HABERLER>GÜNCEL
25 Ocak 2016 Pazartesi - 17:22

Sendika, STK’lar ve CHP İzmir: Türkiye'ye barış, akademilere özgürlük!

İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri bir basın açıklaması yaparak akademisyenlere destek verip barış çağrısında bulundu. Açıklamaya CHP İzmir Örgütü de destek verdi.

Sendika, STK’lar ve CHP İzmir: Türkiye ye barış, akademilere özgürlük!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına KESK, DİSK ve TMMOB ortak bir basın açıklaması yaparak ‘Türkiye’ye barış, akademiye özgürlük’ istedi.

Açıklamaya DİSK, KESK ve TMMOB temsilcileri, Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP PM Üyesi Mustafa Moroğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Murat Bakan, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın okuduğu açıklamada, Barış İçin Akademisyenler’in ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlığıyla 11 Ocak’ta 1128 imzayla kamuoyuna duyurduğu metni 22 Ocak’ta Türkiye’den 2212, yurtdışından ise 2279 akademisyenin imzasıyla TBMM’ye sunulduğu bildirildi.

Akademisyenlere yönelik yapılan uygulamaları haksız ve kabul edilemez bulduklarını ifade eden Sarı, “Akademisyenler günlerdir aşağılanmaya çalışılmakta, hedef gösterilmekte ve tehdit edilmektedir. İmzacı akademisyenler hakkında Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu uyarınca soruşturmalar başlatılmıştır. Gözaltına alınan, yurt dışına çıkma yasağı getirilen, hakkında idari soruşturma başlatılan, işinden atılan, görevinden uzaklaştırılanlar bulunmaktadır. Bütün bunları haksız ve kabul edilemez buluyoruz” dedi.

REKTÖRLÜKLERE MEKTUP!
YÖK emriyle akademisyenlere idari soruşturma başlatmaya hazırlanan üniversitelerin rektörlüğüne mektup gönderdiklerini belirten Sarı mektuptaki başlıkları şu şekilde sıraladı: “Fikirlere ancak başka fikirlerle karşı çıkılır, soruşturma ve ceza tehditleriyle karşı çıkılamaz. İfade özgürlüğünü bir evrensel ilke yapan, yalnızca savunduğumuz görüşler için değil; benimsemediğimiz hatta karşı olduğumuz görüşler için de geçerli olmasıdır. Üniversiteler bu evrensel ilkeye koşulsuz olarak sahip çıkması gereken kurumlardır. Meslektaşlarımızın sadece ve sadece görüşlerini açıkladıkları için üyesi oldukları üniversiteler tarafından idari soruşturmalara maruz bırakılmaları, başta ifade özgürlüğü olmak üzere, üniversiteyi üniversite yapan tüm değerler açısından kabul edilemez bir durumdur. Olası soruşturmalar, bilim insanlarını aynı zamanda kimi çevrelerce yürütülen linç kampanyasının da açık hedefleri haline dönüştürecektir. Üniversitenizin adını tarihe, tamamen politik saiklerle alınmış kararlara dayanan, hukuka uygun olmayan ve evrensel bir hak olan düşünce ve ifade özgürlüğüyle çelişen bir uygulamanın destekçisi olarak geçmesini istemeyeceğinizi düşünmekteyiz. Bu nedenlerle rektörlüğünüzün üniversiter yapının temeli olan ifade özgürlüğü ilkesine bağlı kalmasını beklemek en doğal hakkımızdır. Modern üniversite geleneğinin tarihsel misyonuna sahip çıkmanızı ve fikirleri cezalandırmamanızı talep ediyoruz.”

BARIŞ’I VATANDAŞI OLDUĞUMUZ DEVLETTEN TALEP EDİYORUZ
Savaştan ve ölümden değil, barıştan ve yaşamdan yana olduklarını belirten Sarı, “Yaşanan her ölüm için derin bir üzüntü duyuyoruz. Barış koşullarının sağlanmasını vatandaşı olduğumuz devletten talep ediyoruz. Ülkemizde herkesin kendini güvende hissettiği koşulların yerleştiği güne kadar bu yönde çaba harcamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Sarı’nın açıklamasının ardından, toplantıya katılan siyasi parti ve STK temsilcileri de açıklamalarda bulundu.

AKADEMİSYENLERİN DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NOKTASINDA YANINDAYIM
Düşünceyi açıklama ve yaymanın anayasayla teminat altına alınmasına rağmen akademisyenlere yönelik yapılan uygulamaların doğru olmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, “En iyi kanunlar kötü insanlar elinde kötü sonuç verir; en kötü kanunlar iyi insanların elinde iyi sonuç verir. Bugün iktidar anayasanın hükümlerini uygulamamakta… Biz demokrasiden yana olan insanlar olarak bu basın açıklamasının arkasında olduğumuzu, akademisyenlerin düşüncelerini ifade etme hürriyeti noktasında yanlarında olduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu.

İZMİR’DE BİLE ÖZGÜR DEĞİLİZ
İzmir’de bile özgür olmadıklarını belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, şu şekilde konuştu: “Geçen ay bir kadın çalışması yapıyorduk. Kadına yönelik şiddete karşı İtalyan ortaklarla bir toplantı yapacaktık ancak İtalyan hükümeti ‘Türkiye ve İzmir güvensiz’ diyerek vatandaşlarını göndermedi. Yine Hollanda’da bir tasarım sergisi var, onu İzmir’e getirmek için görüşme yapacaktık, ‘Türkiye güvensiz ülke bu sergi materyallerini gönderemeyiz’ dediler. Buraya sergiler gelmiyor, çalışmalarımızı yürütemiyoruz. İzmir’de bile özgür değiliz. Bunu yıkmak için hepimiz çalışmalıyız.”

KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA, YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZ!
Gezi Direnişi’ne atıf yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gezi’nin bir sloganı vardı, ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ diye. Hepimiz bu noktadayız. Tek başlarına kendi kurtuluşlarının peşinde koşamayacak kadar içine alındık. Bir çığlık olacaksa bu çığlık ‘Kurutuluş yok, tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ olmalıdır” dedi.

İKTİDARA VE TOPLUMA BİR MESAJ VERMEMİZ GEREKİYOR
Hak ve özgürlüklerin çiğnendiğini vurgulayan İmece Dostluk Derneği Günseli Kaya, “Güçlerimizi birleştirerek bu iktidara ve bu iktidarın yaratmak istediği itaatkar, uysal ve sindirilmek istenen topluma birlikte bir mesaj vermemiz gerekiyor. Bugün İzmir’de yürüyüş fiili olarak yasaklanmıştır. Eğer yerel yöneticiler de dahil olmak üzere güçlerimizi birleştiremez, ‘hayır’ demeyi beceremezsek sıra hep en son susarak bekleyene gelecektir. Biz tarihten biliyoruz ki en koyu ve kanlı diktatörler bile iktidarlarını yenilgiye sonuçlandırmıştır. Ezilenler ve emekçiler cevabını vermiştir” şeklinde konuştu. 

BU SADECE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ MESELESİ DEĞİL
HDP adına konuşan İbrahim Akın ise, Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan’ın İzmir’de olamadığı için toplantıya katılamadığını belirterek, “Bölgede insanların yaşam hakkının inkar edildiği, neredeyse toplu katliamların yaşandığı bir ortam var. 12 Eylül’ü aratan bir durumla karşı karşıyayız. Bu sadece fikir özgürlüğü meselesi değil. Bu böyle devam edemez Türkiye kendi duyarlılığı içinde aşacaktır, bu umutla hepinizi selamlıyorum” dedi.

SONUNA KADAR ARKALARINDA OLACAĞIZ
Sonuna kadar akademisyenlerin arkasında olacaklarını söyleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, “Bu düşünce ve ifade özgürlüğüne saldırıdır. Akademisyenler bu suça ortak olmuyoruz derken, çok basit bir şey istiyor, ‘yaşam hakkı’nı savunuyorlar. Evrensel normlara ve anayasamıza tümüyle aykırı olan sokağa çıkama yasaklarının bitmesini ve barış istediler. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirmeyi hedefleyen taleplerin bu linç uygulamasıyla soruşturmalar açılması gözaltına alınması kabul edilemez. Akademisyenlerin yanındayız, sonuna kadar da arkalarında olacağız, çünkü haklılar” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE DEMEK EVRENSEL KENT EVRENSEL VİCDAN DEMEK
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Kemal Kocabaş, 1981’de üniversitede asistanlık yaptığı dönemle 2016 Türkiye’sindeki üniversiteleri karşılaştırarak, “Üniversite demek evrensel kent, evrensel vicdan demek. Demokratik hukuk devleti iddiası olan bir devletin bu içgüdüye sahip olması lazım. Her türlü siyasiden, cemaatten, sektörden bağımsız düşüncesini özgürce ifade ettiği aydınlık ve özgür bir Türkiye özlemiyle selamlıyorum” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VE HÜRRİYET KAVRAMIMIZ BİZİ BİRLEŞTİRİYOR
Memiş Sarı toplantıyı şu sözlerle sonlandırdı: “Buradan çıkarken düşünmenizi istiyoruz. Hitler Faşizmi nasıl bütün kurumları yok ettiyse, bugün akademiden başlayanlar yarın tüm demokratik kurum ve kuruluşları yok edecek. Biz İzmir’den bu sesin daha yüksek çıkacağına inanıyoruz. Renklerimiz farklı farklı da olsa özgürlüğümüz ve hürriyet kavramımız bizi birleştiriyor” dedi.

 
Doktorun taciz ettiği kadın memur sürüldü!
 
Fethiye’de yanan milyonluk yatın sahibi belli oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CEYHUN BALCI 25 Ocak 2016 Pazartesi 23:09

Ülkemizin özellikle bir bölümünde ama genelde bütününde bir savaş değil kalkışma söz konusudur. Kalkışmanın olduğu yerde onu engellemek de söz konusu olacaktır doğallıkla! Uluslararası güçleri ülkeye çağıranların ülkenin başkalarınca güvensiz görülmesine şaşırmalarına şaşırmamak olanaksız!

Yorumu oyla      11      5  
sedat avcı 25 Ocak 2016 Pazartesi 19:26

sendikaya güvenmeyin.

Yorumu oyla      11      5  
Tarık 25 Ocak 2016 Pazartesi 18:24

Hdp,chp,disk,bilmem ne dernekleri.tencere tava hep aynı hava.chp ve hdp ne zaman böyle samimileşti anlayamıyorum.ama onları birleştiren meselenin erdoğan düşmanlığı olduğunu hepimiz biliyoruz.neden anlamıyorsunuz hala bu halk erdoğanı seviyor. Ama halk,öyle fildişi saraylarda, beş yıldızlı sendika tesislerinde yaşayanlar değil, halk..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de dehşet: Ormanda ceset bulundu
İzmir’in Menemen İlçesi'ndeki ormanlık alanda, av tüfeğiyle vurularak ...
İzmir’deki patlama kurbanı toprağa verildi
İzmir’in Buca İlçesi'ndeki bir evde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ...
Cizre'de yaralanan gazeteciye 'terör' suçlaması
Sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre'de görev yaparken bacağından vurulan ...
 
'Jet Fadıl'a 2 bin 443 yıl hapis istemi
Kamuoyunda 'Jet Fadıl' olarak bilinen Fadıl Akgündüz hakkında 'nitelikli ...
İzmir'de linç edilen HDP'linin babasına beraat!
İzmir'de 2 yıl önce, Kobani eylemleri sırasında silahla vurulup yaralanan, ...
HDP'ye saldırı davasında karar belli oldu
HDP Genel Merkezine 8 Eylül 2015'te düzenlenen saldırıyla ilgili yargılanan ...
 
İzmir’de Suriyeli aileye otomobil çarptı: 1 ölü
İzmir’in Karabağlar İlçesi'nde, kontrolden çıkan otomobil Suriye uyruklu ...
İzmir’de mültecilere babalık yapan muhtarlar
İzmir’in Konak İlçesi'ne bağlı Vezirağa, Millet ve Selçuk mahallelerinin ...
Öldürülmesinden 1 gün önce Elçi: Öleceksem…
Diyarbakır Barosu avukatlarından Nahit Eren, ölümünden bir gün önce görüştüğü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva