HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
18 Kasım 2022 Cuma - 09:41

Şanghay değil Mavişehir... Kira fiyatları füze gibi!

İzmir’de son dönemde artan kiralık ev fiyatları vatandaşları olumsuz etkiliyor. Kentin güzide bölgesi olan Mavişehir’de ise fiyatlar tavan yapmış durumda… En düşük kira fiyatları 1+1 daireler 5 bin TL, 2+1 daireler 10-15 bin TL, 3+1 daireler ise 20-25 bin TL arasında yükseldi. Tek oda olarak tabir edilen 1+0’lar 3 bin 800 TL’den başlarken rezidanslarda ise fiyatlar 70-80 bin TL’ye kadar fırladı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Mavişehir’deki astronomik artışları enflasyonun yükselişine ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan rağbete bağlıyor.

Şanghay değil Mavişehir... Kira fiyatları füze gibi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Konut üretimin azalması ile başlayan arz sorunu, enflasyondaki yükseliş, artan maliyetler, yabancılarla birlikte gelen konut talebi ve fırsatçı ev sahiplerinin etkisi ile kiralar hızla artıyor.

Son dönemlerde İzmir’de yaşayan vatandaşlar bütçeye uygun ev bulamazken kiracılar, ev shaiplerinin zam baskısı altında kalmaya başladı. Şehir genelinde konut kiraları son bir yılda yüzde 154 artarken şehrin merkezi ilçelerindeki ortalama kira ücretleri 7 bin TL’ye ulaştı.

Emlak piyasasının nabzını tuttuğumuz Karşıyaka-Mavişehir'de artan talebin arzı karşılayamaması ve son dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle buraya gelen yabancı uyruklu vatandaşların talepkarlığı sebebiyle İzmir'in en pahalı yeri haline geldi.

70-80 BİN LİRAYA KİRALIK EVLER
Dialog Design Gayrimenkul Ofis Müdürü Neslihan Yıldırım' a sözü bırakalım:

“Kira fiyatlarındaki astronomik artışın sebebinin ülkedeki enflasyon oranın hızla yükselmesi… Kira olan ya da kira ile yatırım yapan ev sahipleri kira bedellerini bir hayli arttırdı. Mavişehir’de rezidans tarzı 4+1 dairelerin kiraları 70-80 binlere kadar çıkabiliyor. Mavişehir Bölgesi’nde konuta talep çok fazla ve dolayısıyla satışlar iyi durumda. En düşük kira 1+1 daireler 5 bin TL, 2+1 daireler 10-15 bin TL, 3+1 daireler ise 20-25 bin TL arasında. Satılık ev fiyatlarında ise 2+1 daireler 5 ile 7 milyon TL arasında. Mavişehir Bölgesinde hedef kitle farklı olduğundan ve kitleye hitap etmediğinden fiyatlarda düşüş söz konusu değil. Farklı bölgelerde böyle bir etkilenme söz konusu olabilir" dedi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEYENLER OLDU
Mavişehir bölgesinde emlakçılık ile uğraşan Mustafa Elgün ise şöyle aktardı:

"Mavişehirde iki farklı yapı var. Bunlardan bir tanesi konut, diğeri ticari… Ofis olarak 3+1 gayrimenkulün kira oranları 20 bin seviyesinden 40 bin seviyesine kadar yükseldi. Piyasada ciddi bir yükseliş var, rakamlar hiç normal değil. Bizim de gayrimenkul danışmanları olarak rahatsız olduğumuz bir konu. Ekonomik durum, Türkiye’deki ekonomik konjektürün etkilenişi, dövizin dalgalanması hepimizi rahatsız ediyor. Mal sahipleri bu işi önlenemez bir noktaya getirdi. Her ne kadar kiralanabilir ya da satılabilir fiyatları derleyip onlara versek de son sözü mal sahibi söylüyor. Bu paradan otursun ya da başka bir yer baksın şeklinde devam ediyor.

4+1 EVLERİN KİRASI 40-50 BİN TL
1+0 diye tabir ettiğimiz markalı konutların içerisindeki kira oranları minimum 3 bin 800 TL’den başlıyor. 4+1’lere geldiğimiz de bu rakam 40-50 bin TL’lere kadar yükseliyor. Müteahhitlerinin konut yapamaması, maliyetlerin artması, konutun olmaması ne yazık ki fiyatların yükselmesine neden oluyor. Uzunca bir süre inşaat yapılmadı hepimiz endişeye kapıldık. Türkiye’deki krizin etkisinin yanı sıra artan girdi maliyetleri de var. Müteahhit firmaların ev yapabilmesi için maliyetlerin düşük olması lazım. Ev yapılmadığı için mevcutta sayı azalıyor. Konutta bir balonun olduğunu söylüyorlar. Mavişehir, Narlıdere, Bayraklı’nın kule bölgesi TOKİ’den etkilenecek bölge değil. Mavişehir’de 3+1 daire istendiği zaman ceplerinde minimum 5- 6 milyon TL olması gerekiyor. Bu rakam 1,2 milyon dolarlara kadar çıkıyor. İzmir’in ya da Manisa’nın taşralarında fiyatlar daha düşük… Satış adedi daha düşük…

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizde, ciddi bir dalgalanma oldu. Onlara ev vermeye sıcak bakanlar da oldu tedirgin olanlar da, fırsata çevirmek isteyenler de oldu. Tedirgin olanlar bir yıllık peşin verelim dediklerinde 1 yıl sonra başka bir ülkeye iltica ederlerse evimden kira geliri kaybederim vermek istemiyorum diyen bir kesim oldu. Dil bilmiyoruz, anlaşamayız diyenler de oldu. Bu noktada da Mavişehir’in piyasası etkilendi. Kiralama ve satış fiyatlarının pik yapmasına sebep oldu. Yabancıya verelim yüksek kiradan verelim diyen oldu. 3+1 kiralama bedeli 15 bin TL ise yabancıya 22 bin bandına çıktı. Krizi fırsata çevirmek isteyenler oldu o da bizi rahatsız etti"

FİYATLARIN DÜŞMESİ OLASI GÖRÜNMÜYOR
Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise yaptığı açıklamada “Mavişehir’e, İran, Irak, Afganistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden, yabancı uyruklu vatandaşların gelmesinin ardından fiyatların çok yükseldiğini söyleyerek "Arz talebi karşılayamadı. Mavişehir’de bir site içerisinde 3+1 daire 8-9 bin ile 18-20 bin TL fiyatlar arasında. Yine satılık fiyat olarak bir site içerisinde 5 milyon TL’den aşağı daire bulunmuyor. Tüm Türkiye’de kiralık ev bulmak zorlaştı. Mavişehir’de de durum aynı. Mevcut kiracılar uygun daireleri terk etmek istemiyor. Hayata geçirilecek TOKİ konutlarının sayısı az ve 2,5 yıl 3 yıldan aşağı konutların yapımı bitmeyecek dolayısıyla fiyatlara etki etmesi söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

ŞANGHAY
Julius Baer'in Küresel Zenginlik ve Yaşam Tarzı Raporu’na göre, Şanghay zengin olmak için dünyanın en pahalı yeri olarak adlandırılıyor. Rapora göre, Çin’in mega kenti 20 lüks üründen 16'sında büyük fiyat artışları kaydetmesiyle iki yıl üst üste zirvedeki yerini korumuş oldu. Nüfusu ise 26 milyondur.

 
MİT'ten Gara'da operasyon: 5 terörist etkisiz
 
Başkan Kılıç sokağa indi... Yatırımlar devam edecek
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ekonomi berbat durumda 18 Kasım 2022 Cuma 17:18

15 milyonluk ev mi? Her ne kadar 15 milyon abartı da olsa evler niye bu kadar pahalı? Amerika'da 300-500 bin dolara müstakil ev alıyorsun. Türkiye'de 300-500 bine ev bulmak, özellikle büyükşehirlerde çok zor. Türkiye'de fiyatlar çok saçma bir yere geldi. Sadece ev fiyatları da değil, bir çok ürünün fiyatı uçmuş durumda. Ana sebep Türk Lirası'nın aşırı değer kaybı.

Yorumu oyla      2      3  
mithat 18 Kasım 2022 Cuma 17:01

2023 yılında kur, enflasyon ve inşaat maliyet endeksinden kaynaklanan artış hariç, izmir şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte üst ve orta gelir grubuna hitap eden mavişehir ve kısmen yalı mahallesindeki konutlarda yüzde 15-20 artış olacağını, fiyatların düşmesini bu bölgelerde beklemek büyük hata olur, özellikle iran'da durumun dahada kötüleşmesi halinde fiyatlara yüzde 10 daha zaman gelebilir.

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işık 18 Kasım 2022 Cuma 16:37

Yüksek kiralardan şikayet edenler peynirin kilosu 170 lira. Enflasyonun yüzde 185 olduğu yerde yüzde 25 kira artışı sınırlaması normal mi?

Yorumu oyla      4      4  
Ağam 18 Kasım 2022 Cuma 14:45

vatandaş kardeş 15 milyonluk evini 1000 liraya mı kira vereceksin.Bak işineee !!

Yorumu oyla      4      6  
vatandas 18 Kasım 2022 Cuma 12:54

kiraları acımasızca zamlayan ev sahiplerini ıslah olmaya davet ediyorum

Yorumu oyla      3      5  
Gecekondu Şehri İzmir 18 Kasım 2022 Cuma 10:43

Şanghay'a bak bir de Mavişehir'e, Kordon'a. Arada dağlar kadar fark var. İzmir'de şöyle bir yapılaşmaya en uygun yer tartışmasız Kordon bölgesidir ama bizim oradaki yapılaşma berbat durumda. Sıradan apartmanlar Çin Seddi gibi dizilmiş. İzmir'deki fiyatların bu kadar artmasının en önemli sebebi düzgün yapılaşmış sayabileceğimiz yerlerin çok çok az olmasından kaynaklanıyor. 40 yıldır aynı döküntü şeklinde olan yerler var. Dönüşüm diye bir şey yok.

Yorumu oyla      4      5  
Daha da zam yapın 18 Kasım 2022 Cuma 10:13

Bence ucuz bile.

Yorumu oyla      6      4  
KARŞIYAKALI 18 Kasım 2022 Cuma 10:13

Kabul edilemez bir durum ve bundan nemalanan bir grup azınlık. NOKTA

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ ilana çıktı... 69 işyeri satışta!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir'de yatırım yapmak isteyenler ...
İkinci etap kura çekiliş tarihi belli oldu!
TOKİ Sosyal Konut Projesi'nde ikici etap kura çekimi bugün başlıyor. 11 ...
İzmir'de konut satışlarında düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılı Ekim ayında ...
 
Türkiye'de ekimde konut satışları azaldı!
Konut satışları ekimde bir önceki aya göre yüzde 9,47, geçen yılın aynı ...
TOKİ başvurularında son gün yarın!
TOKİ'nin 'İlk Evim İlk İş Yerim' projesinde kuralar ve başvurular devam ...
540’lık dönüşüm mahkemelik!
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ...
 
'3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şu ana kadar ...
İlçe nüfusu gibi... İzmir’deki TOKİ projelerine başvuru sağanağı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından başlatılan ...
TOKİ'de 12 il için kura takvimi!
TOKİ kura çekimi, sosyal konut başvurusunda bulunan birçok kişinin gündeminde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva