HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Eylül 2022 Salı - 12:29

Terra Madre'de 'üzüm' buluşması... 120 bin şarapsever 2 milyon turiste bedel!

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’ söyleşileri kapsamındaki ‘Üzümü Ye Bağını Sor’ oturumunda tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık sektörü hakkında fikirler paylaşıldı. Bağcılık turizminin kalitesine vurgu yapan konuşmacılar, şarap için gelen 120 bin ziyaretçinin Antalya’daki 2 milyon turistten fazla para harcadığını belirtti. Ayrıca kuru üzüm üretiminin 10’da 1’inin sadece şarapta kullanılması ve pazarlamasının yapılması halinde gelirin artacağı da aktarıldı. 

Terra Madre de  üzüm  buluşması... 120 bin şarapsever 2 milyon turiste bedel!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 91’incisi organize edilen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eş zamanlı olarak Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen Terra Madre Anadolu, “İzmir Sanat Bahçesi’ söyleşileriyle devam ediyor. Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu İzmir kapsamında moderatörlüğünü Tarım ve Gıda Yazarı Bilge Keykubat’ın üstlendiği, ‘Üzümü Ye Bağını Sor’ söyleşisinde tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık sektörü konuşuldu. Söyleşide Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış, Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş ve Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone konuşmacı olarak yer aldı.

Ortaya koyduğu “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda sağlıklı, iyi, adil ve temiz gıdaya ulaşılması adına yol haritası çizilmesine öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de söyleşiye dinleyici olarak katıldı. Başkan Soyer’in eşi İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç ve vatandaşlar söyleşide yer aldı.

“Kuru üzüm üretiminin 10’da 1’ini şarapta kullansak daha fazla gelir elde edeceğiz”
Türkiye’deki üzümcülüğe değinen ve 100 yıl önceki şarap üretiminden rakamlarla örnekler vererek potansiyele dikkat çeken Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış, “1900’lü yılların başında sadece İzmir Limanı’ndan yurt dışına satılan şarap miktarı 360 milyon litre. Bugün Türkiye’deki üretilen total şarabın 6 katı bu. Sadece İzmir Limanı’ndan bahsediyoruz. Kuru üzüm satışında dünyanın ya birincisi ya ikincisiyiz. Onun 10’da 1’ini sadece şarapta kullansak daha fazla gelir elde edeceğiz. Çünkü unutmayın 1 litre üzüm suyundan 1 şişe şarap üretiliyor. Kuru üzümün neredeyse 4 katı daha azından bahsediyoruz. Bu çok kıymetli bir şey. Müthiş bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Ya biz bu mirası har vurup harcayan müsrif olacağız ya da bunu kendi torunlarımıza aktaran iyi bir ebeveyn olacağız” diye konuştu.  

“Şarap için gelen 120 bin kişi Antalya’daki 2 milyon turistten fazla para harcıyor”
Üreticiliğe başlama sürecine değinen Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, bağcılık turizminin kalitesine ayrı bir parantez açtı. Ortabaş, “Şarap için gelen turist bir müze turistinin 5 buçuk katını harcıyor, Antalya’ya her şey dahil için gelen turistin 20-21 katını harcıyor. Şarap için gelen 120 bin ziyaretçi 2 milyon Antalya turistinden daha fazla para harcıyor. Turist Antalya’ya gitmiş Kaleiçi’ni bilmiyor, dışarı çıkmamış. Nerede bunun katma değeri orada insan çalıştırmanın dışında? Kuşadası ne hale geldi, beton oldu, illa İstanbul gibi her yer beton mu olacak? Oraları koruyup katma değer yaratmak mümkün” ifadelerini kullandı.

Terra Madre'de üzüm üreticiliği konuşuldu
Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, “Asıl olan bu topraklarda üzümün sürdürülebilirliğidir. Üzüm hancı biz yolcuyuz. Tarım, turizm, ihracat üçgeninin içine hangi ülkeleri koyacağız desek ilk akla gelen ülkelerden biri mutlaka Türkiye olacaktır. Turizmin petrolü Türkiye’de şaraptır” dedi. 

“Yasalar, hükümet ve devlet desteğini almak için çalışıyoruz”
Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone, kurum çatısı altında yürütülen çalışmalardan örnekler sundu. İtalya’da Slow Food gönüllüleri ve şarapçılık sektörünün paydaşlarıyla 3 yıldır birlikte yürüdüklerini ifade eden Schiavone, “Ortak akılla sorunların ve zorlukların çözümü için neler yapabiliriz, bunları tartıştık. Ortaya çıkan fikirleri politik düzleme taşımak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yasaların, hükümetin ve devlet politikalarının desteğini alarak üzüm ve şarabın dünyadaki yerini belirlemeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

 
İzmir Fuarı’nda Bayraklı standına yoğun ilgi
 
Göztepe'de Ali Akman'dan kötü başlangıç
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kara Murat 6 Eylül 2022 Salı 15:54

Şarap ın yanına Birde kumar makinelerini de katarsanız, 2 Milyon daha Turist gelir!!!!

Yorumu oyla      2      5  
izmir 6 Eylül 2022 Salı 13:32

devam edin... bu kafa iyi kafa...

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Fuarı’nda Bayraklı standına yoğun ilgi
Bu yıl 91’inci kez kapılarını ziyaretçilere açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ...
Ovacık’ta festival heyecanı!
Çeşme’nin ‘En İyi Kavunu’ ve ‘En İyi Sakız Koyunu’nun seçileceği Ovacık ...
Terra Madre'de gündem tarım sektörünün sorunları
Cumhuriyet mirasının değerlerinden İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), uluslararası ...
 
Foça'nın çilesine neşter!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Foça Bağarası’nın uzun ...
Başkan Soyer 'bizim darphanemiz yok' dedi: Her yolcunun cebine 12 TL koyuyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomik kriz ile birlikte ...
Adım adım 9 Eylül’e... Zafer Kafilesi Salihli'de!
Tarihin en büyük kahramanlık destanlarından Büyük Taarruz Zaferi’nin yüzüncü ...
 
Fuar'da nostaljik tramvay rüzgarı!
Kültürpark’ta uzun yıllar hizmet veren minyatür treni unutamayan İzmirliler ...
Konak'ta tarih gezileri başlıyor!
Konak Belediyesi tarafından kent tarihi ve kültürünü tanıtmak amacıyla ...
Karşıyaka'dan 100'ncü yıl daveti... Havada, karada, denizde şölen!
Karşıyaka Belediyesi, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva