HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2022 Çarşamba - 10:32

TMO’da ‘açlık’ kuyruğu... 'Artık lezzeti düşünmüyoruz!'

Marketlerde görülen yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar temel gıda ürünlerini temin etmekte zorluk yaşıyor. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi’nde piyasaya kıyasla hemen hemen yarı fiyata satılan ürünler, uzun kuyruklar oluşturdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren yağ, fındık, bakliyat alabilmek için sıra bekleyen vatandaşlar devletin fahiş fiyat denetimlerini yapmadığı için bu durumda olduklarını söyleyerek isyan etti.

TMO’da ‘açlık’ kuyruğu...  Artık lezzeti düşünmüyoruz!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Döviz artışlarıyla gelen zamlardan temel gıda ürünleri de nasibini almıştı. Dövizin düşmesiyle bile bazı marketlerin raf fiyatlarında indirime gitmemesi vatandaşı oldukça zor durumda bırakmıştı. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı. Buna rağmen marketlerde fahiş fiyat denetimlerinden tam verim alınamaması sebebiyle vatandaş başka yollara başvurmak zorunda kaldı. Yağ, bakliyat ve kuruyemiş gibi temel gıdaları temin edebilmek için uygun fiyatlı satış yerleri arayan vatandaşlar İzmir, Alsancak’ta bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Bakliyatlarda neredeyse yarı yarıya, yağda da marketlere göre ciddi bir fiyat farkının görülmesi sebebiyle burayı tercih eden vatandaşlar bu durumda olmalarından isyan etti.

LEZZET ARTIK LÜKS OLDU!
Sabahın erken saatlerinde Ayrancılar’dan uygun fiyata gıda ürünü alabilmek için geldiğini belirten Ayfer Hanım, lezzete değil uygun fiyata baktıklarını dile getirerek “Ben bakliyatları buradan alıyorum. Ayrancılar’dan buraya geldim, ne kadar ekonomik açıdan zorluk yaşadığımızı siz hesap edin... 1 lira bile uygun olsun diye vatandaş koşturuyor. Çünkü buna mecbur bırakıldık. Buradaki fiyatlar daha uygun. Lezzeti değil fiyatı düşünüyoruz. Lezzet artık lüks bir şey oldu. Vatandaş pazarın çürüğünü toplarken ne lezzeti! 1 kilo domates 30 lira olmuş, lezzeti kimse düşünmüyor artık karnını doyurmaya bakıyor” dedi.

KUYRUĞUN YÜZDE 90’I YAĞ İÇİN BEKLİYOR
Kuyrukta bekleyen insanların yüzde 90’ının yağ alabilmek için beklediğini söyleyen Mehmet Bey, yağın temel gıdaların başında geldiğini ve en ucuza almak için sabahın erken saatlerinde sıraya girdiklerini belirterek “Burası 9’da açılıyor. Biz de 08.30 gibi sıraya girdik. O saatten beri bu kuyruktayız. Yağda indirim var diye bu kuyruğa girdim. Sabah geldiğimizde yağ yoktu. Yaklaşık 2 buçuk saat oldu, daha yeni yağları getirdiler. Dağıtmalarını bekliyoruz. Marketlerde 140 – 150 TL civarında olan 5 litre ayçiçek yağı burada 92,50 TL. Bu kadar kuyruğa rağmen uygun fiyat olduğu için beklemek zorundayım. Marketle burası arasında nereden baksan 40 - 50 liralık avantaj var. Bu kuyrukta bekleyen insanların yüzde 90’ı da yağ için bekliyor. Diğer ürünleri yine alabiliyor insanlar ama yağ marketlerde çok pahalı” şeklinde konuştu.

DEVLET DENETİM YAPAMADIĞI İÇİN...
Marketlerde görülen yüksek etiketli fiyatlar nedeniyle TMO’ya geldiğini belirten bir diğer vatandaş ise, devletin denetim yapamadığından yakınarak uzun sırasına rağmen beklemek zorunda olduğunu aktararak “Burada en azından fiyatlar sabit ve uygun... Marketler kafasına göre fiyatları artırıyor. Devletin de hatası var. Devlet denetimi yapamıyor. Yapamadığı için de marketlerde çok uçuk fiyatlar var. Ben sürekli burayı tercih ediyorum. Buranın fındığı, mercimeği iyi...” dedi.

FİYATLARI DÜŞÜRMÜYORLAR BİZ DE MAĞDUR OLUYORUZ
Yine marketlerdeki fiyatlardan yakınan bir diğer vatandaş, mağdur olduklarını ifade ederek, “Fındık, yağ, mercimek gibi ürünler marketlere göre daha uygun olduğu için buradan alıyorum. Kırmızı mercimeğin kilosu markette 35 – 40 lira civarındayken burada 12 lira. Çok büyük fark var. KDV’de yüzde 1’e düşürüldü ancak halen fiyatlar düşmüyor. Neden? Çünkü malı yüksek fiyattan aldılar ve elindeki malı eritecek ki düşürsün. Yoksa zarara girecek... O yüzden düşürmüyorlar biz de böyle mağdur oluyoruz” ifadelerini kullandı.

HANGİ ÜRÜN NE KADARA SATILIYOR?
Zincir marketlerde 5 litre ayçiçek yağı 120 – 160 TL aralığında satılırken TMO’da 92,5 TL’den satılıyor. 500 gram kavrulmuş fındık ise ortalama 70 TL’den raflarda yer alırken burada 33 TL’ye satılıyor. Yine bakliyatların başında gelen mercimeğin kilosu marketlerde ortalama 35 TL iken 12 TL’ye; ortalama 40 TL olan 2 kilo baldo pirinç ise burada 23 TL’ye satılıyor.   

 

 
Selin Ciğerci ve Gökhan Çıra ikinci kez evleniyor!
 
2022'nin yükselen jean trendleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomist Civelek'ten 'yastık altı' yorumu: Vatandaş onu da kaptırırsa...
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gündeme taşıdığı “Yastık altındaki ...
3600 ek gösterge için ilk toplantı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin, ...
İzmir'de ekmeğe zam kapıda!
İzmir’de 2,5 liradan satılan 230 gram ekmek, 23 Şubat’ta yapılacak İzmir ...
 
Elektrik Mühendisleri: Sayaç okuma oyunlarına son verilsin!
Elektrik faturalarına yapılan zamların geri çekilmesi çağrısında bulunan ...
Altın fiyatları 8 ayın zirvesinde!
Altın fiyatları, jeopolitik gerginlikler sonrasında yatırımcıların güvenli ...
Pazarın ateşi biraz dindi ama… Tencere kaynamıyor!
Kilosu 20 lira olan patlıcan, kabak, sivri biber ve dolmalık biber, pazarın ...
 
Eğitim, sağlık ve konutta da KDV indirimi bekleniyor
Temel gıda maddelerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinin ...
Ünlü giyim markalarıyla çalışıyordu... İzmirli o firmaya kayyum atandı!
Uluslararası markalar için kumaş üreten İzmirli Zümrüt Tekstil fabrikasının ...
Sona gelindi... İşte paketin ayrıntıları!
Yüksek elektrik faturalarına yönelik bir süredir yürütülen çalışmalarda ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva