HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Şubat 2023 Perşembe - 18:21

Soyer'den depreme hazırlık hamlesi: Bütçenin yüzde 10'u dönüşüme!

İzmir Afet Planı toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir ve deprem ile ilgili sunum gerçekleştirirken, kente de önemli çağrılarda bulundu. Başkan Soyer, " İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yüzde 10’unu önümüzdeki yıl itibari yıl itibariyle sadece depreme dirençlilik ve kentsel dönüşüme ayırma kararı verdik. Bi bu kadar yatırımı da merkezi hükümetten bekliyoruz.  İzmir’in 50 yıllık sorununu merkezi yönetime yüklemek hakkaniyetli olmaz" dedi.

Soyer den depreme hazırlık hamlesi: Bütçenin yüzde 10 u dönüşüme!

Oktay GÜÇTEKİN/  EGEDESONSÖZ -  Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü yaşanan ve toplam 10 ilde yıkımlara neden olan depremler sonrası İzmir’de önlem çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede yaşanan aksaklıkların İzmir’de de yaşanmaması için İzmir Afet Planı Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı’nı düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 3 yıllık görev sürecinde yaptığı ve yapacağı çalışmaların katılımcılar tarafından anlatıldığı toplantıda, katılımcıların sunumlarının ardından yeniden sahneye çıkan Başkan Tunç Soyer, sonuç bildirisi sunumu yaptı.

NACİ HOCANIN DEDİĞİ GİBİ…
Pandemi döneminde olduğu gibi Kahramanmaraş depremlerinin ardından bir çok alışkanlığın değişeceğini belirterek sunumuna başlayan Soyer, “6 Şubat gecesi sabaha karşı yaşadığımız o büyük felaket, 10 binlerce canımızı aldı. Öylesine büyük bir yıkım yaşadık, insan uygarlığı olarak öylesine büyük bir kırılma anından geçtik ki, bundan sonra yolumuza eskiden olduğu gibi devam edemeyiz. Tıpkı pandemi sonrasında olduğu gibi, birçok alışkanlığımızın değişeceğini şimdiden biliyoruz. Görüyoruz. Bugün, cesaretimizi toplayarak, olası bir deprem karşısında İzmir’in hazırlıklarının ne aşamada olduğunu sizlerle paylaşmak için bir araya geldik. İzmir, faylar üzerinde inşa edilmiş bir şehir. Biz, üzerinde yaşadığımız fayları değiştiremeyeceğimize göre onlarla uyumlu yaşamayı öğrenmek zorundayız. Doğayla inatlaşmadan, onunla uyum içinde büyüyen bir İzmir inşa etmekle mükellefiz. İnsan uygarlığının binlerce yıl içinde edindiği tecrübeler, bilim ve teknoloji pekala buna imkan veriyor. Bizim vizyonumuzun ufku tüm bunları içine alacak kadar geniş. Fakat geçmişte açılan yaraları, yapılan hataları sihirli bir değnekle bir gecede çözeceğiz dersem, sizlere yalan söylemiş olurum. Evet, Naci Görür hocanın söylediği gibi Türkiye'nin en deprem dirençli kenti İzmir olacak. İzmir’i sağlıklı ve huzurlu bir şehir haline getirmek için önümüzde zorlu bir yol var” dedi.

EZBERLERİ TEKRAR EDEREK YENİ CÜMLE KURAMAYIZ
Değişmek zorunda olduklarını vurgulayan Soyer, “Bu yolu, her zaman olduğu gibi yine birlikte açacağız ve birlikte adımlayacağız. Bugün bu toplantıya katılan herkesin bu yolculuk konusundaki fikirlerini dinlemek isterdim. Fakat biliyorum ki zamanımız buna yetmez. Dahası, dirençli bir İzmir’in inşası için değerli görüşleri olan ve bugün burada olamayan çok insan var. Böylelikle daha iyi bir geleceğin inşasını omuz omuza gerçekleştirebiliriz. Bütün içtenliğimle söylemek isterim ki dirençli bir İzmir’i, aklımızı, fikrimizi, enerjimizi, gücümüzü birleştirirsek ortaya çıkarabiliriz. İşte bu yüzden bu buluşmamızın amacı İzmirliler’e bir reçete sunmak değil.  O reçeteyi en sağlıklı çözümleri ortaya koymak üzere birlikte yazmak. Bu buluşma, İzmirliler’e ve İzmir’e gönül veren herkese yapılan bir açık davet. Bugünkü beraberliğimiz, uyanışa ve değişime yapılan bir davet. Çünkü, değerli dostlar, ezberlerimizi tekrar ederek yeni cümleler kuramayız. Alışkanlıklarımızdan hiçbir taviz vermeden, dünyaya sadece kırıntılar vererek, yaşamı iyileştiremeyiz. Çocuklarımız ve torunlarımız için daha adil bir gelecek inşa edemeyiz. Kabul edelim veya etmeyelim… Değişmek zorundayız. Değişmenin gücüne, güzelliğine ve bereketine inanmak durumdayız. Bizim çocuklarımız, torunlarımız da bu güzelim şehirde huzurla, sağlıkla, güven içinde bir hayat yaşasın istiyorsak… Değişmek zorundayız. Düşünme biçimimizi, sevinç kaynaklarımızı, değerlerimizi, kurumlarımızı, sistemlerimizi ve nihayetinde iş görme biçimlerimizi değiştirmek zorundayız. Bunun başka hiçbir yolu yok. Kendimize asla bir kurtarıcı aramayalım. Biz hepimiz, birlikte iyileşeceğiz. Tıpkı dün akşam Halk TV’deki yayında başardığımız gibi. Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından katkılarla gerçekleşen BirKiraBirYuva imecemizle 30 binden çok deprem mağdurunu bir gecede yuva sahibi yaptık. Halktan halka uzanan bir dayanışma köprüsü kurduk. Biliyorum ki bu köprü bundan sonra hiç yıkılmayacak ve yaşamı iyileştirmemiz için bize yepyeni yollar açacak” ifadelerini kullandı.

MUCİZE BAŞARDIK
30 Ekim 2020 depremini hatırlatan Başkan Soyer, “8 bin 500 yıldır bu topraklarda, İzmir’de yaşıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla İzmir bugüne kadar 6.5 üzerinde 14 deprem görmüş. Her birinden dersler çıkarmışız. Kimini hatırlamış değişmişiz, kimini ise yazık ki unutmuşuz. Benim başkanlık dönemimde de bu yıkıcı depremlerden biri yaşandı. 30 Ekim 2020’de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki deprem, hem İzmir’i hem de tüm Türkiye’yi derinden etkiledi. Ülkece birbirimize kenetlendiğimiz bu felakette 117 canımızı kaybettik. Depremin ardından İzmir ve Türkiye tek yürek olduk. Çok kısa zamanda büyük işleri, hatta mucizeleri başardık. Olası bir deprem öncesinde, depremden sonraki saatler içerisinde ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda büyük deneyim kazandık. Zorlu ve acılı bir tatbikatı zorunlu olarak yaşadık. Tüm bu yaşananlar doğrultusunda İzmir için depreme hazırlık konusunda üç ayaklı, kapsamlı bir yol haritası belirledik. Bu oturum öncesinde yol haritamızın ayrıntılarını değerli ekip arkadaşlarım sundu” dedi. 

RİSK AZALTMA PROJELERİNE BAŞLATTIK
Çalışmalarını 3 ana başlıkta toparladığını vurgulayan Soyer, “Ben de üç bölümden oluşan bu çalışma programının özünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci başlığımız, depreme hazırlık için yaptıklarımız. Göreve gelir gelmez, 30 Ekim depreminden de önce, Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nı, İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı’nı ve ardından Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nı kurmuştuk. Bu yeni ve kapsamlı kurumsallaşmanın nedeni, İzmir’i iyi günde de kötü günde de yuvamız olarak görmemiz ve onu koruma mecburiyetimiz. Biz, sadece iyi günlerin değil, kötü günlerin de belediyesi olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Elbette bunu tek başımıza başaramayız.  Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını diğer kamu kurumlarını, meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini ve elbette İzmir’deki her bir vatandaşımızı da kapsayacak şekilde uyguluyoruz.  Ortak akıldan ve vicdandan asla vazgeçmiyoruz.  Ülkemizde pandeminin görüldüğü ilk anda, Türkiye’de örneği olmayan Kriz Belediyeciliği’ni hayata geçirdik. Sorunları kent vizyon ortaklığıyla çözmek anlamına gelen bu yöntemi, yaşadığımız depremler ve diğer doğal afetlerde de harfiyen uyguluyoruz. Yapılanmaya yönelik bu adımların ardından, Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlattık” diye konuştu.

KEMALPAŞA FAY HATTI İLE İLGİLİ YENİ BİLGİLER TESPİT ETTİK
Yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Soyer, “Yazık ki, İzmir’in fayları ve bina stokları hakkındaki bilimsel veriler bugüne kadar kapsamlı bir şekilde ortaya konmamış. Biz, bu eksiği gidermek için gerekli tüm projeleri üç yıl önce başlattık ve tamamlama noktasına geldik. Şehrimizin depremsellik araştırması ve zemin davranış modelini oluşturmak için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladık. Çünkü İzmir’de, yerin altında neler olup bitiyor, bunu tam olarak bilmiyoruz. Türkiye’de fay hatları deprem haritası eski tarihli çalışmalara dayanıyor. İki yıldır sürdürdüğümüz mikrobölgeleme çalışmaları henüz tam sonuçlanmasa da örneğin Kemalpaşa’daki fay hatlarıyla ilgili yeni bilgilere ulaştık. Araştırma sonunda belki bunun gibi başka yeni faylarla karşılaşacağız. Belki de var olduğunu düşünerek ürktüğümüz bazı fayların daha uzun süre uykuda kalacağını öğreneceğiz. Bu projemizle, İzmir’in görünmeyen kısmının, yani yeraltının röntgenini çekiyoruz ve bilgilerimizi güncelliyoruz. Kenti etkileme riski taşıyan deniz ve karadaki fay hatlarını incelemek ve tsunami tehlikesini modellemek için başlattığımız bu çalışmalar sayesinde İzmir'in depremselliği ile ilgili yeni bilgilere ulaştık. Ulaşmaya da devam ediyoruz. İzmir’de 100 kilometre yarıçapında belirlenen alan üzerindeki tüm diri fayların haritalandırılandığı çalışmamızın neticesinde, deprem ve tsunami gibi olası afetler için İzmir’in güvenli biçimde yeniden planlanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

12 BİN HEKTARLIK ALANDA…
Karada yapılan çalışmaların yanında denizde de çalışma yürüttüklerini belirten Soyer, sözlerine şu ifadeler ile devam etti;

“Karadaki araştırmaların haricinde İzmir kıyılarında da çalışmalarımız devam ediyor. Denizde 37 noktada sondaj yapılarak tabandan örnekler alınıyor. ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma ekibi, Körfez'de sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Böylece sadece eski depremlerin izlerini değil; aynı zamanda tsunamilerin ve deniz tabanındaki gevşek malzeme içinde gelişen eski heyelanların da izlerini takip ediyoruz.Projemiz tamamlandığında, fayların geçmişte ürettiği depremlerle ilgili doğru bilgiyi elde edip gelecek hakkında da sağlıklı öngörülerde bulunmamız mümkün olacak. 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı Türkiye’de bir ilk olan bu depremsellik araştırması 2024’te tamamlanacak. Bir yandan fayların incelendiği depremsellik araştırmamız sürerken diğer yandan zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerini modelleme çalışmalarını da Bornova’dan başlattık. Bin 747 sondaj kuyusu açtık ve 40 bin 140 metre jeoteknik, 6bin 500 metre derin ve 3 bin 260 metre heyelan ve hidrojeoloji amaçlı olmak üzere toplam 49 bin 900 metre sondaj yaptık. Deprem dalgalarının hareketini anlamak amacıyla bin 565 noktada ölçüm yapılıyor. Çalışmalarımız tamamlandığında, ilçemizdeki her türlü afet riski göz önüne alınarak yerleşime uygunluğunu değerlendirme imkânına kavuşacağız. Projemiz doğrultusunda Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplamda, 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışmaları yürütüyoruz. “

YAPI ENVARTERLERİ ÇIKARMAMIZ ZORUNLU
“İzmir’in diri fay hatlarının haritasına dair anlattığım çalışmalar ile paralel yürüyen bir diğer önemli projemiz, İzmir’in yapı envanteri çalışmaları. İzmir’de attığımız ilk adımlardan biri, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile protokol imzalayarak İzmir’in yapı stokunu çıkarmak oldu. İzmir’deki yapı stokunun yüzde 80’i eski ve yaşlı. Bu eski yapıların, olası bir depremde ne kadar güvenilir olduğunu anlamamız ve gerekli tedbirleri alabilmemiz için yapı envanterleri çıkarmamız zorunlu. İMO işbirliğinde başlattığımız çalışmaya, 30 Ekim İzmir depreminde en fazla hasar alan Bayraklı ilçemizden başladık. Çalışma kapsamında, sahada yapılan sokak taraması ile proje verileri irdelendi ve analizlerden elde edilen beton dayanımı verileri ile bütünleştirildi. Yani her bir binanın deprem karnesi çıkarıldı. Elimde bunların bir örneğini görebilirsiniz. Bayraklı’daki çalışmalarımızı tamamladık ve 31 bin 146 yapının kimlik belgesini hazırladık. Yapıları deprem güvenliğine göre önceliklendirdik.  Böylece yüksek öncelikli bölgelerimizi  belirleyerek kentsel iyileştirme modellerimizi üretiyoruz. Bornova ilçemizde devam eden çalışmamız kapsamında ise 62 bin yapının incelemesi yoğun biçimde devam ediyor. Hedefimiz Eylül 2023’e kadar Bornova’yı da tamamlayarak toplam 93 bin binayı taramış olmak. Eylül 2023 ve Eylül 2024 arasında ise Konak, Karşıyaka ve Çiğli gibi ilçelerde de çalışarak kent merkezindeki 315 bin binanın incelemesini bitireceğiz.”

ÜCRETSİZ DESTEK OLMAYA BAŞLIYORUZ!
“Eski yıllarda yapılan Balçova ve Seferihisar taramalarını ise yenileyeceğiz. Öte yandan sizlere yapı tarama çalışmalarımızla ilgili yeni bir kararımızı açıklamak istiyorum. Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapı envanterlerini ilçeler ölçeğinde çıkarıyorduk. Bundan sonra, İzmir’in hangi ilçesinde olursa olsun başvuran her vatandaşımıza binalarının deprem karnesini çıkarmak için ücretsiz destek olmaya başlıyoruz. Her İzmirli, Belediyemize başvurarak depremle ilgili hızlı tarama hizmetinden yararlanabilir. Bu çalışmalarımız haricinde depreme hazırlık ile ilgili bir başka adım daha attık. Gerek deprem ve zemin, gerekse de yapı araştırmalarında ihtiyaç duyulan deney ve analizlerin, uluslararası standartlarda yapılabilmesi için Çiğli ilçemizde, Ege Şehir şirketimiz altında Türkiye’nin en kapsamlı yapı ve zemin laboratuvarını kurduk. Kentsel dönüşüm, depreme hazırlık çalışmalarımızın bir diğer başlığı. Türkiye’de örnek bir kentsel dönüşüm modeli uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrimizdeki riskli konut alanlarını, etaplar halinde güvenli hale getirmeye devam ediyor.”

KONUTLARIN YAPIMINDA GÜVENCE SUNUYORUZ
“İzmir’in yaşlı yapı stoğu şehrimizin en temel sorunlarından biri. Bunu çok iyi biliyoruz. Yarım yüzyılı aşan bir sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek ise hiç kolay değil. Kentsel dönüşüm mevzuatında bildiğiniz gibi pek çok eksiklik var. Tüm bu eksiklik ve yetersizliklerine rağmen üç yıldır mazeret değil, icraat üretiyoruz.  İzmir’in pek çok yerinde dönüşüm seferberliği başlattık ve sadece iki yıl içinde Ege Mahallesi’nde 494 milyon, Örnekköy’de 1 milyar 200 milyon, Gaziemir’de 400 milyon, Uzundere’de 680 milyon lira olmak üzere yaklaşık 2 milyar 750 milyon lira ihale bedeli olan kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. Uzun yıllardır kentsel dönüşümde yavaşlayan süreci hızlandırmak ve tıkanıklıkları aşmak için belediye şirketimiz İZBETON’u ihale süreçlerine dâhil ettik. İzmirlinin hak ettiği güvenli ve sağlıklı konutlara kavuşmasını sağlamak için altı bölgede 248 hektarlık alanda çalışmalarımıza başladık. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’de dönüşüm aynı anda başladı ve devam ediyor. Bugüne kadar 960 bağımsız birimin hak sahiplerine anahtar teslimi yapıldı. 4454 bağımsız birimin yapımı ise devam ediyor. 1307 bağımsız birimin daha yapılması içinse meclis kararı aldık. Halk Konut Projemiz ile kentsel dönüşüm çalışmalarımıza kooperatif modelini ekledik.  İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ve Ege Şehir ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut Projesi’nin paydaşları oldu. Yuvaları yıkılan, yaşanamaz hale gelen depremzede vatandaşlarımız için hayata geçirdiğimiz bu model sayesinde, kooperatif çatısı altında örgütlenen herkese kendi konutlarını yapabilmeleri için güvence sunuyoruz.  Dilber Apartmanı ile başlayan Halk Konut çığ gibi büyüdü. Projemize kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3000 bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsamış olacağız. Biz İzmir’de kentsel dönüşümü “mekânsal adalet” ilkesiyle tanımladık.  Kentsel yenileme için ortaya koyduğumuz model, Halk Konut olarak adlandırdığımız kooperatif örgütlenmesiyle emsalsiz bir imeceye dönüştü.  Bu uğurda hiçbir engelin önümüze çıkmasına izin vermedik ve bu yönde çalışmaya devam edeceğiz.”

AYDINLATMA VE ŞARJ NOKTALARI KURUYORUZ
“Eylem planımızın ikinci başlığı, depremden hemen sonraki 24 saat ve bir haftada uygulanacak acil müdahale planı. Bu kapsamda yine Türkiye’de bir ilk olan örnek bir projemizden söz etmek istiyorum. Olası depremlerde arama ve kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla geliştirdiğimiz “Acil İzmir” isimli mobil uygulama. Çok yeni olarak Hemşehri İletişim Merkezimiz (HİM)’le de bağlanan bu sistem sayesinde, her depremzedenin konumunu buluyor ve durumunu anlık takip edebiliyoruz.  Mobil uygulamamızla, enkaz altındaki vatandaşlarımıza, itfaiye ekiplerimiz tarafından kurtarılana kadar yapması gerekenlere dair bilgiler veriliyor. Şehrimizde afet sonrasında vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri  için belirlenen 29 barınma alanı var. Belediyemiz bu alanlarda, elektrik, şarj üniteleri, kullanma suyu ve pis su gideri gibi altyapı ünitelerini kuruyor ve bir ay içinde 29 alanın tamamında bu zaruri çalışmalar tamamlanmış olacak. Benzer bir çalışmayı çoğu yeşil alan olan afet sonrası toplanma noktalarında da sürdürüyoruz. İzmir’de bu kapsama giren 2457 alan var. Tüm toplanma ve barınma alanlarında ihtiyaç duyulan elektrik ve suyun temin edilmesi için ilgili kurumlarla (Gediz, İZSU) birlikte çalışıyoruz. Olası enerji kesintisi için güneş enerjili aydınlatma ve şarj üniteleri temin ediyoruz. Aydınlatma ve şarj istasyonları için elektrik dağıtım noktaları oluşturuyoruz.”

VANA NOKTALARI KURUYORUZ
“Su temini için bu alanlardan su alınabilmesi için İZSU ile birlikte vana noktaları kuruyoruz. Tüm bu çalışmalarımız, bir  yıl içinde tamamlanacak. Mahalle Afet Gönüllüleri programımız afet anında ve hemen sonrasında yapılacaklarla ilgili  attığımız bir diğer önemli adım. İtfaiye Daire Başkanlığımız, vatandaşlarımızın afet anındaki çalışmalara katkı koyabilmesi için mahalle ölçeğinde sivil bir destek ağı kuruyor. Mahalle Afet Gönüllüsü başvuruları mahalle muhtarlıkları ya da belediyemizin internet sitesi üzerinden yapılıyor. Bu kapsamda her ilçedeki muhtarlarımızla onarlı gruplar halinde toplanıyoruz. Bu buluşmalarımıza muhtarlarımız ilk etapta dokuz gönüllü ile birlikte katılıyor. Afet sırasında ve sonrasında hayatta kalmak, kurtarma  ve afet sonrası ilk yardım gibi bir çok konuda kapsamlı bir eğitim alıyor.  Eğitimler yeni onar kişilik gruplarla büyüyerek devam edecek. Böylelikle, sokak sokak, mahalle mahalle, yüzlerce kişiden oluşan İzmir’in mahalle gönüllüleri ağını kuruyoruz.”

TEK BİR ÇIKIŞ YOLUMUZ VAR
“Dünyadaki kır ve kent nüfusu insanlık tarihinde ilk defa 2007 yılında eşitlendi.  2021 yılı itibarıyla dünya nüfusunun %56'sı kentsel alanlarda yaşamaya başladı. 2050 yılına kadarsa bu oranın %68'e çıkması bekleniyor. Açıkça görülüyor ki insan uygarlığı olarak bulunduğumuz noktada bu eğilimi tersine çeviremeyiz. Kentsel nüfusumuzun yeniden kırsal alanlara dönmesi için en küçük bir olasılık bile yok. Tek bir çıkış yolumuz var: Şehirlerimizi doğanın bir parçası olarak inşa etmek. 4 milyondan fazla nüfusa sahip bir şehrin belediye başkanı olarak bunun kolay bir hedef olmadığını biliyorum. Yine de bu gezegendeki varlığımızı sürdürmek konusunda samimiysek, zor olanı tercih ederek kendi alışkanlıklarımıza meydan okumalıyız. Şehirlerimizin kaderi, bir gecede yıkılıp gitmek olamaz, olmamalı. Şehirleri dünyadaki yaşam ağının bir parçası olarak hareket eden mekanlar olarak geliştirmek zorundayız. Bunun için, gururla söyleyebilirim ki, Türkiye’de ilk defa Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı yüzde yüz kapsayan bir stratejik plan geliştirdik. Bu stratejimizle yaşadığımız tüm krizlere rağmen şehrimizdeki refahı artırmak ve adil bir şekilde bölüşmek için bir yol haritası ortaya koyduk. Şehrimizi doğayla uyumlu hale getirmek için döngüsel kültür ilkeleri doğrultusunda bir çok program uyguluyoruz. “

HİÇBİR HÜKÜMETİMİZİN SAHİP OLMAMASI GEREKİYOR
“CittaSlow Metropol, Sünger Şehir ve Yeşil Altyapı programlarımız bunların en temel olanları. Az önce bahsettiğim, şehrimizin jeolojik durumuna dair çalışmalar, yerüstüne dair yürüttüğümüz bu programlarla birleştiğinde, İzmir’in meskun alanlarının yeni dağılışı ortaya çıkacak. Bu yeni dağılımın tarifinde, dört ana kırmızı çizgimiz var: Fay hatları, yumuşak zeminli tarım alanları, dere yatakları ve doğal alanlar. Geleceğin İzmir’ini bu kırmızı çizgilere dokunmadan, onların dışında yaşam alanları yaratarak, güvenle nefes alıp veren bir yuva olarak tasarlıyoruz. İzmir’in 50 yıllık gelişme planını ortaya koyabilmek adına bu çalışmaları daha bugünden hızla yürütüyoruz. Amacımız, doğaya karşı değil, doğasıyla birlikte büyüyen bir İzmir inşa etmek. Böylelikle çocuklarımıza ve torunlarımıza yıkım ve felaketler değil, sağlıklı bir yaşam alanı miras bırakacağız. Bunun için her ne bedel ödememiz gerekiyorsa, ödemek zorundayız ve ödemeye hazırız. Şehrimizi afetlere karşı mekansal olarak hazırlamanın yanı sıra mevzuat açısından da kapsamlı bir hazırlık içindeyiz. Bunların bir kısmını önümüzde aylarda Belediye meclisimize taşıyacağız, diğerlerini ise merkezi hükümetten talep ediyoruz.Her şeyden önce, imar affının önünde anayasal bir engel tesis edilmesini savunuyoruz. Tüm imar ve ruhsatlandırma mevzuatımızı altüst eden bu düzenleme ehliyetine hiçbir hükümetin sahip olmaması gerekiyor. Bu nedenle, milyonlarca insanımızın canını korumak adına şehrin imar planlamasını anayasal güvence altına almak zorundayız.”

SİSMİK İZALASYON ZORUNLU OLUYOR
“İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine alacağımız 3 gündem maddesi var. Tüm kamu yatırımlarının avam proje yerine uygulama proje ile ruhsatlandırılmasına yönelik zorunluluk getirilmesi. Yüksek yapılar ve AVM’ler gibi özellikli yapılar için yüksek yapılar yönetmeliğinin yeniden gündeme alınması ve  meslek odalarının da paydaşı olduğu gruplar tarafından incelenmesinin sağlanması.  Kamu binalarında ve özellikli binalarda sismik izalasyon kullanılmasını zorunlu hale getirilmesini sağlayacağız” dedi.

1 YIL SONRA YAPMAYI PLANLAMIŞTIK AMA…
“Bu toplantıyı aslında sizlere tam bir yıl sonra yapmayı planlamıştık. Binalarımızın taraması tamamlandıktan, mikrobölgeleme çalışmalarımız bittikten, toplanma alanlarının altyapısı inşa edildikten ve İzmir’in yeni vaziyet planı somutlaştıktan sonra sonuçları aktarmak istiyorduk. Fakat yaşadığımız büyük afet, yaptığımız tüm bu hazırlıkları sizlerle daha şimdiden paylaşma zorunluluğunu ortaya koydu. Bu nedenle bugün karşınızdayız ve sizleri daha güvenli bir İzmir’i hep birlikte inşa etme davet ediyoruz. Değerli hocam ifade etti, İzmir Türkiye’nin depreme en dirençli kenti haline gelecek. Kimsenin kuşkusu olmasın. Biz bu iradeyi taşıyoruz. Bunu her şeyden öncelikli bir mesele olarak görüyoruz. Gerek 30 Ekim, gerekse  6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketler aslında bizim için acı tatbikatlardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm kurumsal yapısı bu tatbikatlar nedeniyle olgunlaştır. Türkiye’nin depreme en hazır kentiyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yüzde 10’unu önümüzdeki yıl itibari yıl itibariyle sadece depreme dirençlilik ve kentsel dönüşüme ayırma kararı verdik. Bi bu kadar yatırımı da merkezi hükümetten bekliyoruz.  İzmir’in 50 yıllık sorununu merkezi yönetime yüklemek hakkaniyetli olmaz"

 
Süper Lig'de erteleme maçlarının hakemleri açıklandı
 
Avrupa hayalleri yarım kaldı... 29 göçmen yakalandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir kalbimizdir 25 Şubat 2023 Cumartesi 10:51

Önce yönetim yapacağınız belediye binasını bi yapın da, sonra şehrin %80nini halledersiniz, nasıl olacaksa?

Yorumu oyla      2      3  
vatandaş 23 Şubat 2023 Perşembe 21:04

4 SENE OLACAK..DEPREMDE YIKILAN BÜYÜKŞEHİR BİNASININ YENİSİ YAPILMADI..

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şoför esnafından Başkan Çerçioğlu'na ziyaret!
Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç ve Aydın Efeler Şehiriçi Özel ...
Dünyada ilk ve tek... Büyükşehir'den yerleşime uygunluk haritası
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında düzenlenen ...
Karşıyaka’da depreme hazırlık protokolü… Afet anında yönetim Avcılar’a!
İstanbul’un Avcılar Belediyesi ve İzmir’in Karşıyaka Belediyesi, olası ...
 
Çiğli'de deprem buluşması... Başkan Gümrükçü'den 'tedbir' çağrısı!
Çiğli Belediyesi, 2021 yılında başlattığı ve Kahramanmaraş depremi sonrası ...
İmzalar atıldı... Bayraklı'da eşit işe eşit ücret dönemi!
Geçtiğimiz kasım ayında DİSK Genel İş 6 No’lu Şubesi ile imzalanan toplu ...
Soyer, deprem zirvesinde ‘tedirgin ediyor’ dedi: Size yalan söylemeyeceğiz!
‘İzmir Afet Planı Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları Bilgilendirme ...
 
Başkan Soyer’in dayanışma davetine küresel katılım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem felaketinin ardından sığınacak ...
Çadırkente Kılıçdaroğlu ve belediye başkanlarından övgü... Bornova örnek oldu!
10 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından ...
Bir Kira Bir Yuva'ya 3 milyon 700 bin saldırı... İyilik öfkeyi yendi!
'Bir Kira Bir Yuva' dayanışma gecesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ağlayan fotosu hiç yok! Ama…
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva