HABERLER>EKONOMİ
22 Ağustos 2016 Pazartesi - 16:59

SGK’dan 'erken emeklilik' açıklaması

SGK Sigorta Pirimi Genel Müdürü Açıkgöz, erken emeklilik tartışmalarına açıklık getirip, kurum içerisinde o yönde bir çalışma olmadığını söyledi.

SGK’dan  erken emeklilik  açıklaması

SGK Sigorta Pirimi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Rize'de katıldığı bir programda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kayıt dışı istihdamın azaldığını, 2023 yılında oranı yüzde 15’lere düşürmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “2002 yıllarında kayıt dışı istihdam seviyemiz yüzde 52 seviyelerindeydi. Bu oranı bugün yüzde 32’lere kadar düşürdük. Ciddi bir düşüş sağlandı ama katetmemiz gereken çok mesafe var. Bizim 2023 yılın yılında tarım alanının dışındaki kayıt dışı istihdam hedefimiz yüzde 15’dir. Bu hedefimizi tutturmak için gece gündüz çalışmalar yapıyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde TÜİK verilerine göre yüksek bir kayıt dışı oranı görülüyor. Bu bölgede tarım faaliyetleri yoğun olduğu için bu alandaki kayıt dışı istihdam da yüksek gözleniyor. Bu bölgede tarım alanında kayıt dışı istihdam yüzde 52’lerde görülüyor ama tarım dışı orana bakıldığında yüzde 19 olduğunu görüyoruz. Bu rakam da Türkiye ortalamasının altındadır” dedi.

"TARLA SAHİBİ SİGORTALAMAK ZORUNDA DEĞİL"

Açıkgöz, tarım alanında tarla sahiplerinin günü birlik çalıştırdıkları işçileri sigortalama zorunluluğunda olmadığının altını çizerek, “Tarım sektöründe çalışanların sigortalılıklarının yapılması; işverene yani arazi sahiplerine ait bir durum değil. Geçici ve günü birlik çalışan tarım işçilerinin sigortalılıklarını tarla sahipleri yapmak zorunda değil. Öyle bir zorunlulukları yok. Bu konuda getirilmiş bir düzenleme var. Tarlalarda çalışan işçilerimiz kendileri sigortalarını yaptırmak ve primlerini ödemek sureti ile sigortalılıklarını sağlayabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

"SGK İFLAS ETMEZ"

Açıkgöz, SGK’da açık olmasına rağmen devlet güvencesinde olduğu için iflasın söz konusu olmayacağını ifade ederek, “Sosyal Güvenlik Kurumu’na devlet katkısı vardır. Devlet katkısı olmayan bir sosyal güvenlik sistemi yoktur. Anayasada da bu güvence altındadır. Dolayısıyla devletin garantisi altındadır. Bu anlamda sosyal güvenlik sisteminin iflasa sürüklenmesi söz konusu değildir. Ama elbette gelirine göre giderini ayarlamak zorundadır. Bizde de bir açık vardır. Ancak bunun sürdürülebilir olması önemlidir. Bizim bu açığı sıfırlama gibi bir niyet ve gayretimiz yoktur. Açığı sıfırlayacağız diye vatandaşımızın sağlık hizmetlerini kısıtlayamayız. Emekli aylıklarını düşüremeyiz. Eğer açığı kapatmak istesek emekli maaşlarına zam yapmayız, sağlık giderlerinin bir kısmını karşılamayız ve açığı kapatırız. Ama amacımız bu değil. Sağlık hizmetlerini kısıtlamadan, aylıkları kısıtlamadan sürdürülebilir bir hizmet sağlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

"ERKEN EMEKLİLİK YOK"

Son günlerde basında yer alan erken emeklilik tartışmalarına da açıklık getiren ve kurum içerisinde bu yönde bir çalışmaları olmadığına vurgu yapan Açıkgöz, "Kayıt dışı oranlarımız azaldıkça sigortalı sayımızda artıyor. Çalışan aktif-pasif oranlarımız iyileşme sürecinde. Daha iyi olacağını ifade etmek istiyoruz. Şu anda yaklaşık her iki çalışana karşı bir emeklimiz var. Bu oran uygun değil. 3-4 çalışana bir emekli seviyelerine gelmesi gerekir. Çalışanlarımız ‘günümü doldurdum yaşımı bekliyorum ne yapabilirim’ diyor. Emeklilik tanımı eşittir yaştır. Avrupa’da da böyledir. Avrupa ülkelerinde gün tanımlaması yoktur. Belli yaşa gelenler emekliye ayrılabilir. Çalışamayacak yaşa gelen insana emekli denir. Emeklilik yaşlılık aylığıdır. ‘Ben 10 bin günü tamamladım ama 45 yaşındayım, bana maaş verin’ denilemez çünkü bu sisteme aykırıdır. Bunun aksi sistemin dengelerini bozar. Bu konuda bir çalışma yok" diye konuştu.

 
Denizli Adliyesi'nde flaş karar: 'O plakalar' söküldü!
 
Senaristi açıkladı: Ve Behzat Ç. dönüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güvensiz ürünlere ceza yağdı!
Oyuncak, ayakkabı ve çocuk bakım ürünlerinin de aralarında yer aldığı ...
Ve rakamlar açıklandı: İncirde rekolte düştü, kalite arttı!
Ege Bölgesi kuru incirde 2016/2017 sezonu rekolte tahmin rakamları açıklandı. ...
Ve ünlü işadamı teslim oldu!
FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı şirketlere yönelik ...
 
AB'deki Türk girişimci sayısı 150 bine yaklaştı
Avrupa Birliği sınırları içerisindeki Türk girişimci sayısı 149 bini buldu. ...
Dolar yeniden yükselişe geçti!
Fitch'in görünümü negatife çekmesi, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ...
İkinci el otoda devrim gibi karar!
Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip ...
 
TOKİ'nin yüzde 20 indirim kampanyası başlıyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yüzde 20 indirim kampanyası ...
EPDK akaryakıt şirketlerine ceza yağdırdı!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 20 akaryakıt firmasına, toplam ...
İEF ticarete de doyuracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 26 Ağustos ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva