HABERLER>SAĞLIK
17 Ocak 2022 Pazartesi - 16:29

Tabip Odası Başkanı’ndan vaka artışı yorumu: Beklenmeyen durum değil!

Covid 19 salgınında İzmir’de yılbaşından önceki haftada yüz binde 323.40 olan vaka oranının, yılbaşı sonrası  1-7 Ocak aralığında yüz binde 574.35’e yükselmesini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Beklenmeyen durum değil. Ek tedbir alınmadığı gibi mevcut tedbirlerde gevşeme olduğunu görüyoruz, aşısızlara PCR testi yapılmaması gibi. Böylesine büyük bir artış varken, böyle bir uygulamanın, bu artışı daha da körükleyeceği endişesi taşıyoruz” dedi

Tabip Odası Başkanı’ndan vaka artışı yorumu: Beklenmeyen durum değil!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Omicron varyantı, Covid 19 salgınına yeni bir boyuta taşırken, İzmir’de vaka oranlarında tahminleri aşan bir yükseliş gözlendi. 25-31 Aralık diliminde, yani yılbaşından önceki haftada yüz binde 323.30 olarak tespit edilen İzmir’deki vaka oranı, yılbaşı sonrası yani 1-7 Ocak diliminde yüz binde 574.85 olarak gerçekleşti. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bu artışa hiç şaşırmadıklarını, beklenmeyen bir durum olmadığını söyledi.

AŞISIZLARA PCR TESTİ YAPILMAMAMASI KARARI, ARTIŞI KÖRÜKLER

Birçok bilim insanının, vakaların artacağına işaret ettiğini, ek tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Bu kadar artacağı bilinen bir durumdu. Baktığımızda, ek tedbir alınmadığı gibi mevcut tedbirlerde de bir gevşeme olduğunu görüyoruz. Örneğin aşısızlara PCR testi yapılmaması gibi. Böylesine büyük bir vaka artışı varken, bu uygulamanın, gevşemenin, vaka artışını daha da körükleyeceği endişesi taşıyoruz” dedi. Son oranın, 1-7 Ocak arasını, yani yılbaşı kutlamalarının sonrasını kapsadığını hatırlatan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

TEST SAYISI KISITLANIRSA, ARTIŞTAKİ GERÇEK RAKAMLARI BULAMAYIZ

“Önümüzdeki günlerde bu artışın devam edeceği, bilim insanlarının ortak görüşüdür.  Çünkü omicron, çok bulaşıcı bir varyant. Böyle artışların olacağı bekleniyordu. Daha da artacağı yönünde düşünceler var. Dünyada artan vakalar, doğal olarak ülkemizde de ciddi biçimde görülüyor. Tabii ki test sayıları kısıtlanırsa, bu artışların gerçek rakamlarını bulabilmek pek mümkün olmayacak. Çünkü ne kadar test yaparsanız, o kadar çok vakayı tespit edersiniz. Test sayılarının azaltılması durumunda vaka artışı belki de resmi açıklamalara çok da yansımayacak. Belli bir sayıda duruyormuş gibi izlenim oluşturacak. Oysa test sayısı artırıldığında, mevcutların çok üstünde olduğunu düşünmek yanlış olmaz.”

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA MI GİDİYORUZ?

“Toplumsal bağışıklığa mı gidiyoruz? sorusuna, Başkan Çamlı, “Sürü bağışıklığı ile ilgili bir düşünce varsa bile geçerli olmadığını düşünüyorum. Çünkü covid geçirenlerin, bir süre sonra tekrar covide yakalandıklarını, özellikle omicron varyantıyla ve reenfeksiyon dediğimiz tekrar enfekte olma durumunun yüksek olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla böyle bir beklenti, yani toplumsal bağışıklığın oluşacağı düşüncesi, pek de geçerli bir durum değil aslında” yanıtını verdi.  Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın, doğal gidişine bırakıldı sanki. Pandemiyle mücadelede bir çok ülke ek tedbir alırken, bizde mevcut tedbirlerin gevşetilmesini anlamak mümkün değil. Hakikaten yetkililerin bu konuya açıklık getirmesi lazım. Nasıl bir stratejik mücadele planı öngörülüyor? Önümüzdeki yakın süreçte bu vakaların daha da artacağı ve sağlık sisteminin belki de sıkıntıya girebileceği uyarılarına karşın etkin bir tedbir ya da bir mücadele planının açıklanmadığını görüyoruz. Sağlık otoritelerinin bu artışa yönelik düşüncelerini kamuoyuyla paylaşması , kamuoyunu aydınlatmaları gerekir. Tüm uyarılara rağmen henüz bir bu yönde bir kapsamlı bir hazırlığın olmadığını, tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Bunu haftalardır dile getiriyoruz. Bu vakalar artıyor, daha da artacağı şeklinde bir düşünce var ama mücadele anlamında ne yapılacağı konusunda bir belirsizlik söz konusu. Sadece üçüncü doz aşı olun demenin yeterli olmadığını söylüyoruz.”

BAKAN BEY, ARTIŞIN BİR ÖLÇÜDE DURDUĞUNU SÖYLÜYOR AMA…

Önümüzdeki süreçte sadece ülkemizde değil, tüm dünyada vakaların artacağını, bunu bilim insanlarının sık sık dile getirdiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Vakalar dünyada artarken elbette bizde de artacaktır. Sayın bakan da bu artışın bir ölçüde durduğunu söylüyor ama test sayılarının artırılması durumunda, vakaların arttığının görüleceğini ifade ediyoruz. Test sayısı artarsa, gerçek vaka sayılarını daha gerçekçi bir şekilde doğru bir şekilde saptayabilme imkanımız olabilir” diye konuştu.

 
Sezen Aksu hakkında suç duyurusu
 
Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık harita açıklandı: İzmir için ağır bilanço!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen haftalık ...
Koronavirüs kalp nakillerini de vurdu!
Türkiye'de 1293 kişi kalp nakli için sıra bekliyor. Covid-19 kalp hastalarının ...
Salgında günün bilançosu: 136 vefat, 54 bin 100 yeni vaka!
Türkiye'nin 16 Ocak 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Corona ...
 
Bilim Kurulu Üyesi Özlü'den Omicron açıklaması: Kötü senaryo gerçekleşmezse bağışıklık artar!
'Omicron varyantının çok daha hızlı yayılması, çok sayıda kişiyi hastalandırması ...
Son 24 saatte 177 vefat 63 bin 967 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
Genelge yayımlandı... Aşısızlara test zorunluluğu kalktı!
Toplu etkinlik, seyahat, kamu ve özel işyerleri ile okullarda aşısız ve ...
 
Karantina rehberi güncellendi
Sağlık Bakanlığı, salgında güncel karantina ve izolasyon uygulamalarına ...
Bakan Koca: Hastaneye yatanlarda artış var!
İstanbul'da sağlık yöneticileri ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Koca, ...
Son 24 saatte 167 can kaybı, 67 bin 857 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva