HABERLER>POLİTİKA
24 Şubat 2021 Çarşamba - 15:09

Sındır’dan '35 İzmir, 35 proje' ve ‘deprem konutu’ çıkışı: 6 ayda yapılırsa öp başına koy!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, merkezi hükümetin 2011 yılında İzmir için hazırladığı "35 İzmir, 35 proje"de ilerleme kat edilmediğini belirtti. Hükümeti eleştiren Sındır, Erdoğan'ın deprem konutlarının ilk teslimatının Ağustos ayında yapılacağı açıklaması için ise "6 ayda konutların biteceğinin sözünü verdi Cumhurbaşkanı göreceğiz. 6 ay içinde yapsın bizde öpüp başımıza koyalım" dedi.

Sındır’dan  35 İzmir, 35 proje  ve ‘deprem konutu’ çıkışı: 6 ayda yapılırsa öp başına koy!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Sındır programda iktidarın ekonomi politikalarını eleştirirken pazertesi günü yapılan AK Parti İzmir İl Kongresi’nde yaşananları ele aldı. Kongrede Erdoğan’ın CHP’ye yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Sındır ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem alanı için hazırladığı imar planı notlarının Çevre ve Şeircilik Bakanı Murat Kurum tarafından reddedilmesi konusu hakkında yorumlarda bulundu.

VATANDAŞ ÇİÇEK YAĞINI BİLE BARDAKLA ALACAK SEVİYEYE GELDİ
Ülkenin gerçek gündemin ekonomi olduğunu belirten vekil Sındır iktidara yüklendi. Sındır açıklamasında “Memleketin gündemi yoğun… Her ne kadar gündem değişikliği için çalışılsa da, gündem çiftçinin, işçinin ekonomik durumu. İzmir'de olup bitenler, algı operasyonu. Ülkenin gerçek gündemi sürekli başka bir gündemi öne çıkararak değiştiriliyor. Gözden ve tartışmadan uzak tutuluyor. Vatandaşımız aç, esnafımız bitmiş durumda. Ülkenin 5 temel sorunu olduğunu söylüyoruz. Ekonomi ülkenin gündeminde olan temel bir sorun, yargı bağımsızlığı temel bir sorun, dış politika ile ilgili sorunlar konuşulmuyor, toplumsal barış ve bunun bir türlü çözülememiş olması… Bir algı mühendisliği ve bunun toplumda yönetimi söz konusu. Ben bunun çok profesyonelce yapıldığını düşünüyorum. Daha önce iletişim kanalları, bunların üzerinde bir baskı ve vatandaşa hangi konunun gitmesi gerekiyorsa onu kontrol eden siyasi iktidar varken, artık vatandaş bunu hissederek yaşıyor. Birçok esnafın kira borcu var, kredi borcu birikmiş durumda… Vatandaşın cebine giren ve cebinden çıkan arasındaki fark açıldı. Vatandaş evine ekmek götüremiyor, Çiçek yağını bile bardakla alacak seviyeye geldi. İktidar bunu ne kadar profesyonelce yaptığını düşünse de artık vatandaş öyle düşünmüyor” dedi.

BİR İLÇE SAHİPSİZ BIRAKILMIŞ
Genel merkez tarafından yapılan görevlendirme kapsamında Elazığ’da gördüğü manzarayı anlatan Sındır, “Elazığ-Maden halkı isyanda. Bir şirket var, şirketin maden işlettiği alan ve o alan genişletilmeye çalışılıyor. Maden ilçesinin bulunduğu alanın altında da rezerv olduğu biliniyor. Şehirde heyelan endişesi var denilerek başka bir yere taşıma endişesi var. Yüz yılların Maden ilçesini başka yere taşıma noktasında şirketin… Heyelan tehlikesi var diyerek kaymakamlık boşaltılıp başka yere alınmış. Vatandaş isyan ediyor. ‘Ben AK Partiliyim ancak bir daha oy verirsem ne olayım’ diyor. Sanki üstüne ölü toprağı serilmiş bir ilçe haline gelmiş ve sahipsiz bırakılmış. Bakanlık neredeyse şehrin yarısı kadar bir alan belirleyip şehir taşınacak demiş. Şirket daha çok para kazansın düşüncesinin peşinden halkın yerinin değiştirilmesi. Vatandaşın yanında olması gereken devletin olmadığını görüyoruz. Elazığ'da çarşısına gittik, gezdik ve orası da Anadolu'nun diğer yerleri gibi zor durumda” dedi.

BAŞKA NERESİ VAR SÖMÜRÜLEBİLECEK?
Ekonomik sorunların temelinde özelleştirme süreçlerinin olduğunu vurgulayan Sındır, “bu ülkenin çok zengin varlıkları vardı. Vatandaşın birikimleri ve üretimleri ile büyüyen zenginleşen bir ülkeydik. Neyimiz varsa bir bir özelleştirme adı altında satıldı. Öyle satışlar gerçekleşti ki,  varlıklar elden çıkartıldı. Sonrasında vatandaşın yastığının altında ne varsa onlar yok edildi. Yap-işlet-devret ile ülkenin 25 yıllık geleceğindeki kazanç yok edildi. Üretime baktığımızda bir artış yok. Ülkeyi geliştirecek üretimden ziyade, tamamen inşaata yönelik, 5’li çete dediğimiz grubun kazancını karşılama peşine düşmüş bir iktidar… Gelecekte ipotek altına konmuş.  Memleketin rezervleri bile eksilere düşmüş durumda. Şimdi ne olacak? Başka neresi var sömürülebilecek? Şimdi Varlık fonu yaratıldı ve burada devletin neyi varsa bir araya getirilip oradan para kazanma peşinde.  Yer altı zenginlikleri mi yer üstü zenginlikleri mi? Birçok tarım alanınız tarım dışında artık. Çiftçi üretmiyor. Bir kanun çıkartıyorsunuz tarım dışına çıkartılamaz diye, ancak sonra istisna çıkarıyorsunuz. Türkiye'nin dört bir yanında iktidar, Cumhurbaşkanının iradesinde Türkiye'nin her yerini enerji şirketine, madencilik faaliyetlerine verilir durumda. Hiçbir kanunun bunun önünde durulamıyor. Bir kanun ile ÇED gerekli değil diye bir karar da alabiliyorsunuz. Hukuku bile arkadan dolanarak ÇED verebiliyorlar” dedi.

TRİBÜNLERİ DOLDURAN PARTİLİLER TEST OLMADAN İÇERİ GİRDİ
AK Parti’nin İzmir kongresini eleştiren Sındır,Küresel bir salgınla karşı karşıyayız. Bir zafiyetimiz varsa en küçüğünden en yaşlısının hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Bu nedenle önlem alıp en az kayıp ile üstesinden gelebilmemiz gerekiyor. Bu konuda kimsenin bir itirazı olmamıştır. Bu konuda samimiyetsiz olduğunu gördük iktidarın. Kongrelere bakıyoruz, dolu olması gurur vesilesi olarak görülüyor. AKP Genel Başkanının bulunduğu alt kesimde sadece delegeler ve protokol vardı. Onların canı daha değerli ki onlar testi tabi tutuldu. Tribünleri dolduran partililer test olmadan içeri girdi. Kongre salonu kendi içinde ciddi bir ayrımcılık eşitsizlik içinde… Sağlık en temel insanlık hakkıdır. Sağlığın zengini fakiri olmaz.  Kongreye bütün ilçelerden vatandaşlar getiriliyor. Otobüsteki yolculuk esnasında bir kişi pozitifse oradaki bulaşı düşünün. Giriş çıkışlardaki izdihamı düşünün bir de... Bulaş sonrası insanlar tekrar otobüslere binip tekrar aynı bulaşı ilçelerine ve köylerine götürüyorlar. Çok kısa süre bu hastalık yayılır. Bunun bu şekilde yapılması asla kabul edilebilir değil. Ordu'da Trabzon’da baktığımızda vaka sayıları artmış.  Oralarda da bu kongreler yapıldı. İzmir’de kongre sonrası vaka artışı olmaması mümkün değil. Mart ayında ilk vakalar çıktığında bizim hac kafilemiz gelmişti ve bunların büyük bir kısmı karantinaya alınmayıp köylerine gönderildi. Isparta'da karantinaya alınan kafilenin arasındaki bulaş oranı Isparta'yı Türkiye'de ilk sıraya çekmişti.  Bu yayılım hızını gösterdi bize. Biz bunu dilemeyiz Allah korusun ama buna fırsat vermemeliyiz. Hadi buna fırsatı verdiniz, esnafın ne günahı var? Ülkede iktidara karşı güven kırıntısı varsa şimdi o da yok. Yapılanlar kabul edilebilir değil” dedi.

6 AY İÇİNDE YAPSIN BİZDE ÖPÜP BAŞIMIZA KOYALIM
Merkezi hükümetin İzmir’e verilen sözlerinin önemli bir bölümünün tutulmadığını belirten Sındır, Erdoğan’ın İzmir kongresinde yaptığı eleştirilere de yanıt verdi. Sındır, Ağustos ayında ilk teslimi yapılması beklenen deprem konutları için de değerlendirmelerde bulundu. Sındır, açıklamasında "Yıl 2011, Sayın Binalı Yıldırım ve genel seçimlere gidiyor ülke, İzmir'de oylarını arttırmak için “35 İzmir, 35 proje” ortaya koydular. Ben şimdi soruyorum Cumhurbaşkanına, 35 proje sözü tamamlandı mı 10 yıl geçti aradan? Önce bunun hesabını verin Sayın Erdoğan. Ne sözler var, kimisi unutuldu, kimi üzerinde kalem oynatılmadı. İzmir ile ilgili soru önergesi de verdim, İzmir'e ne yatırım yaptınız diye… Cevabın geleceğini zannetmiyorum. 6 ayda deprem konutlarının biteceğinin sözünü verdi Cumhurbaşkanı göreceğiz. 6 ay içinde yapsın bizde öpüp başımıza koyalım. Karabağlar konusunda kentsel dönüşümde 6333 sayılı yasaya göre yerinde dönüşüm ve oradaki vatandaşların huzuru refahı artsın, rant vatandaşta kalsın anlayışındayız. TOKİ'nin yapılarını da ben hala benimsemiyorum. O da İzmir'e yapacakları konutların mimarı projelere bakıyoruz, İç Anadolu’nun projelerini İzmir'e yansıtmaya çalışıyorlar. Sayın Erdoğan, İzmir'e gelişinde sadece yerelde iktidar olan CHP'ye saldırmak ve eleştirmek adına konuşuyor. Seli konuştu Erdoğan. Diyebilirdi ki ‘anlıyorum İzmir'de bir gün içerisinde 1 yıllık yağışın 4'de 1'i kadarını bir gün içerisinde aldı, dünyanın hangi şehri olsa dayanamaz’ Ancak bunu bile çarpıtarak siyasi eleştiri haline getirerek belden aşağıya vurmaya çalıştı” dedi.

DEPREMDEN SİYASİ RANT ÇIKARMA ÇABALARI VAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem sonrası çalışmaları tamamlanan plan notları konusunda uzlaşma yaşanmaması konusuna değinen CHP’li Sındır, “Deprem maalesef hepimizi derin üzmüştür. Deprem sonrasın da Büyükşehir Belediyemiz kendi imar çalışmalarını vatandaşın mağduriyetini gidermek için bir plan notu önerisi getirdi ancak bakan bunları görüşmedi bile. Geçen toplantının bu amaçla olacağı bekleniyordu. Bakan bey sadece Rıza Bey'in orasını park yapacağız diye konuştu. İlçelere plan yapıyor deniyor ancak ilçelerinde bir plan yetkisi vardır. Büyükşehir’in ise hem teknik kadrosu ile her türlü plan yapma konusuna yetkisine sahip. Büyükşehir Belediyesi yapmışken ilçelere plan yapın demek süreci hızlı bir şekilde çözmekten ziyade süreci uzun bir zamana yaymak demek.  Ben bu süreci siyasi iktidarın deprem sonrası ortada bir çok mağduriyet varken, bu süreçte siyasi bir rant çıkarma çabası olarak değerlendiriyorum. Niye çözüp çalışmıyorsun? Neden çalışmalarını masaya yatırmıyorsun Büyükşehir ile. Burada acil bir çözüm gerekiyor ve çözümün odağı ise Büyükşehir Belediyesi'dir. Bakanlık değildir. Sayın Bakan İzmir'e geliyor, ne yapıyor? AFAD'da toplantı yapılıyor. Masanın bir kenarında bakan diğer kenarında AK Parti Milletvekili Hamza Dağ, sayın vali de masanın köşesinde kalmış durumda. Diğer tarafa bakıyorsunuz AK Parti milletvekilleri. Bu toplantı bizim bildiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı ile bakanlık arasında planları konuşup tartışmak ve en azından karar sürecini başlatmak olmalıydı. Burada AKP Genel Başkan yardımcısı ve milletvekillerinin ne ilgisi var, MHP milletvekillerinin ne ilgisi var? Eğer geniş kapsamlı olacaksa diğer parti milletvekilleri de olur. Devletin bir adabı vardır ve toplantıya kimlerin katılacağı bellidir. Bir toplantı yapılacaksa bu duruma göre yaparsınız. Ancak siz bunu siyaset üstü bir toplantı diyorsanız tüm milletvekillerini de davet edersiniz. Deprem komisyonunda üye olarak bizlerin de çağrılması çok doğal. Ancak bu siyasi bir toplantı ise Vali'nin ne işi var? Benim eleştirime yanıt vermesini beklediğim kişi Sayın Vali ya da Bakandı. Ancak cevap veren Dağ oldu. Size hayır mı dedik demek ne senin yetkin ne de haddin. Bana gelme deme yetkisi Hamza Dağ'da değil zaten. Hamza Dağ'ın söylemi aslında bir parti devletine dönüştüğünün somut bir ifadesidir. Ben neden davet edilmediğimin derdinde değilim, saygı duyarım ancak bu süreç bence çok ciddi… Devleti tartışılır hale getiriyorlar” dedi.

ERDOĞAN’IN ALGI YARATMASI BENİ ÜZDÜ
İzmir depremi sonrası oluşturulan deprem komisyonunda Kocaeli depremi ile yapılan bir sunumdan örnek veren Sındır, “Beni üzen şeylerden biri, Erdoğan’ın İzmir’de kentsel dönüşüm üzerinden algı yaratmaya çalışması oldu. Komisyona Kocaeli’den bir yetkili geldi, sunum yaptı, çalışmaları anlattı. Sunumun başlığı ‘Kocaeli depreme hazırlanıyor’ idi. Depremin 22 yıl kadar bir zaman geçmesine rağmen hala hazırlanıyor olmasını eleştirdim, ‘Kocaeli depreme hazır’ diye bir sunum beklerdim, ne zaman hazırlanacaksınız dedim. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden gelen yetkiliye, mağduriyeti en aza indirmek için ne gibi çalışmalarınız var diye sorduğumda, ‘O bizim işimiz değil, AFAD ilgileniyor’ cevabını aldım. Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütün yapısıyla ve sistematiğiyle önemli bir yol kat ettiğini görüyoruz. Erdoğan eleştiri yaparken bunu göz önünde bulundursun” dedi.

İNCE, PARTİSİNİN TABANINI AK PARTİLİ SEÇMENDEN Mİ OLUŞTURACAK?
CHP’nin oy durumu ve yeni oluşumların mevcut partilere etkisi üzerine bir değerlendirme yapan Sındır, “Yeni bir siyasi bir alan görmek ve o alanı doldurmak için yeni partiler kurulabilir. Bir boşluk görmeden bir parti kurmakla aynı siyaseti yapılan partilerle bir rekabete girmeyi doğurur. Bu iyi bir sonuç doğurmaz. CHP köklü bir partidir, bu sebeple hep tartışmalar olmuştur. Parti programı ve tüzüğü ortadadır, parti içi demokrasi eleştirilebilir. O çatı altında parti içi mücadele verilebilir, başarılı görülürsen parti içinde zafer kazanabilirsin. Bunu göz ardı edip, ayrışmaya neden yaratmak, senin yıllarını verdiğin partine karşı büyük bir haksızlık olur. Bu ayrışmanın etkilerini çok zayıf olarak görüyorum. Muharrem İnce kendisine taban yaratmaya çalışıyor, bu tabanı AK Parti’den yaratması mümkün mü, sanmıyorum. Muhafazakar-sağ kesimden de kendisinden taban yaratamayacağına göre hedefi CHP üyeleri ve seçmen kitlesidir. Ben bu çabaların ne İzmir’de ne Trakya’da önemli bir etki oluşturacağını düşünmüyorum. Sayın İnce’nin beklentisinin çok altında bir şey olacaktır. CHP büyük bir çınardır, bunlar çınarın üzerinde birer çizikten başka bir şey yaratmaz. Ben o arkadaşlarımıza karşı kişisel bir eleştiri getirmekten sakınırım çünkü hepsi bizim arkadaşımız, kardeşimiz. Hepsi cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkıyoruz” dedi.

 
Başkan Eriş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti
 
ABD’de araba hırsızlıkları arttı: GTA yasaklansın
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Beyin Bedava 25 Şubat 2021 Perşembe 10:32

Mardinli çok diye şehri Mardinli'ye göre mi dizayn etmek gerekiyor? Bu şehrin bir mimari kimliği vardır, bilmiyorsan öğren. Yıllardır bu zihniyet şehri bu hale soktu ama farkında değiller.

Yorumu oyla      2      3  
KSKLİ 25 Şubat 2021 Perşembe 06:56

İç Anadolu konut projesi mi. Evet İzmir'de yaşayanların tamamı Norveç göçmeni ona göre mimari yapılmalı. Kentte Mardin'den çok Mardinli yaşıyor.

Yorumu oyla      2      4  
24 Şubat 2021 Çarşamba 16:52

35 projenin çoğu unutuldu.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet Meydanı'nda 'HDP kapatılsın' eylemi
İzmir'de, Vatan Partisi üyeleri ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ...
Emek Partisi’nden Bornova’da zamlara karşı eylem!
Emek Partisi (EMEP) Bornova İlçe Örgütü insanca bir yaşam için zamların ...
CHP Tire'de ikinci transfer dönemi
İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, AK Parti ve İYİ Parti'den istifa ederek Cumhuriyet ...
 
CHP'li Beko: Şehitler hepimizin ortak acılardır
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM’de İzmir Şehit Aileleri Yardımlaşma ...
'CHP, Gara katliamını üzerime yıkmaya çalışıyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasetteki ittifak tartışmalarına yönelik ''Cumhur ...
Sosyal medyada gündem olmuştu: 'Beni ve sevgi gösterimi karaladılar'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a katıldığı AK Parti İzmir İl Kongresi'nde ...
 
CHP'li Polat'tan İKÇÜ'deki atamalara tepki: Akrabalık bağı var!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Sayıştay Başkanlığı’nın ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden ‘Titanic batıyor’ dedi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden ‘Titanic batıyor’ dedi?
Salon harabeye döndü! 'Özür bekliyoruz'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan Aliağa Çok Amaçlı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva