HABERLER>GÜNCEL
13 Haziran 2022 Pazartesi - 09:07

Tek suçları gürültü yapmak… Bakanlık onları katledecek!

İzmirli veteriner hekim Burak Uçar, iki bakanlığın, AB’den aldığı 2 milyon 86 bin euroluk bir destekle,  “istilacı tür” sınıfında gösterilen yeşil papağanları yok etme projesine isyan etti. Bu hayvanların istilacı olmadığına vurgu yapan ve katliamın engellenmesi için imza kampanyası başlatan Uçar, “Yeşil papağanların yok edilmesi için gösterilen tek gerekçe, gürültü yapmaları. Bu yanlıştan dönülmeli” dedi

Tek suçları gürültü yapmak… Bakanlık onları katledecek!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TERIAS Projesi kapsamında Avrupa Birliği’nden aldığı 2 milyon 86 bin euroluk bir destekle, yeşil papağanları öldürme projesini başlattı. Bu girişim, İzmirli veteriner hekim Burak Uçar’ı çileden çıkardı. “İstilacı tür” kapsamına sokulan yeşil papağanın tek suçunun gürültü yapmak olduğuna dikkat çeken Uçar, “Ondan daha fazla gürültü yapan canlılar var. Onları da mı katletmek lazım? Bu yanlıştan dönülmesi lazım” dedi. İmza kampanyası başlatan Uçar, Egedesonsöz’e konuştu.

YEŞİL PAPAĞANLAR ÖLDÜRÜLECEK, YUVALARI DAĞITILACAK
Sırf gürültü yapıyor diye yeşil papağanların “eradikasyon”, yani “yok etme” girişimine hedef olmalarının akla mantığa uygun olmadığını anlatan Veteriner Hekim Burak Uçar, “Böyle bir karar alınması gerçekten çok saçma. Bir canlı türü, sırf gürültü yapıyor diye katledilmeye kalkışılıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Yeşil papağanların yavruları da öldürülecekmiş. Yuvaları dağıtılacakmış… Bu hayvanlar, leylekler gibi Türkiye’ye kendileri gelmedi. Onları insanlar getirdi. Kaçak yollarla getirenler de var, ithalat yoluyla getirenler de var” dedi. Yeşil papağanların hedef seçilmesine akıl erdirmenin mümkün olmadığını belirten Burak Uçar, şu değerlendirmelerde bulundu:

GÜRÜLTÜ YAPAN HER HAYVANI KATLETMEK Mİ LAZIM?
“Karga, bazı hayvan nesillerinin tükenmesine yol açacak kadar etkindir. Kargada, martıda sıkıntı yok, doğaya uyum sağlayan yeşil papağanların sırf gürültü yapıyor diye katledilmesinin projelendirilmesi,  kabul edilemez. Gerekçe, gürültü yapıyor olmalarıymış. Mutlak surette öldürülmelerine karar veriliyor. Bu çok büyük bir yanlıştır. Kabul edilebilir bir sebep olacaksa, şu olabilir. Örneğin insanlara zarar verebilir, insanlara bulaşıcı hastalık taşıyabilir, tamam, o ayrı bir konu. Çünkü insan sağlığı, önceliklidir. Burada insan sağlığı ile ilgili bir sorun olmadığı halde bu katliam niye? Başka bir hayvanın neslinin tükenmesine sebebiyet vermediği halde bu katliam niye? Üstelik yeşil papağanların, zararlı olduklarına dair bilimsel tek bir çalışma dahi yok. Aksine doğadaki keneleri yer bu hayvanlar. Böylece hem insanlığa hem doğaya yarar sağlarlar. Hal böyleyken, bu hayvanlara yapılmak istenen zulüm, bir haksızlıktır.  İmza kampanyası başlatıyoruz. İnsanlar, o hayvanlardan daha çok gürültü yapıyor. İnsanları da mı katletmek lazım? Son ses müzik açıyorlar. Kordon’da gürültü üst düzeye çıktı. Oradaki gürültüden şikayet edilmiyor da yeşil papağanların gürültüsü mü rahatsız ediyor? Doğada daha gürültücü canlılar var. Martı öterken haz alınıyor da güvercin, kumru öttüğünde, cırcır böceği koro halinde şarkı söylediğinde tepki yok da neden papağana karşı tepki var? Bunu anlamış değilim.”

KARGALAR MARTILAR İSTİLACI OLMUYOR DA YEŞİL PAPAĞAN NEDEN İSTİLACI OLUYOR?
Yeşil papağanların “istilacı tür” kapsamına alınmış olmasını da eleştiren Veteriner Hekim Burak Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeşil papağanlar, istilacı türe girmez. Bunlar doğada bir anda yayıldı. Ege Üniversitesi ve Bornova bölgesinde yıllar önce yayıldı. Bu yayılmadan sonra ürediler. Doğaya çok çabuk uyum sağlayabiliyorlar çünkü sonuçta yaban hayvanları bunlar. Savaş ortamı olsa bile birbirlerini tutuyorlar, birlikte savaşıyorlar, birbirlerini savunuyorlar. Nasıl ki kargalar, martılar bir araya gelip kendilerini savunabiliyorlarsa, bunlar da öyle. Kargalar, bir klandır. 60 karga bir araya gelir, yavrusuna zarar vermeye kalktınız diye sizin kafanızı delerler. Bu karga istilacı olmuyor da yeşil papağan, kendi klanını savunuyor diye istilacı oluyor. Bu çok mantıksız bir yaklaşım. Bu yüzden bu durumu istila olarak değil, adaptasyon olarak değerlendirmek lazım. Bir hayvan türünün, bir yerden bir yere gidip çoğalması, istila değildir. Bugün, yeşil papağanların sayısı arttı, diğer hayvanların yaşam alanlarını fethediyorlar, diyemeyiz.  Ayrıca şunu sormak lazım; bu konuda İzmir’de kaç çalışma yapıldı, son 10 yıl içinde? Yeşil papağanlar, tüm İzmir’de var. Ege Üniversitesi’ndeki yaşam alanları daralınca, orada 10’da bire düştüler. Bugün Dikili’de, Seferihisar’da, Torbalı’da yeşil papağanları görmek mümkündür. Projede isimleri olan iki bakanlık, Avrupa Birliği’nden gelen para nedeniyle yeşil papağanları yok etme projesinden bir an önce vazgeçmeli. Tüm doğaseverleri ve hayvanseverleri desteğe çağırıyorum.”

 
Piknik zehir oldu! Ailesinin gözleri önünde boğuldu
 
Parayı alıp randevuya gitmediler… Eskortlukta ‘sanal’ dönem!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nur Dogan 14 Haziran 2022 Salı 14:25

Yeşil papağan lar evimizin karsı korulugunda yaşarlar ve bizler hiç gürültüler inden seslerinden rahatsız olmadık. Nedir bu yanlıştan hemen donulmelidir

Yorumu oyla      4      3  
Özcan 14 Haziran 2022 Salı 07:06

Doğayı ve hayvanları seven biri olarak bu karara karşıyım. Öldürmek yerine başka bir çözüm bulunabilir.

Yorumu oyla      4      3  
BİRGÜL 14 Haziran 2022 Salı 07:01

Allahın verdiği canı ne hakla alırsınız. Her canlının Yaşam hakkı vardır. Her şeyi bitirdiniz sıra papağanlara mı geldi. Allah cezanızı versin, beyinlerinizi donsun, dilleriniz kopsun elleriniz kırılsın inşallah

Yorumu oyla      4      3  
İncila Kiraz 13 Haziran 2022 Pazartesi 22:10

Böyle bir şeyin gerçek olması mümkün değil. Kabullenip susmak hiç mümkün değil. Bunların doğa ile sorunu ne?.

Yorumu oyla      4      3  
Sebahat 13 Haziran 2022 Pazartesi 15:20

Hayvansever olarak buduruma karşıyım yanınızdayım

Yorumu oyla      5      3  
13 Haziran 2022 Pazartesi 14:03

doğaya zarar veren ve istila eden hatta doğayı katleden insansı varlıklar içinde bir projeleri var mı acaba merakaettim, denizlere doğaya ağaçlara toprağa yeryüzüne insanların verdiği zararı hiçbir canlı vermemiştir. zannediyorum ki şimdi bu türler istilacı diye yok edilecek, sonra büyük baş hayvanlar gaz çıkardıkları için yok edilecek veee bu şekilde devam edecek sıra bizlere gelene kadar herhalde. hadi bakalım buda şurada bir not olarak dursun.

Yorumu oyla      7      3  
Biyolog SE 13 Haziran 2022 Pazartesi 10:44

İstilacı tür kavramını açıklamak lazım. Hangi türler istilacı neden istilacı onu açıklamak lazım. Avrupa'nın istilacı tür ya da kontrolsüz hayvan hareketlerine karşı olan bakış açısını ortaya koymak lazım. Hayvan severlerin bilgiye dayanmayan duygusal! yaklaşımlarını ortaya koymak lazım da lazım. Bir sürü konu var. kısaca, istilacı tür, popülasyon büyüklüğü aşırı derece artmış, böylece bulunduğu ortama zarar vermeye başlamış organizmalara verilen isim. Yani illa başka bir yerden göçüp gelmesi gerekmez. Orada vardır ama öyle bir çoğalmıştır ki bulunduğu yerde yaşayan diğer canlıları “yok edecek” boyuta ulaşmıştır ona da istilacı deriz. Bunun hayvan olması da şart değil. Her hangi bir tür için bu tabir kullanılabilir. Dedim ya konu derin. Ama hekim arkadaş örneğin demiş ki elde bir veri yok. Oysa Yeşil Papağan, Küresel İstilacı Tür Veritabanı’nda yer alan bir kuş türü. Yani bu konuda dünyada yapılmış araştırmalar var. Ülkemizin bilimsel araştırmaları konusuna girmeye gerek yok sanırım. Ama dünyada çeşitli ülkeler istilacı tür konusunda önlem alıyorlar. Bugün aaa ne güzel her yer yeşil papağan diyebiliriz ama yarın bir gün eskiden buralarda kumrular sumrular karatavuklar yaşardı şimdi yalnızca bunlar var da diyebiliriz. Giden kumru geri gelmez.

Yorumu oyla      7      5  
KArga 13 Haziran 2022 Pazartesi 10:34

Mesele Gürültü ise KARGALAR çok daha istilacı ve rahatsız edici... Ama besbelli ki Mesele Gürültü değil..

Yorumu oyla      9      3  
murat özyılmaz 13 Haziran 2022 Pazartesi 09:59

Herkese merhaba Bence sadece gürültü yaptığı için bu karar alınmamıştır. Ayrıca bu tip kararların alınması yada yorumlanması için bir veterinerin görüşleri de yeterli olduğunu sanmıyorum. Yerleşik birçok kuş türü var. Bu türler ile rekabetine, etkileşimine bakmadan söz söylemek bana anlamlı gelmiyor. Bazen istilacı türlerin popülasyonunu dengede tutacak başka bir canlı olmadığında diğer bir çok türe olumsuz etkileri olabiliyor. Bence böyle bir zarar gözlemlendi ise toplumumuzla paylaşıp, bilinçlendirmek gerekiyor. Öldürmek dışında alternatifler üretip, uygulamalı. Özellikle Öldürülmesine karşı çıkanlardan (ben de dahil) çözüme yönelik sorumluluk verilmeli. sevgiler saygılar..

Yorumu oyla      13      3  
murat 13 Haziran 2022 Pazartesi 09:52

Gürültü yapan, çevresine rahatsız eden insanlarıda imha etsinler.

Yorumu oyla      16      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piknik zehir oldu! Ailesinin gözleri önünde boğuldu
Adana'nın Karaisalı ilçesinde bir ailenin göl kenarındaki pikniği faciayla ...
İlkel teleferik faciası! Teyze ile yeğeni binmişti
Rize'de feci bir olay yaşandı. Çay hasadı yapan teyze ile yeğeni, yağmur ...
72 can gitti... Çanakkale'nin seri katili!
Çanakkale Gelibolu’da cinnet getiren Mustafa Karakoloğlu, anne ve babasının ...
 
Düğünde dehşet... Arabayı kalabalığa sürdü!
Kırıkkale meydana gelen akılalmaz olayda gelin ve damadın mutlu günü kabusa ...
Cinayette yeni detay: Son sözü ne oldu?
Avukat Dilara Yıldız’ın katili eski nişanlısına ağırlaştırılmış müebbet ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
İzmir'de yeni haftaya kısmen serin bir havayla giriş yaptı. Meteoroloji ...
 
Kasapoğlu: Bizim yolumuz istiklal yoludur
Kastamonu’da, Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü’nün kapanış töreninde ...
Başkenti sel vurdu... Eğitime ara verildi!
Ankara Valisi Vasip Şahin, yarın gün boyu yoğun yağış beklendiğinden il ...
AFAD duyurdu.... Van'da korkutan deprem!
Van'ın Tuşba ilçesinde saat 21.35 sularında 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva