HABERLER>EKONOMİ
7 Mayıs 2021 Cuma - 10:26

Sektörden 'tükenme noktasındayız' çığlığı: Turizmle birlikte düğünler başlasın!

Kurulmakta olan Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu (TESKON), pandemi sürecinde düğün, nişan, sünnet, kutlama, kurumsal etkinliklerin 16 Mart 2020'den itibaren sadece 55 gün açık kaldığına dikkat çekerek, yaşanan sıkıntıları rapora döktü. Yetkililer, güvenli turizm koşullarının etkinlik sektöründe de uygulanmasını, ayrıca tüm düğün ve davetlerin turizmle birlikte başlatılmasını talep etti. Başkan Erol Yıldırım, yakın zamanda olumlu şeyler olacağına dair umutlarını koruduklarını söyledi.

Sektörden  tükenme noktasındayız  çığlığı: Turizmle birlikte düğünler başlasın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye genelinde faaliyet gösteren etkinlik sektörünün paydaşlarının birleşmesi sonucu ortaya çıkan ve kuruluş aşaması tamamlanmak üzere olan Türkiye Etkinlik Sektörü Konfederasyonu (TESKON), geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak, sektörün sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Pandemiyle başlayan yasaklar nedeniyle 16 Mayıs 2020'den bugüne sadece 55 gün sektörün faaliyette bulunduğuna vurgu yapılırken, "Düğünler, nişanlar, sünnet törenleri, kongreler, toplantılar, fuarlar iptal edildi. Sektörün zararı çok büyük. Turizm sezonuyla birlikte etkinlik sektörünün de açılmasını bekliyoruz" denildi.

HER GÜN BİR YETKİLİYLE GÖRÜŞÜYORUZ, DERDİMİZİ ANLATIYORUZ
Türkiye Etkinlik Sektörü Federasyonu (TEFED) Başkanı Erol Yıldırım, çok yakında konfederasyonun resmen kurulmuş olacağını belirterek, "Alt kuruluşlarımızın tamamı adına hazırladığımız raporda sektörümüzün tüm sorunlarını ortaya koyduk. Milletvekilleriyle, bakanlarla, bürokratlarla her gün görüşmelerimiz, toplantılarımız oluyor. Gelinlikçiden çiçekçiye, işletmeciden müzisyene kadar her paydaşımız o toplantılarda görüşlerini, beklentilerini dile getiriyor. Görüştüğümüz yetkililer, bizi dinliyorlar ve sorunların çözümünü kendilerinin de çok istediklerini, ancak pandemi nedeniyle ellerinin bağlı olduğunu ifade ediyorlar. Çok sıkıldık, yıprandık, tükenme noktasına geldik ama yakında olumlu düzenlemeler olacağına inancımız devam ediyor" dedi.

BU YIL 600 BİN ÇİFTİN EVLENMESİ ÖNGÖRÜLÜYORDU
TÜİK verilerine göre 2019 yılında ülkemizde yaklaşık 550 bin çiftin evlendiği, 2020 yılında yapılamayan düğünler eklendiğinde 2021 yılında 600 bin çiftin evlenmesinin öngörüldüğüne işaret edilen raporda, "Yıllık 90 milyar liralık işlem hacmine sahip sektörden söz ediyoruz. 150 bin kişiye doğrudan, 600 bin kişiye de dolaylı yoldan katkı sağlıyor. Yılda 70 binden fazla organizasyon gerçekleştiriliyordu. Toplam 8 milyar dolara yakın aktif büyüklüğü olan kurumsal etkinlik sektörü, 50'den fazla sektörle de ilişki halindedir" notları düşüldü. Raporda,  sektörde 1 milyondan fazla çalışan olduğuna vurgu yapılırken, şu görüşlere yer verildi:

15 AYLIK İŞSİZLİK, SEKTÖRÜ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ
"Özel davet sektörüyle kurumsal toplantı sektörü, iki farklı iş kolu gibi algılansa da ana aktör tedarikçiler aynıdır. İki sektörde de faaliyetler kapalı olduğu için tedarikçiler başta olmak üzere 50'den fazla meslek grubuyla hizmet sağlayan etkinlik sektörü tedarikçilerinin çalışma alanları sıfırlandı. 15 ay süren işsizlik döneminin sonunda firmalarımızın dayanma güçleri kalmamış, yok olmanın eşiğine gelmiştir. Aşılama çalışmalarından elde edilecek başarı ile özel davet ve etkinlik sektörünün yüksek sezonu olan 15 Mayıs – 15 Ekim arası dönemde faaliyete başlama şansı yakalanmış olmakla birlikte kurumsal etkinlik sektörünün planlama süreçleri gereği faaliyete geçebileceği en yakın tarih 2022 yılı olarak öngörülmektedir."

SEKTÖRÜN SORUNLARI TEK TEK DİLE GETİRİLDİ
Raporda sektörün sorunları şöyle dile getirildi: "Etkinlik sektörü Covid-19 pandemi döneminde çalışma alanları en uzun kapalı kalan sektör olmuştur. İlk kapanan sektör olduk. Geçmiş yıllara göre en düşük kapasiteyle, sadece 55 gün açık kalabildik. Sektör firmaları ciddi finans sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Kısıtlamalar nedeniyle hiç gelir elde edemezken, kiralar, maaşlar, elektrik, su, iletişim faturaları gibi birçok işletme giderleri devam etmektedir. Devletimiz tarafından sağlanan ancak tüm çalışanların faydalanma imkânı bulamadığı kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği ile 750 TL kira ve 1000 TL hibe desteği dışında etkinlik firmalarını ayakta tutacak ölçüde bir destek sağlanamamış ancak SGK primleri, kira stopajı ve diğer vergiler işlemeye devam etmektedir. Finans sıkıntısı nedeniyle yeni kredi arayışları içindeyiz ancak kredi bulmamız güç hale gelmiştir. İflas ve kapanmalar başladı, demirbaş ve araçlar satışa çıkarıldı. Açılma tarihinin geç duyurulması, rezervasyon iptallerine ve iş kayıplarına yol açmıştır. Etkinliklerin başlayacağı tarihle ilgili belirsizlik nedeniyle 2021 yılı için de rezervasyon iptalleri devam ediyor. Denetimsiz sokak ve köy düğünleri halk sağlığına ve etkinlik sektörüne ciddi zarar vermiştir. İşletmeler ve etkinlik sahipleri arasında hukuki sorunlar yaşanmıştır. Kalifiye elemanlarımızı kaybediyoruz"

RAPORDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DE SUNULDU
Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu'nun raporunda beklentiler ve çözüm önerileri şöyle sıralandı: "Güvenli turizm koşullarının etkinlik sektöründe de uygulanması ve etkinlik süreçlerine özel geliştirilecek ilave önlemlerle tüm davet ve etkinliklerin, turizm sezonu ile birlikte başlaması etkinlik sektörünün hayati ihtiyacı ve en önemli beklentisidir. Maske, temizlik ve sosyal mesafe tedbirleri ve rehberlerde belirtilen kurallara ek olarak, davetlilere HES kodu sorgulaması ve işletme tarafından çalışan personele her hafta Covid testi uygulanması önerilerimiz arasındadır. Etkinlik işletmeleri için “güvenli etkinlik sertifikası” uygulamasının hayata geçirilmesiyle denetimli mekanlarda toplum sağlığının güvence altına alınacaktır. Hazırlanacak rehberlere danışmanlık yapmaya hazırız. Etkinliklerin başlayacağı tarihin de açıklanması, etkinlik sektörü firmalarının bir yıl daha kaybetmemesi için son şans olarak görülmektedir. Etkinlik sektörü firmaları, özel bir finansal programla desteklenmeli.  Daha önce ertelenmiş ve biriken vergi ve SGK / BAĞKUR prim ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin geliştirilerek, 2021 sonuna kadar uzatılması, beklentilerimiz arasındadır. Aktif çalışma dönemi başlayana kadar kira stopajı ve KDV’nin alınmaması, MTV ödemelerinin 2021 sonuna kadar ertelenmesi, sicil affının getirilmesi de beklentilerimiz arasında."

ETKİNLİKLERİN PANDEMİYE ETKİSİNİN, DİĞER ALANLARDAN FAZLA OLMADIĞI İDDİA EDİLDİ
Diğer yaşamsal alanlar ve kalabalık ortamlar ile karşılaştırıldığında etkinliklerin pandemiye etkisinin diğer alanlardan daha fazla olmadığını ve denetimli mekânlarda güvenli etkinliklerin yapılabileceğinin öngörüldüğü raporda, bu konuda şu görüşlere yer verildi:

"Etkinliklerde geçirilen süre bakımından yaşanan risk, diğer kalabalık alanlarda geçirilen riskli süreler ile karşılaştırılamayacak kadar azdır. İnsanlar, özel davet ve etkinliklere yıl içerisinde belirli sayıda katılım sağlarlar. Yıl içerisinde etkinliklere katılım sayısı ve etkinliklerde geçirilen süre toplamı, insanların katıldığı diğer kalabalık alanlarda geçirdiği toplam süre ile karşılaştırılamayacak kadar azdır. Örneklemek gerekirse bir kişi yılda en fazla 2 ya da 3 düğüne, özel ya da kurumsal etkinliğe katılır.

Etkinliklerde bir yılda geçirilen toplam süre, aynı kişinin bir hafta içinde gittiği restoran ve kafelerde, alışveriş merkezlerinde, pazar yerinde ve toplu taşıma araçlarında geçirdiği haftalık toplam sürenin bile çok altındadır. Düğünler, özel ve kurumsal davetler, katılımcıları belli olduğu için filyasyonu mümkün kalabalıklardır. Etkinliklerin vaka sayılarındaki artışta önemli bir payı olmadığı görülmüştür. Etkinliklerin yasaklandığı 2020 Eylül Ayı başındaki 1500 civarındaki vaka sayılarının, etkinliklerin yapılamadığı yedi aylık süreçte 60 binin üzerindeki vaka sayılarına ulaşması ile etkinliklerin vaka sayılarındaki artışta önemli bir payının olmadığı görülmüştür. Binlerce misafiri aynı anda ağırlayabilen otellerde birkaç yüz kişinin katılacağı özel davetler de gerçekleştirebilir. Güvenli turizm koşullarında 3-4 bin kişilik kalabalıklara aynı anda hizmet sunabilen turizm tesisleri aynı koşulları uygulayarak güvenli davet organizasyonlarını da gerçekleştirebilir"

 
Thodex'in kurucusunu mafya ve eski yöneticiler saklıyor!
 
'10 Dakika Engelli'nin sonuçları belli oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dilek akkoyun 7 Mayıs 2021 Cuma 12:48

Gelinlik sattığımız için senet ödemelerim iz kiramı elemanlarını dantelci kumaşı aksesuarı hepsi zden para bekliyor ve biz Kobi olarak ayakta duramıyoruz. Gelinlik abiye firmaları ve tedarikçileri yüzde 90 ı battı iflas etti yatta ayakta durmaya çalışıyor borçları dağ gibi büyüdü bazıları intiharın eşiğinde. Düğün organizasyon sektöründe çalışan herkez uygun şartlarda artık serbest bırakılmasını istiyorlar. Artık kapanma devam etmesin dayanacak gücümüz kalmadı iş yerlerimizi kapatmak istemiyoruz zaten sadece yazın iş yapabiliyoruz diyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Thodex'in kurucusunu mafya ve eski yöneticiler saklıyor!
Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in, Arnavutluk'ta ...
Bitcoin ani yükselişten sonra yine düştü
Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, Perşembe günü ...
Vebitcoin soruşturmasında 5 şüpheli serbest
Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin'in faaliyetlerini ...
 
O ilde drone ile fatura kesme dönemi başladı
Balıkesir'de drone ile fatura kesme dönemi başladı. Düzenlenen tanıtımda ...
Türkiye’nin ilk yerli havasız (airless) pompası İzmir’de üretildi
Altekma Group’a bağlı Altekma A.Ş., Türkiye’de ve Dünya’da büyük bir yeniliğe ...
AB'den kritik ürünler için plan!
Avrupa Birliği (AB), çip ve ilaç gibi kritik ürünlerde dışa bağımlılığı ...
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası'nın mayıs faiz kararı için gözler Para Politikası Kurulu ...
Almanya'da turizm mesajı: Sektör çalışanları aşılanacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’daki temasları kapsamında Alman ...
Temassız kartlarda şifresiz işlem limiti yükseliyor
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva