HABERLER>GÜNCEL
18 Temmuz 2018 Çarşamba - 12:03

Trump'ın istediği papaz İzmir'de yargılanıyor: Mahkeme ne karar verdi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi sırasında serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen ve 35 yıl hapsi istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Trump ın istediği papaz İzmir de yargılanıyor: Mahkeme ne karar verdi?

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir araya geldiği zirvede serbest bırakılma talebiyle görüşülen rahip Andrew Craig Brunson'un, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla kadar, 'devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasına devam edildi. Yargılamanın yapıldığı İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, tutuklu Brunson'un yanı sıra avukatı, eşi, yakınları hazır bulundu. Yoklamayla başlayan duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi.

Bu arada jandarma, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Tek tek kimlik kontrolü yaptı. ABD'li heyetin de pasaport ve kimlikleri kontrolden geçirildikten sonra içeriye girmelerine izin verildi. ABD'li heyet ise kimlik kontrolü sırasında araçtan inmedi.

TANIK RAHİBE SUÇLAMALARDA BULUNDU
İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın, yargılanmasında tanıklardan kilise cemaatinden olan Levent Alkan, dinlendi. Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan ve SEGBİS sistemi üzerinden bağlandığı duruşma salonunda ifade veren Levent Alkan, Andrew Brunson'u yaklaşık 10 yıldır tanıdığını ve Brunson'un terör örgütü sempatizanlarıyla yakın ilişki içinde olduğunu, onlara yardım ettiğini ve kendisini uyarmalarına rağmen geri adım atmadığını anlattı. Tanık Levent Alkan davada ifade vermesi üzerine, Brunson'un verdiği talimat ile hiçbir kiliseye giremediğini belirterek, "Muhbir olarak görülüyorum. Ayrıca Işık Kilisesi Pastörü de ifademi değiştirmem yönünde telkinde bulundu. Tövbe etmem gerektiğini söyledi" dedi. Sık sık Andrew Brunson'un terör örgütü sempatizanlarına yardım ettiğini ileri süren Levent Alkan, "Birçok şeye şahit oldum. Bir gün kilisedeki vaazında 'Türkler ile Kürtler arasında savaş var' ifadesini kullandı. Biz buna katılmıyoruz, bizim böyle bir düşüncemiz yok. Kendisi neden böyle düşünüyor" dedi.

'TÜRKLER OTURAMAZ'
Kilisede Türkler ile Kürtler arasında ayrımcılık yapıldığını da vurgulayan Alkan, "Bir gün kiliseye gittim. Gittiğimde koltukların üzerinde 'Türkler oturamaz' yazısı yazmışlardı" ifadesini kullandı. Bu sırada araya giren Mahkeme Başkanı, neden böyle bir yazı yazıldığını sorması üzerine Levent Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yazıyı görünce çok şaşırdık. Sorduğumuzda misafirlere ayrıldığı için öyle yazdıklarını söylediler. Madem misafirlere ayrıldı, protokol yazsınlar. Neden 'Türkler oturamaz' diye yazıyorlar. Bunlar Türk düşmanıdır. Ayrıca kilisede bir gizli odada toplanıyorlardı. Biz o toplantılara alınmıyorduk. Bir gün o odaya girdiğimde terör örgütünün dokümanlarını gördüm. Koliler içinde PKK'ya ait broşürler vardı. Bir de terör örgütlerinin kurmak istediği Kürdistan ile ilgili harita bulunuyordu, haritada belli yerler işaretlenmişti."

Levent Alkan, kiliseden kovulmadığını, gördüğü ayrımcılık sonucunda dayanamayıp kendi isteğiyle ayrıldığını da anlattı. Tanığın ifadesi üzerine söz alan Andrew Brunson, iddiaları yalanlayıp "Kürtlere özel ilgi gösterdiğimiz ve Türkleri arka planda tuttuğumuz doğru değil. Bunu reddediyorum. Kilisede kimseye ayrıcalık yok. Biz görev verirken, Tanrı'ya yakın mı, adanmışlık var mı ona bakıyoruz" dedi.

BRUNSON KONUŞTU
Tanığın iddialarını üzerine söz alan Andrew Brunson, şunları kaydetti: 

"Kürtçe İncil bastırmadık, dağıtmadık. Özellikle Kürtlere özel ilgi gösterdiğimiz ve Türkleri arka planda tuttuğumuz doğru değil. Bunu reddediyorum. Kilisede kimseye ayrıcalık yok. Biz görev verirken, Tanrı'ya yakın mı, adanmışlık var mı ona bakıyoruz. Çoğu kişi beni tehdit etti ama terk etmedim. Çünkü kurtarıcı bir görev ihsan etti. Hakkımda çok şey söylendi. FETÖ'cü, PKK... Bunlara karşıyım. Türkiye'nin toprak bütünlüğüne inanıyorum ve destekliyorum. Benim hakkımda yalan söyleyen ve yalancı tanıklı yapanları affediyorum." 

Sanık Brunson ise tanığın iddialarına, "Mülteci toplantısına hiç katılmadı ki orada olan şeyleri anlatsın. Bunları nereden biliyor. Biz Kürtlere ayrı bir şey yapmadık." şeklinde konuştu. 

TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERDİ
İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakim karşısına çıkan ABD uyruklu papaz Andrew Craig Brunson'un tutukluluk halinini devamına karar verildi.

MASLAHATGÜZAR KOSNETT: HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK
İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'ın, tutukluluk halinin devamına karar verilmesinden sonra ABD'li yetkililerden de açıklama geldi. Duruşmadan ilk olarak çıkan ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada davanın takipçisi olacaklarını söyledi. Brunson'un suçlu olmadığını düşündüklerini de ifade eden Maslahatgüzar Philip Kosnett, "3 duruşmayı da takip ettim ve duruşmalarda Brunson'un suçlu olduğuna dair herhangi bir gösterge bulunmadığını gördüm. Hayal kırıklığı yaşadık. Hükümetimiz bu durumdan endişe duyuyor. Türkiye farklı inançlardaki kişiler için güvenli bir yer geleneksel olarak. Ancak bu duruşmada olan bitenler, bu geleneklerin dışına çıktığını gösteriyor" dedi.

Rahip Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt davada hukuksuzluk olduğunu ileri sürerek, "Delillerin toplanması sürecek bu da tutukluluk süresini arttırmaya yönelik. Savunma tanıklarımızın dinlenmesi konusunda ısrarımız olacak. Dosya hukuk ayıbına dönüşmek üzere. Tanıkların beyanlarına bakarak tutukluluk devam demek kabul edilebilir değildir. Tanıklar şaibeli. Gizli tanıklarım kimliklerini biliyoruz" diye konuştu.

İDDİANAMADE ÖNEMLİ SUÇLAMALAR YER ALDI
İddianamede Rahip Brunson, hakkında da çarpıcı ayrıntılar bulundu. Rahip Brunson'un din adamı görüntüsü altında terör örgütleri PKK ve FETÖ adına suç işlediği ve bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, bu örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığına iddianamede yer verildi. Brunson'un ayrıca, FETÖ'nün üst düzey üyeleriyle kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde Ege Bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve onun yardımcısı Murat Safa ile hakkında 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'la da görüşmeler yapıp strateji belirlediği iddia edildi. İddianamede ayrıca rahibin, görev yaptığı İzmir Protestan Diriliş Kilisesi'nde PKK ile FETÖ'yü övücü ve bölücü içerikli konuşmalar yaptığı, özellikle Kürt vatandaşların yaşadığı bölgelerde sistematik bir çalışma yürüttüğü, bu amaçla İzmir'de sadece Kürt kökenli vatandaşların alındığı "Mesihin Kürdi Kilisesi"ni kurduğu suçlaması da yeraldı. 2013'teki Taksim'deki Gezi Parkı olayı organizasyonunda yer aldığı ileri sürülen Brunson'un, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden 5 gün sonra bir arkadaşına gönderdiği mailde kullanılan "Türk halkı her zamanki gibi askerin yanında yer almadı. Her şey kötüye gidiyor ama sonunda kazanan biz olacağız" ifadesi de yine iddianamede bulundu. Hakkında gizli ve açık tanık ifadeleri de olan Brunson'un Türk savaş uçağı pilotlarının başarısından bahseden bir vatandaşa, Fethullah Gülen'i kastedip "Sizin pilotunuz yok ki. Onlar bizim oradaki hocanın duasıyla uçan pilotlar. Onlar hocaya, hoca da bize bağlı" dediği öğrenildi. (DHA, AA)

 
AK Partili Kaya'dan Körfez Geçiş çıkışı: Projenin önündeki tek engel o isimler!
 
CHP'den bedelli askerlik açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adnan Oktar adliyeye sevk edildi!
Adnan Oktar ve grubuna yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ...
Dev operasyon! Tam 50 milyon doz...
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, Başakşehir’de bulunan organize ...
Bedelli yapacak çalışanlarla ilgili çok önemli bilgiler!
2011 ve 2014 yılındaki uygulamalardan farklı olarak yeni bedelli askerlik ...
 
İzmir'deki fabrikada panik: 700 işçi hastanelik!
Aliağa ilçesindeki bir sanayi tesisinde çalışan yaklaşık 700 işçi gıda ...
Karadeniz'deki dev operasyonda son durum
Gümüşhane'nin Kürtün ilçe kırsalında güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler ...
Bisikletle Türkiye'ye gelen turistler dehşeti yaşadı!
Bulgaristan sınırındaki Dereköy Sınır Kapısı'ndan dün Türkiye'ye bisikletle ...
 
Şaşırtan enkaz Rus füzesi çıktı!
Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde bulunan ve roket parçası olduğu zannedilen ...
Tacizciye beyzbol sopalı meydan dayağı!
İstanbul’da 12 yaşındaki kız çocuğunu telefonla taciz eden 73 yaşındaki ...
Acil'de dehşet! Doktorun başında parçaladı, sebebi şoke etti...
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Çocuk Bölümü'nde, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva