HABERLER>SAĞLIK
12 Ekim 2022 Çarşamba - 14:47

Tabip Odası'ndan yönetmelik yorumu: Hastalara haksızlık!

6 Ekim’de yapılan Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliğiyle, özel muayenehane hekimlerinin, teşhisini koydukları hastalara, özel hastane veya tıp merkezlerinde cerrahi müdahalede bulunmasının engellendiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Bu, hem hastalara, hem de muayene hekimlerine haksızlıktır. Bu düzenleme hemen geri çekilmelidir” dedi

Tabip Odası ndan yönetmelik yorumu: Hastalara haksızlık!

EGEDESONSÖZ - Serbest Hekimlik 6 Ekim Yönetmeliğine ilişkin basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası, “Serbest Hekimlik Mesleği uygulama hakkını ortadan kaldıran düzenlemeler kabul edilemez” dedi. İzmir Tabip Odası konferans salonundaki basın açıklamasında Başkan Prof. Kaynak, “6 Ekim 2022 tarihinde Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. Yönetmeliklerde, tıp merkezlerinin fiziki alanları, tıp merkezinde yapılabilecek cerrahi işlemler, özel hastanede üniversite kadrosundan öğretim üyesi çalıştırma gibi düzenlemeler yer almakla birlikte temel değişiklik, muayenehane hekimleri ile ilgili yapılan düzenlemelerdir” dedi.

BÖYLE BİR UYGULAMAYA NEDEN GEREK GÖRÜLDÜ?
Muayenehane hekimlerinin, özel hastane ve tıp merkezlerinde hastaların teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesinin neredeyse yeni düzenlemeyle imkansız hale getirildiğini belirten Başkan Prof. Kaynak, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Muayenehane hekimleri, muayenehanesine müracaat eden hastaların teşhis ve tedavisini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde, serbest meslek uygulamasını engelleyecek nitelikte herhangi bir kısıtlamaya tabii olmaksızın yapabilmekteydi. Yeni düzenleme ile, muayenehane hekimlerinin muayenesine başvuran hastaların teşhis ve tedavisini özel hastane ve tıp merkezinde yapabilmesi, özel hastane veya tıp merkezi ile yıllık sözleşme yapması ve ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması koşuluna bağlanmıştır. Özel hastane veya tıp merkezinin boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabileceği, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacağı kuralı getirilmiştir. Bu kurala aykırı hareket eden muayenehane hekimlerine, özel hastane ve tıp merkezlerine para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirilmiştir.”

BU DÜZENLEMELERİN İYİ NİYET ÜRÜNÜ OLMADIĞI ORTADADIR
“Bu düzenlemelerin iyi niyet ürünü olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın muayenehaneleri yeni hedef olarak belirlediğini değerlendiriyoruz. Hekimlerin kendi birikimleri ve emekleri ile ayakta tuttukları muayenehaneler, hekimlerin kendi emeğini değerlendirdiği sağlık kuruluşlarıdır. Muayenehane hekimlerinin hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde yapmalarının engellenmesi, özellikle cerrahi branştaki hekimlerin muayenehanelerini kapatması demektir. Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, sağlık sisteminin içinde bulunduğu başka bir açmazı göstermektedir. Sağlık Bakanlığı, uyguladığı politikalarla hekimlerin kamu kurumlarından ayrılmasına neden olmuştur. Özel sağlık kuruluşlarındaki çalışma koşulları, hekimlerin ağır koşullarda çalışmaya zorlamaktadır. Her ortamda zor durumda bırakılan hekimler için muayenehaneler tek çalışma seçeneği olarak yer almaktadır. Muayenehanelerin işlevsiz bırakılmaya çalışılmasının arkasındaki tek amaç, hekimleri kamuda ve özelde, yöneticilerin inisiyatifinde, istenilen koşullarda çalışmaya zorlamaktır. Bu düzenlemelerin başka bir amacı yoktur.”

TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ OLARAK HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATIYORUZ
“Hiçbir akıl süzgecinden geçirilmeden yayınlanan ve bilimsel temellere oturmayan bu düzenlemenin hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı açıktır. Bir taraftan muayenehanede yapılabilecek işlemleri liste ile sınırlamaya çalışan Bakanlık, bir taraftan da muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinin olanaklarından yararlanmasını engellemektedir. Muayenehane hekiminin, özel hastanenin boş kadrosu olması halinde yıllık sözleşme yaparak özel hastanenin olanaklarından yararlandırılmasının uygulamada karşılığı yoktur. İzmir’de, boş kadrosu olan özel hastane neredeyse yoktur. Boş kadrosu olmayan hastanelerin kadro sayısının yüzde 15 oranındaki hekim ile sözleşme yapması halinde, sözleşme yapılacak muayenehane hekimi sayısı, bir elin parmağını geçemeyecektir. Bu düzenlemeler, birçok yönüyle hukuka aykırılıklar taşımaktadır. Düzenleme, hekimlerin çalışma ve mesleğini serbest icra etme hakkını; hastaların hekim seçme hakkını, hastaların sağlık hizmetine erişim hakkını, hastaların mahremiyet hakkını zedelemekte, kısıtlamalar getirmekte, bu hakların kullanımını zorlaştırarak veya engelleyerek hakkın özüne zarar vermektedir. Hukuka aykırı bu düzenlemelere karşı, meslek örgütü olarak her türlü mücadeleyi yürütmeye kararlıyız. Bu konuda TTB olarak hukuki mücadeleyi başlatıyoruz ve her aşamada sürecin takipçisi olacağız.”

 
İzmir'de iki ilçe Gediz Elektrik mağduru... 12 saatlik kesinti!
 
Kılıçdaroğlu'ndan Avrupa Birliği üyeliği mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Vaka sayıları artabilir!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
İzmir'de mesai dışı randevu hizmeti başladı
Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'beyaz reform' kapsamında İzmir’de 11 ...
Geç kalınırsa kalıcı hasar bırakıyor!
Halk arasında eklem romatizması ya da iltihaplanması olarak bilinen ve ...
 
Koca'dan Kovid-19 vakalarında artış uyarısı
Bakan Koca, "Kovid-19 vaka sayıları şu anda 3 binlerde. 3-4 hafta sonra ...
Genç erkekler dikkat: Ezber bozacak araştırma!
ABD'de yapılan mRNA teknolojisiyle geliştirilen koronavirüs aşılarıyla ...
Sonbaharda cildinizi rahatlatacak öneriler
Havaların soğuması sadece bağışıklık sistemini değil, cildimizi de olumsuz ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Hastane kapatmak bu kadar kolay mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Hastane kapatmak bu kadar kolay mı?
Sonbahar yorgunluğunu önlemenin yolları
Mevsim değişikliği, insan vücudunda yorgunluk, uykusuzluk, iştahsızlık ...
Babalara uyarı: Bankamatik veya kötü polis olmayın
Çocukların bebeklik dönemlerinden yetişkinlik dönemlerine kadar daima ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva