HABERLER>GÜNCEL
15 Mayıs 2022 Pazar - 11:55

Tarihe ışık tutacak… Antik kentin sınırları genişletildi!

İzmir’in sanayi bölgesi olarak bilinen Aliağa arkeoloji ve antik kent zengini çıktı. Kyme, Myrina ve Gryneion’dan sonra bilinen 4’üncü antik kent olan Tisna’da yüzey araştırmaları sonucunda arkeolojik SİT alanının genişletilmesi kararı alındı.

Tarihe ışık tutacak… Antik kentin sınırları genişletildi!

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Aliağa’nın Güzelhisar ve Uzunhasanlar mahallelerinin içerisinde kalan Tisna Antik Kenti ile ilgili önemli bir karara imza attı.

Bölgede yüzey çalışmaları yapan ekibin 2000 yılında ilan edilen Sarıkale Tepe 1’inci Derece Arkeolojik SİT bölgesinin genişletilmesi yönündeki yöndeki talebini değerlendiren kurul bölgeye dair uzman raporları hazırlattı. Raporları değerlendiren kurul Tisna Antik Kenti 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT alanlarının genişletilmesi yönünde karar verdi. SİT kararları tapuya şerh olarak düşecek.

Kararda “İzmir ili, Aliağa ilçesi, Güzelhisar ve Uzunhasanlar Mahallelerinde, Izmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 14.04.2000 tarihli ve 8462 sayılı kararı ile 1.(birinci) Derece Arkeolojik Sit sınırları belirlenen alanın, kararımız eki 1/25000 ölçekli harita işaretlendiği ve koordine özet çizelgesiyle belirtildiği şekliyle 1.(birinci) ve 3.(üçüncü) Derece Arkeolojik Sit olarak yeniden düzenlenmesinin uygun olduğuna, alana ilişkin bundan sonraki her türlü işlemde kararımız eki haritanın geçerli olduğuna, sit fişinin uygun olduğuna, Karar eki haritada sit sınırları gösterilen alanı kapsayan kadastro yenileme güncelleme çalışmalarının yapılması durumunda bahse konu sit sınırlarını ve çevresini içeren harita altlıklarını Kurul Müdürlüğüne iletilerek, sit sınırlarının Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarını ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak aktarılmasına, karar verildi.” denildi.

ÇALIŞMALAR 2018’DE BAŞLADI
Tisna Antik Kenti, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Emre Erdan başkanlığındaki 20 kişilik çalışmaları sayesinde gün ışığına çıktı. 2018 yılında başlayan çalışmalar sonucunda hazırlanan ‘TİSNA-I Tisna Antik Kenti’nde İlk Araştırmalar ve Gözlemler’ kitabı yayınlandı.

İSMİNİ NEHİR TANRISI TİSNAİOS’TEN ALIYOR
Çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; Tisna Antik Kenti, Aiolis Bölgesi'nde geniş bir alanı kaplayan, Kocakale Tepe ve Sarıkale Tepe olarak adlandırılan iki volkanik yükselti üzerine kurulu. Kuzeyinden Güzelhisar/Kocaçay (Titanus/Pythikos) nehri geçen Tisna, aralarında Myrina, Aigai, Larisa, Temnos ile Kyme'nin de bulunduğu ve Herodotos tarafından Aiol birliği içerisinde anılan kentlerin merkezinde bulunuyor. Aiolis Bölgesi'nin az bilinen bir kenti olan Tisna ismini nehir tanrısı Tisnaios’tan alıyor.

SUR DUVARLARI, KAYA MEZARLARI, SARNIÇLAR…
Tisna'daki yerleşimin Orta Tunç Çağı'nda başladığı belirtilmekle birlikte; asıl yoğun yerleşimin Erken Demir Çağ, Arkaik, Klasik ve Hellenistik dönemlerde olduğu biliniyor. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerinde küçük çaplı bir yerleşim olarak varlığını sürdürdüğü görülüyor. Tisna'da günümüzde görülebilen arkeolojik kalıntılar arasında sur duvarları, kaya mezarları ve çok sayıda sarnıç yer alıyor. Bu bölgede geçmiş yıllarda kaçak kazılarla tahrip olmuş toplam 321 mezar tespit edildi.

 
Çiğli'de Balkan rüzgarları esti
 
Aranan terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de can pazarı... Organizatörler tutuklandı!
İzmir'in Çeşme ilçesinde, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye ...
Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Richter ölçeğine göre, 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mehmet KARABEL yazdı... 'Boş kadeh' ve karakutu yaver!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Boş kadeh' ve karakutu yaver!
 
Dereye giren çocuk hayatından oldu
Balıkesir'in Kepsut ilçesinde bir çocuk, serinlemek için girdiği derede boğuldu.
Bin 352 düzensiz göçmen yakalandı
İstanbul'da, Türkiye'ye yasa dışı yollarla girenlere yönelik yapılan uygulamada ...
İzmir'de yüzlerce kişiyi mağdur etmişti... 'Seyyar tefeci' yakalandı!
Muğla’nın Bodrum ilçesinde, yüksek faiz karşılığında borç para vererek ...
 
Dereye giren çocuk boğularak can verdi
Balıkesir'in Kepsut ilçesinde ortaokul öğrencisi Hasan Orkide (13), serinlemek ...
Türk Kızılay Genel Başkanı güven tazeledi
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 103. Genel Kurul'a katılan delegelerin ...
Eski İzmir vekilinin oğlu evlendi... Siyasiler akın etti!
Devlet Bahçeli’nin eski kurmaylarından MHP’nin eski grup başkanvekili ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva