HABERLER>SAĞLIK
14 Nisan 2022 Perşembe - 09:42

Sürü halinde geziyorlar... Ölümcül tehlike!

Nisan – Mayıs aylarının gelmesiyle kızılçam ağaçlarında yaşamını sürdüren çam kese tırtılları, ölümcül korku saçıyor. Tırtılla temas sonrası tedavi edilemeyen köpekler ya dillerini yada hayatlarını kaybediyor. İnsanlarda ise alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor.

Sürü halinde geziyorlar... Ölümcül tehlike!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ – Özellikle Nisan – Mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese tırtılı, ormanlık alanlardaki kızılçam ağaçlarının dallarına yaptıkları pamuksu yuvalarda yetişiyor ve kızılçam ağacının yeşil yapraklarıyla besleniyor. Arka arkaya uzun sıralar oluşturarak hareket eden bu tırtılların, bu aşamada vücudunda bulunan yüzlerce tüy, etrafa saçılıyor. Tüylerin ya da tırtılın temas ettiği insanların hassas ve alerjik bir yapıda olanlar üzerinde alerjik reaksiyonlar görülürken en çok da köpeklerin sağlığı tehlike altına giriyor.

Can dostların bu tırtıl türüyle yakınlaşması sonucu ölüme kadar gidebilecek rahatsızlıklar ortaya çıktığı için vatandaşların gördüğü an müdahale ederek en yakın veterinere götürmesi tavsiye ediliyor. Buca’da bulunan kliniğinde hizmet veren Veteriner Hekimi Samet Ali Erbekte, bu aylarda tırtıl nedeniyle vakaların görülmeye başlandığını belirterek temas sürecinde gelişen olayları anlattı. Çam kese tırtıllarının yaşadığı kızılçam ağaçlarını Mart ayı gibi ilaçlanarak bu vakaların önüne geçilebileceğini aktaran Erbekte, hastalığın özellikle köpekler üzerindeki ölümcül olmasına dikkat çekti.

DİLİNİN YARISI KOPANLAR OLUYOR!
Her yıl Nisan – Mayıs aylarında çam kese tırtılı ile temas eden birçok klinik vakanın kendilerine bildirildiğini belirten Erbekte, özellikle köpeklerin bu temastan ciddi bir şekilde etkilendiğini belirterek, “Çam kese tırtılının dokunduğu yer insanlarda bile alerji tarzında dermatik yapar... Köpeklerde ise daha sıkıntılı bir sürece sebep olur. Bunun yaşanmasının sebebi ise o tırtılları yemeye çalışmaları... Bu olunca dillerinde ve ağız mukozalarında ciddi aftlar gerçekleşiyor. Özellikle diliyle temas ettiyse dil dökülmesi yaşanıyor. Hatta dilinin yarısı dökülen köpeklere denk geliyoruz. Tedavi edilmezse ölümcül oluyor” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ NELER?
Eğer köpeğiniz bu zararlı canlıyla temas ederse oluşabilecek bazı bulgular şu şekilde:

-Solunum sıkıntısı

-Taşipne (Hızlı ve sığ nefes alma)

-Hipotermi (Vücudun ısı kaybetmesi)

-Siyanoz (Kandaki oksijenin azalması sonucu deri ve mukozanın koyu mavimsi renk alması)

-Dil ödemi

-Libiyal anjioödem (Deri ve iç organlarda oluşan ödem)

-Pityalizm (Tükürüğün fazla salgılanması)

-Konjonktivit (Göz akını çevreleyen şeffaf doku ve göz kapaklarının iltihaplanması)

-Dilde ciddi nekroz

Temasın gerçekleşmesinden sonra tedavi süreci hakkında bilgi veren Erbekte; genelde kortizon, anti alerji ilaçları ve antibiyotik ilaçlarla kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirtti.

O AĞAÇLAR İLAÇLANMALI YA DA...
Çam kese tırtılının döngü evrelerinden biri olan kızılçam ağaçlarındaki keselerinden düştüğü noktalarda bu olayların yaşandığını aktaran Erbekte, Nisan – Mayıs aylarından önce bu ağaçların ilaçlatılması gerektiğini söyleyerek şu tavsiyelerde bulundu:

“Bu aylarda keseler ağaçtan aşağı düşmeye başlar... Düştüğü noktalarda meraklı hayvanlarımız bulunursa temas kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle bu dönem gelmeden önce ağaçların ilaçlatılması gerekiyor. Ya da insanlar denk geldiği zaman o tırtılları uzaklaştırabilir, köpeklerini tasma kontrolünde gezdirebilirler.”  

 
Irkçı saldırıya uğramıştı.... AYM'den çiftçinin lehine karar!
 
Tramvaya maraton engeli!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sevcihan Koç Şeki 15 Nisan 2022 Cuma 12:09

Izmirde bütün cam ağaçlarını sardı hele seferihisar gümüldür yolunda ağaçlar kuruma raddesine geldi ,orman bakanlığı belediyeler ne yapıyor anlamıyorum bir sürü memur tutanaklarına işçi calistirsinlar ormanlara bakılsın,belediyeler zehir içinde ki ağaçlara dekor yapacaklarına, düzgün parkları döküp duracaklarina ağaçlara baksın bu olay çok üzücü ve sonucu gerçekten acı olacak ormanlar yok oluyor ????

Yorumu oyla      2      3  
Yanlış!! 14 Nisan 2022 Perşembe 18:38

Birisi canlıları öldürmeyelim filan diye saçmalamış! Bu tırtılların bulunduğu yerde 2-3 yıl içinde çam ağacı kalmıyor! Buca bilge orman çalışanları bu dediğimin canlı tanıklarıdır! O kozaları ilaçlamak yetmiyor, yaktık, içindekiler yandı, kozanın iplikçikleri yanmadı! Orman yetkililerine bildirmekte yarar var!

Yorumu oyla      2      3  
Sedat soysal 14 Nisan 2022 Perşembe 16:19

3 gün önce iki tırtıl ağaçtan boynuma düşmüş geç fark ettim. Ama olanlar oldu ensemde müthiş bir yanma ve kabarma , geceyi acilde geçirdim.aman çam ağaçlarına dikkat.

Yorumu oyla      3      3  
Ali 14 Nisan 2022 Perşembe 15:07

Kaç defa ilaçladim agaci yine bitiremedim

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa şahin 14 Nisan 2022 Perşembe 12:48

Bir orman köylüsü olarak yazıyorum Köyde çok inek keçi otlattım ve 15 yılda köyde izinli çam ormanı kesimi yaptım ölen hayvan insan görmedim duymadım Yeri geldi bu tırtıl elbisemin içine dahi girdi evet kaşındırır alerji yapar Ben kaşınan yere vicks vikis sürerdim bol temiz suyla banyoda iyi gelir Bence bunun kalıntısı alerisi için köyde yaşayanların kullanacağı hapı ilaçı verhem üretimi üzerinde durulmalıdır Çam ağaçlarında kısa süre kalacak bir canlıyı yok ekmek yanlış Zaten insan oğlu değilmi doğanın içine eden

Yorumu oyla      5      4  
ST 14 Nisan 2022 Perşembe 10:10

Sadece kızılçamlarda değil, daha çok şehirlerde dikilen fıstık çamlarında da çok miktarda görülebiliyor, ev bahçelerindeki ağaçlardaki kurtların toplandığı keseleri yakmak da bir yol ama tabii ağacı yakmadan, tazyikli suyu hazır bulundurarak. Aslında park ve şehirlere bu tip ağaçları dikmemek lazım.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli insülin üretimi için harekete geçildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yerli ...
Son 24 saatte 31 can kaybı, 5 bin 529 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 31 kişi yaşamını yitirirken, ...
804 hastanede Covid-19 hastası kalmadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tüm Türkiye’de, yoğun bakımda bir tek COVID-19 ...
 
Uyuşukluğun sebebi belli oldu... Bu gıdalara dikkat!
İngiliz beslenme uzmanlarının araştırmasına göre insanlardaki uyuşukluğun ...
Bakanlık’tan koronavirüs ilacına güncelleme
Sağlık Bakanlığı, molnupiravir etken maddeli antiviral Covid-19 ilacının ...
Salgında günün bilançosu: Vakalarda düşüş sürüyor!
Türkiye'nin 12 Nisan 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Antidepresan antibiyotik direncine neden oluyor
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ve ...
En gözde cerrahlar İzmir’de buluşacak!
İzmir, Omuz Dirsek Cerrahisi Derneği tarafından uluslararası boyutta düzenlenecek ...
Havada 'mikroplastik' olabileceği uyarısı
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yaşayan insanlardan alınan akciğer ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva