HABERLER>SAĞLIK
21 Eylül 2020 Pazartesi - 11:31

Savaşın ön cephesinde acı olaylar... Bebeğini kaybeden var!

İzmir ve Manisa'da görev yapan doktorlar, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesini ve tanık olduğu acı tabloları anlattı. Salgın sürecini "afet dönemi" olarak nitelendiren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sema Alp Çavuş, genç yaşlı birçok hastanın koronavirüs ile savaşına şahit olduğunu dile getirdi. Çavuş, böbrek nakli olmuş 60'lı yaşlarındaki bir hastaya kızından koronavirüs bulaştığını, bir gebenin hastalık nedeniyle karnındaki bebeği kaybettiğini anlattı. 

Savaşın ön cephesinde acı olaylar... Bebeğini kaybeden var!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sema Alp Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın döneminde hastanede hep özel kıyafetlerle çalıştığını, ağır durumdaki hastalarla bir arada bulunduğunu, eve gittiğinde ise kendini psikolojik ve fiziksel olarak çok yorgun hissettiğini söyledi.

Salgın sürecini "afet dönemi" olarak nitelendiren Çavuş, genç yaşlı birçok hastanın koronavirüs ile savaşına şahit olduğunu dile getirdi.

"Oksijeni artırmamıza rağmen hasta nefes alamıyor"
Bilinci açık hastaları destek ünitesine bağladıklarında dramatik anlar yaşadıklarını anlatan Çavuş, şunları söyledi:

"Oksijeni artırmamıza rağmen hasta nefes alamıyor. Bilinci açıkken hastayı yakınlarıyla cep telefonlarıyla görüştürüyoruz. Makineye bağladığımız hasta belki de son kez yakınlarıyla konuşuyor. Bu çok acı bir durum. Hasta ilk anda şaşkın oluyor, bir çare için makineye bağlanmak istiyor ancak hasta yakınları açısından çok dramatik sonuçlar ortaya çıkıyor. Onları görüşmeleri için yalnız bırakıyoruz."

Sema Alp Çavuş, Kovid-19 tanısı konulan kişilerin bir süre bu hastalığı kabullenemediğini ifade etti.

Hastanın önce konulan tanıyı reddettiğini anlatan Çavuş, "Sonra 'Oraya gittim ondan mı oldu' gibi sorgulamalar başlıyor. Kovid-19 tanısı konulan hastalarda pişmanlığı görüyoruz. İşte o pişmanlık çok kötü. Eminim o tanıyı alan herkes 14 gün öncesine gidip virüsü aldığı gün yaptıklarını yapmamayı isterdi. Eminim içinden bunu geçirmiştir ve 'Şuraya gitmeseydim, denize girmeseydim, tatilden vazgeçseydim' gibi şeyleri düşünmüştür. Hastalığın son aşamasında da plazma aranıyor. O aşama çok dramatik, çünkü yapacak başka bir şey kalmıyor. İşte o zaman hasta yakınlarının sevdiklerini kaybetmemek için nasıl mücadele ettiğini ve bir yandan da çaresizliklerini görebiliyorsunuz."

Salgın sürecinde birbirinden farklı çok sayıda hasta hikayesine tanıklık ettiklerini dile getiren Çavuş, böbrek nakli olmuş 60'lı yaşlarındaki bir hastaya kızından koronavirüs bulaştığını, bir gebenin hastalık nedeniyle karnındaki bebeği kaybettiğini anlattı. 

Sema Alp Çavuş, her yaştan veya meslek grubundan insan hayatı için tehdit oluşturan koronavirüsten korunmak ve sebep olduğu acılardan korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi. 

"Bütün tedaviye rağmen hastayı döndüremedik"
Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Turgay Alpaydın ise salgın döneminde hiç ummadıkları vakalarla karşılaştıklarını, özellikle genç yaştaki hastalardaki ölümlerin hekimleri çok yıprattığını söyledi. 

Bazı hastaların doktorlarda derin izler bıraktığını dile getiren Alpaydın, şöyle konuştu:

"Kırkağaç'tan gelen genç ve bayan hastamız vardı. Durumu iyi giderken birden kötüleşti. Bütün tedavileri yapmamıza rağmen hastayı döndüremedik. 36 yaşında bir hastamız oldu. Önemli bir şeyi yok, öncesinde alt hastalığı yok ve her türlü girişime rağmen bütün tedavileri yapmamıza rağmen onu da kaybettik." 

Merkezefendi Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Selcen Tekin de 6 aylık süreçte büyük bir yorgunluk yaşadıklarını vurguladı.

Tekin, "Hastaların çektikleri nefes darlıklarını gördükçe ve bunlar daha genç yaşa indikçe kötü oluyoruz." dedi.  (AA)

 
Gaz sızıntısı: 20 işçi zehirlendi!
 
Büyükşehir’de Çiğli zirvesi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakaret 21 Eylül 2020 Pazartesi 16:15

Sağlıkçıların paha biçilemez özverisine karşılık MHP yönetiminin, dikkat yönetim diyorum, tavrı sözlüğe 'en acımasız, en hayasız, en aşağılık hakaret' olarak geçecektir! Bu ne aymazlık, bu ne kudurmuşluktur yarabbi? Bu kadar mı gözü döner insanın? Ellerim kırılsın size verdiğim oylardan!

Yorumu oyla      2      3  
Z.B 21 Eylül 2020 Pazartesi 12:43

Tüm sağlık çalışanları ve özellikle bu pandemi döneminde fedakarca mesleğini icra eden Doktorlar, bizim onurumuz ve gururumuzdur. Bu zor koşullarda sizlerin moralini bozmak isteyenlere verdiğiniz ve çok zekice bir cevap olan, tarihe mal olmuş HİPOKRAT YEMİNİ metnindeki bazı ifadeleri gözlerim yaşararak tekrar okudum ve dinledim. Bu pandemi dönemini sadece ve sadece sizlerin çabaları ile atlatacağımızı kimse unutmamalı... zekanıza, bilgi birikiminize, ve en önemlisi koşulsuz şartsız mesleğinizi yerine getirme gayretimize minnet ve şükran duyduğumu açık yüreklilikle ifade etmeyi, sokaktaki bir vatandaş olarak yürekten istediğimi bilmenizi isterim. İyi ki varsınız...

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Tabip Odası'ndan 'yüz yüze eğitim' uyarısı: Çok sayıda öğretmen korona hastası!
Türkiye genelinde anaokulu ve 1'nci sınıfların yüz yüze eğitime geçmesini ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kime ‘Kovid-19’ hastası denir?
Mehmet KARABEL yazdı... Kime ‘Kovid-19’ hastası denir?
Bilim Kurulu Üyesi koronaya yakalandı!
Türkiye'de koronavirüs vakaları artmaya devam ederken bir üzücü haber daha geldi.
 
Salgında günün bilançosu: 61 vefat, 1519 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte corona virüs nedeniyle 61 kişi hayatını kaybetti. ...
65 yaş ve üstüne 'sarı nokta' uyarısı
İzmir'de Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tolga Yüksel özellikle 65 yaş ...
Minik kızından uzak duran korona hastası: Sevdikleriniz kapalı kapılar ardında kalmasın
İzmir'in Buca ilçesinde koronavirüs hastası Sertan Şahin'in (26) evinde ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... Mini mini 1'leri denek mi yaptık?
Muhittin AKBEL yazdı... Mini mini 1'leri denek mi yaptık?
Prof. Dr. Ceyhan'dan korkutan uyarı: Aramızda 250 bin koronalı var!
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ...
Salgında günün bilançosu: 62 vefat, 1771 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 Eylül 2020 günlük koronavirüs tablosunu açıkladı.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva