HABERLER>SAĞLIK
20 Temmuz 2021 Salı - 10:30

Sıcak havada yediklerimize dikkat!

Hava sıcaklıklarının artmasının özellikle kalp hastaları açısından risk oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, bayramda yağlı ve tuzlu gıda tüketiminin kalp sağlığı açısından ciddi problemlere yol açabileceğini söyledi.

Sıcak havada yediklerimize dikkat!

Altın, "Normalleşme süreci sonrasında insanlar yeniden dışarı çıkmaya başladı. Bu sıcak havalar, Kurban Bayramı ile birleştiği için kalp rahatsızlıklarında ciddi bir artış olması bekleniyor. Hem havanın sıcaklığı hem de bayramda yenilebilecek aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler gerek hipertansiyon gerek kalp yetmezliği gerekse koroner damarlarında tıkanıklık olan hastalarda ciddi tehlikeler yaratabilir" dedi.

Sıcak havalarla birlikte Kurban Bayramı'nda yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketilmesinin, kalp damar hastalığı, tansiyon dengesizliği ve kalp yetersizliğini tetikleyebildiği belirtildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, "Normalleşme süreci sonrasında insanlar yeniden dışarı çıkmaya başladı. Bu sıcak havalar, Kurban Bayramı'yla birleştiği için kalp rahatsızlıklarında ciddi bir artış olması bekleniyor. Hem havanın sıcaklığı hem de bayramda yenilebilecek aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler gerek hipertansiyon gerek kalp yetmezliği gerekse koroner damarlarında tıkanıklık olan hastalarda ciddi tehlikeler yaratabilir" diye konuştu. 

Özellikle bu tür dönemlerde çok sayıda kalp damar hastasının, kalp krizi geçiren ve tansiyon atağı yaşayan hastanın kliniklere başvuruda bulunduğu konusuna dikkati çeken Doç. Dr. Altın, "O yüzden özellikle bu dönemlerde çok dikkatli olmalıyız, aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Bazen Kurban Bayramı gibi özel günlerde bunun dozu kaçabiliyor. Kalp hastalarına kurbanlarımızı kesip yerken özellikle yağsız tarafından yemeleri tavsiye ediyorum. Kalp damar sağlığı açısından mümkün olduğu kadar az hayvansal yağ ve az tuzlu beslenmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Özellikle bu dönemde herkesin bu konuya dikkat etmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca pandemi sürecine de dikkat etmeye devam etmemiz gerekiyor. Bayramı kutlayacağız ancak maske, mesafe ve hijyen önlemlerimizi alarak kutlayacağız" dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sıcak havanın kalp hastalığı, tansiyon ve kalp yetersizliği olan hastaları olumsuz etkilediğini vurgulayan Doç. Dr. Altın, dikkat edilmesi gerekenleri ve alınabilecek önlemleri anlattı. Altın, "Sıcak havayla birlikte vücutta sıvı kaybı oluyor. Damarda akan kan daha da koyulaşıyor ve kalp krizleri, kalp damar hastalıkları bu dönemde daha sık görülüyor. Özellikle kalp hastalarının günde 2 litreye yakın su tüketmesi gerekiyor. 12.00 ile 14.00 saatleri arasında dışarı çıkmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yürüyüş serin olan saatlerde yapılmalı. Sıcak özellikle kalp hastası olanları, tansiyon ve kalp yetersizliği hastalarını çok kötü etkilemektedir. Aşırı sıcaklar, kalp krizlerine ve hatta ölüme götürebilecek ciddi sonuçları doğurabilecek kadar tehlikeli bir durumdur" diye konuştu. 

‘ERKEN TANI HAYAT KURTARIR’
Tehlike oluşturabilecek durumlara karşı tipik göğüs ağrılarının önemsenmesi gerektiğinin de altını çizen Doç. Dr. Altın, "Cinsiyetinizin erkek, yaşınızın da 40 civarında olduğunu düşünelim. Sıcak havada dışarıda yürürken göğsünüzde baskı şeklinde bir ağrı hissettiniz. Durup dinlendikten sonra göğüs ağrınız geçiyor sonra tekrar yürümeye başlıyorsunuz ancak ağrı tekrar başlıyor. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, bu duruma çok tipik bir kalp hastalığı işaretidir. Böyle bir durum varsa hiç vakit kaybetmeden kalp doktoruna gidilmesi gerekiyor çünkü erken tanı hayat kurtarır ve geç kalındığı zaman çok kötü sonuçlanabilir. Tipik göğüs ağrılarına dikkat edelim. Bu durum dışında aşırı yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı şikayeti olanlar da mutlaka yine bir kalp doktoruyla temasa geçmesinde fayda var" diye konuştu.

 
İzmirli iş kadını peynire Fransız kalmadı!
 
İnsansız savaş uçağına ilişkin ilk görseller
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'18 yaş üstünün yüzde 63'ü aşılandı'
Sağlık Bakanı Koca, "En az bir doz aşısını yaptıranların sayısı 39 milyonu ...
Salgında günün bilançosu: 50 can kaybı, 7 bin 667 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerine ...
Doktorun tepki çeken sözlerine soruşturma
Sağlık Bakanlığı, Bursa Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'nde bir doktorun ...
 
Uzmanından kurban eti uyarıları... Nelere dikkat edilmeli?
İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, Kurban Bayramı dolayısıyla ...
Uzun Covid'in 200’den fazla semptomu tespit edildi
Uzun süreli Covid-19’dan etkilenen kişilerle ilgili şimdiye kadar yapılan ...
Vaka sayıları artıyor!
Türkiye'nin 18 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Sağlık ...
 
'Monkey B' virüsü nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti
Çin'in başkenti Pekin'de 53 yaşındaki erkek veterinerin "Monkey B" (BV) ...
Salgında günün bilançosu: 38 vefat, 7 bin 666 yeni vaka!
Türkiye'nin 17 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakan Koca: Aşımızı bir an evvel olalım
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva