HABERLER>EKONOMİ
17 Eylül 2016 Cumartesi - 10:41

Tariş Başkanı patladı: Başınıza üretici kadar taş düşsün!

İhracattaki düşüş tartışma çıkardı. Tariş Başkanı Çetin, düşüş için üreticilerin zeytinyağı fiyatlarına yaptığı zam yapmasını gerekçe gösteren ihracatçılara ateş püskürdü. Üreticinin günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Çetin, “Başınıza üretici kadar taş düşsün” dedi.

Tariş Başkanı patladı: Başınıza üretici kadar taş düşsün!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi zeytin ve zeytinyağında zor bir sezon yaşanıyor. Önceki sezona oranla rekolte tahminlerinde yüzde 16 oranında kayıp açıklanırken piyasadaki zeytinyağı fiyatlarında önemli artış gerçekleştirildi.

İHRACATTA 13 MİLYON DOLAR KAYIP
Zeytinyağı fiyatlarındaki artış üzerine üreticiler ile ihracatçılar karşı karşıya geldi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan ihracat verilerine göre geçtiğimiz yılın 8 aylık periyodunda 87 milyon 796 bin dolar olan Ege Bölgesi zeytin ve zeytinyağı ihracatı bu senenin 8 aylık periyodunda yaklaşık 13 milyon dolar gerileyerek 74 bin 618 bin dolar olarak açıklandı.

ÜRETİCİYE FİYAT TEPKİSİ
İhracattaki düşüş üzerine eleştirilerin yönü üreticilere çevrildi. Rakamlardaki düşüşün ardından zeytinyağı ihracatçıları, ihracat kaybının temel nedeni olarak zeytinyağı üreticilerinin çok yüksek fiyat belirlemesini gösterdi. Yapılan açıklamalarda üreticinin hasat dönemlerinde fiyatları bilinçli olarak yükselttiği yönünde ifadelere yer verilmişti.

TEMEL SORUN MARKALAŞMA 
İhracatçıların eleştirilerine ise Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin isyan etti. İhracattaki düşüşü Egedesonsöz’e değerlendiren Çetin, ihracatın düşüşünde üreticinin günah keçisi ilan edildiğini ifade etti.

İhracattaki düşüşle ilgili markalaşma sorununa dikkat çeken Cahit Çetin, “Zeytinyağı ihracatının büyük bölümünü dökme zeytinyağı üzerinden yapıyoruz. Ama ambalajlı ürünlerde, kendi markamızla gerçekleşen ihracatta düşük bir paya sahibiz. Bizim öncelikle markalaşmayı sağlamamız lazım.  Marka ihracatı temel bir kriterdir. Eğer ihracat hedeflerine ulaşmak istiyorsak, kendi ulusal markalarımızın gelişmesi lazım” dedi.

DIŞ REKABET MESELESİ
Çetin, “ Şu an kamuoyunda zeytinyağı ihracatındaki düşüş hakkında spekülatif açıklamalar var. Fiyatların üretici tarafından fazla yükseltildiği, ihracatın fiyatlardan dolayı düştüğü ifade ediliyor. Fiyatlar arzla taleple ilgilidir. Dökme zeytinyağında yabancıların talebi değişebiliyor. Avrupa Birliği ülkeleri gümrük anlaşmalarıyla zeytinyağı alımında Tunus, Mısır gibi ülkelerden AB ülkelerine ithalat hakkı tanıyor. Bizim ihracatın yüzde 90’ı dökme zeytinyağı. Ülkelerin talebini birden çekmesi rakamları düşürüyor. Bizim dökme zeytinyağı değil, marka zeytinyağının teşvik edilmesi lazım.  Bu bir dış rekabet meselesidir” diye konuştu.

ÜRETİCİ KADAR BAŞINIZA TAŞ DÜŞSÜN
Düşüşün tek nedeni olarak üreticinin fiyat arttırmasını ifade edenlere karşı ateş püsküren Tariş Başkanı Çetin, ”İhracattaki düşüşün faturası üreticiye çıkarılıyor. Bu bizim hassas noktamız. Üretici pahalı satıyor diye ihracat azaldı, tüketim azaldı, üretici pahalı satıyor deniyor.  Başınıza üretici kadar taş düşsün… Bu üretici bu kadar kötü mü” ifadelerini kullandı.

BUYURUN DÜNYA İKİNCİSİ SİZ OLUN
Fiyatların belirlenmesinde üretici ve tüketicinin mağdur edilmemesi için çalıştıklarını ifade eden Çetin, “Bu üretici dünya ikincisi oldu.  Bu konuda trilyonlarca dolarlık yatırımlar yapıldı.  Üretici günah keçisi ilan ediliyor.  Madem öyle buyurun, dünya ikince si siz olun… Eğer her olumsuzluğu üreticiden bileceklerse üretici kadar başlarına taş düşsün. Biz bu ülkenin geleceğini üreticilerle kazanacağız” şeklinde konuştu.

SİZİN İHRACAT BECERİKSİZLİĞİNİZDİR
İhracatta yapılan hataların faturasının üreticiye kesilmemesi gerektiğini söyleyen Çetin, ”Ben ne bileyim ihracat neden düştü. Sizin ihracat beceriksizliğindendir. Sizin markalaşma başarısızlığındandır. Nereden bileyim ben… Ben üreticiyim.  Bizim ekonomimiz Avrupa ülkeleri gibi değil.  Dünyada örnekleri var Fransa’da üretici hakkını alamadığı için şarapları sokağa döktü. Japonya’da incirler sokağa döküldü. Bizim ekonomimiz Fransa kadar Japonya kadar güçlü değil. Ne yapalım? Biz de zeytinyağını denize mi dökelim? Çiftçiye kimse ihracatı düşürdü diyemez” dedi.

ORTAK AKIL ÇAĞRISI
Sektörün kalitesinin arttırılması ve sorunların aşılması için çağrı yapan Cahit Çetin,” Artık bu modası geçmiş tartışmaları bırakalım. Bu sektör hepimizin. Hep beraber çözüm arayalım. Suçlamayı bırakalım. Bunun ortasını beraber konuşacağız. Üreticiyi mağdur etmeden tüketiciyi mağdur etmeden ihracatçının önünü tıkamadan bir yol haritası belirleyelim” ifadelerini kullandı.

 
İlk ders zili pazartesi çalacak
 
'Yaş ile kuru'yu ayıracak kurul göreve başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar'dan 'Sanayi 4.0' için ulusal strateji çağrısı
Yorgancılar, Sanayi 4. 0 kavramının sadece beş yılda teorik bir kavram ...
Konak Tüneli raporu: Yılda 30 milyon lira tasarruf
İzmir'de trafiğin rahatlatılması amacıyla yapılan Konak Tüneli, akaryakıt ...
Bakan '1915 Çanakkale Köprüsü' için tarih verdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "1915 Çanakkale ...
 
Küçük otellerde bayram bereketi!
Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Çelik: Kurban Bayramı'nın sonbahara ...
Türkiye'nin altın potansiyeli açıklandı
Altın Madencileri Derneği Başkanı Akdur, Türkiye'nin altın potansiyelinin ...
Demirtaş: O programda İzmir'in payı artırılmalı
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Genç Çiftçi Hibe Destek Programı'ndan ...
 
Dünya devi 1,9 milyon aracı geri çağırıyor!
İtalyan-Amerikan otomobil üreticisi, dünya genelinde 1,9 milyon aracını ...
İzmir-İstanbul yolunun üçte ikisi tamam!
İstanbul ile İzmir arası ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indirecek 433 kilometre ...
'Anahtar teslim fabrika' dönemi başlıyor!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Yüksek Planlama Kurulu'nda, anahtar ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva