamadık.

‘SORU İŞARETLERİ VAR’
Gümüşlük ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Hakkı Zırh, Çayıraltı Plajı’nda mavi bayrak hakkının henüz kaybedilmediğini ancak Gümüşlük kıyılarının her geçen gün kirlenmeye devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“TÜRÇEV’in internet sitesinde Gümüşlük Çayıraltı Plajı, mavi bayrak kriterlerini karşılıyor. Ancak bizler Gümüşlük kıyılarının mavi bayrak kriterlerini karşıladığını düşünmüyoruz. Köyiçi dediğimiz yerde bulunan arıtıma tesisinden çıkan arıtılmış su, Gümüşlük koyundan denize deşarj ediliyor. Arıtma suyunun verildiği dereye, özel kanalizasyon kuyusundaki atıkları vidanjörle çektirip kaçak olarak boca edenler oluyor. Kıyının temiz olduğuna dair ciddi soru işaretlerimiz var. Arıtma tesisinden gelen atık suyun kıyıdan en az 500 metre açığa deşarj edilmesini istiyoruz. Bazı sitelerin arıtma masrafından kaçmak için foseptiğini kaçak olarak dereye boşalttığı iddiaları araştırılmalı ve bunu yapanlara ciddi cezalar verilmeli. Plaj bazı dönemler köpük köpük olduğu gibi, maalesef kokuyor.”

‘ÖLÜM FERMANI’
Çevrecilerin oluşturduğu Gümüşlük Forumu sözcülerinden Ayşe Bige Karan ise mavi bayrağın Gümüşlük Halk Plajı’ndan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Arıtma suyu halen insanların denize girdiği yerden deşarj ediliyor. Zaman zaman bazı kişilerin vidanjörlerle arıtma suyu kanalı olarak bilinen dereye kaçak olarak foseptik bıraktığı herkesin bildiği bir konu. Mevcut arıtma suyu miktarı bile yük oluştururken olası kapasite artışı Gümüşlük Halk Plajı’nın ölüm fermanı anlamına gelir” dedi. Gümüşlük Muhtarı Zeki Pay da son ölçüm sonuçlarına ilişkin kendilerine gelen bir bilgi olmadığını dile getirirken, “Mavi bayrak hakkını kaybetmiş değiliz. Son ölçüm raporları nedir, ne değildir, bilmiyoruz. Yıllardır Çayırağası Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtma suyu plaj kıyısından denize veriliyor. Arıtma tesisinden çıkan atık su, açık dereden gittiği için zaman zaman tortular birikebiliyor. Geçtiğimiz günlerde domuz sürüsünün neden olduğu kirlilik tespit edilmişti. Ancak Gümüşlük köyünün suyu arıtıldıktan sonra denize dökülüyor” ifadelerini kullandı.

MAVİ BAYRAK KRİTERİ
TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen mavi bayrak programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulanıyor. Tatlı su ve deniz alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen program, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini önlemler almaya teşvik ediyor. Bir plajın mavi bayrak ödülü alabilmesi için belirlenen hijyen kriter ve önlemlerin karşılanmış olması gerekiyor. En önemli kriter ise koli basili (Escherichia Coli) ile atık kaynaklı kirlilik (Intestinal Enterokok) değerlerinin sınır değer kabul edilen 100’ü geçmemesi gerekiyor.

Gümüşlük Forumu sözcülerinden Ayşe Karan, arıtma suyunun denize girilen yerden deşarj edildiğini belirterek, mavi bayrağın Gümüşlük Halk Plajı’ndan alınması gerektiğini söyledi.

 
Gazino önünde silahlar çekildi!
 
Düşük faizli konut kredisinin şartları belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazino önünde silahlar çekildi!
Uşak'ta bir gazinonun önünde çıkan silahlı kavgada 2 kişi ağır yaralandı.
16. Gökova Bisiklet Turu'nda Marmaris etabına ulaşıldı
Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Gökova Bisiklet Turu kapsamında 18 ilden 240 ...
Didim’de Vegan Festivali coşkusu başladı
Aydın'ın Didim ilçesinde, belediye tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen ...
 
Boşanmak istediği eşini sırtından vurmuştu... Tutuklandı!
Aydın'ın Söke ilçesinde, tartıştığı eşi Zehra Çiçek'i (37) tabancayla ...
Motosikletliyi 200 metre sürükleyip kaçtı... Vicdansız TIR şoförü!
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, kırmızı ışıkta geçtiği iddia edilen TIR’ın ...
Muğla'da fırtına ortalığı yıktı geçti!
Muğla'nın Ortaca ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan fırtına nedeniyle ...
 
Telef olan yılkı atıyla ilgili soruşturma başlatıldı
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde yılkı atının telef olmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.
Fabrikada duvar devrildi: 8 işçi yaralandı
Aydın'ın Köşk ilçesinde incir ve kayısı paketleme fabrikasının inşaat ...
Operasyonda Meryem Ana heykelciği ele geçirildi
Muğla'nın Milas ilçesinde, jandarmanın düzenlediği tarihi eser operasyonunda, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva