HABERLER>GÜNCEL
1 Nisan 2021 Perşembe - 10:36

Seferihisar'ı isyan ettiren projede yeni perde: Çiftliğe 'üniversite' desteği!

İzmir'in turizm cennetleri arasında yer alan ve 'Cittaslow' unvanına sahip olan Seferihisar'da 'Orkinos çiftliği' tartışmalara neden olurken mahkeme proje için iptal kararı vermişti. Çiftliği kurmak isteyen firma ise ısrarından vazgeçmiyor. Daha önce mahkemece iptal edilen proje için yeniden ÇED süreci başlatılırken projenin “son şekli verilen ÇED Raporu” yayınlandı. Raporda iptal edilen projede değişiklik yapılmazken sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan görüşler dosyaya konuldu.

Seferihisar ı isyan ettiren projede yeni perde: Çiftliğe  üniversite  desteği!

EGEDESONSÖZ - Sığacık Mahallesi’nde kurulması planlanan ve vatandaşların tepkisine yol açan orkinos çiftliği projesi için “son şekli verilen ÇED Raporu” hazırlandı. Başaran Su Ürünleri Yetiştiriciliği SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan ve yıllık 900 ton orkinos yetiştirilecek proje için Seferihisar'da gerek Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, gerekse vatandaşlar yapılması planlanan projeye tepki göstermişti.

Tepkilerin ardından İzmir 1. İdare Mahkemesi “Tesis alanının Akdeniz foku türünün tabiat alanı ile çakıştığı, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çiftliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit ettiği, Cittaslow üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde su temizliği ve biyo çeşitliliğin azalması kriterlerinin balık çiftliklerinin artışı ile tehlikeye gireceği ve Yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin Cittaslow sürdürebilirlik kriterleri ve Yarımada Stratejik Planı ile örtüşmediği” gerekçeleri ile projeyi iptal etmişti.

Mahkeme kararına ve vatandaşların tepkilerine rağmen firmanın bölgede orkinos çiftliği kurma ısrarı ise sürüyor. Yapılan itirazlara rağmen firma bölgede yeniden orkinos çiftliği projelendirmesi yaparken 1 Şubat tarihinde ÇED Raporu hazırlamıştı. Rapor yeniden revize edilerek üniversitelerden alınan görüşler de rapora eklemlendirildi.  

İKİ ÜNİVERSİTEDEN 'OLUMLU' GÖRÜŞ
“Son şekli verilen ÇED Raporu”nda projenin teknik detaylarında bir değişiklik görülmezken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nden alınan görüşlere raporda  yer verildi.  Raporda "Proje sahibi tarafından iptal kararında öne sürülen gerekçelere istinaden, Orkinos yetiştiriciliği tesisinin çevreye olan etkisini incelemek ve koyda mevcut diğer su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin deniz ortamına, ekosisteme olan etkilerini göz önüne alarak tesislerin bulunduğu su ürünleri yetiştiricilik sahasına olan etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine başvuru yapılmıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında 16.05.2018 tarihinde tanzim edilerek, bir (1) yıl süreyle yürütülmek üzere imzalanmış olan, “İzmir İli, Sığacık Körfezi’nde Orkinos Yetiştirme Tesislerinin Bulunduğu Deniz Sahasında Çevresel Su Parametrelerinin İncelenmesi, İzlenmesi Ve Körfezin Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Proje Protokolü” kapsamında hazırlanan Final Rapor I-II-III-IV, Ek-3.8’de verilmektedir. Raporun sonuç bölümlerinde görüleceği üzere; Sığacık Körfezinin ekolojik kalite durumu açısından iyi düzeyde olduğu, ötrofikasyon riskinin bulunmadığı, zooplanktonik verilere göre biyolojik çeşitliliğin yüksek olduğu bunun da sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olduğu, körfezdeki balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde veya yakın çevresinde organik karbon ve organik madde artışının olmadığı, yapılan hesaplamalara göre Sığacık Körfezinin maksimum balık üretimi taşıma kapasitesinin 28.578 ton/yıl olarak belirlendiği, mevcut toplam kapasitenin ise 11.800 ton/yıl olduğu açıklanmaktadır. İzleme projesi kapsamında proje alanı ve çevresinde yapılan çalışmalara ek olarak akıntı dahil olmak üzere su parametrelerinin ölçülmesi, izlenmesi ve kayıt altına alınması amacı ile şamandıra üzerinde uzaktan erişimli (www.sigacikkorfezi.com) ve kontrollü sistem kurulmuş ve alınan sonuçlar izleme projesi içerisinde değerlendirilmiştir.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince hazırlanan Bilimsel Görüş Raporunun değerlendirme bölümünde; “… Taşıma kapasitesi açısından bakıldığında, 9. Potansiyel alanda yapılan toplam üretimin 11.800 ton/yıl olduğu, bunun hesaplanan minimum taşıma kapasitesi olan 28.578 ton/yıl’dan düşük olduğu, Başaranlar Su Ürünleri İşletmesinin 900 ton/yıl üretim ile mevcut kapasite içerisinde sadece %7,6’lık bir pay aldığı, potansiyel alanın bu veriler ışığında yetiştiricilik faaliyetlerine uygun olduğu görülmektedir” ifadesi yer almaktadır" denildi.

 
Pandemide sakatat satışları arttı
 
Egedesonsöz’e 'Aytaç Sefiloğlu' onuru
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atinalı 1 Nisan 2021 Perşembe 17:22

Halkın şehirde yapılacak olan çalışmalarda söz sahibi olmasını destekliyorum fakat balık çiftliği kötü birşeydir önyargısını kırmamız gerekiyor. Mesela bilgisi olmadan yunanistan'da balık çiftliğine izin verilmediği gibi yalanları söylememek lazım. Yunanistan balık çiftliği ile balık sağlama konusunda dünyadaki 3. şirket. Bunu turistik ve endüstriyel alanları ayırarak elde ediyorlar. Dolayısıyla turistik adalar etrafında böyle endüstriyel işletmelere yer verilmiyor. Merak edenler Atina çıkışından Korinthe kadar olan kısmı gezebilirler zira dünya üzerindeki hiç bir ülke turizm yüzünden büyük gelir kaynaklarından vazgeçmez sadece buna uygun bir çözüm planı hazırlar.

Yorumu oyla      2      3  
1 Nisan 2021 Perşembe 14:46

Üniversitelerde bu işe ortak oldularsa bu olumlu görüşü veren yetkilileri ve banka hesaplarının incelenmesi gerekiyor. Para gelecek diye herşeye olur der bunlar. Ülke öyle başıboş ki. Elin Yunan'ı asla kendi denizlerinde balık çiftliğine müsade etmiyor. Böylelikle denizi kirlenmiyor ve şu anda turizm de bizden çok ilerideler. Müthiş berrak denizlere sahipler. Oysa bizim ülke denizlerine girince 1 metre ötesini göremiyorsunuz. Sular bulanık. Neden diye sordunuz mu hiç? Eskiden Türk denizleri pırıl pırıldı. Turizmi bitti. 3 kuruş para kazanacağım diye denizleri bitirdik. Yazıklar olsun. Bu ülke kuruluş ayarlarına geri dönmelidir. Bu böyle yürümez.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandemide sakatat satışları arttı
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı, pandemi döneminde ...
'Adli Görüşme Odaları'yla ilgili genelge yayınlandı
Adalet Bakanı Gül tarafından başsavcılıklara ve adalet komisyonlarına ...
Yönetici çıkmayan apartmana kayyum atandı!
Ankara’daki Gelibolu Apartmanı’nda istifa eden yöneticinin koltuğuna kimse ...
 
Uzmanlardan uyarı: Rekor ama pik değil!
Vaka sayısında dün 39 bin 302’yle bir rekor geldi. Uzmanlar, “Bu rakamlara ...
İzmir'de akraba kavgası ölümle bitti!
İzmir’in Karabağlar ilçesinde Cengiz Gezici (35), tartıştığı akrabası ...
Karantinada otobüs seyahati pes dedirtti!
Kırıkkale'de, bir yolcu otobüsünde seyahat eden ve HES kodu sorgusunda ...
 
Çeşme'de 37 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ilçesinde, Yunan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen ...
İzmir'e kontenjan kısıtlaması!
Türkiye'deki mevcut yükseköğretim programlarının kontenjan planlamasında ...
3 terörist daha ikna yoluyla teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, "Jandarma ve emniyetin yürüttüğü ikna çalışmaları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva