HABERLER>POLİTİKA
23 Ağustos 2013 Cuma - 14:17

Taraf’ta yeni iddia: Kocaoğlu genel başkan adayı mı?

Baransu’nun ‘AK Parti’yle görüşüyor’ iddiasının yer aldığı yazısının ardından bu kez CHP’de ‘eskilerin’ yeni bir harekat içinde olduğunu anlatan bir makale kaleme alan Zaman, Büyükşehir Belediye Başkanı’nı olası CHP genel başkan adayları arasında gösterdi.

Taraf’ta yeni iddia: Kocaoğlu genel başkan adayı mı?

İZMİR – Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun AK Parti’den seçime girmek için çalışma yaptığını ileri süren yazısı kentte ses getirmiş, konunu muhataplarının Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalar ve Başkan’ın ‘Ömrünün sonuna kadar CHP’liyim’ Tweet’i iddiayı kısa sürede çökertmişti.

Taraf Gazetesi’nde bu kez başka bir köşede başka bir Aziz Kocaoğlu iddiası gündem yarattı. Amberin Zaman’ın ‘eski’ CHP’lilerin yerel seçim öncesi yeni bir kongre için çalışma yürüteceğini ileri süren makalesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da genel başkan adayları arasında gösterildi.
           
İŞTE O YAZI - CHP: Dinozorların direnişi
Gezi olaylarının ortaya serdiği yeni sosyal ve politik gerçekler iktidar iddiasında olan tüm partileri yeni sorgulamalara sevk etti. Herkesin anlamaya gayret ettiği soruların başında gelen şuydu? “Kim bu gençler ve ne istiyorlar?” Malum, söz konusu gençlerin oylarını kapmak gerekiyordu.
Bilgi Üniversitesi’nin konuya ilişkin haziran ayında, yani sıcağı sıcağına yayınlandığı kapsamlı anket bu sorulara ışık tutuyordu. Yayınlanan ilk sonuçlara göre direnişçilerin yüzde 39,6’sı 19-25, yüzde 24’ü 26-30 yaşları arasındaydı. Yani yarısından fazlası gençti. Protestolara destek vermelerinde Başbakan’ın otoriter tavrının etkili olduğuna kesinlikle katılanlar yüzde 92,4 ile birinci sırada yer alıyordu. Ezici çoğunluğun talebi de daha fazla özgürlük ve Kürt sorununun çözümü de dâhil olmak üzere daha fazla demokrasiydi.
 
Başbakan’ın tutumunu değerlendirdiğimizde bu verilerden pek etkilenmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Mısır’daki gösterilerde ordunun silahlı müdahalesi sonucu hayatını kaybeden Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed el-Bilteci’nin 17 yaşındaki kızı Esma’nın ölüm haberi üzerine gözyaşlarını tutamadığını öğrendiğimiz Başbakan, Gezi’de polis şiddeti neticesinde can verenler, halen komada olanlar ve gözlerinden olan vatandaşlar için aynı duyarlılığı nedense göstermedi.
Ama konumuz iktidar değil, ana muhalefet partisi CHP. 17 Haziran’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu gazetede yayımlanan mülakatında “CHP Gezi trenine binebilecek mi” sorusuna cevap aradık. Kemal Bey’de esaslı bir özeleştiride bulunarak “Eylemciler belki en fazla CHP’yi eleştiriyor” demişti. Ardından gençlerin artan önemini vurgulayarak partisinin bundan böyle gençlere ağırlık vereceğini müjdelemişti. O hâlde neden şubat ayından beri bir kez olsun partinin genç milletvekilleriyle biraraya gelmedi? Neden geçtiğimiz ay CHP’nin ev sahipliğinde Foça’da düzenlenen Avrupalı Genç Sosyalistlerin Yaz Kampı’na bir kez olsun uğramadı? Anlaşılır gibi değil.
Geçtiğimiz günlerde CHP’nin yenilikçi kanadından bazı isimlerle görüştüm. Parti’de hâlen gençlerin esamisi okunmadığı gibi dinozor kontenjanı dipdiri ve yeniden atağa geçme hazırlığında. Kaynaklarımızın ifade ettiğine göre aralarındaki eski husumetleri süren Deniz Baykal ve Önder Sav etrafında oluşan anlık ve taktiksel ittifaklar sözkonusu. Ama farklı kümelenmeler de var. Herhangi net siyasi ve felsefi duruşları olmayan bu direnç cephesinin ortak özelliği ise Kılıçdaroğlu’ndan haz etmemeleri. Kürt siyasetindeki özgürlükçü çizgiden rahatsız ve katı laikçi olmaları. Sezgin Tanrıkulu ve Hüseyin Aygün gibi yeni gelenlere alerji duymaları.
Ancak kişisel çıkarları için zaman zaman yenilikçilerle de işbirliğine yönelebilen bu isimlerin tek vücut hâlinde harekete geçmelerini sağlayacak başlıca olgunun yerel seçimlerde CHP’nin oyunun gerilemesi olacağını vurgulayan kaynaklarıma göre, bu durumda olağanüstü kurultay toplayarak Parti’nin başına gelen en dürüst ve demokrat lideri bir kez daha devirmeye kalkacaklar. Müstakbel lider adayları arasında ise Emine Ülker Tarhan, Metin Feyzioğlu ve Umut Oran anılıyor. İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun adı dahi zikrediliyor...

İşin en acıklı yanı şu: CHP’liler yerel seçimler için harıl harıl çalışıyorlar ama kaynaklarımın birinin ifade ettiği gibi “her bir kendi için, kendi derebeyliğini sağlamlaştırmak için çalışıyor”.

Dahası CHP’ye gerçek ivme kazandırabilecek tek kişi Mustafa Sarıgül’ün de altını oymakla meşguller. Oysa Sarıgül İstanbul’u AK Parti’nin elinden kapabilecek tek isim. Kılıçdaroğlu, potansiyel rakibi olmasına karşın Sarıgül’ün adaylığında kararlı. Ama adı çıkmış kararsıza. Bu imajı silmenin tek yolu gayet basit. Peşinden koştuğu imkânsız denge siyasetinden vazgeçmek. Dünyaya açık, gençlere ağırlık veren, özgürlükçü yenilikçi bir CHP’nin yolunu açmak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedat ergin 24 Ağustos 2013 Cumartesi 23:09

kocaoglunun onder savdan hicbir farki yok

Yorumu oyla      11      5  
Deniz Gümüştaş 24 Ağustos 2013 Cumartesi 11:51

Hedef yerel seçimler başarısı... Ardından cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler... parti içi tartışmalar/çatışmalar tezgahına gelmemek lazım.

Yorumu oyla      11      6  
BORNOVALI 23 Ağustos 2013 Cuma 23:33

kılıçdaroglundan sonraki genel başkan metin feyziogludurbunu aklınızda tutun

Yorumu oyla      12      6  
yaramaz propagandalar.. 23 Ağustos 2013 Cuma 22:37

sarıgul zamana da el atmış..atarken kendisine rakip olabilecek kişileri de zikretmekten kacınmamış..umut oran ile feyzioğlu kılıcdaroğluna rağmen aday olmazlar, bu bilinir..ama kılıcdaroğlu olmazsa ikisi de özellikle feyzioğlu sarıgüle ciddi rakip olur..bu nedenle hem kendimi sivrilteyim hem de rakiplerimi elemine edeyim taktikleri..eski numaralar boş şeyler yemezler...

Yorumu oyla      12      5  
bornovalı 23 Ağustos 2013 Cuma 20:35

partiyi bu tür gereksiz ve anlamsız gündemlerle meşgul etmek doğru değil

Yorumu oyla      12      5  
Ali Madran 23 Ağustos 2013 Cuma 20:13

Aziz e Hayır CHP'ye EVET

Yorumu oyla      22      11  
aaaaaaaa 23 Ağustos 2013 Cuma 19:04

eeeeeeeePartimiz gençleşiyor. Gözünüz aydın!

Yorumu oyla      13      5  
chpli 23 Ağustos 2013 Cuma 18:16

dalga gecip kendini bir sey sananlara seslenmek istiyorum aynaya bakın

Yorumu oyla      14      5  
CHP Lİ 23 Ağustos 2013 Cuma 18:09

BİRİ AZİZ BEYİ GIRGIRA ALIYO AMA AH ONU BİR BULABİLSEM.DAHA NELER

Yorumu oyla      20      6  
TC partizan 23 Ağustos 2013 Cuma 17:33

ON YILDIR AKP YE TAYYİBE ABDULLAH GÜLE SONSUZ TEŞEKKÜR VE MİNNATTARLIĞINI SUNAN AZİZ KOCAOĞLU CHP GENEL BAŞKAN ADAYI OLACAĞI SÖYLENMESİ ÇOK KOMİK ...

Yorumu oyla      24      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Oran’ın T.C. sorusuna Bakan Güler’den yanıt: Yer yok
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, Denizli, Balıkesir ve Bursa ...
Başdanışmandan kritik ‘süreç’ analizi: PKK geriyor
Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, PKK'nın "Sürecin ...
Günay’dan çok konuşulacak Ali İsmail Korkmaz Tweet’i!
Kültür ve Turizm Eski Bakanı, İzmir Milletvekili Cuma gününü Eskişehir’de ...
 
AK Partili vekilin eşine 'tatil' tayini
AKP Uşak milletvekilinin doktor olan eşi, TBMM’nin tatile girmesi ile ...
Erdoğan canlı yayında ağlamaktan konuşamadı…
Başbakan Tayyip Erdoğan Mısır'da öldürülen Müslüman Kardeşler liderlerinden ...
Erdoğan: Esad babasını dörde katladı
Başbakan Erdoğan, Suriye'de dün gerçekleştirilen saldırıya ilişkin yaptığı ...
 
Çelik anketleri açıkladı: AK Parti’nin oyu…
Hüseyin Çelik AK Parti'nin oylarının düşmediğini söyleyerek yaptırdıkları ...
“Türk halkı Öcalan'a dua ediyor”
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Türk halkının bu barış sürecini ...
Mustafa Balbay tam 4 yıl sonra Ankara’da…
Ergenekon davasında tutuklu bulunan gazeteci ve CHP Milletvekili Mustafa ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva