HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Kasım 2021 Salı - 11:42

Tarihi imza: 125 milyonluk Euro'luk kredi tamam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Fransız Kalkınma Ajansı arasında Üçyol-Buca Metro hattı için imzalanan 125 milyon Euro'luk kredi sözleşmeleri imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu, Buca'nın trafik sorununu çözmekle kalmayacak istihdam eğitim gibi tüm temel yatımları güçlendirecek ve kentle uyumlu olacak. Hava kirliliğini azaltarak İzmir'in yaşam kalitesini artıracak. Bu yatırımlar sadece Metro ve altyapı yapmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda istihdam ve ekonomiye yatırım demek" diye konuştu.

Tarihi imza: 125 milyonluk Euro luk kredi tamam!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de hafif raylı sistemin yaygınlaştırılması ve toplu taşımanın kullanılması amacıyla çalışmaları süren Narlıdere-Fahrettin Altay Metrosu’nun yanında İzmir'in şu ana kadar ki en büyük yatırımı olması planlanan Buca- Üçyol Metro hattı için geri sayım sürüyor.
İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin beşinci aşamasını oluşturacak olan metro hattı, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet vermesi planlanıyor. Buca Metrosu’nda son aşama yaklaşılırken, çalışmaların başlatılabilmesi için gerekli olan finansmanın ilk ayağı olan 125 milyon Euro’luk kredi için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile dış finansman sözleşmesini gerçekleştirilen imza töreni ile imzaladı. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'da imza törenine katılan isimler arasında yer aldı.

MAGRO: PROJELERİ GELİŞTİRMEK İÇİN FIRSATIMIZ OLDU
İlk olarak kürsüye çıkan Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, "AFD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanacak olan ve Buca Metrosu için ilk adım olacak imza töreninde olmaktan gurur duyuyorum. Fransa'da muadilleri gibi Türkiye'deki belediyelerin yerelleşme sürecinde kapsamlı beceriler kazandığı açıktır. Şehirler iklim değişikliğinde önemli bir rol oynuyor. AFD'nin katılımı ile Fransa'nın bu projeyi desteklemesinden 3 nedenden dolayı mutluyum… Öncelikle her yaştan, cinsiyetten şehir sakinlerinin güvenilir ve erişilebilir bir ulaşım imkanı sağlayacağı için sosyal açıdan önemli bir projedir. İkinci olarak, şehir sakinlerinin sağlık tesisleri, üniversite gibi önemli ilgi noktalarında daha sorunlu ve rahat erişmesini sağlayacak ve önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlayacaktı. Üçüncüsü, Buca Metrosu iklime zararlı karbon emisyonunu azaltarak İzmir'in hava kirliliği hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu proje kurumlarımız uyum için çalıştığında iki ülkenin neler başarabileceğini örnek teşkil eden projedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanı ve Buca Belediye başkanı ile umarım ileride bu tarz projeler geliştirmek için fırsatımız olur" ifadelerini kullandı.

ORLIANGE: BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI, FRANSA İLE ÇOK GÜZEL İLİŞKİLER KURDU
AFD Balkan ve Ortadoğu Direktörü Philippe Orlıange ise projenin kendileri içinde önemli olduğunu belirtirken, "Türkçe konuşmadığım için özür dilerim sizlerden. Büyükelçi gibi Türkçe bilmiyorum. İzmir'de her yıl proje imzaladığımız için umarım gelecek yıl bir sözleşme daha imzalayacağız ve gelecek yıl birkaç Türkçe kelime kullanacağımı düşünüyorum. 35 yıl oldu aslında Türkiye'yi son ziyaretimden bu yana. İlk defa buraya Asya ve Balkanlar’dan sorumlu direktör olarak ziyaret ediyorum. Yeni pozisyonuma baktığımda bu kadar önemli projeyi imzaladığım için çok mutluyum. Geçen yıl bir 50 milyon Euro değerinde proje imzalamıştık. Bir yıl sonrasında ise burada finansal desteğimiz bir kentsel ulaşım projesi ile sürdürüyoruz. Uzun bir süredir İzmir ile çalışıyoruz. Kentsel kalkınmanın geldiği zorlukları gösteriyor bize. 2050 yılına kadar insan nüfusunun yüzde 70'inin kentlerde yaşayacağını gösteriyor. Ulusal ve küresel kalkınmayı hızlandırmak adına bu destekler hayati önem taşıyor. Son 2 yılda Türkiye, hızlı bir kentsel gelişme yaşıyor. Temel altyapı için, elektrik su altyapı için yatırım miktarının 50 milyar TL olması bekleniyor. Buca Metrosu ile AFD'nin İzmir'deki desteklediği projelerin toplamı 287 milyon Euro'ya ulaşacak. Buca Metrosu tamamlandığında hareketliliğin artması bekleniyor. 190 bin günlük yolcunun kullanması ve 2050 yılına kadar bu sayının 300 bine çıkması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediye başkanı olarak 2,5 yıldan kısa bir sürede büyük başarılar elde ettiniz. 4 milyondan fazla nüfusu olan şehirde hem insanlara hizmet etmenin hem de doğal ve kültürel etkinliklerini geliştirmenin ne kadar zor olabileceğini tahmin edebiliyorum. Bunların yanında Fransa ile çok iyi ilişkiler geliştirdiniz" dedi

SOYER: İZMİR MERKEZİ KAYNAKLARDAN SON DERCE AZ YATIRIM ALIYOR
Kent genelinde çalışma yapmak için yerel yatırımlar ile sorunları çözmenin mümkün olmayacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi hükümetin yatırımlarına dikkat ederken, "Kentlerin giderek daha öne çıktığı bir dünyada, İzmir’in de önemli bir konumu bulunuyor.İzmir, altyapı yatırımlarını bitirmiş büyük şehirlerle benzer ekonomik, ekolojik ve toplumsal hedeflere sahip. Şehrimizin buna eş zamanlı olarak raylı sistem altyapısını ve mavi altyapısını da güçlendirmesi gerekiyor. Altyapı hizmetlerinin hızla sağlanması gereken ve küresel rekabetin yaşandığı bir dünyada bu sorunları yalnızca yerel yatırım boyutuyla çözmek hiç kolay değil. İhtiyaçlar ve sorunlar büyüdü. Talepler farklılaştı. Bu talepleri karşılamak için büyük yatırımlar gerekiyor. Bu noktada, yerel yönetimle merkezi hükümet arasındaki eşgüdüm ve merkezi kaynakların yerele daha fazla aktarılması stratejik önem taşıyor. İzmir ne yazık ki merkezi kaynaklarından son derece az yatırım alıyor. Buna karşın, şehrin altyapı ihtiyaçlarını kendi imkanlarımızla çözme kararlılığımızı asla yitirmedik. Böylesine zor bir dönemde dahi, İzmir tarihinin en büyük ve en önemli projesi Buca Metrosu ve diğer projelerimiz için uluslararası finansal kalkınma kuruluşlarıyla çalışmaya devam ediyoruz. Dahası, portföyümüzü yeni finans kuruluşlarıyla çeşitlendiriyoruz" dedi.

TOPLUM 490 MİLYON EURO'LUK YATIRIMI İZMİR'E KAZANDIRDIK
Sözlerine Türkiye'deki ekonomik yapıya vurgu yaparak devam eden Başkan Tunç Soyer;

"Bugün, şehrimizin en önemli yatırımı Buca Metrosu’nun gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmanın mutluluğu içindeyim. Fransız Kalkınma Ajansı ile yaptığımız 125 Milyon Euro’luk anlaşma, Buca Metrosu’nun yapım ve inşasıyla ilgili olarak kullanılacak. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen bu büyük finansmanın belediyemiz tarafından çok uygun koşullarda sağlanması, dünyanın İzmir’e duyduğu güveninin bir göstergesidir. Toplam maliyeti 1 Milyar 70 Milyon Euro bütçeli Buca Metro Projesi’nin yapım ve inşaat kısmı kapsamında bilindiği üzere geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 125 Milyon Euro tutarında bir dış finansman sözleşmesi imzalamıştık. Şimdi de Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine garantisiz 125 Milyon Euro tutarında 4 yıl anapara geri ödemesiz dönem dahil toplam 12 yıl vadeli finansman sözleşmesi imzalamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz.  Öte yandan, Buca Metrosu için Asya Altyapı Yatırım Bankası ile 125 Milyon Euro; Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile de 115 Milyon Euro tutarında yetkilendirme mektubu imzaladık. Böylece Buca Metrosu için toplamda 490 Milyon Euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdık" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİMİZİN GÜÇLENEREK SÜRMESİNİ DİLİYORUM
"Kentin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunacak Buca Metrosu yalnızca şehrimizin en kalabalık ilçesi olan Buca’nın trafik sorununu kökten çözmekle kalmayacak, ayrıca istihdam, eğitim ve tüm temel hizmetlerin gerçekleştirilmesine katkı koyacak. Doğayla uyumlu, düşük karbonlu ulaşımın teşviki ile hava kirliliğini azaltarak İzmir’in yaşam kalitesini artıracak. AFD ile Belediyemiz arasında 112.4 Milyon Euro, IZSU Genel Müdürlüğümüz arasında 49.8 Milyon Euro tutarında olmak üzere toplamda 162.2 Milyon Euro tutarında sözleşme imzaladık. Bugün imzalayacağımız 125 Milyon Euro tutarındaki kredi sözleşmesiyle beraber toplamda 287.2 Milyon Euro tutarında işbirliği yapmış olacağız. Ülkemize böyle yüksek tutarlı dış yatırımı getirmiş olmamız çok kıymetli. Çünkü bu yatırımlar, sadece metro ve altyapı yapmak anlamına gelmiyor. Yatırımlarımız, ülkemizin bu çok zor döneminde aynı zamanda iş demek, aş demek, İzmir ekonomisinin nefes alması demek. 70 yılı aşkın süredir dünya genelinde kalkınmayı teşvik ederek, yolsuzlukla mücadele, istihdam teşviki, doğal kaynakları koruma konularında çalışan Fransız Kalkınma Ajansı ile bugün burada işbirliklerimize bir yenisinin daha eklenmesinden dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Projelerimiz ve işbirliğimizin güçlenerek sürmesini dilerim" ifadelerini kullandı.

 
Eda Ece-Buğrahan çiftinden mutluluk pozları
 
13 HDP'li vekilin dokunulmazlığı mecliste
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 23 Kasım 2021 Salı 18:35

o değilde inşallah İmza atılan zamanki kurdan anlaşma imzalanmıştır yoksa durum vahim :D

Yorumu oyla      2      3  
Otogar metro ne oldu? 23 Kasım 2021 Salı 13:41

Belediye Narlıdere'de metro, Çiğli'de de tramvay derken, şimdi de bu dev proje başlıyor. AKP de daha otogara metro yapacak. Yakın zamanda 2022 bütçeleri belli olur; bakalım bu yıl sembolik ödenek ne kadar ayrılmış?

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat: Peker'in iddiaları neden araştırılmadı?
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ...
Bayraklı'da 60 yaş üstüne sosyal destek
60 yaş üstü vatandaşların sosyal yaşama daha çok katılımını sağlamak adına ...
Beydağ'da salep fideleleri toprakla buluştu
“Üreten Beydağ Belediyesi” anlayışıyla üretime dayalı tarımın kalkınması ...
 
Çiğli'de dünya klasikleri okurlarla buluşuyor
Çiğli Belediyesi, toplumun kitaplarla olan bağını kuvvetlendirmek adına ...
Pehlivan'dan 'Öğretmenler Günü' mesajı
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
Yeni otoyol kavşağı projesi UKOME'den geçti!
Ayrancılar, Pancar ve bölgedeki sanayi kuruluşlarına büyük kolaylık sağlayacak, ...
 
Turuncu Şenliğe geri sayım başladı
Seferihisar Belediyesi, bu yıl 21.’si düzenlenecek olan Mandalina Şenliği’nde ...
Konak’tan Honaz’a kardeş desteği
Konak Belediyesi, geçtiğimiz yıl kardeş şehir olduğu Denizli'nin Honaz ...
Beydağ'da pazaryeri ve sosyal tesis için çalışmalar başladı
Beydağ Belediyesi’nin Cumhuriyet  Mahallesi’nde Pazaryeri ve Düğün Salonu ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva