HABERLER>EGE
9 Şubat 2023 Perşembe - 12:08

Somalı madenciler 15 kişiyi kurtardı!

Hatay'ın Samandağ ilçesine arama kurtarma çalışması için gelen Somalı madenciler, enkaz altından 15 kişiyi sağ çıkardı. İlçede görev alan arama kurtarma ekipleri ve askerler zamanla yarışırken, vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi. Depremde büyük hasar gören ilçeye elektrik ve su verilemiyor.

Somalı madenciler 15 kişiyi kurtardı!

Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin yoğun olarak hissedildiği illerden Hatay'ın 122 bin nüfuslu Samandağ ilçe merkezinde 100'den fazla konut yıkıldı, büyük bir bölümü de yan yattı. Depremin hemen ardından Soma'dan yola çıkan 33 madenci, Konya'da 13 saat karlı yolda mahsur kaldıktan sonra dün sabah bölgeye ulaştı. Samandağ Kaymakamlığı ve belediye yetkililerinin gösterdiği binalarda kurtarma çalışmalarına katılan madenciler, 24 saat içerisinde 15 kişiyi sağ çıkardı. İlçede emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı binalarının yanı sıra bazı kamu binaları da depremde hasar gördü. Binaların yarıya yakınının yıkıldığı ilçeye, 4 gündür elektrik ve su verilemiyor.

HEPSİ SOMA'DAN GÖNÜLLÜ GELDİ
Aralarında, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada görev yapanların da olduğu madencilerin sorumlusu Alparslan Türkoğlu, ekiplerin bölünerek görev yaptığını söyledi. Türkoğlu, "Biz geldiğimizden beri çok canlı çıkardık ama daha çok görevli gelmeli. Biri engelli 3 kişiyi çıkardım. Vahim bir durum, tüm madenci kardeşlerimize sesleniyorum, burada iş hemen bitmeyecek. Madenci kardeşlerimizi seferberliğe davet ediyorum. Bir can, bir candır. İşin içinde çocuklar olunca iptal olduk, çok zor" dedi.

'O SESE ULAŞINCAYA KADAR HİÇ DURMADIM, AĞLADIM'
Depremin 37'nci saatinde bir kız çocuğunu kurtaran 12 yıllık madenci Muharrem Cida da "Aileler üzerimize geldi 'canlarımız var kurtarın' diye. 6 katlı binaya gittik, bir kız sesi duyduk. O an bir heyecan geldi, iğne deliğinden geçerek onu kurtardık, Allah’ımıza şükürler olsun. O sese ulaşıncaya kadar hiç durmadım ve ağladım. İyi ki buraya gelmişiz" diye konuştu.

ENKAZ ALTINDAKİ 12 KİŞİ İÇİN ZAMANA KARŞI YARIŞ
Samandağ'ın Su Taşı Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi'nde 4 katlı Cabbaroğlu Apartmanı'nda enkaz altında kalan 8'i yetişkin 4'ü çocuk 12 kişi için askerler ve kurtarma ekipleri seferber oldu. Ailenin yakınları, apartmandan İsmail Cabbaroğlu'nun sağ çıkarıldığını, eşi, kızları ve torunlarının enkaz altında olduğunu söylemesi üzerine askerler, sağlık ekipleri enkazda arama yaptı. Termal kameralı dron ve ses algılama cihazlarının kullanıldığı taramada 3 kişinin sağ olduğunun belirlenmesi üzerine, sık sık sessizlik çağırısı yapıldı, yoldan geçen araçlar durduruldu. Zamana karşı yapılan kurtarma operasyonunda 72 saat sonra, saat 04.30'da ara verildi. Ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden çalışmalara başladı.

GECEYİ ATEŞ YAKARAK SOKAKTA GEÇİRDİLER
İlçede konutların büyük bir bölümünün hasarlı olması yüzünden halk geceyi sokakta ya da açık alanlara park ettiği araçlarında geçiriyor. Aracı olmayanlar ise hasarlı konutlarının önünde ateş yakarak geceliyor. Öğretmen Servet Yoğun da ailesi ile birlikte hasarlı evinin önünde ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Yoğun, "Evimiz hasarlı giremiyoruz, hava da çok soğuk battaniyelere sarılarak ve ateş yakarak sabahlıyoruz" dedi.

İlçenin cadde ve sokaklarında çökmeyen bazı binaların yan yatması tehlike doğuruyor. Sabah havadan yapılan dron çekimleri ise facianın Samandağ'daki etkisini gözler önüne serdi. İlçedeki binaların yarıya yakınının yerle bir olduğu, kalanlarının ise enkazın üzerine yaslandığı görülürken, vatandaşlar, Samandağ'a daha çok kurtarma ekibinin gelmesi gerektiğini söyledi. (DHA)

 
Metruk bina yandı: 2 kişi can verdi!
 
Enkazda umudun adı 2 yaşındaki Mert!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cinayetten aranıyordu... İl Gençlik Kolları Başkanı yakalandı!
Muğla'da husumetli iki aile arasında çıkan, 1 kişinin öldüğü silahlı kavgayla ...
İzmir'den gönderilen yardım gemisi, Kaş açıklarına ulaştı
İzmir'in Çeşme ilçesinden yola çıkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ...
Ayda'nın babasından 'umudunuzu koruyun' çağrısı
İzmir'de 2020 yılında yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde ...
 
Meslek lisesinde depremzedeler için konteyner ev üretildi!
İzmir Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, ...
Depremde hayatlarını kaybetmişlerdi... Anne ve 3 çocuğu son yolculuğuna uğurlandı!
Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Nisa Mut ile çocukları ...
Hatay'ın 'acil çağrıları' Afyonkarahisar'a yönlendirildi
Depremden etkilenen Hatay'ın 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen ihbarların ...
 
Manisa'da inşaattan düşen işçi yaralandı
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde inşaattan düşen inşaat işçisi yaralandı.
'Göçük altındayım' yalanına tutuklama!
Afyonkarahisar'da 'Göçük altındayım, yangın çıktı' şeklinde sosyal medyadan ...
TRT sanatçısı Oğuz hayatını kaybetti
TRT İzmir Radyosu Emekli Halk Müziği Sanatçısı Emeti Nimet Oğuz hayatını kaybetti
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva