HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Mayıs 2022 Cuma - 19:11

Seyrek için ikinci raund... Satış için önce 'iptal' sonra 'kabul' kararı

Menemen Seyrek'teki 1 milyon 600 bin metrekarelik arazinin satış yetkisi için yaşanan gerilim Mayıs ayı meclis oturumunda da devam etti. CHP'li üyelerin mahkemeye taşıdığı ve mahkeme tarafından iptaline karar verilen satış yetkisi ve kat karşılığı yapılması için meclis yetkisi kabul edilmişti. AK Parti ise önce ilgili alan için 'iptal ve geri çekme' kararı alırken, bir sonraki meclis gündeminde ise 'satış yetkisi' verilmesi önerilerini meclise getirdi. Mecliste görüşülen ve başkanlık makamının oyu ile kabul edilen meclis gündemi AK Parti ve muhalefet arasında gerilime neden oldu

Seyrek için ikinci raund... Satış için önce  iptal  sonra  kabul  kararı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Menemen Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Belediye binası bünyesinde yer alan meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Menemen Belediyesi Başkan Vekili Aydın Pehlivan başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise geçmiş aylarda gündeme gelen ve kent genelinde yoğun tartışmalara neden olan Seyrek Villakent Mahallesi’nde yer alan 1 milyon 600 bin metrekarelik arazi yer aldı.

Menemen Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve Belediye Meclisi tarafından oy çokluğu ile satış kararı alınan arsa için Cumhuriyet Halk Partili isimler dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Bölgede çok sayıda eylem yapılırken, Menemen Belediye Meclisi'nde de tartışmalara neden olan konu için Menemen Belediyesi Bölge Mahkemesi'ne giderek dava açmıştı. Mahkemenin kararın iptali kararı sonrası ise Menemen Belediyesi gündem maddesinin iptalini meclis gündemine getirdi.

KARAKURT: MAHKEME KARARININ UYGULANMASINI KABUL ETMEK YA DA ETMEMEK GİBİ BİR ŞANSIMIZ YOK
Gündem maddesi ile ilgili söz alan  CHP'li Meclis Üyesi Deniz Karakurt, "Bu konuda tavrımız nettir. Davayı açtık ve sonuna kadar takip ettik. Mahkeme kararının uygulanmasını kabul etmek ya da etmemek gibi bir şansımız yok. Mahkeme kararları nettir. Burada oylayacağımız mahkeme karanın uygulaması uygulanmaması değil, bir önceki meclis kararının iptali yönündedir" diye konuştu.

AKBULUT: OYLAMAYA GEREK YOKTUR
İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut ise oylamaya katılmayacaklarını belirtirken, "Mahkeme kararını vermiş ve aslında meclisçe karar alınmasına gerek yoktu.  Zaten meclisimizin kararı ortadan kalkmıştır bu nedenle oylamaya gerek yoktur. Oylama yapılırsa biz bu oylamaya katılmayacağız" dedi.

İlgili gündem maddesi ile ilgili oylamaya geçilirken kararın iptali yönünde CHP, AK Parti ve MHP 'kabul' oyu kullanırken, İYİ Parti ise oy kullanmadı. Karar oy çokluğu ile kabul edildi.

ÖNCE İPTAL SONRA YENİDEN TALEP
Satış ve kat karşılığı devri konusundaki yetkinin iptali sonrası ise yine aynı arazilerin satışı için meclisten onay istendi. Konunun meclis üyelerine sunulması sonrası is tartışmalar yaşandı.

YILMAZ: OLAĞANÜSTÜ İŞLERE GİRİŞMEMENİZİ ÖNERİYORUZ
CHP grubundan söz alan Ali Yılmaz geçici yönetim olarak bu tür kararların alınmaması gerektiğini vurgularken, "Sizin Başkanvekili seçildiğinizden bu yana 2-3 ayda bir ya kredi önergesi ya da satış önergesi geliyor. Belediye meclisi olarak kredi ya da satış konusunun meclisimizde görüşülmesi bütün Menemen'i rahatsız etmekte ve tüm Menemen'i germektedir. Mahkeme bizim görüşlerimizi kabul ederek satış önerisini reddetti. Şimdi yine Seyrek'teki arazinin satış konusunun meclise gelmesini biz meclis ile, hukuk ile, Menemenliler ile inatlaşma olarak görüyoruz. Bu kadar inatlaşmanın alemi nedir merak ediyoruz. Sizler nasıl bir yönetimsiniz ona bakmak lazım. Bu satış konularına bi bakmak lazım. Bu satışların sizin yönetiminiz ile ele alınması bizim için büyük bir mahsurdur. Sizler geçici bir yönetimsiniz. İçişleri Bakanı değişmiş olsa belki yeni gelen bakan  benim içim böyle bir şeye razı değil, görevden alınan başkanı geri getiriyorum diyebilir. Bu nedenle sizin satış konusunu tekrar tekrar gündeme getirmeniz son derece yanlıştır. Sizler olağanüstü işlerden uzak durmalısınız. Madem geçici yönetimsiniz, bu şekilde olağanüstü işlere girişmemenizi öneriyoruz. Örneğin sizler burada belediye meclisi pazarı kurdunuz, bunla görevi devraldınız. Bu şekilde olağanüstü işi üstlenmeyiniz. Satmak çözüm mü? En kolayı satmaktır. Hiçbir iş bilemezsiniz, yönetmesini bilmezsiniz sıkışınca elinizdeki avucunuzdakini satarsınız. 20 yıllık iktidarınızda da ülkedeki her şeyi sata sata bugüne geldiniz. Menemen Belediyesi'nin borçlarını lütfen açıklayın. Bu kadar yoğun bir satışı hedeflemiş durumdasınız, bu elde ettiğiniz geliri ne yapacaksınız? Lütfen bu meclisi kullanmayın ve meclisin saygınlığına gölge düşürmeyin, bu yüce meclisi tetikçi olarak kullanmayın, planladığınız cinayetleri bu meclise işletmeyin. Bu iktidar değiştiğinde yapılan yanlış eylemlerin hesabı sorulabilecektir. Yarın öbür gün iktidar değişir bütün bunların hesabı sizlere sorulur. Bu nedenle dikkatli olun" diye konuştu.

DEMİRCİOĞLU: SATIŞIN AMACI BORÇLARI ÖDEMEK VE HİZMET YAPMAK
Eleştiriler sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu ise eleştirenlerin Menemen'in gelişmesine karşı olduklarını dile getirirken, "Kendisi sürekli meclis pazarından bahsediyor. Bizler TDK'daki anlamlarını söyledik. Biz 31 meclis üyesiyiz, bu söylemi kimseye yakıştıramıyorum ancak kendisi bunu nasıl yakıştırıyor anlamış değiliz. Ali Bey'in kullandığı ifadeleri çok hoş karşılamıyoruz. Biz kendisini meclis başkan vekilliği dönemini hatırlıyoruz, gelene ne varsa gönderiyordu, o zaman kendi mi eleştirilerini yapıyordu. Yaşanan bir süreç oldu ve bu süreçte Aydın Pehlivan göreve geldi siz kabul etseniz de etmeseniz de. Menemen'de 22 yıldır yapılamayanı yaptık. Menemen'de planlanan bir alan var. Sizler de bunu biliyorsunuz uçak modunda özel odalarda konuşmaları biz de basında görüyoruz. Satışın amacı borçları ödemek ve hizmet yapmak. Mahkemeden bu kararın neden aldığını biliyoruz. Madem itiraz ediyorsunuz, İBB'de Tunç Bey 3 yılda 790 taşınmaz sattı. Neden bunu sormadınız? Çiğli Belediyesi 89 milyonluk arazi satıyor, hemen komşumuz. İnsanlar dışarıda dua ediyorlar inşallah Aydın pehlivan yönetimi devam eder diye. Ancak sizlerin kanısı ilk günden beri Aydın Pehlivan ve bu yönetime iş yaptırmamak. Çünkü Menemen gelişsin istemiyorsunuz.  Sizler istemezükçü anlayış ile devam ediyorsunuz" dedi.

PERÇİN: NE HİZMET YAPTINIZ?
CHP'den söz alan İhsan Perçin ise, "Yusuf kardeşim A Haberin Menemen temsilcisi gibi. Oturduğun salonu yapan CHP...  Bir çok mahallelere hizmet getirdi ancak sen buralı değilsin diye yaşın yetmedi sanırım. Yapılan hizmetleri sanki AKP yokken hizmet Türkiye'de yoktu. Menemen'de yapılan şeyleri 'Menemen hizmet gördü' dedi. Ne hizmet yaptınız? Yapamadınız bir şey. A Haberi bırak, biraz başka şeyler seyret. CHP hizmet yapar, siz satarsınız" ifadelerini kullandı.

KARAKURT: MADEM BİR BORÇ VAR YÖNETİME TALİP OLMASAYDINIZ
CHP'li Deniz Karakurt ise, "Satarsa gerçekten AK Parti satar. Elimde tam dört A4 kağıda sığacak AKP döneminde satılmış işletmelerin listesi var. Satışa neden gerek var bilmiyoruz. Verdiğiniz net rakamlar var. 532 milyon civarında borç olduğunu bildirmiştiniz. İdare Mahkemesi'nde de 781 milyonluk borç olduğunu belirtmişsiniz. Bunun 270 milyonu esnafa, diğer tüm borçlar da kamu borçları. Kamu borcu yapılandırılabilir, yapılandırılan borçlarda borç sayılmaz. Madem 270 milyon borcumuz var biz neden 3 milyarlık bir yer satıyoruz? Madem böyle bir hesabınız vardı ona yetecek kadar yer koysaydınız. Siz kendi malınızı 2 TL'lik borç için 20 TL'lik satış yapar mısınız? Bu mallar Menemen'in mallarıdır. Bunları satmak mirasyediliktir. Kimse emek verdiği yeri bu kadar kolay satmaz. Biz hiçbirimiz mirasyedi değiliz. Biz burada oturuyoruz. Biz Serdar Bey'e de kızıyorduk. Serdar Bey gittikten sonra ekonomik kriz 3'e katlandı. Diğer kızma nedenimiz de hepsini bir anda getirmeyin demekti. Siz inşaat yapıyorsunuz. Sizin kendi toprağınız olsa satar mısınız yoksa kendiniz mi yaparsınız? Çok daha iyi gelir elde etmek varken bu seçenekte aklımıza gelen ilk şey birilerine peşkeş çekmektir. Biraz önce alanları saymaya bile utandınız. Madem bir borç var yönetime talip olmasaydınız" dedi.

YILMAZ: NEDEN KENDİ KALKIP KONUŞMUYOR?
AK Partili Yusuf Demircioğlu'nun eleştirilerine yanıt veren CHP Ali Yılmaz ise, "Sayın Yusuf Bey uçak modu telefonlardan bahsetti. Bu arazi satışı Serdar Aksoy döneminde de gündeme gelmiş kabul edilmiş ancak bizler grup olarak kararı geri çekmiştik. Madem böyleydi siz neden bizim satış kararımızı dava açmadınız? Acaba siz de mi o işin içindeydiniz ve satılmasını istiyordunuz. İBB'deki atış ile ilgili eleştirilerde bulunuyor. Neden kendi kalkıp konuşmuyor? İBB'de satış kararların hepsi reddediliyor" ifadelerini kullandı.

İNANLI: BAŞIMIZ DİK ALNIMIZ AÇIK SOKAKLARDA GEZİYORUZ
MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı ise mahkemenin kararına açıklık getirirken, "Hiçbir şekilde mahkeme malını satamaz diye karar vermez. Burada verilen karar sadece ve sadece meclise verilen yetkinin belediye başkanı ya da encümene verilmemesine yöneliktir. Bu karar mecliste verilebilir. Ali Bey o kadar alınırken biz hayır dedik ancak siz evet derken iştirakçisi miydiniz? Ali Bey siz dışarıya çıkmayın. Deprem olur, trafik kazası geçirirsiniz… Hayat devam ediyor. Seçilmiş bir başkan var. Bu kurum bir sonra oluşacak duruma ya da seçime kadar devam edecektir. Bizim aldığımız kararlarda başımız dik alnımız açık sokaklarda geziyoruz" diye konuştu.

AKBULUT: BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRİRSİNİZ VE KISIM KISIM SATILIR
İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut ise satışa karşı olmadıklarını vurgularken, "Arada bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bir önceki önergede kararımız geri alıp bir sonraki önergede satışını istiyorsunuz. Yerler satılabilir. Bir proje gerçekleştirirsiniz ve kısım kısım satılır. Sonuç olarak oy birliği ile kabul edilmesi daha iyi olmaz mı? " dedi.

DEMİRCİOĞLU: CHP'Lİ BELEDİYE DÖNEMİNDE YAPILAN PLANLAR BUNLAR
Eleştiriler sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, Serdar Aksoy'un iddiaları üzerinden CHP'ye yüklenirken, "CHP döneminde satış yapılmadı deniyor, satışın neden yapılmadığını herkes biliyor. Kurumların hacizlerinden dolayı zaten satış yapılamıyordu. Bugüne kadar hiçbir vergi borcu ödenmediği için devasa bir borcu sizler oluşturdunuz. Satış yapmak istediniz ancak önünüze engeller geldi. Allahtan ki devlet kurumlarına borçlar varmış ve satılamadı. Kapalı gizli odalarda neler konuşuldu bunları konuşmak istemiyorsun ancak tüm Türkiye Menemen'i bu konu üzerinden konuşuyor. Bizler her türlü alternatifi düşünerek karar alıyoruz ancak bu sizin döneminizde böyle değildir. Deniz hanım neden ucuz veriliyor diyor. Villakent planları yapılırken sizler çok yakınındaydınız neden itiraz etmediniz? Villakent Menemen'in büyük bir çekim merkezi oldu. Menemen'in bir çöp problemi yok. Hemen yanımızdaki Çiğli'yi görüyorsunuz.  Buralar satılıyor değil, planlar hazır. CHP'li belediye döneminde yapılan planlar bunlar. Burada istihdam oluşacak, çekim merkezleri olacak, belediye vergi elde edecek. Halil Bey sizler seçilen belediye başkanın listesinden girdiniz ancak siz bile kendi belediye başkanıza güvenmediniz, biz niye güvenelim? Siz güvenmediniz, bizde sizler gibi güvenmedik. Birazdan oylama yapılacak ve ben evet oyu vererek tüm sorumluluğu üstleneceğim. Gelin bu karara evet deyin ki sizlerinde yarın çocuklarınıza ve torunlarına anlatacağınız bir başarınız olsun" diye konuştu.

AKBULUT: YA MERKEZİ HÜKÜMETİN DURUMU ÇOK KÖTÜ...
Demircioğlu'nun eleştirileri sonrası yeniden söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, "Burada muhalefetteyken başka, iktidardayken başka söylemdesiniz. O zaman proje üretin tek tek satın diyen sizler simdi toptancı bir yaklaşım ile satmak istiyorsunuz. Ancak bu kadar algı yönetilir. Tabii ki herkes özgür iradesi ile karar verecek burada. Bizim sorumluluklarımız var Menemen'in geleceğine yönelik. 2 sene sonra burada olmayacak adam rahatlıkla evet verebilir ancak bizim mezarlarımız burada. Bu nedenle bu karara ret vereceğiz. Göreve geldiğinizden beri sokakta bir algı vardı 22 yıldır CHP diye iktidar olsa yardım yağardı diye…  Bunu kırdığınız için teşekkür ederiz. Geçen yıldan bu yana 4 defa borçlanma 2 defa satış yetkisi… Ya merkezi hükümetin durumu çok kötü destek veremiyor ya da bu ülke yönetilemez hale gelmiş size bir şey veremiyorlar" dedi.

PEHLİVAN: SİZLERDE OLDUĞU GİBİ KAPALI KAPILARDA GÖRÜŞMEYECEĞİZ
Son olarak söz alan ve tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Vekili Aydın Pehlivan ise, "Yine hakaretvari kelimeler cümleler… Mutlaka takip eden arkadaşlarımız vardır. Burası Menemen'in öz mülküdür. Bundan önceki yönetimlerin Menemen'i getirdiği noktayı dilimiz döndüğünce ifade ettik. Halkımıza karşı sorumluluklarımız var. Hükümet destek verdi vermedi… Şimdiye kadar tahsisler adık, yerler satın aldık. Almış olduğumuz desteklerin haddi hesabı yok. Tabii ki sizler de siyaset yapıyorsunuz ancak burada insanların onurunu kıracak sözlerden ve aşağılayıcı sözlerden uzak durmanızı rica ediyoruz. Bizler halkımıza karşı sorumluyuz. Görev sürecimizde yaptığımız çalışmaların hepsini tüm hemşerilerimize anlatacağız. Biz satış gerçekleştireceksek, tüm çıplaklığı ile ilçe başkanlarımızın milletvekillerimizin hemşerilerimizin katılacağı şeffaf ortamlarda yapacağız. Sizlerde olduğu gibi kapalı kapılarda görüşmeyeceğiz. CHP'lilere bu konuda evet oyu kullandıklarını hatırlatmak isteriz" dedi.

Tartışmalar sonrası  ilgili gündem maddesi için oylamaya geçilirken, yapılan oylamada 15 kabul, 15 ret oy çıktı. Berabere sonuçlanan oylamada ise Belediye Yönetmeliği'ne göre başkanın oyu eşitlik halinde çift sayılmasından kaynaklı satış kararı 16'ya 15 olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Et ve Süt Kurumu fiyat istikrarını sağlayacak
 
Karabağlar'da gündem hizmet... 'Hedefimiz kaliteyi artırmak!'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergama'da gündem uluslararası kermes... Başkan Koştu iddiaları yalanladı!
Bergama Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. ...
Karabağlar'da Anneler Günü Kermesi
Karabağlar Belediyesi'nin Anneler Günü etkinlikleri kapsamında Selvili ...
Selçuk'ta 'Başka Bir Siyaset Okulu' başlıyor
Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde ...
 
Pazar günü ulaşıma 'koşu' düzenlemesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi omurilik felcine çare bulacak araştırmaları ...
Torbalı'da Anneler Günü’ne özel kahvaltı
Torbalı Belediyesi bugün  şehit ve gazi ailelerine Anneler Günü nedeniyle ...
Buca’da renkli Hıdırellez şenliği
Baharın ve bereketin müjdecisi Hıdırellez, Buca’da coşkuyla kutlandı. ...
 
Çeşme’de Hıdırellez coşkusu
Baharın müjdecisi, birliğin, beraberliğin ve bereketin simgesi “Hıdırellez” ...
İZSU’dan sürdürülebilir enerji hamlesi
İZSU Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak ve ...
Bornova’da Mayıs ayı şenliklerle renkleniyor
Bornova Belediyesi, ilçenin farklı yerlerinde düzenlediği Bahar Şenlikleri ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva