HABERLER>GÜNCEL
4 Ekim 2021 Pazartesi - 08:52

Üniversiteler açıldı: İlk ders korona

Kovid-19 salgını nedeniyle 1.5 yıldır uzaktan eğitim gören üniversiteler, öğrencilerine kampüslerinde ‘Merhaba’ demeye başladı. Kapılarını bir daha kapatmamaya kararlı olan üniversiteler ilk derslerini de pandemiye ayırdı. Yeni akademik yılın odağında Kovid ve önlemleri yer alıyor.

Üniversiteler açıldı: İlk ders korona

Üniversiteler sırayla kapılarını öğrencilerine açmaya başladı. Ek yerleştirme sonuçlarının da açıklanmasıyla birlikte kayıtlar da tamamlanıyor. Bu hafta itibariyle üniversitelerin çoğunda yeni akademik yıl başlayacak. Yaklaşık 1.5 yıl süren uzaktan eğitimin ardından hem akademisyenler hem de öğrenciler çok heyecanlı. Koronavirüs önlemleriyle kapılarını açan kampüslerde ise birçok değişiklik öğrencileri ve akademisyenleri bekliyor.

Bu hafta pek çok üniversitede uyum (oryantasyon) başlığı altında öğrencilerle bir araya gelecek. Önceki yıllarda üniversitenin felsefesini aktarmak, akademik ve sosyal yapısı ile öğrencilerine sunduğu olanakları tanıtmak, üniversite yaşamına uyum sürecini hızlandırmak için hazırlanan oryantasyon programlarına bu yıl Kovid-19 ile ilgili bilgilendirme dersleri de eklendi.

UYUM PROGRAMINA ALDILAR
Üniversitelerin çoğu, ilk derslerini pandemiye ayırdı. Örneğin Hacettepe Üniversitesi’nde yeni kayıt yaptıran her öğrencinin alması gereken 1 kredilik zorunlu ders olan ÜNİ 101’de Yüzyılın Pandemisi: COVID-19 söyleşisine yer verildi. Üniversite Hayatına Giriş Dersi veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin programında da Kampüste Sağlıklı Yaşam, Pandemi Sürecinde Üniversite Yaşamı başlıklı etkinlikler bulunuyor. Işık Üniversitesi ise akademik yıl açılış töreni kapsamında bugün gerçekleşecek ilk dersin konusunu “Endişe Çağı: Neo-Liberalizm, İklim Değişikliği ve Pandemi” olarak belirledi. Dersi, Prof. Dr. Çağlar Keyder verecek. İstanbul Yeni Yüzyıl, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, SANKO, Bülent Ecevit üniversitelerinde de uyum programlarının ana konusu da Kovid-19’un belirtileri, teşhis ve korunma yolları, stres yönetimi. Üniversitelerin yanı sıra yurtlarda da öğrencilere yurt yaşamı, sağlık önlemleri gibi konularda bilgilendirmeler yapılıyor.

KAMPÜSTE AŞI UYGULAMASI
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yaptığı son açıklamaya göre üniversitelerde öğretim üyelerinin yüzde 90’ı, öğrencilerin yüzde 70’i aşı oldu. Bu durumda üniversitelerde hâlâ her üç öğrenciden biri aşısız. 2020-2021 istatistiklerine göre açıköğretim ve uzaktan öğretim hariç, üniversitelerde 3 milyon 801 bin 294 öğrenci var. Bu durumda yaklaşık 1.1 milyon öğrencinin henüz aşı olmadığı görülüyor. O nedenle üniversiteler aşı çağrılarına devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu  Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da öğrencilerin aşı olmalarının teşvik edilmesi konusunda üniversite yöneticilerini göreve davet etti. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi’nin açılışında konuşan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “Kovid-19 savaşının en önemli enstrümanı aşı, lütfen aşınızı olun okulunuza gelin” diyerek, öğrencilerinin aşı olmasını önerdi. Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Çağrı Erhan ise öğrencilere “Bu kadar çok bilim insanı, aşının Kovid ile mücadelede en etkili araç olduğunu belirtirken, rapor hazırlarken, makaleler yazarken hâlâ aşı karşıtı olmanın, hatta başkalarını da etkilemenin bir anlamı olmadığını düşünmüyorum. Yaptırmadıysanız hepiniz aşılarınızı yaptırın hem sizler rahat edin hem de sizlerle birlikte aynı sınıfları paylaşan insanlar rahat etsin” sözleriyle seslendi. Trakya Üniversitesi ise Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni yeni kazanan öğrencilerine çevrim içi olarak uyum programı düzenledi. Bazı üniversiteler ise kampüse gelen öğrencilere ve akademisyenlere yönelik aşı stantları kurdu. Bilecik Şeyh Edebali, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Harran, Balıkesir üniversiteleri kampüslere kurdukları stantlarda aşı uygulaması ve bilgilendirme yapıyor.

HES KODUYLA TAKİP
Üniversite kampüslerinde öğrenciler, öğretim elemanları ve idari personelin Kovid-19 verileri, HES kodu üzerinden takip ediliyor. Buna ek olarak üniversitelerde farklı uygulamalar da bulunuyor. Bazı üniversiteler, akademisyen ve öğrencilerin kampüslere girişinde aşı ya da PCR testini zorunlu tuttu. Buna göre aşı olmayan öğrencilerden kampüse girmeden 72 saat öncesine ait PCR testi istiyor. Bazı üniversiteler belirti göstermeyen öğrencilere kampüsteki polikliniklerinde test yaparken belirtisi olanları hastanelere yönlendiriyor. Üniversiteler bir taraftan hazırladıkları seminer programları, derslerle diğer taraftan salgın kapsamında aldığı önlemlerle kampüslerde vaka sayılarının artmaması için mücadele ediyor. (Milliyet) 

 
Güzelbahçe ‘den ortak çağrı: Satın alma, sahiplen
 
Teoman: Çok kitap okuyorum diye annem endişelenirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cadde cadde rapor... İzmir'de trafik kazası rekoru!
Eylül ayında İzmir'de toplam 1075 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalardan ...
Naneli sakız işe yaramadı:10 bin liralık ceza!
Bursa'da polisin 'dur' ihtarına uymayan ve bir polis aracına çarparak ...
NAVTEX şımarıklığına Türkiye'den sert yanıt!
Türk donanmasının engellediği Yunan ihlal teşebbüsünü, bu kez Rum tarafı, ...
 
Koyunu kurtarmak isteyen çocuk boğuldu
Konya'da sulama havuzuna düşen koyunu kurtarmak için suya atlayan 12 yaşındaki çocuk boğularak öldü.
Tartıştığı adamı bıçaklayarak öldüren kadın tutuklandı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, tartışma sırasında bir kişiyi bıçaklayarak ...
KKTC'den Rum kesimine tepki
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, ...
 
Fazlı Eryılmaz, dünya üçüncüsü oldu
Norveç'in başkenti Oslo'da devam eden Dünya Güreş Şampiyonası'nda serbest ...
Mantardan zehirlenen 6 kişi hastanelik oldu
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, yedikleri mantardan zehirlenen 6 kişi tedavi altına alındı.
Fuat Oktay'dan öğrenci yurdu açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sadece son 3 yılda 240 yeni yurt ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva