HABERLER>SPOR
31 Ekim 2019 Perşembe - 08:37

Türkiye vergi cenneti olmaktan çıkıyor!

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan yeni yasa teklifi, futbol kulüpleri ile futbolcuları da yakından ilgilendiriyor.

Türkiye vergi cenneti olmaktan çıkıyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, sporcuların ücretleri üzerinden kesilen ve ödenen gelir vergisinin spor kulüplerine iadesine yönelik uygulamayı yürürlükten kaldırıyor.

Ayrıca, futbolcular da artık vergi ödeyecek. Hürriyet gazetesinde Ahmet Karabıyık'ın 'Artan verigiyi Falcao mu Galatasaray mı ödeyecek' başlıklı yazısında, konuya ilişkin ayrıntılar yer aldı.

İşte o yazı: 

En yüksek gelir Falcao'nun olduğu için en yüksek vergiyi de o ödeyecek. O yüzden başlıkta Falcao'nun adı geçiyor. Yoksa tüm Süper Lig futbolcuları için vergi yükü artıyor. Yeni yasa teklifine göre; 2020'den itibaren yalnız kulüpler kesinti-stopaj yoluyla vergi ödemeyecek, ayrıca futbolcuların da ertesi yıl mart ayında beyanname vermesi gerekecek.

Once mevcut geçerli uygulamaya bakalım: Hali hazırda futbolcuların işvereni olan kulüpler, futbolculara yaptıkları ödemeler üzerinden sabit ve düşük oranda, yüzde 15 vergi kesip Maliye'ye ödüyor. Net ücret üzerinden kulüpleriyle anlaşan futbolcular, aslında bu yüzde 15 oranındaki düşük vergiyi de hiç ödemiyor, tüm vergiyi işverenleri olan kulüpleri ödüyor. Futbolcuların banka hesabına yatan gelirleri ne kadar milyon Euro olsa da, ne kadar milyon lira olsa da ayrıca bir vergi ödeme yükümlülükleri yok.

Dolayısıyla Türkiye bir vergi cenneti. (Ispanya, İngiltere, Italya, Almanya gibi ülkelerde futbolcular ortalama yüzde 45 oranında vergi ödüyorlar.) Birçok yabancı futbolcunun, Türkiye'yi tercih etmesinin en önemli nedeni de bu vergisiz (ya da düşük oranlı, sabit vergili) kazançtı zaten...

Şimdi meclise Gelir Vergisi (GV) yasasında değişiklik içeren yasa teklifi geldi... Bu teklif; meclise geldiği haliyle değişmeden yasalaşırsa, hem kulüplerin ödediği vergi (stopaj) oranı yüzde 20'ye çıkıyor, hem de futbolculara beyanname verme (ertesi yıl mart ayında) zorunluluğu geliyor. Beyanname verildiğinde vergi oranı bu kez yüzde 40'a kadar çıkıyor. Beyanname verecek futbolcular; yüzde 40'a göre vergi hesabı yapıp, yıl içinde kulüplerin ödediği yüzde 20'lik vergi stopajını ise hesaplanan vergiden mahsup edip (düşüp) kalan vergi tutarını vergi dairesine ödeyecekler. Netice de; yasa teklifine göre, futbolcuların 2020'de elde edecekleri kazançları üzerinden yüzde 40'a varan oranda vergi ödenmesi gerekecek...

Süper Lig futbolcularının ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu için; 2020 boyunca elde edilen gelirlerinin GV tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutarı da aşması gerekiyor. (Yasa teklifinde 4'üncü dilime 2019 için 500 bin lira olarak sinir belirlenmiş, 2020 için de bu tutara yakın yeni bir tutar belirlenecektir.) Beyanname verildiğinde; süper lig futbolcularının 500 bin liralık gelir sınırını aşmaları zor olmayacağı için, yüzde 40'a varan oranda vergilendirilmeye de 2020 gelirlerinden itibaren başlanmış olunacak.

ALT LİGLERDE YOK

Süper ligde yüzde 15 oranındaki stopaj oranı 2020'den itibaren yüzde 20'ye çıkarken (ilaveten ertesi yıl mart ayında beyanname verme zorunluluğu da getirilirken) süper lig altı liglerde avantajlı vergi oranında bir değişiklik öngörülmüyor. Bir alt Ligde yer alan sporcuların ücretlerinden yüzde 10 oranında vergi kesilirken diğer kulüplerse, tüm sporcu ödemelerinden yüzde 5 oranında vergi hesaplıyorlar.

Falcao'nun şansızlığı...

Şimdi başlıktaki soruya gelelim. Falcao, Galatasaray'la yaptığı sözleşmesinde muhtemelen 'net ücret' üzerinden anlaşmıştır. Stopaj sonrası kendisine net ödenecek tutarın altına imza atmıştır. Dolayısıyla 2020'de stopaj oranı yüzde 15'den yüzde 20'ye çıktığında da, Falcao'nun cebinden bir ödeme çıkmayacaktır, yüzde 5'lik ilave vergi stopaj yükünü Galatasaray üstlenecektir. Ancak ertesi yıl (2021) mart ayında Falcao'nun beyanname vermesi gerekecek, yüzde 40'a varan oranda vergi hesaplamasını kendisi yapacak. Kulübün ödediği yüzde 20 stopajı, hesapladığı vergiden düşecek ve nihai olarak stopaj sonrası artan vergi yükünü artık Falcao üstlenmiş olacak.

Kimler geldi, kimler geçti... Van Persie'ler, Pepe'ler, Scnieder'ler... Hepsi de ne ceplerinden vergi ödediler ne de beyanname verdiler... Milyon Eurolar banka hesaplarına yatmasına rağmen, Türkiye'de vergi hesabıylabeyannameyle hiç uğraşmadan ülkelerine geri döndüler. Falcao'da bu şartlarda Türkiye'ye geldi ama artık şartlar değişiyor. Türkiye'deki vergi oranları da, artık Avrupa ülkelerinin vergi oranlarına yaklaşıyor.

Peki; bu yeni yasa teklifinden en çok etkilenecek futbolcular, şimdi ne düşünüyorlar acaba? Daha birkaç ay önce Türkiye'ye gelip imza atmış futbolcular; Falcao, Gustavo, Elneny veya Sturridge mesela... Vergi mevzuatının değişeceğini bilselerdi, yine de Türkiye'ye gelirler miydi?

 
Fransa'nın başörtüsü kararına Türkiye'den tepki
 
Bağdadi operasyonunun görüntüleri paylaşıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe'ye kupa morali!
Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Göztepe, Sivas Belediyespor'u 3-0 mağlup etti.
Talisca, Çin'de kriz yarattı!
Çin'de kariyerini sürdüren Beşiktaş'ın eski futbolcusu Anderson Talisca, eleştirilerin odağı oldu.
Altınordu çıkış peşinde
Ziraat Türkiye Kupası'nda Tire'de Amed Sportif'i 3-1 yenerek moral bulan ...
 
Göztepeli Emre eskrimde Türkiye şampiyonu 
Adıyaman'da düzenlenen Türkiye Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda Göztepe'nin ...
Karşıyaka az atıp az yiyor
TFF 3'üncü Lig 2'nci Grup'ta bu sezon oynadığı 9 maçta 3 galibiyet, 3 ...
Altay'da Töraydın'dan taraftara mesaj
TFF 1. Lig'de cumartesi günü deplasmanda oynayacağı zorlu Hatayspor maçına ...
 
Ci Group Buca'da 4 oyuncuya af çıktı
TFF 3. Lig 1. Grup'ta geçen hafta Artvin Hopaspor deplasmanından 5-0 mağlup ...
Göztepe'de teknik direktör için ilk aday belli oldu
Süper Lig'de son olarak Kasımpaşa'ya 4-1 mağlup olan Göztepe'de, istifa ...
Altay kupada tek golle turladı
Ziraat Türkiye Kupası 4'üncü eleme turu maçında TFF 1'inci Lig ekibi Altay ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva