HABERLER>GÜNCEL
18 Ağustos 2022 Perşembe - 12:52

Schengen krizi yurt dışı turlarını vurdu

Avrupa Birliği ülkelerine vize başvurularına peş peşe olumsuz yanıt verilmesi yurt dışı turlarda da iptallere neden oluyor.

Schengen krizi yurt dışı turlarını vurdu

I.C.T seyahat acentesinden Alper Dağdeviren, geçen ay 40’a yakın turun iptal edildiğini, 1500 kişinin mağdur olduğunu söyledi. Pronto Tur’dan Hasan Yetik ise “Konsolosluklar randevuları geç veriyor. Vize retlerinde artış oldu. Hala mağduriyet yaşayan yolcularımız var. 1 aydan fazla içeride olan pasaportlarımız çıkmıyor. Önceden 100 kişide 2 vize reddi çıkardı şimdi 20-30 oluyor. 40 kişilik tur planlıyoruz 5-6 kişi vize alamıyor” dedi.

ÖN YARGI VAR 
Aşırı yoğunluk nedeniyle konsoloslukların randevuları çok ileri attığını dile getiriter I.C.T şirketinden Alper Dağdeviren, “Türklere karşı bir ön yargı var ama evraklarınız düzgün olursa daha önceden bir kez bile yurt dışına çıkmışsanız işleriniz daha kolay halloluyor. Konsolosluklar pandemiden önce 3 veya 7 gün sonrasına hatta bazen 1 gün içinde çok rahat bir şekilde randevu veriyordu. Ama bugün başvursanız 1 ay sonraya ancak randevu veriyorlar. Bu durum turları kötü etkiliyor. Vize alınamayınca turlar iptal ediliyor. Geçen ay 1.500 kişinin katılacağı 40’a yakın tur iptal edildi. İtalya, Avusturya, Çekya, İspanya gibi ülkelere vize reddinde öne çıkıyor” dedi.

VİZE ÜCRETLERİNDE İADE YOK 
Acentaların zarar ettiğini belirten Dağdeviren, “1.500 kişilik turların iptal edildiğini düşünürsek acentaların 200-300 bin Euro zararı oluyor. Konsolosluklar belgeleri değerlendirdikten sonra olumlu ya da olumsuz bir karar veriyor. Olumsuz karar verilen vizeler için kişilere para iadesi yapmıyorlar. Şu anda vize başvurularında 140- 150 Euro isteniyor. Biz seyahat koruma poliçesi yapıyoruz kişiler vize reddi aldığı zaman ret kağıdıyla beraber sigortaya başvurursanız yüzde 80 oranında geri iade alıyorsunuz. Tur programı düzenlemeye çekinir hale geldik ama yapmak da zorundayız. 1 tur 40-45 kişiden oluşuyor bin 500 kişi dersek bu 40-50 turun iptaline tekabül ediyor. Ciddi bir rakam ve bizi olumsuz etkiliyor. Zaten pandemi vardı uçuş olmadı. Tam toparlama sürecine geçtik bu seferde randevuya takıldık Konsolosluklardaki yoğunluk 1 buçuk ay kadar sürecektir. Sonra ekim gibi normale döneceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“40 KİŞİLİK TUR PLANLIYORUZ 5-6 KİŞİ VİZE ALAMIYOR” 
Pronto Tur’dan Hasan Yetik, konsoloslukların randevuları geç verdiğini, vize retlerinde artış olduğunu söylüyor. 1 aydan fazla içeride olan pasaportların çıkmadığını belirten Hasan Yetik yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:“Önceden 100 kişide 2 vize reddi çıkardı şimdi 20-30 oluyor. 40 kişilik tur planlıyoruz 5-6 kişi vize alamıyor yine o geziyi yapıyoruz ama biz zarar ediyoruz. Artık direk konsoloslarla muhatap olamıyoruz aracı kurumlar iletişime geçiyoruz. İtalya, Almanya gibi ülkeler randevuyu geç tarihe veriyor ve vize sıkıntısı yaşanıyor. Eskiden 3 gün sonra randevu alırdık 1 hafta sonra vize çıkardı. Yolculara 1 ay sonrasına bile plan yapın diyemiyoruz. Süreç uzadı ve vizenin çıkacağına dair garanti de yok.”

“DOKTORA VİZE VERMEDİLER” 
Vize reddindeki artışların yüzde 25’leri bulduğunu aktaran Yetik, “Örneğin yakın zamanda Macaristan’a tur düzenliyoruz doktor bir hanımefendi var o da katılacaktı ama konsolosluk vize vermedi. Sürekli yurt dışına da çıkan birisi evraklarını inandırıcı bulmamışlar. İnandırıcı olması için hangi mesleği yapması gerekiyor anlamadık. Pandemiden sonra böyle mağduriyetleri sık yaşamaya başladık. Bazı aracı kurumlar var randevu ücreti alıyor sizin o gün başınıza bir şey geliyor gidemiyorsunuz o ücreti de iade etmiyor. Randevu ücreti sabit 40 Euro, bunu iade etmiyorlar. Tüketici hakem heyetine gidip bu ücreti geri alanlar oluyor. Artık yolcuların programlarını 3-4 ay öncesinden yapması lazım.” dedi.

VİZE REDDİNDEN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 
Yolcuların itiraz hakkı olduğuna değinen Öztürk, “Yolcular vize reddi yediğinde konsolosluktan neden olduğuna dair yazılı beyan alabilir, bu yasal hakkıdır. Dokümanlarda bir sıkıntı varsa kişiler bunu düzeltip tekrar başvurabilir. Fakat vize ücreti yanar tekrar başvurduğuna yine vize ücreti öder” diye konuştu.

YUNAN ADALARINA TATİLE GİTMEK İSTEYEN TURİZMCİYE VİZE VERMEDİLER 
29 yaşındaki turizmci Seda Yıldırım, tatilde Yunan adalarına gemiyle gitmek için vize başvurusunda bulundu. Ancak Yunanistan konsolosluğu Yıldırım’a vize vermedi. Başvuru sürecini anlatan Yıldırım, “150 Euro vize ücreti vardı, 14.15’teydi randevumuz bizi 15.00 gibi aldılar. Parmak izi alma gibi süreçler de biraz sancılı geçti. 1 hafta sonra olumsuz sonuç geldi. Ülkeye geri döneceğime inanmamışlar. Oysaki küçük bir gezi yapmak istemiştik. Zaten işim bu ama vize alamadım. Özel bir soru sormadılar nereye gideceğimi ve hangi tarih aralığında kalacağımı sordular. Vize vermeyeceklerini beklemiyordum. Amacım sadece gidip gezmekti. Vize ücretim yandı, ikinci başvuru imkanım var ama yine ücret isteniyor. İtiraz edeceğim ama yeniden vize başvurusu yapmayacağım” diye konuştu.

 

 
Melih Gökçek, eski Beşiktaşlı Abubakar'ı şehit sandı!
 
Şampiyon kardeşler Büyükşehir'e imza attı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Melih Gökçek, eski Beşiktaşlı Abubakar'ı şehit sandı!
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, fotomontajla orgeneral ...
43 milyonluk yatırım... DEÜ’den GES hamlesi!
Dokuz Eylül Üniversitesi, Tınaztepe Kampüsü’ne güneş enerji santrali kurmak ...
Uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı!
İzmir'in 2 ayrı ilçesinde yapılan operasyonlarda, çeşit miktar ve türde ...
 
Kocasını toprağa gömüp dua etti... Polis ve komşular alarma geçti!
İstanbul'da Fikriye Şahin, vücudundaki elektrikten kurtulsun diye eşi ...
Zeytinli Rock Fest mahkemelik oldu!
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 17- 21 Ağustos tarihleri arasında yapılması ...
Menderes’te yeni tartışma! İlk yumruğu kim attı?
Menderes Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Halil Şen ile eski partili Tekin ...
 
Engelli sürekli işçi alımı için yarın son gün!
Sağlık Bakanlığı, "temizlik görevlisi" olarak istihdam edilmek üzere 1356 ...
Mobil muhtar kapı kapı geziyor!
İzmir'in Doğançay Mahallesi muhtarı Arzu Nisan (47), 'Mobil Muhtar' uygulamasıyla ...
Camilerden yapılan 'operasyon' anonsuna soruşturma
Gaziantep'te bazı camilerden PKK'ya operasyon düzenleneceği ve bu çerçevede ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva