HABERLER>GÜNCEL
1 Kasım 2019 Cuma - 18:24

Selçuk'ta zeytin hasadı

İzmir Ticaret Borsası'nca (İTB) her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkan zeytin ve zeytinyağının 20192020 sezonu açılış töreni, Selçuk'ta gerçekleştirildi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin, 170 milyonluk ağaç varlığı ve 1,5 milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden olduğunu söyledi. 

Selçuk ta zeytin hasadı

İTB 20192020 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreni, Selçuk Ticaret Odası'nın katkılarıyla Selçuk'ta yapıldı. Kaymakam Ekrem İnci ve Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu'nun da katıldığı Zeytin Hasat Şenliği'nde, zeytin toplandı ve zeytinyağı tadımının ardından zeytinyağı sıkım tesisi ziyaret edildi. Hasat töreninde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, zeytin ve zeytinyağının sadece gıda değil kültür ögesi olduğunu söyledi. Kestelli, Türkiye, İspanya, İtalya ve Fas gibi ülkelerle bu alanda önemli üreticilerin olduğunu dile getirdi.

zlenen politikalar sayesinde 15 yılda ağaç varlığının yüzde 65 arttığına dikkat çeken Kestelli, "170 milyonluk ağaç varlığı ve 1,5 milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden biriyiz. Potansiyelimiz çok daha fazla. Verim, kalite ve markalaşma anlamında gidecek yolumuz çok" dedi.

Borsa olarak zeytinin yolculuğunda, nitelik ve nicelik kayıpların yaşanmasını istemediklerini söyleyen Işınsu Kestelli, dünya piyasalarında 'zeytinyağı' denilince akla ilk Türk zeytinyağının gelmesi gerektiğini savunan savunarak, şöyle konuştu: 

"Bu ürünlerin ticareti konusunda işletmelere ve üreticilere maliyet avantajı sağlayabilecek politikalar geliştirmek, markalaşma modelleri yaratmak büyük önem taşıyor. Bu bilinçle bir projeye daha imza atıyor, zeytin ve zeytinyağlarımızın Türkiye çapında değer zinciri analizlerini yapacağız. Bu yolla üretimden hasada, paketlemeden dağıtıma, iş sürecinin her aşamasını analiz ederek eksiklerimizi tamamlamayı amaçlıyoruz."

SİNEKSİZ YIL
Hasadın ardından konuşan Selçuk Ticaret Odası Başkanı Yolcu da yeni sezonun bolluk ve bereket getirmesini dilediğini söyledi. Selçuk Kaymakamı İnci ise ilçenin üretiminde, zeytinin önemli yer tuttuğunu söyleyerek, çalışmalar sonucunda sineksiz yıl geçirdiklerini anlattı. Hem zeytin sineği hem de mandalina ve portakala gelen Akdeniz sineği olmadan güzel yıl geçirdiklerini aktaran Yolcu, "Umarız gelecekte de böyle mutlu, umutlu, bilgi ve teknoloji tüketen değil üreten bir toplum oluruz" diye konuştu.

Sembolik tadım etkinliğinin ardından katılımcılar, zeytinyağı sıkım tesisini ziyaret etti.

SIKIMDA YENİ TEKNOLOJİLER
Toplanan zeytinlerin yıkanması ve makineler ile sıkım işlemi hakkında bilgi veren borsa üyesi firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Atınç da İzmir ve Selçuk bölgesinde hem kendi zeytinlerini hem de müstahsilin ürününü işleyip, zeytini zeytinyağına çevirdiklerini kaydetti. Günlük yaklaşık 120 ton kapasite üretim hacmi bulunduğuna dikkat çeken Atınç, natürel sızma zeytinyağı ürettiklerini ve ulusal ile uluslararası pazarda satış yaptıklarını anlattı.

Sıkım yöntemleriyle ilgili Hüseyin Atınç, "2019 yılında artık taş sıkım diye bir şey kalmadı. Günde yaklaşık 120 ton zeytin işliyoruz. Taş sıkımda bunun 10'da birini ancak işleyebilirsiniz. Yeni teknolojiler artık zeytinyağının oksitlenmesini asgari seviyeye indirdiği için yağın kimyasal özellikleri bozulmuyor. Taş sıkım gelenekseldir ama yeni teknolojiler çok daha uluslararası standartlara uygundur" dedi. (DHA)

 
Bakan Kurum'dan imar yetkisi açıklaması!
 
İzmir’deki zirve sona erdi: Soyer alınan 3 kararı açıkladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kurum'dan imar yetkisi açıklaması!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum "İstanbul Boğazımızı imara açma veya ...
THY'den o uçaklarla ilgili kritik açıklama: Hangara çekildi!
Türk Hava Yolları(THY), ABD Federal Havacılık İdaresi(FAA)'nin direktifi ...
4 akademisyeni öldüren zanlı mahkemede olay çıkardı!
Eskişehir'de bir üniversitede görevli 4 akademisyeni öldüren sanık, bugün ...
 
İzmir'de eski eşini bıçaklayan sanığa 18 yıl hapis!
İzmir'in Buca ilçesinde, eski eşini bıçakla yaraladığı gerekçesiyle yargılanan ...
DEAŞ'a operasyon: 4 tutuklama
Siirt'te terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına ...
16 araç birbirine girdi: Yaralılar var!
Bursa- Ankara Karayolu üzerinde TIR'dan yola dökülen mazot nedeniyle 16 ...
 
İzmir'de akaryakıt operasyonu: 1 milyonluk vurgun yapacaklardı!
Hurdaya çıkarılarak sökülmek üzere İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi geri ...
İzmir'de medya ve mülteciler basın buluşması
 Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ile Mülteci Destek Derneğinin ...
Adil Öksüz'ün saklanmasını sağlayan 5 sanığa dava
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva