HABERLER>SOSYAL MEDYA
15 Aralık 2022 Perşembe - 10:12

Siber suçlular, online alışverişi hedef alıyor

Online alışveriş, kimi ülkede yılbaşı tatil sezonunda kimi ülkede yılbaşının normal akışında tüketiciler için “hayat kurtarıcı” haline geliyor. Online alışveriş, tüketicilerin trafikten, kalabalıklardan, mağazalardaki koşuşturmacalardan ve son dakika alışveriş telaşından uzak durmasına yardımcı oluyor. Diğer taraftan, online alışverişlerin sayısı arttıkça, kimlik avı dolandırıcılığı ile karşılaşma olasılığı da artıyor çünkü maalesef, yılbaşını çevreleyen onca heyecan içinde tüketiciler güvenliği geri plana atabiliyor.

Siber suçlular, online alışverişi hedef alıyor

Kaspersky Digital Ödemeler Anketi’ne göre, Orta Doğu bölgesinde yaşayan katılımcıların %52'si online bankacılık veya mobil cüzdan hizmetlerini kullanırken kimlik avı dolandırıcılığıyla karşılaştı. %49'u kişisel olarak taklit edilmiş web siteleriyle karşılaşırken, %48'i de sosyal mühendislik kullanılarak yapılan dolandırıcılıklarla (kısa mesajlar veya aramalar yoluyla) karşı karşıya kaldı. İnsanlara, dijital ödeme yöntemlerine yönelik tehditlerin farkında olup olmadıkları sorulduğunda ise, yanıt verenlerin %87'si online dolandırıcılıklardan haberdar olduklarını bildirdi. Tüm bu rakamların yanında, Kaspersky çözümleri de yılın ilk yarısında, Orta Doğu kuruluşlarını hedef alan 1.233.293 finansal kimlik avı saldırısını engellemiş bulunuyor.

Kimlik avı (phishing) siber suçlular tarafından tüketicileri, kişisel verilerini ve kredi kartı bilgilerini teslim etmeye ikna etmek için kullanılan en popüler yöntem olmaya devam ediyor. Bu yöntemde en fazla, tüketicilere tatil promosyonları sunan popüler markalar yem olarak kullanılıyor ve böylece müşterilerin finansal verileri ve hesap bilgileri çalınabiliyor.

“Kimi ülkede yılbaşı tatili olarak kimi ülkede ise yılbaşının normal akışı odağında yaşanan içinde bulunduğumuz dönem, yılın siber suç aktivitelerinin arttığına tanık olduğumuz özel dönemlerinden birisi. Her eylem bir sonuç doğurduğu için, bu dönemde artan online aktivitelerimiz internette gizlenen siber suçluların dikkatini çekiyor. İnsanların heyecanını hiç vakit geçirmeden suistimal ediyorlar ve tüketicileri değerli verilerini paylaşmaya teşvik etmek için sahte web siteleri oluşturmak adına büyük çabalar harcıyorlar. Siber suçlular gerçek site ile aldatmaca olanı arasında ayrım yapmayı zorlaştırdığından, uyanık kalmak ve kişisel veya finansal bilgileri çevrimiçi paylaşırken her zaman dikkatli olmak en iyisidir.” diyor, Kaspersky’nin Teknik Uzmanlık Müdürü Emad Haffar.

Online alışverişler tehlikeli olmak zorunda değil. Siber suçların hedefi olmaktan korunmak için Kaspersky, aşağıdaki tavsiyelere uymanızı öneriyor.

Yalnızca resmi çevrimiçi pazarlarda alışveriş yapın ve web adreslerine dikkat edin.

Alışveriş sitelerini e-postalardaki, sosyal medya mesajlarındaki ve sohbet odalarındaki bağlantılardan veya şüpheli sitelerdeki reklam afişlerine tıklayarak / dokunarak ziyaret etmekten kaçının.

Alışveriş için halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan kaçının çünkü çoğu güvenli değildir ve ek güvenlik riski oluşturabilir.

Online satın alımlar için ayrı bir kart (veya sanal kart) edinin ve üzerinde minimum miktarda limit/para bulundurun.

Tarif edilmesi kolay şifreler oluşturmayın.

Birden fazla internet sitesinde asla aynı şifreyi kullanmayın, çünkü biri çalınırsa tüm hesaplarınız savunmasız hale gelir. Kaspersky Password Manager gibi şifre yönetici uygulamalar, onları hatırlamanıza gerek kalmadan saldırılara karşı korumalı şifreler oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Kaspersky Security Cloud veya Kaspersky Total Security gibi kimlik avı (phishing) önleme teknolojilerine sahip bir güvenlik çözümü kullanın.

 
7 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de
 
Ücretli çalışan sayısı Ekim'de yüzde 7,4 arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Twitter'dan kıtalararası hata... Norveç yerine Nijerya!
Norveç Dışişleri Bakanlığı, Twitter hesabında "Nijerya hükümet kurumu" ...
Twitter'dan ücretli mavi onay rozeti hamlesi!
Sosyal medya platformu Twitter, ücretli "mavi tik" statüsünü bugün yeniden başlatıyor.
Kaybolan bilgisayar ve telefonlara dikkat!
Pandemi dönemi ile birlikte hayatımıza daha çok giren uzaktan çalışma ...
 
Twitter ifşaları: 4. dalgada neler var?
Bağımsız araştırmacı Michael Shellenberger, Twitter'ın eski yönetimine ...
Musk duyurdu: Twitter'da o hesaplar silinecek
Elon Musk, Twitter’da yakında 1,5 milyar hesabın isim alanını boşaltmaya başlayacaklarını duyurdu.
WhatsApp'ta ekran görüntüsü alma dönemi bitiyor
WhatsApp, yeni güncellemeyle birlikte ekran görüntüsü almayı sonlandıracak. ...
 
Android cihazlarda kritik güvenlik açığı!
Güvenlik teknojide her zaman birinci sırada yer alır ve üreticiler geliştirdikleri ...
WhatsApp kullanıcıları dikkat: Bir yeni özellik daha
Kullanıcılarına mesaj arama özelliği sunan WhatsApp, bunu genişletmeye ...
Musk: Takipçi sayınız azalabilir
Twitter'ı satın alan Elon Musk, platformdaki spam ve dolandırıcı hesapların ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva