HABERLER>EKONOMİ
10 Ekim 2018 Çarşamba - 10:42

Suriye’den kaçtı, İzmir’de patron oldu!

Ülkesindeki savaştan kaçarak, ailesiyle geldiği Türkiye'de yeni hayatına başlayan Suriye uyruklu Ahmet Hasan, Avrupa ülkelerine gitmeye çalışmak yerine yerleştiği İzmir'de, ihracat da yaptığı ayakkabı imalathanesini kurdu

Suriye’den kaçtı, İzmir’de patron oldu!

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan Suriyelilerin, gerek Avrupa ülkelerine geçmek için gerekse de yerleşip çalışmak için en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu. Özellikle çalışma izinleri verildikten sonra kayıt altına alınan Suriyeliler, kendilerine yeni yaşam kurdu. Ahmet Hasan da Türkiye'de yeni hayatına başlayan Suriyelilerden oldu. Halep'te ayakkabıcılık yapan Ahmet Hasan, savaşın en etkili olduğu 2012 yılında, yanına eşini ve çocuklarını da alıp, ölümden kaçtı.

AVRUPA'YA GİTMEK YERİNE İZMİR'E YERLEŞTİ
Türkiye'ye giriş yapan Ahmet Hasan, binlerce Suriyeli gibi Avrupa ülkelerine yasa dışı yollardan kaçmak yerine ailesiyle İzmir'e yerleşti. Burada Suriye'deki mesleğini sürdüren, Türk meslektaşlarının da kendisine yardım etmesiyle ayakkabıcılık yapan Hasan, önce oturma ardından çalışma izni aldı. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra vergi mükellefi iş insanı olarak kendi imalathanesini kuran Hasan, İzmir Ayakkabıcılar Odası'na da kaydını yaptırdı. Bugün yanında çalıştırdığı 40 işçisiyle omuz omuza veren Hasan, yurt içinde önemli firmalara üretim yapmanın yanı sıra Arap ülkeleri ve Azerbaycan başta olmak üzere onlarca ülkeye de ayakkabı ihraç etmeye başladı.

'İZMİR'DE ÜLKEMİZDE GİBİ HİSSETTİK'
Suriye'den İzmir'e kaçış sürecini anlatan Ahmet Hasan, "Suriye Halep'te de ayakkabı imalatı yapıyorduk. Bu sırada Türkiye'ye de zaman zaman fuarlar için geliyordum. Savaştan dolayı ülkemizde isyan çıktı. Ailem için de sıkıntılı günler yaşandı. Artık işimizi de yapamaz duruma gelmiştik. Can güvenliğimiz kalmayınca Türkiye'ye kaçtık. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İstanbul ile İzmir arasında ne gibi bir iş yapabileceğim konusunda araştırma yaptım.  Sonra İzmir bize uygun geldi ve buraya yerleştik. Suriye'de imalatımız olduğu zaman İzmir'de de dostlarımız vardı. Onlar bizim burada yeni bir hayat kurmamıza yardımcı oldu. Bana nasıl iş yeri açılır, çalışma izni, oturma izni alınır bu konularda yardım ettiler. Bunların sonrasında vergi levhamızı aldık ve işe başladık" diye konuştu. 

Üretimde iyi yere geldiklerini kaydeden Hasan, neden Avrupa ülkelerine gitmediklerini ise "Bizim elimizde bir mesleğimiz vardı ve burası o mesleğimizi devam ettirmemiz için uygun yerdi. Biz burada kendimizi ülkemizde gibi hissettik, ülkemizdeki ortamı bulduk. Yabancılık çekmedik. Herkes bizimle ilgilendi. Bu nedenle burada kaldık ve çalışıyoruz" diye açıkladı. 



'TÜRK VATANDAŞI OLACAĞIZ'
Türkiye'den ayrılmayı düşünmediklerini de dile getiren Ahmet Hasan, "2012 yılında geldiğim zaman çocuklarım 9, 10 ve 12 yaşındaydılar. Büyük oğlum burada okuyor. Çocuklarımızın burada arkadaşları var. Kardeşim, yeğenim Türk vatandaşı oldu. Biz de Türkiye vatandaşı olacağız. Çocuklarım artık Türkiye'de okuyorlar. Bu saatten sonra ülkemize geri döndüğümüz zaman zorlanırlar. Çocuklar artık buralı oldu. Ülkemizde işler düzeldiği zaman bile buradaki imalathaneyi kapatmayız. Ülkemizde de açarız ve 2 yeri aynı anda yürütmeye çalışırız" dedi.

'KAYIT ALTINDA OLANLARIN BAŞIMIZIN ÜZERİNDE YERİ VAR'
Odalarına 12 Suriyeli imalatçının kayıt yaptırdığını anlatan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata ise şunları söyledi:

"Bu insanlar sektörün en çok geliştiği illerden birisi olan İzmir'i tercih etti. Şu anda en çok Suriyeli, iş kolu olarak burada çalışıyor. Kentimizde bizim sektörde 4 bine yakın Suriyeli var. Suriyeli imalatçıları kayıt yapmamız için tüm şartları yerine getirmeleri lazım. Yani vergi sicil kaydını yaptırması lazım. Bundan sonra çalışma izni olması lazım. Resmi olarak çalışan, vergisini ödeyen, sigortasını ödeyen arkadaşlarımızın başımızın üzerinde yeri var. Ancak bazı Suriyeliler, kaçak, kayıt dışı, merdiven altı çalışıyor. Bunlara oda olarak biz karşıyız. Bunlara izin verilmemesi lazım. Kayıt dışı çalışanlarla diğer arkadaşlarımız rekabet etmeye çalışıyor. Suriyeliler çalışmaya başladıktan sonra Türk çalışanlardan bazıları meslekten ayrıldı, farklı iş kollarına gittiler. 4 bin kayıt dışı çalışan Suriyeli var, bunlara karşıyız. Acil önlem alınması lazım."

 
TOBB ve EBSO’dan örnek davranış
 
Esrarengiz Suudi ekip Türkiye'ye böyle geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık açıkladı: İşte fiyatı düşecek ürünler!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün açıklanan Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı'nın ardından 6.13 ...
Bakan Albayrak açıkladı: Zam olmayacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklayacağı Enflasyonla Topyekun ...
 
Şirket ve marketlerden indirim kararı: İşte liste!
Enflasyonla mücadele programı kapsamında Carrefour, Migros, BİM, Şok ve ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL yeni güne 6,1160 seviyesinden başladı. Piyasalar bugün Hazine ...
Rapor ortaya çıktı: İzmir'in iki otoyolunda büyük zarar!
Yapımı devam eden karayollarının idarede yaratacağı gelir kayıpları için ...
 
Ticaret Bakanlığı 114 firmadan savunma istedi!
icaret Bakanlığı, 114 firmadan fahiş fiyat artışıyla ilgili savunma istendiğini ...
ASİD Başkanı Ümit Devran: Sanayici dertliyse yangın çok büyüktür
Aliağa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Devran; yaşanan ...
Türkiye Bankalar Birliği'nden çok önemli tavsiye kararı
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tavsiye niteliğindeki kararına göre, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva