HABERLER>POLİTİKA
21 Eylül 2020 Pazartesi - 13:56

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun'dan çarpıcı 'kurultay' yorumu: İYİ Parti, MHP'lileşiyor!

İYİ Parti Kurultayı’nda Aytun Çıray ve Ümit Özay gibi isimlerin tasfiyesini yorumlayan Tosun, "Koray Aydın, merkez sağın bu önemli isimlerini çizdirip GİK'e sokmayarak, MHP çizgisinden kopmak istemediğini ortaya koymuştur. Bu durum, seçmen katında doğru algılanmayabilir. Bu hareketi, partide güç devşirme olarak görüyorum" dedi.

Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun dan çarpıcı  kurultay  yorumu: İYİ Parti, MHP lileşiyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İYİ Parti'nin 2. Olağan Kurultayı'nda Meral Akşener, yeniden Genel Başkanlığa getirildi. Ancak Genel İdare Kurulu seçiminde Akşener'in hazırladığı anahtar listede yer alan Genel Başkan Yardımcıları İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın çizik yemesi, Türkiye siyasetinde şok etkisi yarattı. İzmir'den GİK'e aday gösterilen Aytun Çıray dışında Cem Özdemir ve Furkan Tuna'nın da seçilememiş olması, partinin İzmir teşkilatında da yadırgandı.

“PARTİLER, KABİLE BENZERİ SİYASİ MAKİNE GİBİ ÇALIŞIYOR”
Siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, kurultay sonrası değerlendirmelerde bulundu. Altın anahtar listedeki isimlerin silinip tasfiye edilmesinin, sadece İYİ Parti'ye özgü bir şey olmadığını belirten Tosun, "Partiler, kabile benzeri siyasi makine gibi çalışıyor. Delegeler, gözlerini ya lidere dikiyor, ya da örgüte hakim olan bir başka isme dikiyor. İYİ Parti Kurultayı'nda, belli bir kesimin, örgüte hakim olmak isteyen bir isimle ortak hareket ettiğini görüyoruz" dedi. AK Parti'de siyasetin, lider bazında somutlaşması nedeniyle bu tür sorunların yaşanmadığına vurgu yapan Prof. Tosun, "Bir şekilde parti içi demokrasi oyununu oynamaya çalışan partilerde eğer güçlü lider karşısında, örgütte de güçlü ve yetkilendirilmiş aktör varsa, o aktörler, liderden bağımsız olarak süreci tanzim etme hakkını kendilerinde görürler. Tıpkı İYİ Parti'de Koray Aydın örneğinde olduğu gibi..." ifadesini kullandı.

“EĞER ÖYLE BİR ŞEY VARSA, İYİ PARTİ'NİN RUHUNA FATİHA!”
Prof. Dr. Tanju Tosun, "Bir tarafta Ümit Özdağ, diğer tarafta Aytun Çıray... Özellikle Ümit Özdağ, örgütün tanzim yetkisini kendinde görenlerin, rakip gördüğü bir isim bence... Özdağ'ı bertaraf etme isteğini net biçimde görüyorum. Bunun farklı nedenleri olabilir. Bana göre Koray Aydın, partiyi ideolojik olarak sağ merkezde konumlandırmak yerine, MHP'lileştirmeye çalışıyor. Koray Aydın, MHP çizgisinden kopmak istemiyor. Seçmenin birlik beraberlik içinde görmek istediği İYİ Parti'nin üst yönetiminde, yaşanan bu olay nedeniyle boşluk oluşacaktır. Üst yönetim yapısı, bu oluşumdan ve tavırlardan sonra, seçmen katında doğru algılanmayabilir. İYİ Parti açısından son derece olumsuz bir durum yaşanmıştır. Çizik hareketi, Meral Akşener'e karşı genel başkanlık yarışının şiddetlenmesine yol açabilir. Özetle, İYİ Parti, ortalama bir parti benzeşmesi içine girmiştir. Bu tabloda merkez sağın isimleri Ümit Özdağ ve Aytun Çıray tasfiye ediliyorsa, zihinlerde şöyle bir strateji de olabilir Koray Aydın için... Akşener sonrası MHP ile İYİ Parti'yi eklemlemek, liderliğe soyunmak. Böyle bir mega projesi olabilir Koray Bey'in... Eğer böyle bir şey Koray Aydın'ın aklından geçiyorsa, İYİ Parti'nin ruhuna Fatiha okumak lazım. Bu soruya yanıt aramak, Meral Akşener'e düşer."

“BU DURUM, PARTİ İÇİ DEMOKRASİ OLARAK KABUL EDİLEMEZ”
Koray Aydın'ın devreye girmesiyle GİK kadrolarına yönelik yapılan hareketin, kesinlikle parti içi demokratik işleyiş olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını çizen siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, "Bunu, partide bir güç devrişme olarak görüyorum" dedi.

Tosun, "Anahtar listede yer alan üç İzmirlinin de devre dışı bırakılması, İzmir'deki İYİ Parti seçmenini etkiler mi?" sorumuza şu yanıtı verdi:

"İYİ Parti'nin İzmir tabanına bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü bugün itibariyle öyle ya da böyle çalışan bir İl yönetimi, ilçe yönetimleri var. Fakat kurultaya damga vuran güçler, teşkilatlara da etki yapmaya çalışırsa, o zaman olumsuzluk seçmene kadar yansıyabilir."

 
Altekma'dan rakiplere gözdağı
 
İzmir’de tramvay seferlerine kış ayarı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğuz Kaan 22 Eylül 2020 Salı 09:08

Sayın Ümit Özdağ için “merkez sağın önemli isimleri” tanımlamasını okuyunca bu temelleri bomboş yorumu okumanın zaman kaybından başka bir şey olmayacağına karar verdim. Tosun hoca önce kişileri tanısın sonra yorum yapsın.

Yorumu oyla      2      3  
REİS 21 Eylül 2020 Pazartesi 14:28

TÜRKMEN BEYİ VERMİŞ AYARI

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İl Başkanı Şahin’den kongre değerlendirmesi… Tunç Soyer'e salvo!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığı dün yapılan kongreleriyle ...
CHP’li Beko orman işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı
Yaz aylarında artan orman yangınlarına müdahalenin çok hayati bir öneme ...
Gelecek Partisi İl Başkanı Şener’den ‘üslup’ çıkışı: Soyer’e destek vermeye hazırız!
Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Serhat Mustafa Şener, kent siyaseti ile ...
 
Erdoğan'dan Yunan gazetesine suç duyurusu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik ağır hakaret ve ...
MHP İzmir'de kongre süreci tamam! Kimler başkan seçildi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Teşkilatı'nda kongre süreci ...
Mesut Yılmaz'ın ailesini üzen haber!
Önce akciğer ardından beyin ameliyatı geçiren eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın ...
 
CHP'li Serter İzmirli esnafı Kılıçdaroğlu ile buluşturdu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ahilik Haftası ...
CHP'li Öztrak: Çok şükür hastalığı atlattım!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2'nci Covid-19 ...
Kılıçdaroğlu İzmirli esnaflarla görüştü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'deki Kemeraltı esnafıyla video ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva