HABERLER>TARIM
9 Ocak 2021 Cumartesi - 09:05

Tarlalar susuz kaldı, çiftçiler çözüm arıyor

Sivas'ın Ulaş ilçesinde kuraklık, tarım arazilerini olumsuz etkiledi. Bölgede bulunan akarsu ve göllerin kuruması, arazilerin verimliliğini azalttı. Çiftçiler, alternatif tarım ürünleri kapsamında çözüm aradıklarını söyledi.

Tarlalar susuz kaldı, çiftçiler çözüm arıyor

Sivas'ta son yıllardaki yağış azlığı ve göllerin kuruması, tarım arazilerini etkiledi. Kent genelinde birçok baraj gölünün suyu çekilirken, yağış olmaması nedeniyle de tarlalar susuz kaldı.

Ulaş ilçesi yakınlarında bulunan Tecer Dağı eteklerinde yer alan ve dağdan gelen kaynaklarla beslenen Kellah Gölü, su kaynaklarının azalması nedeniyle kurudu. Dağdan gelen su kaynakları ve yağışlardan beslenen gölde, son yıllarda kurak geçen mevsimler nedeniyle su toplanamadı.

Çevredeki tarım arazilerinin de sulanmasında önemli olan göl, üretimi de olumsuz etkiledi. Bölgede yaşayan çiftçiler, şubat ayında da ekim süreci olduğunu belirterek, alternatif tarım ürünleri kapsamında çözüm aradıklarını söyledi.

"YAĞIŞ OLMAZSA DÖNEM KURAK GEÇER"
İlçede çiftçilik yapan su ürünleri mühendisi Murat Sulakçı, normalde bölgelerin ocak aylarında karla kaplı olması gerektiğini belirterek, "Tüm dünyada yaşanan kuraklıktan Ulaş ilçemiz de kendisine düşen payı aldı. Ocak ayının ortalarına giriyor olmamıza rağmen hala kar yağmadı. Yoğun kar yağışı alan bir bölge olmasına karşın yağmur dahi yok. Müthiş derecede bir kuraklık var. Ürünümüzü gördük, inceledik. Şayet yakın bir zamanda yağışlar belli bir ritimde yağmazsa bizi oldukça kurak geçecek bir dönem bekliyor. Eğer yağmur yağarsa ürünümüzü bir nebze olsun kurtarabiliriz"

"Ancak yağmur yağmazsa bu bölgenin şubat döneminde yine bir ekim süreci var. En azından yazlık ürünler arpa, yulaf gibi birtakım alternatif ürünleri Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde bir koordinasyon merkezi oluşturulursa, bu bünyede tespit edilen yerlerde alternatif ürünlerin ekim çalışması yapılabilir. Bizim avantajımız şubat ayında bir ekim daha yapabilir olmamız. Bölgemizde kış sert geçiyor. Sonra ürünümüzün topraktan çıktıktan sonra kar tarafından üzeri kapanırsa çürümenin önüne geçmiş oluruz. Yani kar yağışı çok önemli. Kar, İç Anadolu Bölgesi'nde 'bereket' demektir. Kar bizim ürünümüzü soğuktan koruyan yorgandır" diye konuştu.

"YARIM METRE KAR OLURDU"
Ulaş ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi'nin muhtarı Vahap Seyhan ise "Yağışların az olmasından dolayı çiftçimizin mağduriyeti yüksek. Bu bölgede normalde en az yarım metre kar olurdu. Kar toprağın içindeki buğdayı saklıyordu. Yani don olayı olmuyordu. Şu anda geceleri eksi 3 derece, 4 derecelere kadar düşüyor. Önümüzdeki dönemlerde daha da soğuk olacak bunu hissedebiliyorum. Kar yağışı da olmayınca don olayı gerçekleşecek, toprağın altındaki mahsulümüz çürüyecek. Tohum desteği, gübre desteği ya da sigorta gibi desteklerde bulunulursa bu hem çiftçinin menfaatine hem de ekonomi için iyi bir adım olur" dedi.

Ulaş ilçesi Ovacık köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhammet Mesut Öntaş da “Tabi ki biz de kooperatif olarak üretimde pay sahibiyiz. Şimdiye kadar yaklaşık 10 ton tohum ektik, 2 tonu yeşermiş vaziyette. Kalan 8 tonluk yeşermemiş tohumun yerine eğer bize destek olunur, baharda ekilecek tohumlardan temin etmemiz sağlanırsa tabii ki zararı en aza indirmiş oluruz. Bunlar yonca, korunga, yulaf, arpa gibi yazlık ekilecek ürünlerin tohumları olur. Bu destek verilirse zararımız azalır ve çiftçiler olarak biz de memnun oluruz" diye konuştu. (DHA)

 
İzmir’de bahar görünümlü kış: Sıcaklık rekoru kırılacak!
 
Dünyaca ünlü bilim insanları Time dergisinin kapağında
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şerafettin zeyrek 9 Ocak 2021 Cumartesi 10:54

Yağmur duası çok. Yağmur bombasının atılmasını gündeme getiren yok. Kuraklık devam.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hamsi Avcılığı' kısmi olarak durduruldu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, mevcut avlanılan balıkların avlanma miktarlarında, ...
Pandemide yumurtaya talep yüzde 100 arttı
Koronavirüs salgınında yüksek protein değeri ve besleyici özelliğiyle ...
Lahanaya ilgi arttı, fiyatı 5 liraya çıktı!
Corona virüs salgını döneminde bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ...
 
Bergama'da bir koyun dördüz doğurdu
İzmir'in Bergama ilçesinde bir koyun, bir batında 4 kuzu doğurdu.
Bakan Pakdemirli'den tarımda inovasyon mesajı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal hasılada ...
Selde zarar gören 15 bin ton çilek çöpe gitti
Antalya'da 45 bin tonun üzerinde çileğin pazar tezgahına sunulduğu sezonda, ...
 
Kuru meyveden 1,4 milyar dolar gelir
Türkiye’nin kuru meyve ve mamulleri sektörü, yeni yılın gelmesine günler ...
Çeltik ve pirinçte gümrük vergisi oranları düşürüldü
Pandemi döneminde temel gıda ürünlerinde arz güvenliği ve fiyat istikrarı ...
Pakdemirli: Dünyanın kendi kendine 7 ülkesinden biriydik' sözü efsaneden ibaret
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Dünyada kendi kendimize yeten ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva