HABERLER>OTOMOBİL
18 Eylül 2022 Pazar - 10:36

Taksicilerin Başkanı açıkladı: Mazot 30 lirayı geçerse…

Artan akaryakıt fiyatlarına rağmen UKOME toplantısına zam talebiyle gitmeyen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Mart’ta zam almıştık. Şu anda zamma ihtiyacımız yok, olursa zaten talep ederiz. Mazot 27 lira civarında. Bu rakam 30 lira olur, üstüne çıkmaya başlarsa, işte o zaman zam talebinde bulunabiliriz” dedi

Taksicilerin Başkanı açıkladı: Mazot 30 lirayı geçerse…

EGEDESONSÖZ - İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, SONSÖZ TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan, gündeme dair açıklamalar yapan Anık, İzmir’de UBER de dahil dört ayrı firmayla ortak çalışabileceklerini söyledi. Taksicilerin kasko ve trafik sigortası fiyatlarının artışından olumsuz etkilendiklerini aktaran Anık, hükümetten sıfır araçlarda ÖTV ve KDV indirimi beklediklerinin altını çizdi.

ŞU AN İTİBARİYLE ZAM TALEBİMİZ YOK
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, UKOME toplantısında taksi ücretlerine zam talep etmemeleri konusunda, “Mart’ta zam almıştık. Şu an böyle bir zamma ihtiyacımız yok, olursa zaten talepte bulunuruz. Mazot 27 lira oldu. Mazot yükselmez, 30 liranın üzerine çıkmazsa, bir zam talebimiz olmaz. Ancak mazot yükselip 30 liranın üzerine çıkarsa mecburen bir fiyat ayarlaması yapacağız. Burada vatandaşı da düşünmemiz lazım. Gerekirse biz de az kazanacağız, süreç biraz böyle gidecek. Vatandaşın maaşı yükselince taksici esnafının işleri açılır. Nitekim öyle oldu. Koronadan dolayı hala bir tedirginlik var.Ancak biz koronayı kabullenmişiz artık çoğu vatandaşımız maske takmıyor. İnşallah korona vakaları artmadan böyle devam eder. İnsanlar gönüllerince seyahat yaparlar, Korona’dan dolayı işlerimizdeki düşüş kendini toparlıyor artık. Ücret tarifesine yapılan zamdan sonra işlerimizde ister istemez bir düşüş meydana geliyor. Ancak şu an için tekrar zamdan önceki iş düzeyimize yaklaştığımızı söyleyebilirim” dedi.

ESHOT ZARAR EDİYOR
UKOME toplantısına toplu ulaşım araçları için bir liralık zam talebinin geldiğini hatırlatan Başkan Anık, ESHOT’un zarar ettiğini söyledi: “Belediye ile TCDD arasında, fiyat anlaşmazlığı var. İnşallah bu anlaşmazlık düzelir, yakın zamanda süreç belli olur. Belediyelerin toplu taşımadan kar etmeleri zaten mümkün değil. Büyükşehir de kar etmek için değil, zararın bir kısmını karşılayabilmek için zam istiyor. Toplu taşıma zaten belediyelere hep zarar ettirir. Bize göre ESHOT şu an çok ucuz tarife ile çalışıyor” dedi.

TRAFİK SİGORTASI VE KASKO FİYATLARI ÇOK ARTTI
Trafik sigortası ve kasko fiyatlarının afaki artışına değinen Başkan Celil Anık, yüksek fiyat sorununun aşılabilmesinin mümkün olmadığını söyledi:

“Trafik sigortası ve kasko şirketleri sürekli zarar ettiklerini öne sürüyorlar. O yüzden de ticari taksilerin, minibüslerin ve servislerin sigortalanması konusunda sıcak davranmıyorlar. İster istemez fiyatlarını yükseltiyorlar. Bugün taksiye giren bir sıfır kilometre aracınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteseniz 12 bin liradan başlıyor. Eğer daha önce ufak bir sürtünme bile yaşadıysanız aracınıza 500 liralık bir hasar kaydı yazılsa sigortadan şu an aynı sigorta bedeli 20 bin liradan 24 bin liralara kadar çıkıyor. Bu rakamları karşılamak mümkün değil. Kasko sigortası da trafik sigortasından geri kalmıyor. Eğer aracınızda bir kaza olduysa daha önceden 18 bin ile 20 bin liradan aşağıya düşmüyor.  Taksici esnafının ancak yüzde 20’lik bir dilimi kasko yaptırabiliyor. Geri kalan esnafın ise sadece zorunlu trafik sigortasını yaptırdığını söyleyebilirim. Taksicinin hem trafik sigortasını hem de kasko yaptırıp senelik 35-40 bin lira ödemesi mümkün değil. Ayda ortalama 3 bin lira ekstra gider demek. Bir arabada iki şoför çalışıyor, bir de üzerine kendi bağ kur prim ödemeleri var. Bunları üst üste koyduğumuzda aylık 4 bin ila 5 bin lira arası gideri geçiyor bile. Yanında çalıştırdığın asgari ücretli bir işçinin sigorta primi 2 bin 100 bin lira. Her şeyi topladığımızda algısıyla vergisiyle aylık gider 6 bin lira. Hani bu arabanın bakımı nerede? Aslında baktığınızda giderlerimizde büyük oranda bir artış yaşandı dedi.  Sigorta ve kasko şirketleri taksicilere poliçe yapmak istemiyor. Neden? Taksiciler fazla kaza yapıyor diye bir savunma getiriyorlar. Biz 24 saat yollardayız. Tabii ki kaza yapma riskimiz yüksek. Yapılan kazanın boyutuna göre sigorta poliçesinde esneklik olmalı.”

TAKSİCİLERİN YÜZDE 45 ÖTV ÖDEMESİ ÇILGINLIK
Taksici esnafının dört gözle ÖTV düzenlemesini beklediğini belirten Başkan Anık, “Esnafımızın gözü kulağı, ÖTV’nin düşürüleceği haberinde. Daha evvel bir sefere mahsus 2016’da sıfır ÖTV ile araçlar değiştirildi. Bu durum bizim filomuzun gençleşmesini sağlamıştı. Bu da hem yolcu hem esnaf için iyi oldu. Belirli kıstaslar koydular. Bunlardan birisi de üç yılı doldurmadan ara satışı yapılırsa sıfırlanan ÖTV’nin geri ödenmesi şartıydı. O zaman bunu çıkaranlara buradan teşekkür ediyorum. Ancak bizim buna yine ihtiyacımız var. Öyle geçici çözüm olarak değil, kalıcı bir çözüm olmalı. Türkiye’de 150 bine yakın taksi var herkes bu haberi bekliyor. Biz Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz ve bir sürpriz bekliyoruz. Lastik tekerlekli yolcu taşımada diğerleri ne ödüyorsa, taksici esnafı da onu ödemeli. Otobüsçü, minibüsçü yüzde 4 ile 8 arasında ÖTV ödüyor, biz yüzde 45… Taksici esnafının 45 ÖTV ödemesi çılgınlık. İzmir trafiğine çıkan taksilerin yaş ortalaması dört-beş gibi. Aslında biz yaş ortalamamızı daha da düşürecek bile olsak şu an piyasada sıfır araç yok.Taksici arabasını yenilemek istediğinde mecburen ikinci el alıyor. Eğer ÖTV düşerse, bir üst segment araç alma şansımız olur” dedi.

KRUVAZİYER YOLCLARI BİZE BİR ŞEY KAZANDIRMIYOR
İzmir’e altı sene sonra yeniden gelmeye başlayan kruvaziyer gemilerin taksici esnafına ne kadar katkı koyduğu sorusuna Anık, “Bunca yıl o gemileri bekledik ancak eski kruvaziyer bereketi yok. Arkadaşlar Liman’da sıraya giriyor, inanın bazıları iş almadan durağına dönüyor. Gemilerle eskisi gibi çok yolcu gelmiyor. Nerede o eski gemiler. 200 araba iş alırdı” yanıtını verdi.

İZMİR’DE KISA MESAFE SORUNU YOK
İzmir’de taksicilerin kısa mesafe uzun mesafe ayrımı yapmadığının altını çizen Başkan Anık, bu konuyla alakalı hem emniyet güçlerinin hem belediyenin hem de oda olarak kendilerinin konunun çok sıkı takipçisi olduğunu söyledi. Anık, “İstanbul’da kısa mesafe yolcu almama oranı yüzde 45’lerde iken İzmir’de bu oranın yüzde 3 ila 4’lerde. İçişleri Bakanlığı, bu durumlarda ruhsat iptaline kadar yaptırım uyguluyor, bu konuda bir genelge yayınlandı. Bu genelgeyi destekliyorum. Kısa mesafe diye yolcu almayan şoför 580 lira, araba sahibi de 580 lira olmak üzere 1160 lira ceza ödemekle karşı karşıya kalabilir” dedi. İzmirli taksicilerin, Türkiye’nin tüm vilayetlerine  örnek gösterildiğini belirten Anık, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu başarı, sadece bizimle alakalı değil. Esnafımızın odasına, başkanına güvenmesiyle ortaya çıkan bir başarıdır. Biz bu işin çekirdeğinden yetiştik. Odanın 15 sene yönetiminde kaldım. 2005 yılında başkan oldum, şu an başkanlığımda 18. seneye gireceğim. Koltuğa oturduktan sonra aman seçim var milleti kırmayalım, demedik. Burada bu mesleğin ne kadar ileri gidebileceğinden, yurt dışında nasıl yapıldığına kadar, nasıl daha iyi mesleğin organize edileceğine kafa yorduk ve çalıştık. Gördük, tecrübe ettik ve bu bize bir ilham kaynağı oldu. Gördüklerimizi uyguladık. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yapılan örnekleri yapılan çalışmaları gördük ve uyguladık. Meslektaşlarımız da bize güvendi. Bu güven sonucunda ise bu iş en iyi İzmir’de yapılır hale geldi.”

HİZMET KALİTESİNİ ARTIRACAK PROJELERİMİZ VAR
İzmir’de taksici esnafının organizasyonu bağlamında daha projeleri olduğunu belirten Başkan Anık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birkaç projemiz var ancak şu an net bir açıklama yapamam. Daha olgunlaşması gerekiyor. Biraz ipucu verecek olursam, EN TAKSİ ile ilgili birkaç teklif alıyoruz, birtakım büyük firmalar teklif veriyorlar. Firmalar bizimle çalışmak istiyor. Bizim sistemimiz üzerinden Türkiye’den firmalar geliyor bizimle çalışmak istiyorlar. Bizim sistemimizi kullanmak isteyen firmalar ister UBER olsun ister DİDİ olsun isterse de BİTAKSİ olsun, ulusal olarak çalışan tüm bu firmalar bize geldiler. Sizin sistem üzerinden çalışalım, diye teklifle verdiler.  Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, olur olmaz bilmiyoruz. Ancak bizim şartlarımızda olursa yapabiliriz. Vatandaşa da yansıyacak, taksi bulmak kolaylaşacak. Taksici daha fazla kazanacak. Bir takım arkadaşlarımız hala daha bunu kabul etmiyor. Ben bu işe gitmem diyor. Neden diye sorunca cevapları çıkmıyor. Aslında böyle davranarak kendi ayaklarına sıkıyorlar. Bize teklifle gelen sadece UBER değil, onun dışında üç firma daha var. UBER mahkemeden taksilerle çalışma izni aldı. Bu büyük firmalara çok da güvenilmiyor. Ondan dolayı bizim kontrolümüzde olmalı diye düşünüyoruz. Dünya değişiyor, biz aynı noktada kalırsak sıkıntı yaşarız. Biz onlara gitmiyoruz, onlar bize geliyorlar. Demek ki doğru yoldayız ki bize geliyorlar. Biz yönetim kurulu olarak görüşme kararı aldık. Dört aydır bir görüşme içindeyiz. Biz esnafı ve vatandaşı gözeterek hangisi daha iyi hizmet verecekse onu yaparız. Burada önemli olan onların gelip, biz sizin sisteminizle çalışırız demeleri. Esnafın faydasına bir şey olursa, neden yapmayalım ki.”

TAKSİ PLAKALARININ DURAKLARA SABİTLENMESİ SÖZ KONUSU
İzmir Büyükşehir Belediyesinin taksi plakalarını duraklara sabitlemesi konusuna da değinen Başkan Celil Anık, “Bu teklifi biz götürdük. 15 büyükşehirde plakalar durağa sabitlenmiş durumda. Bizim burada herkesin durağı bellidir ama yasal olarak duraklar serbest ibaresi vardır. Bu konuda bir boşluğa sebebiyet veriyordu, belirli bölgeler var 3, 5 kişi bir araya gelip biz burada çalışacağız diyorlar. Bazen sıkıntı çıkıyor. Amaç, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmaktır. Bu konudaki çalışmaları hızlandırıyoruz zaten UKOME kararı alındı” dedi.

 
Narlıdere Gece Pazarı'na yoğun ilgi!
 
Yeniden Refah lideri Erbakan: Yüzde 150 maaş zammı yapacağız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lüks araç operasyonu: 8 gözaltı
İstanbul'da yurt dışından getirdikleri otomobilleri motor ve şasi numaralarını ...
İkinci el oto satışında yeni karar!
İkinci elde 6 bin kilometre şartını hülle yoluyla ihlale 300 bin TL ceza ...
İkinci el araç siteleri, ‘6 bin 1 kilometre’ ilanlarla doldu
Ticaret Bakanlığı'nın 6 ay-6 bin kilometre sınırının ardından, araç ilanlarında ...
 
Otomabil satışında Türkiye ilk 10'da
Avrupa otomobil pazarı, 2022 Ağustos ayında 2021 Ağustos ayına göre yüzde ...
İkinci el araç satışında yeni dönem!
Otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı bugünden itibaren ...
TOGG'dan sonra yerli motosiklet mesajı
Yerli otomobil TOGG seri üretim için gün sayarken Sanayi ve Teknoloji ...
 
Bakanlıktan ikinci el araç satışında son gün uyarısı
İkinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına, ilk tescil tarihinden ...
Lityum fiyatlarındaki artış elektrikli araçları vurdu!
Elektrikli araç bataryaları için kritik önemdeki lityumun son bir yılda ...
Otomobil fiyatları yeniden yükselecek
Çip krizi tam anlamıyla sona ermemişken, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva