HABERLER>GÜNCEL
21 Aralık 2015 Pazartesi - 10:53

Türkiye'de bir ilk: Ege'de görme engellilere özel eğitim!

Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) işbirliğinde hazırlanan ‘Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme’ projesiyle görme engelli öğrenciler, ‘Braille Nota Sistemi’ ile eğitim alacak.

Türkiye de bir ilk: Ege de görme engellilere özel eğitim!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez ‘Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme’ adlı projeyle, görme engelli öğrenciler, ‘Braille Nota Sistemi’ ile eğitim alacak.
 
Görme engelli öğrenciler için toplu müzik derslerinin materyallerinin kabartma nota yazısına çevrilmesiyle ortaya çıkan proje,  Doç. Dr. Esin de Thorpe Millard öncülüğünde yürütüldü. Proje kapsamında, yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenen görme engelli öğrencilere iki dönem olmak üzere 12’şer haftalık Braille kabartma nota eğitimi vermek ve görme engelli öğrencilere kabartma nota eğitimi verebilecek öğretim elemanı yetişmek olmak üzere iki hedef belirlendi. Çalışma sonunda ise, konservatuarda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda olacak görme engelliler için bir Braille nota arşivi oluşturulacak.
 


‘GÖRME ENGELLİLERİ TOPLUMA KAZANDIRMAK’
Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Esin de Thorpe Millard görme engelli öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendiğini, üniversitelerde ise her bölümün kendi branşına göre değişik modelleri uyguladığını belirterek, materyal eksikliğinden dolayı üniversitelerin öğrenci seçiminde hassas davrandığına dikkat çekti. Projenin görme engelli öğrencilerin topluma kazandırılması açısından önemini vurgulayan Millard, “Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ilk görme engelli öğrencisini 2006 yılında kabul etti. 2015 yılını itibariyle ise, iki görme engelli öğrenciyi mezun ettik. Görme engelli öğrencilerin topluma kazandırılmaları açısından değişik eğitim modelleri geliştirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu projeyle  Batı Müziği Solfeji, Türk Müziği Solfeji, Türk Sanat Müziği Repertuarı ve Türk Halk Müziği Repertuvarı ortak derslerin materyallerinin kabartma şeklinde yazılmasıyla başlandı. Bunun yanı sıra proje kapsamında nota kursu vermeye başlandı. Ayrıca kabartma nota konusunda uzmanlaşmasını istediğimiz bir öğretim elemanı arkadaşımız da bu kabartma nota çalışmalarına katıldı. Proje sonunda tüm hedeflerimizi gerçekleştirmeyi umuyoruz” diye konuştu.
 
DİĞER ÜNİVERSİTELERE DE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK
TÜRGÖK Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, TÜRGÖK’ün eğitim alanında verdiği hizmetlerden bahsederek, “Talepler doğrultusunda İngilizce baskılı kitaplar temin ediyoruz. Buna ek olarak öğrencilerin kabartma nota ihtiyacı olduğunu gördük. Bazı kaynaklardan edindiğimiz yardımlarla ‘Notalarıma Dokunuyorum’ isimli projeyi başlattık. Bu projeyi hayata geçirmek için de Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile bir araya geldik. Sonuç olarak ortaya güzel bir proje çıktı. Bu proje sürdürülebilir bir proje olduğu için diğer üniversitelere de örnek teşkil edeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.
 


ÖNCE ‘BRAİLLE NOTA’ KURSU
Braille Nota Uzmanı  Turgay Tufan ise, lise ve konservatuarlarda öğrenim gören öğrencilerin eğitim sıkıntısı çektikleri konusunda şikayet aldıklarını söyleyerek, “Müzikal anlamda kaynak yetersizliği yanında Braille notasını bilmemek gibi bir problem de var. Bu projeyle önce Braille nota eksikliğini gidermek için iki dönem sürecek olan bir kurs düzenledik. Bu kursta onuncu haftamızı tamamladık. Bu projede en büyük desteği ise Prof. Dr. Önder Kütahyalı ve Ege Üniversitesi yönetimi verdi” dedi.
 

 
Dünya futbolu için şok karar: İki başkana...
 
Filipinlerde IŞİD operasyonu: 26 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli fırıncılardan kayıt dışı ekmek isyanı!
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, İzmir'deki fırınlarda 2.5 ...
Üniversitedeki kavgadan alındı, Facebook'tan tutuklandı
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyan M.D., üniversitede yaşanan ...
11 mahallede daha sokağa çıkma yasağı!
Nusaybin Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, yasağın devam ettiği 4 ...
 
Selfie çeken gençlerin üzerinden kamyonet geçti!
Antalya'ya Alanya'dan gezmeye gelen 5 arkadaş, dönüş yolunda asfalt üzerine ...
Selahattin Dede evini vermedi canından oldu!
Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'lı teröristler, evinin mevzi haline getirilmesine ...
Flaş! İstanbul’da yola bomba döşeyen PKK’lı yakalandı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile İstihbarat Şubesi ...
 
İzmir'deki büyük 'paralel' operasyonda flaş gelişme
İzmir merkezli olarak, 'paralel devlet yapılanması' iddialarına yönelik ...
Dehşet görüntüleri dosyada: Dilek Doğan’ın vurulma anı
Sarıyer’deki evlerine operasyon yaptıkları Dilek Doğan’ı öldürdüğü gerekçesiyle ...
Balyoz davasında bir milyonluk tazminat daha!
Balyoz Davası kapsamında 3 yıl 5 ay 15 gün tutuklu yargılandıktan sonra ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva