HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ocak 2023 Salı - 13:23

Toplantıya halk engeli… Karaburun’da RES’e rest!

Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar enerji santrallerinin kapasitesi artışı ile ilgili yapılması planlanan ÇED toplantısı bölge halkının tepkilerinden dolayı gerçekleştirilemedi.

Toplantıya halk engeli… Karaburun’da RES’e rest!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2013 yılında aldığı izinle İzmir’in Karaburun ilçesinde faaliyetlerine başlayan Lodos Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali'nin kapasitesinin artırılması için harekete geçildi.

Alto Holding bünyesinde yer alan Lodos Karaburun Elektrik Üretim Şirketi, bakanlığa başvurarak ilçenin Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz, Saip bölgesinde yer alan rüzgâr enerji santralinin kapasitesini 268 MWm/268 MWe’den 455.16 MWm/455.16 MWe’e türbin sayısının ise 87’den 128’e çıkarmayı hedefliyor. Türbinlerin dikileceği noktalar yüz bin ölçekli çevre düzeni planında tarım, orman ve mera alanında yer alıyor. Türbin sahası aynı zamanda koruma altındaki endemik türlerin de yaşam alanı. 

4,3 MİLYARLIK BÜTÇE
Kapasite artışı için 4 milyar 350 milyon TL bütçe ayıran şirket bakanlıktan onay alırsa yıllık elektrik üretimini 940 milyondan kilowatttan 1 milyar 596 milyon kilowatta çıkaracak. Proje hayata geçerse aynı zamanda Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santrali olma özelliğine de sahip olacak. Hali hazırda ki 288 MW gücündeki Soma Rüzgar Enerji Santrali ilk sırada yer alıyor.



ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI
Kapasite artışının halkın katılım toplantısının bugün yaptırılması planlanıyordu ancak Karaburunluların tepkilerin kaynaklı toplantı yaptırılamadı. Toplantının yapılacağı köy odasının önünde bir araya gelen Yaylaköylüler, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Kent Konseyi bileşenleri, Karaburunlular ve çok sayıda yaşam hakkı savunucusu kapasitene artışına karşı çıktıklarını dile getirdiler. Halkın katılım toplantısı ise tepkilerden kaynaklı gerçekleşmedi. Durum tutanak altına da alındı.

Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada “ÇED toplantısı Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısı ile bir araya gelen paydaşları ve Karaburun Yarımadası mahallelerinden gelen Karaburun halkının yoğun protestoları sonucu yaptırılmadı. Karaburun Belediye Başkanı Sayın İlkay Girgin Erdoğan hukukçu kimliği ile gerekli tutanağın tutulmasında büyük rol oynadı. Karaburun yarımadasında yaşam alanlarını savunanlar kazandı.” denildi.



ÜÇÜNCÜ KAPASİTE ARTIŞI TALEBİ
14 MW gücündeki ilk 7 rüzgar türbini devreye alınarak üretime başlayan santral ilk kapasite artışı ile türbin sayısı 50'ye toplam kurulu güç 120 MW’ye ikinci kapasite artışı ile ise türbin sayısını 87’ye kurulu gücünü 268 MW’ye çıkarılmıştı. Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Vatandaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Son olarak Lodos Karaburun Elektrik tarafından dikilmek istenen ruhsat sahasında dikilmek istenen 7 adet güneş enerji santralinin halkın katılımı toplantısı bölge halkı ve yerel yönetim tarafından tepkiyle karşılanmış ÇED tanıtım toplantısına izin verilmemişti.



YÜZDE 89’U RESLERE TAHSİSLİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018 yılında özel çevre koruma bölgesi ilan edilen 484 kilometrekare yüz ölçümlü Karaburun Yarımadası’nın 430 kilometrekarelik kısmı yani yaklaşık yüzde 89’luk bölümü RES projelerine tahsis edilmiş durumda. Bu bölgenin 251 kilometrekarelik kısmı ise Lodos Karaburun Elektrik Üretim şirketine tahsisli.



LODOS ENERJİ KİME AİT?
1970’li yıllarda kurulan Alto Holding, 1990’lı yılların başında Köhler Elektrik Sayaçları'nı kurdu ve üretimine başladı. 1996’da yılında faaliyet alanını genişleten şirket, Alman ortaklarıyla Tekirdağ Çorlu'da 30 bin metrekarelik alana kurulu Altoteks Tekstil Giyim Boya Apre Sanayi adlı firmayı hayata geçirdi. Ardından Altoteks Kumaş Pazarlama, Altoel Elektrik Elektronik Sanayi gibi şirketleri devreye alan firma, 2004’te ise elektrik üretiminde önemli bir adım attı ve Lodos Elektrik Üretim firmasını satın aldı. Şirketin sahipleri arasında Mehmet Uçar, Tahsin Uçar ve Şükrü Uçar yer alıyor.  Alman şirketler ve Alman finans kuruluşlarıyla da bağı bulunan Lodos Şirketi’nin birçok alanda yatırımı bulunuyor

 
Pınar Gültekin davasında sil baştan!
 
Kaçak kazı yapanlara suç üstü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç elçilerden İzmir için proje!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hazırlanan İzmir Sürdürülebilirlik ...
Torbalı’da 3.Tiyatro Günleri Başladı
İlkini 2019 yılında, ikincisini ise pandemi nedeniyle geçen yıl düzenleyebilen ...
Buca'ya yeni turistik rota!
Buca'nın nostaljik değerlerinden biri olan eski tren yolu hattı turizme ...
 
Karşıyaka'da yeşil seferberlik
Kentleşmenin getirdiği olumsuzlukları gidererek, insanları doğayla barışık ...
Bayraklı'da geri dönüşüm atağı
Bayraklı’nın tüm cadde ve sokaklarında daha temiz ve daha yaşanabilir ...
Bornova'da Roman vatandaşlara fırsat eşitliği
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, CHP tarafından düzenlenen Roman ...
 
Çekimler İzmir'de... Kıvanç Tatlıtuğ ve Serenay Sarıkaya, Kordon'da!
Show TV’de önümüzdeki günlerde başlayacak Aile dizisinin çekimleri, İzmir ...
İzmir'de çocuklar aç kalmayacak... İZSİAD'tan beslenme çantası desteği!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dar gelirli öğrenciler ...
Nazım Hikmet Konak’ta anıldı
Nazım Hikmet, 121. doğum yıldönümünde Kültürpark’ta bulunan heykeli önünde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva