HABERLER>OTOMOBİL
19 Şubat 2022 Cumartesi - 10:28

Taksicilerin Başkanı Anık: Zam yapmamız lazım, çünkü...

28 Kasım’da, mazotun 8 lira olduğunu ve 9 liraya kadar çıkabileceğini öngörerek bir tarife hazırladıklarını belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Bugün mazot 15,5 lira… Cironun dörtte üçü akaryakıta gidiyor. Yeni bir düzenleme yapmamız şart ancak Mart ayını gördükten sonra isteyeceğimiz rakamlar netleşecek” dedi

Taksicilerin Başkanı Anık: Zam yapmamız lazım, çünkü...

EGEDESONSÖZ – İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Anık, bugünkü tarifeyle yolcu taşıyarak zarar ettiklerini, yeni bir düzenlemeye gerek olduğunu, ancak yeni tarifeyi, Mart ayını gördükten sonra netleştireceklerini açıkladı.

20 KİLOMETRELİK YOLDA 42 LİRALIK MAZOT YAKIYORUZ
Geçtiğimiz günlerde yapılan oda seçimlerinde yeniden başkan seçilen Celil Anık, “Biz bugüne kadar kimseyi, hiçbir arkadaşımızı mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz” dedi ve zam konusunda şu bilgileri aktardı:

“Bugün itibariyle pazara kazanıyoruz dersek, yalan söylemiş oluruz. Akaryakıt çok farklı bir hal aldı. 28 Kasım'da fiyat ayarlaması yaptık. Eylül'ün sonunda yazımızı verdiğimizde 8 TL olan mazot şu an 15 TL 60 kuruş. Mazot 9 TL'yi geçmez diye bu hesabı yaptık ancak 15 TL'yi geçti. Biz fiyat ayarlamasını yaptıktan sonra akaryakıta gelen zam oranı, yüzde 90 civarında. Bu da arkadaşları mağdur etti.

20 kilometrelik yola giderseniz 42 TL mazot yakıyorsunuz. Kilometrede 1 lira 20 kuruş yapıyor harcadığınız mazot. Mazot 8 lirayken yaptığımız düzenlemede, aynı mesafede harcadığımız mazot, 11 liraydı. Araçların mazot gideri, gelirin yüzde 30’u. Bir de şoför gideri var, servis gideri, yedek parça gideri var. Cironun yüzde 60'ı, çalışan taksiye gidiyor. Normalde ideal olan yüzde 25-30'dur. Şu an içinden çıkmak çok zor. Zararına çalışıyoruz.”

FİYAT VEREMEM ANCAK MART AYINI GÖRMEK İSTİYORUZ
Zamlı tarifenin ne zaman uygulanmaya başlanabileceği konusunda tahminde bulunmak istemeyen Başkan Celil Anık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzü göremiyoruz. Mutlaka bir şey yapacağız. Ben bir fiyat dersem, yarın zam olmayacağının garantisi yok, yanılabilirim. Mart ayı içinde zam olacağı söyleniyor; o yüzden Mart ayını bekleyeceğiz. Biz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Mecbur kalmadığımız sürece bir zam yapmıyoruz, müşteriyi düşünmek zorundayız biz de. 2 bin 800 arabamız var. Aileye çarptığınızda 40-50 bin aileye tekabül ediyor. Bizim şu an kontak açılışımız 4 lira 50 kuruş. İndi bindi ücreti 13 TL. Biz bunları mazot 9'u geçmez diyerek hesaplamıştık. Biz bu işi hesap üzerinden yapıyoruz. Esnaf odaları ile görüşüp İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olurunu alıyoruz. Kimseyi rahatsız etmeyecek bir şey olması lazım. Mart ayı içerisinde belirleyeceğiz. Akaryakıt fiyatları bu ibrede kalırsa ufak tefek zam ile geçiştirmeye çalışacağız ancak 18 TL civarı olursa işimiz zor.”

ARABASINI DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN, MAZOTLU SIFIR ARABA BULAMIYOR
İzmirli taksicilerin yüksek ÖTV nedeniyle araçlarını sıfırlayamadığını, çarenin elektrikli araçlar olduğunu anlatan Başkan Anık, “Meslektaşlarım arabalarını değiştirmek istiyor, ancak sıfır mazotlu araba yok. Fosil yakıtlı araçların nesli tükeniyor. Çare elektrikli araçlardır. İzmir’de elektrikli taksiye geçmemiz gerekiyor ancak bu çağdaş araçlar çok pahalı. ÖTV’si, mazotlu araçlardan da yüksek. Elektrikli araç üreticisi firma, İzmir’de hızlı şarj istasyonlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. Gündemi takip ediyoruz ve zamanı geldiğinde elektrikli araçlara geçiş yapacağız. Bugün taksicilikte kullanılamayacak kadar küçük elektrikli otomobilin fiyatı 400 bin lira. Oda olarak bir tane alıp denemek istiyoruz” diye konuştu.

TAKSİCİ ESNAFININ LOKMASINI BÜYÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ
Oda yönetimi olarak taksicilerin lokmasını büyütmek için çalışmalara devam edeceklerini belirten Başkan Celil Anık, şu ifadelere yer verdi:

“Bizim en büyük giderimiz, akaryakıta. Oda başkanı olarak bazı akaryakıt firmalarıyla görüşüyoruz. Taksici esnafına yüzde 6’lık özel indirim yapan o firmalardan daha büyük oranda indirim yapmalarını isteyeceğiz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca taksilerimize reklam alarak, giderlerimizin bir kısmını karşılamayı düşünüyoruz.”

BASMANE GARI’NIN OLDUĞU NOKTAYA CEP TALEBİ GÜNDEMİMİZDE
Taksici esnafının, özellikle Basmane Garı’nın olduğu noktada taksiciler için bir araçlık cep talebini değerlendiren Başkan Anık, “Evet; taksici arkadaşlar bu konuda haklı bir talepte bulunuyor. Taksici orada yolcu alacak ancak trafik polisi, aracı orada durdurmuyor ya da ceza yazıyor. Bir ya da iki araçlık bir cep çok iyi olur. Bu konuyu uzun zamandır gündemde tutuyoruz ancak Büyükşehir’de takılıyor. Büyükşehir’de bizim sorunların yüzde 99’u çözülüyor, bu, çözülemeyen yüzde 1’lik kısımda kalan bir sorun. Umarım önümüzdeki süreçte bu talebi yerine getiririz” diye konuştu.

BELEDİYE RUHSATINIZI MUTLAKA ALIN
Taksici esnafının belediye ruhsatı için hassasiyet göstermesi gerektiğini bir kez daha hatırlatan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Tespitlerimize göre, şu an itibariyle 500 kadar arkadaşımız, ruhsat için başvuru bile yapmamış. Bu ruhsatı almazsanız, aracınızın kapanma riski var. Belediye, bu ruhsat için sadece 15 lira istiyor. Evraklarınızı hazırlayın, ruhsatınızı alın” çağrısında bulundu.

 
Türkiye ile AB arasında 4 yıl sonra bir ilk
 
Karşıyaka'dan mesaj: İklimden önce biz değişelim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el online oto pazarında fiyatlar düştü
İkinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında ocak ayı satışları ...
OGS kalktı... Depozito yanmasın!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan ...
Otomotivde 'fabrika çıkışlı' ikinci el dönemi
Otomotivciler sektörde yaşanan daralmayı yeni projelerle aşmayı planlıyor. ...
 
Otokent esnafı kan ağlıyor: Telefonlar bile çalmıyor!
Bir ara astronomik rakamların konuşulduğu ikinci el piyasasında artık ...
Sürücüleri ilgilendiren o düzenleme Danıştay'da
Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası (SEİS), Sigortacılık ve Özel Emeklilik ...
Otomotiv pazarı ocakta yüzde 12,8 daraldı
ODD verilerine göre otomobil satışları ocakta yüzde 17,9 oranında azalırken, ...
 
Araç sahipleri dikkat! Ödeme için son gün
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) ilk taksit ödemeleri için yarın son ...
MTV ödemesinde son gün yarın
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ilk taksit ödemeleri için yarın son gün.
Tesla'nın kararı şoförleri sevindirdi: Elektrikli araçlara geçeriz ama...
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, elektrikli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva