HABERLER>GÜNCEL
14 Ekim 2021 Perşembe - 18:55

Sendikadan Büyükşehir'e yanıt: 2900 TL'ye çalışan var!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ’nin çalışanlarla yürüttüğü toplu iş görüşmeleri sürecine dair Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral açıklamalarda bulundu. Metro AŞ’nin açıklamalarına yanıt veren Giral, işçilerin greve hazır olduklarını belirterek aralarında 2900 TL maaş alanlar olduğunu söyledi.

Sendikadan Büyükşehir e yanıt: 2900 TL ye çalışan var!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metro ve tramvaylarda çalışan 627 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmış ve işçilerin üyesi olduğu Demiryol İş Sendikası 22 Ekim’de greve çıkacağını duyurmuştu. 

Bugun İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro A.Ş. tarafından yapılan yazılan açıklamada atılan tüm iyi niyetli adımlar ve sağlanan ciddi iyileştirmelere karşın sendikanın kendi sunduğu taslak dışında hiçbir teklife açık olmadığını belirterek görüşmenin sona erdiği belirtildi. 

Türk İş'e bağlı Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ ve SODEM-SEN ile yürütülen toplu iş görüşmeleri sürecine dair Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu, 

Metro AŞ’nin süreç ile ilgili yaptığı açıklamaya değinen Giral, söylenenlerin yanlış olduğunu ve hiçbir zaman masayı terk etmediklerini belirtti. Giral, yapılan açıklamada sendika ve metro işçisinin İzmir halkına hedef gösterildiğini belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulundu.

'MASAYI TERK ETMEDİK'
Giral, “Açıklamadaki birçok bilgi doğru değil. Bizim masayı terk ettiğimiz söyleniyor, biz masayı terk etmedik. 180 gün süren TİS sürecinde, 11 toplantı yaptık. Eğer biz masayı terk edecek olsaydık ilk baştan terk ederdik. 60 maddede beraber uzlaştık. Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın ‘eşit işe eşit ücret’ söyleminin altını doldurun dedik. Belediye Başkanımız’ı yanıltmayın dedik. Yaptıkları açıklamada da sendikanın hedef gösterilerek ve metro işçisinin İzmir halkına hedef gösterilmesi doğru bir iş değil. Biz Tunç Başkanımızdan da talepte bulunduk. Çağrımızı dinlerse kendilerine verilen bilgilerin doğru olmadığını kendisine anlatacağız. Geçtiğimiz 60 maddede de eşit işe, eşit ücret anlamında epey bir yaklaşım olmuştur. Bu Tunç Başkanın da iradesiyle olmuştur. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum ama Metro A.Ş.’deki yönetim kuruluna ve genel müdüre şunu sormasını istiyorum: “Neden bu çalışanlar bu kadar bağırıyor açız diye?” Tekrar bizi çağırıp dinlemesini arz ediyoruz. Doğruları kendisi görecektir” dedi.

AYNI İŞİ YAPANLAR 7000 TL MAAŞ ALIYORLAR
Belediyenin diğer şirketlerinde aynı iş yapılmasına rağmen 7000 TL maaş alındığını ancak kendilerinin 3891 TL maaş aldıklarını belirten Giral, “Metro AŞ’de 21 yıllık makinistimiz evli bir çocuklu, bizde çok sosyal paket yok. 57 TL yakacak yardımımız var, 110 TL iş riskimiz var. 408 TL aile yardımı var. Gece çalışması 70 saat içinde yüzde 20’lik vergi diliminde 3891 TL maaş alıyor bu arkadaşımız. Bu şimdi 27’ye girdiği zaman daha da düşecek. Belediyenin diğer şirketlerine bakıyorum aynı sektörde olan. Bizdeki iş risklerinin iki misli iş riskleri var, yakacağı yine içinde, çocuk ve aile yardımı yine içinde, teşvik kat primi yine içinde o arkadaşımın aldığı da yüzde 27’lik vergi diliminde çünkü gelir yüksek olduğu için daha çok vergi ödediği halde 7000 TL aldı bu ay. Metroda asgari ücret yok diyorlarsa bunu ben her ortamda tartışırım. İstiyorlarsa basının önünde METRO AŞ Genel Müdürüyle beraber bunları oturur tartışırız. Bizim istediklerimiz burada” açıklamasında bulundu.

BÜTÜN ÇALIŞANLARIN KREDİ KARTI BORCU VAR
Metro işçilerinin evini geçindirebilecek kadar teklifte bulunduklarını söyleyen Giral, bütün çalışanların kredi kartı borçlarını olduğunu belirterek, “İş risklerinin toplamında 2500 TL verdiğiniz diğer şirketlerde bizim talebimiz 1400 TL. Hani eşit işe eşit ücretti? Ona da razıyız kademeli yapalım. Eşit işe eşit ücreti de geçtik, biz arkadaşlarımızın evini geçindirebileceği bir ücret istiyoruz. Hepsinin kredi kartı borçları var. Kendi kent kartını verip çocuğunu anca okula gönderebilir hale geldi. Bunları Tunç Soyer’in dinlemesi lazım” çağrısında bulundu.

YÜZDESEL ORANLARI AÇIKLAYIP KAMUOYUNU YANILTMAYA ÇALIŞIYORLAR
Metro AŞ’nin yüzdesel oranları kamuoyuna açıklamasına dair değerlendirmelerde bulunan Giral, bu yüzdesel oranların kamuoyunu yanıltacağını belirterek, “Yüzdesel oran verip kamuoyunu yanıltamaya çalışıyor. Yüzdesel oranlar basını yanıltır. Bir yerde 300 TL yakacak yardımı verirken burada 57 TL veriyorsan bana yüzde 100 verdiğin zaman 110 TL yapar hani nasıl eşitleyeceğiz. Yüzdesel oranlar yanıltır. Kök ücretlere geldiğimizde burada asgari ücret alan 119 TL. Biz de dedik ki diğer şirketlerinizle bizi yakınlaştırın. Seyanen kök ücretlerimize 55 TL verin biz onlara yaklaşıyoruz dedik. Yüzdesel olarak vurunca elbette yanıltır. 20 bin TL’nin yüzde 30’suyla 3000 TL’nin yüzde 20’si bir mi? Bunu anlatmaya çalıştık. Biz İzmir halkını da mağdur etmek istemiyoruz, kendi çalışanımıza da mağdur etmek istemiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı artık. Geçinemiyoruz, borç gırtlağa dayandı. İşe huzursuz gelip, ek iş yapıyorlar. Yapacak bir şeyleri yok. Burada sadece sendika şov yapıyor sözlerine gerek yok. Biz emek mücadelesi veriyoruz. Ben orada gayet demokratik bir şekilde taslağımı hazırladım” dedi.

İYİ NİYETLİ OLUP OLMADIĞIMIZA BAŞKAN SOYER KARAR VERSİN
Yapılan açıklamada iyi niyetli olmadıklarına dair söylemlerin olmasına karşın Giral, Başkan Soyer’e süreci anlatma isteklerinde bulunduklarını belirterek iyi niyetli olup olmadıklarını Soyer’in karar vermesini istediklerini söyledi. Giral, “İyi niyetli olup olmadığımıza Başkan Soyer dinlerse bizi karar verir. Bu çocuklar başka bir ilden veya ülkeden gelip burada çalışmıyorlar. İzmirli çocuklar bunlar. Bunları herkese anlatacağız. Sen burada çıkıp da aynı şartlarda çalışan birine 7800 TL vereceksin, geleceksin İzmir Metro’ya 3900 TL vereceksin. Bu hak ve adaletse altına imza atayım. Masada şunu söyledim: Bu bordrolardan iki tanesi önlerine koydum, dedim ki “Eğer bu maaşlara geçinebilirseniz inanın ki enflasyona imza atacağım” Bizi anlamak ve dinlemek istemiyorlar. Bu işin suçlusu Tunç Başkan değil. Tunç Başkan geldi de yoluna girmeye başladı. Bu rahatsız olanlar bununla ilgili basın açıklaması yapıp kendilerini aklamak istiyorlar. Sendikayı kötü duruma düşürmek istiyorlar. Çalışanları halkla karşı karşıya getirmek istiyorlar. İnşallah bu amaçlarına ulaşamayacaklar. Biz doğru bildiğimizi düzgün bildiğimiz şeyleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

2900 TL ALAN İŞÇİLER VAR
İşçilerin bir kısmının sadece 2900 TL maaş aldığını ve greve hazır olduklarını belirten Giral, dışarıda başka bir işi yaptıkları takdirde de aynı maaşı alacaklarını söyledi. İZBAN’da kırıp dökmeden nasıl başardılarsa burada da aynısı olması için çabaladıklarını belirten Giral, “İşçiler greve hazır, bıçak kemiğe dayandı. Zaten geçinemiyoruz diyorlar. 2900 TL alan var, bekar. Ben dışarıda aynı şeyi alacağım burada niye zulüm göreyim diyorlar. Bizim oradaki sıkıntımız sadece bu değil, yönetimin zulmü var yıllardır. Bir umut doğdu. Biz yönetime yeni seçildik. İZBAN’da nasıl başardıysak kırmadan dökmeden burada da bunu istedik. Bu işi masada çözelim dedik hep. Eğer biz kötü niyetli olsaydık sürecin sonuna kadar neden grev kararını beklettik? Hep masada çözeriz umudumuz vardı. Metro AŞ yalanla dolanla kamuoyunu yanıltıp işçiye baskı yaparak… Burada yeni şube başkanları var, onlar geçti artık. Okey denmeyen bir TİS’e imza atmam. Temsilcilerimin hepsi masada oturuyor. SODEMSEN’e de söyledim, burada bizim aramızda problem yok. Ben neysem onlar da o. Başından sonuna kadar şeffaf bir şekilde yukarıda ne konuştuysak aşağıya da o gitti. Bu işçi inandı güvendi bir mücadele var dedi ve kenetlendi. Böl-parçala-yönet taktiği bize göre değil, biz birleştirici olacağız. Tunç Başkan’dan da istediğimiz bu” dedi.

TUNÇ SOYER’İN BİZİ DİNLEMESİNİ İSTİYORUZ
Birçok kez Tunç Soyer’e çağrısını yineleyen Giral, yazılanların doğru olmadığını belirterek “Tunç Soyer Başkanımız’dan bizi dinlemesini istiyoruz. Biz nerelere geldiğimizi ona anlatalım. Orada yazılanların doğru olmadığını anlatalım. Bizim amacımız kimseyi yanıltmak değil. Sağduyulu olduğunu ve bizi dinleyeceğini de biliyoruz. Emekçiye verdiği değeri biliyorum. Kendisine talepte bulunduk anlatalım diye” açıklamasında bulundu.

 
İzmir'de etkili sağanak yağış!
 
CHP Tire'de yeni başkan belli oldu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Ekim 2021 Perşembe 23:36

İyi para

Yorumu oyla      2      3  
EMEKCI 14 Ekim 2021 Perşembe 21:20

SADECE BELEDIYEDE herkesın ALDIGI UCRETI ISTIYORUZ

Yorumu oyla      2      3  
Sönmez Kocagöbek 14 Ekim 2021 Perşembe 19:53

Yalanla dolanla bu işler yürümüyor Alev ağa, bırak kafa karıştırmayı ver işçinin hakkını. Maymun gözünü açtı, saltanat bitti, kâr payı gitti artık..

Yorumu oyla      2      3  
Rıfat Usul 14 Ekim 2021 Perşembe 19:28

Başkan doğru söylemiş....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de etkili sağanak yağış!
Ege Denizi üzerinden gelen yağışlı hava kütlesi İzmir'de etkili oluyor. ...
Gülistan Doku davasında yeni gelişme
Tunceli'de 649 gündür kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi ...
Esra Hankulu'nun ölüm nedeni belli oldu
25 yaşındaki Esra Hankulu'nun evde ölü bulunmasıyla ilgili Ümitcan Uygun'un ...
 
Odalar arası ‘emsal’ tartışması: İmza atmayan şubelerden açıklama!
TMMOB’a bağlı odaların İzmir şubelerinin ‘emsal artışı’ ile ilgili gerçekleştirdiği ...
O ilçede 6 aylık 'kuduz' karantinası!
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde çiftçiye saldırıp ağır yaralayan kurt kuduz ...
Hainden kan donduran ‘tatlı kutusu’ itirafı: ‘İzmir’i patlatacağız’
İzmir Adliyesine yönelik 5 Ocak 2017'de terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca ...
 
Trafikteki bıçaklı kavgaya üst sınırdan ceza
Beşiktaş'ta trafikte tartıştığı sürücüyü bıçakla yaralayan zanlıya üst ...
Annesini kurtarmak isterken babasını öldürdü
Başakşehir'de uyuşturucu kullandığı iddia edilen Ömer Sedat Ç., eşi E.Ç.'yle ...
İzmir'e 5 yeni mezarlık geliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi ve nüfus artışıyla kentin büyüyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva