HABERLER>EKONOMİ
19 Mayıs 2014 Pazartesi - 08:53

Soma Holding’in kulesi için aşırma iddiası!

Soma Holding’in ‘Spine Tower’ı için aşırma iddiası.

Soma Holding’in kulesi için aşırma iddiası!

Sahibi olduğu madende 301 işçi ölen, Kartal’daki gayrimenkul projesi askıya alınan Soma Holding’e yönelik yeni bir suçlamanın olduğu ortaya çıktı. Soma Holding’e bağlı bir şirketin ruhsat sahibi olarak göründüğü Spine Tower’ın mimari projesine yönelik  ‘aşırma’ (intihal) suçlamasının yapıldığı anlaşıldı. SAF Gayrimenkul A.Ş.’nin Acıbadem’deki Akasya Koru Etabı Kulesi’nin mimarı ile Maslak’taki Spine Tower’ın mimarını karşı karşıya getiren sürecin başında, bir mimarlık dergisinin aynı sayfasında yer alan bir haberin yer aldığı ifade ediliyor. İddiaya göre, Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, tesadüf sonrası gördüğü dergide, aynı sayfada ödüllü iki kulenin yer aldığını gördü.  Kulelerden biri, mimari projesini geliştirdiği Akasya Koru Etabı Kulesi’yken, diğeri Spine Tower’dı. Erenol, Spine Tower’ın kendi projesine çok benzediğini farkeden Erenol, projesinin kopyalandığı iddiası ile harekete geçti.
 
Evrenol, Avukatı Muhammet Ufuk Tekin aracılığı ile İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi incelemesiyle delil tespiti istedi. İkinci aşamada, Mimar Murat Kader ve kulenin ruhsat sahibi Tilaga Madencilik ve Sınai Yatırımlar A.Ş.’ye ihtarname çekildi. İhtarnamede kendi projelerinin kopyalandığı ifadesi için ‘Kopyası denecek ölçüde benzer’ sözleri  kullanıldı. İhtarnamede, Spine Tower’dan önce başka bir isim ve başka bir mimariye sahip bir yapının düşünüldüğü, kendi projelerinin ortaya çıkması sonrası şimdiki haline dönüştüğü de savunuldu. Sorunun sulh yolu ile çözülmesi teklifi sunuldu. İddiaya göre, ihtarnameye yanıt alınamadı.
 
BENZERLİK CEPHEDE
Mahkeme, iki kule arasında bir benzerlik olup olmadığının tespiti için Prof. Dr. Alper Ünlü’yü bilirkişi olarak görevlendirdi. Ünlü, görevi aldıktan üç ay kadar sonra raporunu hazırladı ve mahkemeye sundu. Hazırlanın 6 sayfalık rapora göre, iki yapı arasındaki benzerlik oranı yüzde 10 seviyesinde. Benzerliğin olduğu alan cephe düzeninde.
 
PROBLEMİ PROJEYE ESİN OLDU
Mimar Murat Kader, kendi projesinin Eylül 2008’de kimlik bulmaya başladığını ifade ederek “Akasya projesinin, Google’da tarama yapınca, 2009 Haziran ayında başladığını öğreniyorum. İnşaat pazarlama faaliyetleri olmadan tasarımcıların birbirlerinin projelerinden haberdar olma şansları yok” dedi. Kader, eğer illa da bir ‘kopya’dan söz edilecekse kendi projesinin kopyalanmış olabileceğini öne sürdü.  Kader, ‘omurga’ anlamına gelen Spine Tower’daki esinlenmenin, kendi yaşadığı omurga rahatsızlığından kaynaklandığını ifade etti.
 
RAPOR TATMİN ETMEDİ
Her ikisi de yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda ödül alan iki kule için hazırlanan rapor tarafları tatmin etmedi. Murat Kader’in avukatları, rapora karşı mahkemeye sundukları itiraz dilekçesinde, raporun hukuki dayanaktan yoksun olduğu görüşünü savundu. Mehpare Evrenol’un avukatları da rapora yaptıkları itirazlarında, benzerlik oranın düşük gösterilmesi eleştirildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli Esnaf sandığa gitti: İşte yeni başkan ve yönetim kurulu
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) başkan ve yönetim kurullarını ...
Manisalı'nın bankalara boynu bükük!
Soma faciası sonrası bazı bankalar hayatını kaybeden madencilerin borçlarını ...
Ege-Koop Gedizkent'in temelini attı
İzmir’in güçlü ve güvenilir kuruluşu Ege-Koop, ‘Bugünün Yatırımı, Yarının ...
 
Devlet Somalı ailelere ne kadar maaş verecek?
Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçilerin aileleri için devletin neler ...
Bakan Çelik: Henüz çıkmış bir rapor yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ölüm aylığıyla ilgili bir ...
Benzine art arda ikinci zam
Benzine bu hafta içinde Salı günü gelen 1 kuruşluk zammın ardından 3 kuruşluk ...
 
THY’de şok görevden alma
THY'de 2007'den bu yana Kabin Hizmetleri Başkanlığı yapan Emine Kahraman, ...
İZSİAD'tan ‘Soma’ kampanyası
İZSİAD, 20 bin lira bağış ile başlattığı kampanya ile Soma’da hayatını ...
Ender Yorgancılar: Türkiye TTIP’e hazır
Başbakan Yardımcısı Babacan ve Ekonomi Bakanı Zeybekci ile birlikte ABD ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva