HABERLER>POLİTİKA
11 Mart 2019 Pazartesi - 13:25

Soyer ve Zeybekci’nin kırsal kalkınma projeleri: Karar İzmir’in!

Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer’in Ödemiş’te, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci’nin ise Torbalı’da açıkladığı kırsal kalkınma projeleri dikkat çekti. İki ismin açıklamaları karşılaştırıldığında ortaya önemli bir tablo çıktı. 31 Mart’ta sandık başına gidecek İzmirli seçmen kararını bu vaatlere göreve verecek.

Soyer ve Zeybekci’nin kırsal kalkınma projeleri: Karar İzmir’in!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ile AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci kamuoyuna projelerini açıklamaya devam ediyor.

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala iki rakip vaatlerini net bir şekilde vatandaşa iletiyor.  Süreçte ilk olarak ’10 Numara İzmir’ başlığı altında kent genelinde yapmayı düşündüğü yatırımları İzmirlilere aktaran Zeybekci oldu. Daha sonra Soyer, ‘1’inci Cemre’ programıyla projelerini sıraladı. İki gelişme sonrasında daha sektörel tanıtımlar yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 15 yıllık görev süresince en başarılı olduğu alanlar arasında gösterilen tarım ve kırsal kalkınma başlığı altında yeni dönemde yapılacaklar merak ediliyordu.

İlk olarak Zeybekci Torbalı’da gerçekleşen toplantıda ‘Tarım ve Gıdada Marka İzmir’ başlığı altında kent kırsalında yürütmeyi amaçladığı faaliyetler hakkında bilgi verdi. Zeybekci’nin programı sonrasında bu kez Ödemiş’te kurulan 2’nci Cemre sahnesine Soyer vardı. Soyer de ‘Tarım Kırsal Kalkınma’ başlığı kapsamında önemli vaatlerde bulundu.

İki isim 31 Mart’ta vize alarak göreve geldikleri takdirde hayata geçireceği projeleri anlattı. İşte benzeşen ve önemli görülen o karşılaştırmalar:

ŞİRKET Mİ? ÜNİVERSİTE Mİ?
Zeybekci: 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Gıda Ürünleri A.Ş. kurulacak.

Soyer: Kooperatifler desteklenecek, tarım üniversitesi kurulacak

MARKALAŞMA VURGUSU
Zeybekci:
 İzmir’in ürünleri uluslararası bir marka olacak.

Soyer: Zeytinyağı, şarap ve üzüm ürünleri, atalık buğday, keçi ürünleri, tuz, deniz ürünlerinin yer aldığı 6 stratejik ürünün pazarının geliştirilmesi için fuarlar düzenlenecek. Belediye kanalı ile uluslararası fuarlara katılım sağlanacak. İzmir tarımda marka olacak. Coğrafi işaretleme, marka ve patent desteği uygulaması hayata geçirilecek.

ÜRETİCİYE PEŞİN ÖDEME DESTEĞİ/ ÜRETİCİYE ALIM GARANTİSİ DESTEĞİ
Zeybekci:
 Üreticiden aldığımız ürünlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir ilke imza atacağız. Ürünleri aldığımız çiftçimize, tarımla uğraşan kardeşlerimize bunların ödemeleri anında ve peşin olarak yapılacak.

Soyer: Üreticimize alım garantili üretim desteği vereceğiz.

BALIKÇILIK
Zeybekci:
 İzmir Büyükşehir Belediyesi, balıkçılık ve tüm yan kollarında üreticinin yanında yer alacak. Balık ürünleri özel paketleme yöntemleri ve kendi markalarıyla hayata geçecek.

Soyer: ‘Halk Gıda’ başlığı altında Halk Balık geliyor. Su ürünleri satışının, muhafazasının ve dağıtımının yapıldığı hali geliştirip geleceğe taşıyacağız. Balık çorbasını bir marka değer haline getirerek Su Ürünleri Hali’ni gastronomi turizmine kazandıracağız.

GÜBRE DESTEĞİ
Zeybekci:
 Tarımsal üretimdeki tüm üreticilerin başta gübre, makine, teçhizat olmak üzere ihtiyaçları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak.

Soyer: Çiftçimizin ucuz ve kaliteli gübre ihtiyacını karşılamak üzere gübre kooperatiflerinin kurulmasına destek vereceğiz.

SÜS BİTKİLERİNDE İHRACAT MERKEZİ OLUNACAK/ NERGİS, SÜMBÜL SOĞANI YARDIMLARI YAPILACAK
Zeybekci:
 Gerek peyzaj gerek süs bitkileri üretiminde İzmir, cazibe üssü ve bir ihracat merkezi haline gelecek.

Soyer: İzmir’e özgü çiçek soğanları yetiştirilecek. Karaburun nergisleri başta olmak üzere sümbül soğanı yardımı yapılacak.

SÜT ÜRÜNLERİ BÖLGESİ OLUŞTURULACAK/ SÜT KUZU PROJESİ GENİŞLEYECEK
Zeybekci:
 Süt ve süt ürünlerinde yerel markalarımızı yaratacağız. İzmir’imize özel ve benzeri olmayan bir Süt ve Süt Ürünleri Bölgesi oluşturacağız. Tire, Ödemiş, Kiraz ve Beydağ, Bayındır, Selçuk bu özel bölgenin kurulacağı yerler olacak. Süt ürünlerinde hali hazırda 1 numara olan İzmir’imizi, dünyaya tanıtacağız.

Soyer: Toplam 134 bin çocuğumuzun ailelerine her ay 8 litre süt kapılarında teslim ediliyor. Bunu geliştirerek 250 bin çocuğumuza süt ulaştıracağız.

GENEL MÜDÜRLÜK KURULACAK/ EĞİTİM ÜSSÜ VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ KURULACAK
Zeybekci:
 İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Kırsal Kalkınma, Tarım ve Gıda Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘ kurulacak.

Soyer: Tarımsal eğitim projelerimizle İzmirli çiftçilere yaşam boyu eğitim programları sunan bir eğitim üssü kuracağız. Tarım araştırma merkezleri kurulacak.

AYRIM YAPILMAYACAK/ DESTEK SAĞLANACAK
Zeybekci:
 Başta süt ürünleri ve çiçekçilik olmak üzere hiçbir ayrımcılık olmaksızın tüm kooperatiflerden, üreticilerden ürün alacağız. Adil olacağız, geliri herkesle paylaşacağız, birlikte büyüyeceğiz.

Soyer: Üreticilere; meyve fidanı desteği, hayvan desteği, arıcılık desteği, kooperatif ve ziraat odalarının ekipman ve tesis destekleri, köy tavuğu, mantar desteği sağlanacak.

GELENEKSEL TARIM/ KADİM TARIM 
Zeybekci:
 Tarımsal bilgilendirmeden üretime, ürünlerin saklanmasından depolanmasına kadar çok yönlü ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirilecek. İşe en başından, geleneksel tohumlarımızın korunmasından ve geliştirilmesinden başlayacağız.

Soyer: Kadim tarım… İzmir’in verimi düşük olan fakat doğa dostu geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlerinin piyasa değerini artıracağız.

VADİ KURACAĞIZ/ UYARI SİSTEMLERİ KURACAĞIZ
Zeybekci:
 Yaş sebze-meyve, fidecilik, süs bitkileri ve daha birçok ürüne hem üretim hem de Ar-Ge merkezi olacak bir alanı özel hukuki bir statüyle bir Vadi haline getireceğiz. Bununla ilgili gerek yatırımcıya gerek üreticiye son derece cazip teşvik sistemleriyle destek olacağız

Soyer: Tüm tarımsal projelerde fizibilite çalışmaları yapmak için özel merkezler kuracağız. Büyükşehir Belediyesi’ne ait Toprak Analiz Laboratuvarı’na ek olarak yaprak, su ve ürün analizi bölümleri eklenecek. Kemalpaşa, Seferihisar, Dikili, Selçuk ilçelerinde iyi tarım uygulamaları kapsamındaki üreticilerin toprak analizleri ücretsiz olarak gerçekleştirilmeye devam edecek. Tüm ilçelerde tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemleri kuracağız.  

 
AK Parti adayı Doğan: Kazanan Karabağlar olacak
 
AK Parti Konak adayı Eroğlu: Yolumuz uzun, kaybedecek vakit yok
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çokdafifi 12 Mart 2019 Salı 08:11

Bla bla bla....Saydığınız bu cek-cak''ların %90''ı zaten mevcut belediye tarafından uygulanan şeyler.Haaa pardon.Zeybekci''nin şirketi dışında..Şirket yok kooperatifleşmeyi üreyicinin direk satışının desteklenmesi var

Yorumu oyla      4      5  
AYŞE 12 Mart 2019 Salı 01:49

OYUMUZ CHP YE

Yorumu oyla      4      5  
bilinmeyen gerçekler 11 Mart 2019 Pazartesi 19:12

Üniversitelerle ortak çalışma yapan belki de tek belediye İzmir BB'dir! Önce bunu öğrenin! 9Eylül üniversitesi manav dükkanı açtığından ODTÜ kütüphanesinden kitaplar kaybolduğundan beri, muhalefetin üniversitelerle iş yapması imkanı kalmamıştır, varolanlardan da sarayın haberi yoktur! Belediyeler üniversite kurabilir mi? KHK ile kurabilir. Soyer kurabilir mi? Valla Soyer BAL mezunu, istesin BAL mezunlarından bir değil on tane tam teşekküllü üniversite kurar. Hem öyle böyle değil, yurtdışında prestiji olan üniversitelerden kurar!Tarım üniversitesi dediğine göre, EÜ Ziraat fakültesi yokuş yapmış demektir.

Yorumu oyla      9      5  
Oyunbozan Kocaoğlu 11 Mart 2019 Pazartesi 16:59

Urla-Çeşme ve Karaburun yani yarımada da zeytin ağaçlarına zararlı sinek dadandı ağaçlar kurumaya yüz tuttu. İzmirde Zeytincilik araştırma enstitüsü ve ziraat fakültesi var ama yardıma İzmir Büyükşehir Belediyesi koştu hem de kimyasal olmayan bir çözümle. Pet şişelere ölçülü olarak su-torak ve hayvan dışkısı konuldu ağaçlara asıldı. Sinekler petin içine girince bertaraf oldu. İlk aşamada 50.000 ağaç kurtuldu tüm ülkede ki zeytinciler bu sistemi uyguladı ülke de binlerce ağaç kurtuldu. Kiraz da kestane ağaçlarına musallat olan sinekle de aynı şekilde mücadele edildi. Kocaoğlu bununla uğraşırken birileri iştah kabartıp zeytin ağaçları kurursa nasıl yerleşime açılacağı konusunda planlar yapmaya başladılar. İspanya-İtalya ve Yunanistan zeytin ve zeytinyağı üretiminde rakibimiz olduğu için ağaçlarımızın kurumasına elbette sevineceklerdi ama yerli inşaatçılarında hevesi kursağında kaldı işte onun için yazımın adını Oyunbozan Kocaoğlu yazdım. Allah razı olsun her zeytin tanesine insanlar baktıkça bu kimyasal olmayan yöntemi öğrenip uygulatan Aziz Kocaoğlu na teşekkür ediyor

Yorumu oyla      20      5  
Gürkan 11 Mart 2019 Pazartesi 16:42

Soğan ve patateste gümrük vergisi sıfırlandı. Soğan ve patates diyorum bak! Şimdi bu zihniyetin adayı ne söylese boştur. Savunmamak da lazım. Tarımın, hayvancılığın hali ortada. Soyer ise yaptık ; daha da geliştireceğiz diyor. Seçim yapması zor olmasa.

Yorumu oyla      16      5  
Ziraat 11 Mart 2019 Pazartesi 16:32

Yarımada da (urla-karaburun-çeşme) zeytin ağaçlarına zararlı sinek dadandı 2017 yılında. Zeytin üreticisi zeytincilik araştırma enstitüsüne ve ziraat fakültesine başvurdu kimse birşey yapmadı. Karaburum belediye öncülüğünde İzmir Büyükşehir belediyesi soruna çözüm buldu hemde kimyasal olmayan bir yöntem. Su için kullanılan petlerin içine toprak-hayvan dışkısı ve su karıştırıldı bu petler çok sık ağaçlara asıldı içine giren sinekler bertaraf oldu. Yarımada da ilk etapta 50.000 zeytin ağacı kurtuldu. Tüm ülkede ki zeytinci üreticilerin haberi oldu. Kiraz da kestane ağaçlarını da İzmir büyükşehir belediyesi bu yöntemi uyguladı kestane ağaçları kurtuldu. Tüm üreticiler buna ön ayak olan Sayın Kocaoğluna minnettardır. Bir atasözü vardır yiğidi öldür hakkını yeme. Ziraat için ahkam kesenler acaba en son toprağa ne zaman eliniz değdi. İnşaat zihniyeti ile yarımadaya bakanlar elbette ağaçların kurtulmasına sevinmedi zira zeytin ağaçları kurusaydı yerleşime açılacaktı. Birileri gelip iştahla nereye nasıl inşaat yapacaklarının planını yaptı Kocaoğlu oyunu bozdu. O günden sonra o insanlar belki Chp li olmadı ama Kocaoğlu destekçisi oldu. Bizim ülkemizin zeytin ağacının kurumasını Yunan-İtalyan ve İspanya istiyor biliyoruz

Yorumu oyla      13      5  
Kaş ve göz 11 Mart 2019 Pazartesi 15:42

Ak Partiyi desteklediğini zannedip yorum yazanlara, yapılan yorumları olumsuz yorumlayanlara: lütfen dikkatli okuyunuz. İnsanın hayatta en değer verdiği çocuğudur çocuğunun iyiliğini ister üstüne titrer. Başka kimse ona zarar vereceğini anlarsa göğsünü siper eder. Ama çocuğuyla bazen ters düşer eleştirebilir bu onun iyiliği içindir. Şimdi siyasi parti lideri mi sizin için daha kıymetlidir yoksa çocuğunuz mu? Elbette çocuğunuzun yerini kimse alamaz. Çocuğunuzu eleştirebildiğiniz halde siyasi parti liderini de yanlış yaptığı zaman neden eleştirmiyorsunuz ki hata yaptığını anlayıp düzeltsin. Hazine ve Maliye bakanlığı devlet içinde para konularında birbirini denetler hal böyle iken dünyanın hiç bir yerinde bu iki bakanlık aynı kişi de olmaz. Bizde aynı kişi ve Sayın Cumhurbaşkanının damadı. Doğru olduğunu söyleyen Ak Partinin iyiliğini istemeyendir

Yorumu oyla      13      6  
sezarın hakkı sezara 11 Mart 2019 Pazartesi 15:24

Burada önemli olan kimin nasıl tarım projeleri oldugu değildir! Önemli olan AKP li adaya ""17 yıldır aklınız neredeydi. büyükşehir belediyesi 10 senedir tire,ödemiş,torbalı vb. ilçelerde tarıma destek olurken siz neredeydiniz?"" sorusunu sorabilmektir önemli olan. geçmişte ürettiğimiz her şeyi.17 senelik süreçte ithal eder hale geldiysek AKP li seçmen de bunu sorabilme kabiliyetini göstermelidir. !7 senedir tarıma ve tarım ile ugraşanlara 5 kuruşluk faydası dokunmayan AKP li adayın. şimdi çıkıpta tarım projelerimiz şunlar iunlar demesi nekadar inandırıcı???

Yorumu oyla      18      6  
Reçber 11 Mart 2019 Pazartesi 15:18

Üretici olarak gübre,mazot,tohum fiyatlarıyla baş edemiyoruz birde ithalat belimizi büküyor. Hangi zihniyet köyleri mahalleye çevirip yerleşime açtı. Parsel parsel insanlar saymaya çalışıyor tarım ve hayvancılık bitti. Zeybekci nin vaatlerine nasıl inanalım Ankaraya rağmen vaatlerini gerçekleştiremeyeceğini biliyoruz. Ankaranın tarım ve hayvancılığı destekleme niyeti yok. Dün açıklama yapılıyor şu kadar yaş sebze ve meyve ihraç ettik şu kadar döviz kazandık en fazla da Rusya ya ihraç ettik. Akıl var mantık var içerinin ihtiyacı varken ihraç etmeyi anlamak imkansız. Üretici Ak Partinin derdinin üretim olmadığını anladı. Külliyeden izin almadan Sayın Zeybekcinin vaatleri havanda su dövmeye benziyor. Mazot-gübre-tohum fiyatları astronomik. Üretici yaş ortalaması 53 yani sonraki nesilde tarım ve hayvancılık yapacak yok.

Yorumu oyla      17      6  
Kemal Ben 11 Mart 2019 Pazartesi 14:59

Soyer üniversite fuar vb. olan şeyleri sıralamış ben yapacağım diyor. Hazır işleri başa ben gelsem ben de yaparım. Yuvarlak açıklamalarla oy devşirmeye çalışıyor. 1 Lira istese borç vermem bu adama.

Yorumu oyla      7      20  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti adayı Doğan: Kazanan Karabağlar olacak
Seçim çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Cumhur İttifakı Karabağlar Belediye ...
CHP’li Başkan Karabağ’dan parti içine sert mesaj: Bu salaklar bir şeyi bilmiyor!
Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, “Atatürk’ü sevmeyenler Türkiye’yi zapt ...
CHP Lideri'den 'metro' çıkışı: İzmir'i örnek gösterdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin İstanbul Eyüpsultan’da ...
 
Gençler anlattı, Bakanlar dinledi
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları, son bir ay içerisinde gerçekleştirdiği ...
CHP’li Bakan’dan ‘beka sorunu’ çıkışı: Korkuyorlar!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, 31 Mart Yerel ...
Bayraklı'da Cumhur İttifakı coşkusu
Cumhur İttifakı’nın Refik Şevket İnce, Bayraklı Sevgi yolu ve Gümüşpala ...
 
CHP Çeşme Adayı Oran: Yüzleri güldürmeye geliyorum
Çeşme Belediye Başkan Adayı Ekrem Oran, "Merkezi iktidar olarak milleti ...
CHP’li Vekil Sertel’den Zeybekci’ye: AK Partililer bile oy vermeyecek!
İzmir Milletvekili Sertel, Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan ...
Zeybekci'den Buca esnafına ziyaret
Buca ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunan vatandaşlarla sohbet eden Cumhur ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva