HABERLER>OTOMOBİL
18 Mart 2021 Perşembe - 12:50

TOFAŞ'ın kararı şaşırttı: 'Devamı gelebilir'

Otomotivde geçtiğimiz yıl yaşanan fabrika kapatmaları, son dönemde özellikle elektronik çip tedariği konusundaki sıkıntılarla yeniden gündemde. Son olarak Tofaş'tan yapılan açıklamada üretime ara verildiği duyuruldu. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Başkanı Alper Kanca yaptığı açıklamada, "Tofaş'ın bu kararı sürpriz oldu. Bu sürpriz karar şu ana kadar kısmi sorunlu devam eden üreticilerinde benzer bir çözüme gidebileceğini gösteriyor" dedi.

TOFAŞ ın kararı şaşırttı:  Devamı gelebilir

Dijitalleşen otomotiv sektöründe yaşanan çip sorunu devam ediyor. Oyak Renault, 15-22 Mart tarihleri arasında fabrikalarında üretime kısa bir süreliğine ara verileceğini duyurmasının ardından, Tofaş'tan da benzer bir açıklama geldi. Şirketten yapılan açıklama göre üretim 19 Mart-5 Nisan arası duracak.

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada üretimin çipte tedarik sorunu nedeniyle durdurulduğu belirtildi. 

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Tofaş'ın üretimi durdurma kararının bir sürpriz olduğunu söyledi. 

Kanca, "Tofaş'ın üretimi durdurma kararı beklenen bir durum değildi. Sektörel olarak bazı firmaların hammadde ve parça tedariğinde sıkıntı yaşadığını biliyorduk ama bugüne kadar gelebilmişlerdi. Bunun devam edeceğini düşünüyorduk. Tofaş'ın bu kararı sürpriz oldu bizim için. Bu sürpriz karar şu ana kadar kısmi sorunlu devam eden üreticilerinde benzer bir çözüme gidebileceğini gösteriyor" dedi. 

"CORONA BİTMEDEN SORUN BİTMEZ"
Sorunun sadece çip eksikliği olmadığını belirten Kanca, "Genel anlamda bir işleyiş sorunu var. Pandemi öncesi döneme kadar düzgün işleyen dünya ticareti ve otomotiv tedarik zincirinde kopmalar var. Son bir kaç ayda çip, konteyner yokluğu, çelik, sac gibi hammaddelerde yaşanan temin sorunu üretimi durduran faktörler arasında. Covid-19 sorunu tam bitmeden bu sorunlar devam edecek gibi gözüküyor" değerlendirmsinde bulundu.

"TEK SEBEP TEDARİK SORUNU DEĞİL" 
Bu tedarik sorunlarının fabrika kapanmaları için tek sebep olmadığına değinen Kanca şöyle devam etti: Bu kapanmaların başka bir sebebi de piyasa. Türk otomotiv sanayinin en büyük pazarı Avrupa Birliği. Üretimimizin yüzde 75'ini neredeyse Avrupa'ya gönderiyoruz. Ocak, Şubat aylarında rakamlara baktığımızda bir önceki seneye göre yüzde 20 civarında bütün Avrupa'da düşüş var. Bu düşüşler varken otomotiv sektörünün normal zamanlardaymış gibi üretim yapması da beklenemez. Bu kapanmaların arkasında yatan önemli sebeplerden birisi de bu pazardaki sorun"

"MALİYETLERİ ARTIRIYOR"
Bu kapanmalardan ve verilen aralardan birçok insanın olumsuz etkileneceğini belirten Kanca, "Otomotiv sektöründe planlar uzun vadeli yapılır ve her şey buna göre ayarlanır. Bu kapanmalarla beklenmedik şekilde çalışanların bir kısmının izne gönderilmesi söz konusu olacaktır. Sadece bu iki firma değil yurtdışındaki firmalardan da gelen sipariş azaltmaları çalışanların izne gönderilmesi anlamına geliyor. İkincisi, üretim planlaması yapılırken bir kapasite planlaması yapılıyor ve siparişler buna göre alınıyor. Gerek yurtiçi gerek yurtdışından gelen sipariş azaltmaları, üretim durdurmaları yüzünden fabrikalarımızın kapasite kullanımları düşüyor. Bu da maliyetlerin artmasına sebebiyet veriyor. Üçüncü bir problemde, herşey normal gidecekmiş gibi hammadde alan tedarikçilerin stokları şişiyor, maliyetleri artıyor. Üretime tekrar dönüldüğü zaman bunun ekstra bir maliyeti oluyor" dedi.  (NTV)

 
Dışişleri Bakanlığı'ndan HDP açıklaması
 
Asırlık Cumhuriyet için iki büyük sürpriz: 100. yıl marşını İzmir yaratacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in kayıp eşya raporu: Takside köpek unutan bile var!
İzmir'de hizmet veren 2 bin 823 takside her yıl binin üzerinde eşya unutulurken, ...
Ali Koç'tan rekor otomotiv yatırımı açıklaması
Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ...
Otomobil taksitli satış kapsamına dahil edildi
Taşıt satışlarında değerine göre 24 ile 60 ay arasında taksit yapılabilecek. ...
 
90 tekerlekli TIR 250 kilometreyi 3 günde gitti
Hatay'ın İskenderun ilçesinde limandan aldığı 147.5 tonluk hamur kurutma ...
Otomotivde tedarik sıkıntısı: Sorun sadece çip değil
Pandeminin etkisi ile neredeyse bütün sektörlerde olduğu gibi otomotiv ...
İzmirli taksiciler seslerini yükseltti
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, küresel ...
 
Bakanlık duyurdu: HGS ve OGS'de yeni uygulama
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, e-Devlet'te HGS ve OGS Borç ve Bilgilendirme ...
Sıfır kilometre aldığı aracın şanzımanı hatalı çıktı
Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Burhan Tangut, sıfır aldığı lüks ...
Oyak Renault üretime ara veriyor
Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, küresel kaynaklı elektronik bileşen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva