HABERLER>GÜNCEL
27 Haziran 2022 Pazartesi - 10:12

SİT değişikliğinin iptali istendi... İzmir'in cennet köşesi korunacak mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Dikili’de yaptığı SİT değişikliğine çevre örgütlerinden ve vatandaşlardan itiraz geldi. Bölgede yapılaşmanın arttırılacağına dikkat çekilen itiraz dilekçesinde değişikliğin kamu yararı ile bağdaşmadığı vurgulandı.

SİT değişikliğinin iptali istendi... İzmir in cennet köşesi korunacak mı?

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir’in Dikili ilçesindeki doğal SİT alanlarına ilişkin yaptığı SİT değişikliğini geçtiğimiz haftalarda askıya çıkarmıştı.

Yayımlanan haritada bölgedeki 1’inci derece doğal SİT alanlarının yer almadığı görülürken eski SİT derecelendirmesinde 2’inci derece olan nitelikli doğal koruma alanları genişlediği izlendi. Yine eski SİT derecelendirmesinde 3’üncü derece olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının kısmen de olsa küçültüldüğü kaydedildi.

İlçenin Bademli Köyü, Yahşibey ve Karagöller bölgelerini kapsayan SİT değişikliği ile birlikte doğal SİT dereceleri düşürülen bölgeler de hem yapılaşmanın önü açılırken hem de taş-maden ocaklarının açılması, RES ve GES’lerin dikilmesinin önündeki engellerde kaldırıldı.

TÜRKİYE’NİN MALDİVLERİ
İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Denizköy ve Bademli Köyü kıyıları eşsiz doğa harikalarıyla bilinirken; ılıcaları, adaları, koyları, ince ve beyaz kumsalları, turkuaz – lacivert renkli deniziyle bölge “Türkiye'nin Maldivleri” olarak anılıyor. Bölgenin tamamına yakını asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleriyle çevrili. Dalyan kısmı, başta flamingolar olmak üzere çok sayıda deniz kuşunun üreme, birçok göçmen kuşun konaklama alanı.

İPTALİ İSTENDİ!
SİT değişikliğine Dikili’de çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkından itirazlar geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklikleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Dikili Kaymakamlığı’na teslim edilen dilekçelerde planların iptal edilmesi istenildi.

KIYI KANUNA AYKIRI’
İtiraz dilekçesinde “İtiraza konu tescil kararı ile sit statüsü değiştirilen alanlarda; HES, RES, GES gibi elektrik santralleri, balık çiftlikleri, turizm tesisleri, geniş yerleşim alanları, madencilik faaliyetleri projelendirilebilecektir. Tescil kararında bulunan haritada da görüleceği üzere; deniz kıyısında bulunan bölgeler de tescil kararından etkilenmiştir. Dolayısıyla yukarıda sayılan faaliyetler kıyı şeridinde kalan alanlarda da projelendirilebilecektir. Anayasa’nın 43. maddesinin 2. fıkrasına göre; Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Bu durum, ayrıca Kıyı Kanunu’na açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Yerel Yönetimlerin ve Merkezi Hükümetin gözü gibi koruması gereken alanların söz edilen faaliyetlere açılması hali, Anayasa ile korunan kamu yararı ile bağdaşmamaktadır. Bilindiği gibi; Anayasa’nın 56. maddesine göre; Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Anayasa’nın bu hükmü uyarınca başvurucuların itiraz konusu işlem ile aralarında menfaat ilişkisi bulunduğunun kabulü gerekmektedir. Zira, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Anayasa’ya göre vatandaşlara da yüklenen bir ödev olduğundan menfaat ilişkisi kavramının geniş yorumlanması gerekir.” ifadelerine yer verildi. 

 
Kemal ANADOL yazdı... Önemli bir demokrasi sorunu: Naylon parti üyeliği...
 
Başbakan açıkladı... İsrail'de erken seçim kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EÜ Ziraat Fakültesi'nin akreditasyon gururu!
Ege Üniversitesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak liderliğinde sürdürülen ...
Efes'te mezuniyet heyecanı
Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu, düzenlediği Mezuniyet ...
'Gençleri zehirliyor' dedi ve ihbar etti... 'Babam torbacı!'
İzmir Karşıyaka'da 25 yaşındaki K.A. 49 yaşındaki babası R.A'yı, "Uyuşturucu ...
 
Elektrik akımına kapılan işçinin acı sonu!
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde elektrik direğinde çalışma yapan işçi, ...
Milyonların gözü Kabine’de... Asgari ücrette son viraj!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında milyonların ...
Terör operasyonu: 38 gözaltı kararı
Adana'da düzenlenen PKK/KCK operasyonunda aralarında HDP'li yöneticiler ...
 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
27 Haziran haftasında İzmir'de hava sıcaklıkları mevsim normallerinde ...
Mehmet KARABAEL yazdı... Orman yakana idam 66 yıl önce yasada vardı!
Mehmet KARABAEL yazdı... Orman yakana idam 66 yıl önce yasada vardı!
16 yaşındaki Anıl'ın kahreden sonu!
Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde arkadaşlarıyla birlikte Sabun Çayı'na giren ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva