HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2019 Salı - 10:43

Srebrenica Katliamı Bornova'da unutulmadı

Avrupa'nın ortasında Bosna Hersek'in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman Bornova'da anıldı. Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi öncülüğünde düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Katılımcılar ile birlikte anıta kırmızı karanfil bırakan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı'nın Avrupa Birliği'nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, "Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız" diye konuştu.

Srebrenica Katliamı Bornova da unutulmadı

1995 yılında yaşanan Srebrenica Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Bornova'da anıldı. Çamdibi Atatürk Parkı'ndaki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen anma törenine;

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen, CHP Bornova İlçe Başkanı Asım Güven, İyi Parti Bornova İlçe Başkanı Mustafa Tabak, çok sayıda Balkan derneği ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Duygu dolu anlar

Katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman anısına saygı duruşunda bulunulan anma töreninde İstiklal Marşı ile Bosna Hersek Ulusal Marşı okundu. Duygu dolu anların yaşandığı törende, Soykırım Anıtı'na kırmızı karanfil bırakıldı. Tören alanında 24 yıl önce yaşanan katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı iki sergi de açıldı. 2011 yılında Marş Mira Barış Yürüyüşü'ne katılan genç sanatçı Öykü Daryürek ile İzmirli Boşnaklar Derneği üyelerinin yaptığı resimler büyük ilgi gördü. Bornova Belediye Başkanı Dr Mustafa İduğ, Öykü Daryürek'e çiçek vererek teşekkür etti.

Dünyanın kabul ettiği bir soykırım

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı'nın Avrupa Birliği'nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, "Bosna'da 1995 yılında yaşananlar 2007 yılında tescillendi ve tüm dünya bu soykırımı kabul etti. Orada katledilenlerin çoğu kadın ve çocuktu. Biz bu acıyı 24 yıldır içimizde yaşıyoruz. Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız" diye konuştu.

 Barış ve kardeşlik vurgusu

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kendisinin de Balkanlardan göç eden bir ailenin çocuğu olduğuna dikkat çekti. Üsküp'te doğduğunu anlatan Beko, "Bizler orada birlikte barış içinde yaşıyorduk, burada aynı gayret içindeyiz. Asıl amaç özgürlük, demokrasi, eşitlik, barış ve kardeşliktir. Biz aile büyüklerimizden bunu öğrendik. Bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz. Birleşirsek var oluruz. Böylesi acıların yaşanmaması için bunu unutmamalıyız "dedi.

Düzenlenen anma etkinliği için Bornova Belediyesi ve Başkan Mustafa İduğ'a teşekkür eden Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, insanların öldürülmediği, savaşların ve soykırımların yaşanmadığı, yaşlıların ve çocukların iyi bakıldığı, gençlerin iyi eğitim aldığı, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun olmadığı bir dünya diledi.

Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen ise 2018 yılındaki Marş Mira Yürüşüyü sırasında ayak tırnakları kaybettiğini anlatarak, "İşte o zaman Bosnalı Müslümanların yaşadığı acıları çok daha iyi anladım" dedi.

 
Çeşme'de çini zamanı
 
Narlıdere'de can dostlar emin ellerde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de çini zamanı
Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle Ilıca Çini Atölyesi kursiyerlerinin hazırladığı ...
Torbalı'da 'tarihi' destek
Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve onlarca ...
İki asırlık gelenek Buca'da yaşatılıyor
Öz kültürlerinden biri olan atlı sporlarla ilgili geleneği geleceğe taşıyan ...
 
Bayraklılı çocuklar deniz müzesini gezdi
Bayraklı Belediyesi, tarafından düzenlenen gezi programı kapsamında kültür ...
Karşıyaka'da toplu sözleşme sevinci
Karşıyaka Belediyesi’nde görev yapan memurlara yüzde 15 oranında zammı ...
Başkan İduğ'dan yeni atama kararları!
Bornova Belediye Başkanı İduğ, kurum içinde gerçekleştirdiği atamalara ...
 
Fatih YAPAR yazdı... Buca'ya metro niye gitmiyor?
Fatih YAPAR yazdı... Buca'ya metro niye gitmiyor?
Başkan Oran: Çeşme'yi dünya kenti yapacağız
Ege İhracatçıları Birliği (EİB) Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve ...
Büyükşehir’de gündem toplumsal cinsiyet eşitliği: Logo ve eğitim için düğmeye basıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva